Kertokaapa mulle miten ihmeessä raakoja kananmunia valmistetaan siten, että ne EIVÄT HAJOA keittämisen aikana!!!
Olen kokeillut kaikkea kylmää, kiehuvaa vettä, kuumentaa veden hiljalleen jne.
Aina kun keitän munia, niin ainakin yhden munan pitää mennä rikki ja sitten se kiehuu yli...
Täytynee kai opetella syömään raakoina ne!
Munien keitto!
43
28229
Vastaukset
- rotissööri
pane munat kylmään veteen ja ruokalusikallinen suolaa. Sitten liedelle ja lämmitä kiehuvaksi. Usein ne rikkoutuvat siksi, että vesi kiuhuessaan hakkaa munia pohjaa vasten; siksi vettä on oltava runsaasti ja lämpöä vähennettävä kun vesi alkaa kiehua.
- niimpeliniin
kylmään veteen, ja suolan lisäksi etikkakin on hyvä, sitä vaan luiraus keitinveteen.
- suolan funktio
munien keitinvedessä ? En ymmärrä lainkaan, suola laitetaan keitetyn munan päälle ei keitinveteen.
Munien keittämisessä on pari niksiä, laita munat kylmään veteen, älä laita levyä täysille vaan anna veden lämmetä rauhallisesti ja keitä halutun kypyiseksi. Ei siihen mene kuin muutaman minuutti pidempään, mutta munat säilyvät ehjinä. Etikka kuullu uppomuniin, ei keitettyihin muniin.
Itse pidän 4-5min munista, jotka ovat ehjiä. - niin kuuntelisit
suolan funktio kirjoitti:
munien keitinvedessä ? En ymmärrä lainkaan, suola laitetaan keitetyn munan päälle ei keitinveteen.
Munien keittämisessä on pari niksiä, laita munat kylmään veteen, älä laita levyä täysille vaan anna veden lämmetä rauhallisesti ja keitä halutun kypyiseksi. Ei siihen mene kuin muutaman minuutti pidempään, mutta munat säilyvät ehjinä. Etikka kuullu uppomuniin, ei keitettyihin muniin.
Itse pidän 4-5min munista, jotka ovat ehjiä.muita jotka tietävät.
Suola keitinvedessä ei niinkään estä munankuorta sinänsä halkeamasta keittämisen aikana, mutta se estää useimmissa tapauksissa munan sisuksen pursuamisen ulos keitinveteen, ainakaan suuremmassa määrin. Suolavesi tai siis veden suolaisuus toimii eräänlaisena emulgoijana munan ympärillä. Kuoressa siis näkyy halkeama mutta se ei pahemmin falskaa. Sama(nkaltainen) funktio on ilmeisesti etikalla, joskaan en itse ole sitä kikkaa kokeillut. Mutta suolakin toimii riittävän hyvin.
Eri munatkin ovat erilaisia hajoamaan. Usein näkee paljain silminkin, että munan kuori on hauras ja lähes läpikuultava. Kannattaa kaupassa aina avata munapakkaus ja tarkastaa munat silmämääräisesti. Silloin huomaa myös, onko pakkauksessa jo valmiiksi hajonneita munia. Nostele jokaista munaa. Jos se on tarttunut pohjaan kiinni, on se rikki (sisältöä valunut ulos ja kuivunut kiinni pahviin). Kannattaa myös hylätä ilmiselvästi haperon ja kröpelön näköiset munat pakkauksineen (uusi pakkaus tarkastukseen).
Ruskeakuoriset munat ovat yleensä paljon paksukuorisempia ja siis keitettäessäkin kestävämpiä kuin valkokuoriset. Myös oikein isot munat ovat ohutkuorisia. Ja mitä rajummin "tehokasvatettu" munantuotanto on, sen haperompia munankuoria. - levottomia
niin kuuntelisit kirjoitti:
muita jotka tietävät.
Suola keitinvedessä ei niinkään estä munankuorta sinänsä halkeamasta keittämisen aikana, mutta se estää useimmissa tapauksissa munan sisuksen pursuamisen ulos keitinveteen, ainakaan suuremmassa määrin. Suolavesi tai siis veden suolaisuus toimii eräänlaisena emulgoijana munan ympärillä. Kuoressa siis näkyy halkeama mutta se ei pahemmin falskaa. Sama(nkaltainen) funktio on ilmeisesti etikalla, joskaan en itse ole sitä kikkaa kokeillut. Mutta suolakin toimii riittävän hyvin.
Eri munatkin ovat erilaisia hajoamaan. Usein näkee paljain silminkin, että munan kuori on hauras ja lähes läpikuultava. Kannattaa kaupassa aina avata munapakkaus ja tarkastaa munat silmämääräisesti. Silloin huomaa myös, onko pakkauksessa jo valmiiksi hajonneita munia. Nostele jokaista munaa. Jos se on tarttunut pohjaan kiinni, on se rikki (sisältöä valunut ulos ja kuivunut kiinni pahviin). Kannattaa myös hylätä ilmiselvästi haperon ja kröpelön näköiset munat pakkauksineen (uusi pakkaus tarkastukseen).
Ruskeakuoriset munat ovat yleensä paljon paksukuorisempia ja siis keitettäessäkin kestävämpiä kuin valkokuoriset. Myös oikein isot munat ovat ohutkuorisia. Ja mitä rajummin "tehokasvatettu" munantuotanto on, sen haperompia munankuoria.Jos halaut lisätä suolaa hyydyttämään valkuaisen saat lisätä sitä aika tautisen paljon.
En voi uskoa, että kukaan keittää kananmunia yli 10% suolaliuoksella, pienemmällä ei kun ole mitään vaikutusta. Sama koskee etikkaa, ei toimi pieninä annoksina lainkaan ja suuri määrä tuntuu munan maussa. Etikkamunat ovat aivan eri asia, siinä munat kypsytetään etikalla, munankuori läpäiseen etikan - tosin hitaasti mutta varmasti.
Voin todeta itse, suolaa eikä etikaa tule lisätä keitinveteen. Rauhallinen keittäminen, munat kylmään veteen ja homma toimii. Ehkä tärkein asia, käytä vain tuoreita munia, vanhat munat särkyvät helpoiten ja ovat vaikeimpia kuoria. - ..............
levottomia kirjoitti:
Jos halaut lisätä suolaa hyydyttämään valkuaisen saat lisätä sitä aika tautisen paljon.
En voi uskoa, että kukaan keittää kananmunia yli 10% suolaliuoksella, pienemmällä ei kun ole mitään vaikutusta. Sama koskee etikkaa, ei toimi pieninä annoksina lainkaan ja suuri määrä tuntuu munan maussa. Etikkamunat ovat aivan eri asia, siinä munat kypsytetään etikalla, munankuori läpäiseen etikan - tosin hitaasti mutta varmasti.
Voin todeta itse, suolaa eikä etikaa tule lisätä keitinveteen. Rauhallinen keittäminen, munat kylmään veteen ja homma toimii. Ehkä tärkein asia, käytä vain tuoreita munia, vanhat munat särkyvät helpoiten ja ovat vaikeimpia kuoria.Mun mielestä vanhemmista munista lähtee kuori helpommin kuin tuoreista. Leivonnassa vanhemmista munista on myös hyötyä sen suhteen että ne vaahtoutuvat paremmin kuin tuoreet.
- mielenkiintoista
levottomia kirjoitti:
Jos halaut lisätä suolaa hyydyttämään valkuaisen saat lisätä sitä aika tautisen paljon.
En voi uskoa, että kukaan keittää kananmunia yli 10% suolaliuoksella, pienemmällä ei kun ole mitään vaikutusta. Sama koskee etikkaa, ei toimi pieninä annoksina lainkaan ja suuri määrä tuntuu munan maussa. Etikkamunat ovat aivan eri asia, siinä munat kypsytetään etikalla, munankuori läpäiseen etikan - tosin hitaasti mutta varmasti.
Voin todeta itse, suolaa eikä etikaa tule lisätä keitinveteen. Rauhallinen keittäminen, munat kylmään veteen ja homma toimii. Ehkä tärkein asia, käytä vain tuoreita munia, vanhat munat särkyvät helpoiten ja ovat vaikeimpia kuoria.että sinun on vain pakko piestä suutasi täällä, vaikka et näytä mitään tietävän.
Asia on juuri kuten edellä kerroin, se on testattu todellisuudessa ja vuosikymmenten kokemus on sen myös vahvistanut.
Ja siinäkin olet väärässä, että vanha muna olisi vaikeampi kuoria. Asia on JUURI PÄINVASTOIN: mitä tuoreempi muna, sen vaikeampi kuoria ilman, että osa munanvalkuaisesta jää kiinni kuorenpaloihin (puhutaan nyt kovaksi keitetystä munasta).
Mitäköhän keksitkään seuraavaksi vetää hatustasi? - osmoosistoosis
niin kuuntelisit kirjoitti:
muita jotka tietävät.
Suola keitinvedessä ei niinkään estä munankuorta sinänsä halkeamasta keittämisen aikana, mutta se estää useimmissa tapauksissa munan sisuksen pursuamisen ulos keitinveteen, ainakaan suuremmassa määrin. Suolavesi tai siis veden suolaisuus toimii eräänlaisena emulgoijana munan ympärillä. Kuoressa siis näkyy halkeama mutta se ei pahemmin falskaa. Sama(nkaltainen) funktio on ilmeisesti etikalla, joskaan en itse ole sitä kikkaa kokeillut. Mutta suolakin toimii riittävän hyvin.
Eri munatkin ovat erilaisia hajoamaan. Usein näkee paljain silminkin, että munan kuori on hauras ja lähes läpikuultava. Kannattaa kaupassa aina avata munapakkaus ja tarkastaa munat silmämääräisesti. Silloin huomaa myös, onko pakkauksessa jo valmiiksi hajonneita munia. Nostele jokaista munaa. Jos se on tarttunut pohjaan kiinni, on se rikki (sisältöä valunut ulos ja kuivunut kiinni pahviin). Kannattaa myös hylätä ilmiselvästi haperon ja kröpelön näköiset munat pakkauksineen (uusi pakkaus tarkastukseen).
Ruskeakuoriset munat ovat yleensä paljon paksukuorisempia ja siis keitettäessäkin kestävämpiä kuin valkokuoriset. Myös oikein isot munat ovat ohutkuorisia. Ja mitä rajummin "tehokasvatettu" munantuotanto on, sen haperompia munankuoria.Juuri näin. Suolan funktio on estää kananmunan valkuaisen leviämistä keitinveteen kuoren mahdollisten halkeamista.
Yksi fysiikan perusteista on, että väkevämpi liuos pyrkii kohti miedompaa tarkoituksena tasoittaa aineiden välinen ero. Näin runsaastisuolattuun keitinveteen ei pääse halkeamista huolimatta munan valkuaista.
Olen huomannut, että munat kannattaa laittaa kylmään, suolattuun, munat peittävään veteen ja lämpö päälle. Kun vesi alkaa kiehua, niin pudottaa lämpöä vähän veden kuitenkin kiehuen ja antaa niiden kiehua noin 11-12 minuuttia - munien koosta riippuen. Ajan kuluttua umpeen tulee kaataa keitinvesi pois ja huuhdella munat runsaalla kylmällä vedellä, jotta niiden pinta jäähtyy hieman. Tämä helpottaa kuorimista.
Tämä ohje siis, jos haluaa munan keltuaisen olevan kiinteä ja pehmeä. Jos taas haluaa juoksevan keltuaisen, on keittoaika huomattavasti lyhyempi - noin 4-5 minuuttia. Jos taas haluaa keltuaisen olevan ns. puolikiinteä, niin unohda mun ohjeet - itse en suostu syömään niitä sitkeitä paskoja vaikka niin moni tseffi munan siihen kypsyyteen valmistaakin.
- .................
Tökkää neulalla reikä munaan niin ei poksahda rikki keitettäessä.
- mitään poppakonsteja
Finfoodin sivuilta löydät keitto-ohjeet, veteen ei lisätä mitään muuta kuin munat.
Vähän sekava linkki, mutta Finfood:in sivuilta löytyy muutakin hyvää tietoa. Kannattaa uskoa ammattilaista.
http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/b5ad5aa66bcdba8ac2256f9a003f7d89/4dc15426d332e125c2256cfd00466eda?OpenDocument- vinkkivinkki......
kuumenna tarpeeksi vettä kattilassa kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, poreilu lakkaa. Laske munat varovasti ruokalusikalla kuumaan veteen.
Jos haluat onnistua satavarmasti, anna kananmunien olla kuumassa vedessä ihan pieni hetki, ennenkuin nostat kattilan takaisin levylle. Kannattaa myös kokeilla, onko mitään eroa jääkaappikylminä keitettävissä munissa ja huoneenlämmössä olleissa munissa. - sanoisin
vinkkivinkki...... kirjoitti:
kuumenna tarpeeksi vettä kattilassa kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, poreilu lakkaa. Laske munat varovasti ruokalusikalla kuumaan veteen.
Jos haluat onnistua satavarmasti, anna kananmunien olla kuumassa vedessä ihan pieni hetki, ennenkuin nostat kattilan takaisin levylle. Kannattaa myös kokeilla, onko mitään eroa jääkaappikylminä keitettävissä munissa ja huoneenlämmössä olleissa munissa.munankuori rikkoontuu paineen nopean nousemisen takia ja lämpötilajännityksen yhdistelmänä varmiten. Kananmunan sisällä on ilmaa, joka kaasuntilanyhtälön mukaisesti lämmetessä laajenee, ja jos tila ei kasva paine nousee - ei hyvä juttu. Tämän takia muna lämmitetään hitaasti, jotta paine ei nouse samassa tahdissa. Kananmunan kuori on huokoinen, ja osa ilmasta pääsee paisumaan kuoren huokseten läpi silloin kun lämpötila ja paine nousevat hitaasti.
Tässä tämä, eli kanamunan keittäminen ei ole vaikeaa. Tuoreet kananmuna veteen ja vesi lämpenemään sen jälkeen, hiljaa hyvä tulee. Ei tarvita suolaa tai etikaa. Ei ole todellakaan kovin vaiketa. - idea
vinkkivinkki...... kirjoitti:
kuumenna tarpeeksi vettä kattilassa kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, poreilu lakkaa. Laske munat varovasti ruokalusikalla kuumaan veteen.
Jos haluat onnistua satavarmasti, anna kananmunien olla kuumassa vedessä ihan pieni hetki, ennenkuin nostat kattilan takaisin levylle. Kannattaa myös kokeilla, onko mitään eroa jääkaappikylminä keitettävissä munissa ja huoneenlämmössä olleissa munissa.Erona edelliseen laitan munat kiehuvaan veteen niin,että lämmittelen munaa ruokalusikalla höyryssä muutaman sekunnin.Sitten lasketaan varovasti kattilann,ettei muna kolhiinnu pohjaan tai reunoille.Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta olen onnistunut ja ne poikkeukset ovat olleet "poremunia" eli valmiiksi kuori säröillä.Ei siis tarvita suolaa tai etikkaa veteen.Siitä etikasta vielä,eikös sitä lisätä uppomunien keittoveteen,joku taika siis silläkin?
- Aurinkohiekka
Olettepa kehittäneet pienestä aiheesta ison väännön...vasta kuoriutunutta untuvikkoa ihan ihmetyttää.
Keittelen munia aina silloin tällöin. Harvoin säkyvät ja kuoretkin lähtevät hyvin irti. Voin antaa vinkit jos oikeasti haluatte niitä lukea. En kuitenkaan vielä. Katselen ja kuuntelen, en tyrkytä. - mävaan, meiltäpäin
Keitän usein munia eivätkä koskaan ole rikkoontuneet. Teen näin; kattilaan kylmää vettä ja levylle, munat siihen, levy päälle ja kun vesi on juuri kiehumaisillaan niin levy sammuksiin ja kansi kattilaan, odota 15 min, vesi pois ja munat jääveteen. Veteen ei tarvitse lisätä yhtään mitään.
- taikatikku
Nigella Lawsonilta pöllitty niksi: pistä keitinveteen tulitikku. En tiedä onko taikauskoa vai mitä, mutta ei kyllä ole munat hajonneet.
- ja maailma pelastuu
Litra vettä kiehumaan vedenkeittimeen. Munat kattilaan, sentti kylmää vettä pohjalle. Kattila levylle. Kiehuva vesi munien päälle. Virtaa levylle ja kun vesi alkaa kiehua virta pois, kansi kattilan päälle ja kello käyntiin.
Munien kypsymiseksi ei veden tarvitse kiehua, 70 asteinen vesi riitää! minä pidän kananmunat huoneenlämmössä .ei ne silloin keittäessä poksahtele eikä kiehu yli . ootkohan kokeillu ?
- satunnainen kävijä
tuntuu olevan yhtä monta sorttia kuin kirjoittajia ;) Kas kun kukaan ei ole vielä ehdottanut munankeitintä ;) Tosin itselläni ei sellaista ole, enkä tarvitsisi - sen verran harvoin tulee munan keittoa harrastettua (munakasta useamminkin), mutta kyllähän niitä välillä tulee kattilassa keiteltyä... Kylmään veteen olen munat pannut ja sitten levy päälle, viimeistään kattilan pomppiessa virta pois ;)
- helppoa
No tässä tulee helppo konsti, joka myös toimii...
1: Säilytä munat aina huoneenlämmössä, ei siis
jääkaapissa. Säilyvät näin hyvinä ainakin
viikon yli päiväyksen.
2: Lämmitä keitinvesi hieman yli kädenlämpöi-
seksi.
3: Lisää munat käsin varovasti kattilaan tarkas-
tettuasi että kuorissa ei ole halkeamia. Voit
laittaa munat käsin, koska vesi ei ole kuumaa
ja näin saat laitettua ne siten ettei kuoreen
tule vaurioita.
4: Ala laskea keittoaikaa silloin kun vesi alkaa
kiehua. Tasan 5 minuuttia keittoa tuottaa
munan, joka ei ole kova eikä löysä. Munan koko
vaikuttaa tietty aikaan (tämä keskikokoiselle
munalle) samoin haluttu kovuusaste.
5: Jäähdytä nopeasti runsaassa kylmässä vedessä.
Vähän pitkä sepustus yksinkertaisesta asiasta,
mutta toimii varmasti ja antaa tulokseksi aina
samanlaisia (kovuisia) munia. Säätämällä keittoaikaa löydät mieluisesi lopputuloksen.
Ole tarkka kellon kanssa, munia ei voi keittää
ja lukea samalla lehteä! - hei hoi!
helppoa kirjoitti:
No tässä tulee helppo konsti, joka myös toimii...
1: Säilytä munat aina huoneenlämmössä, ei siis
jääkaapissa. Säilyvät näin hyvinä ainakin
viikon yli päiväyksen.
2: Lämmitä keitinvesi hieman yli kädenlämpöi-
seksi.
3: Lisää munat käsin varovasti kattilaan tarkas-
tettuasi että kuorissa ei ole halkeamia. Voit
laittaa munat käsin, koska vesi ei ole kuumaa
ja näin saat laitettua ne siten ettei kuoreen
tule vaurioita.
4: Ala laskea keittoaikaa silloin kun vesi alkaa
kiehua. Tasan 5 minuuttia keittoa tuottaa
munan, joka ei ole kova eikä löysä. Munan koko
vaikuttaa tietty aikaan (tämä keskikokoiselle
munalle) samoin haluttu kovuusaste.
5: Jäähdytä nopeasti runsaassa kylmässä vedessä.
Vähän pitkä sepustus yksinkertaisesta asiasta,
mutta toimii varmasti ja antaa tulokseksi aina
samanlaisia (kovuisia) munia. Säätämällä keittoaikaa löydät mieluisesi lopputuloksen.
Ole tarkka kellon kanssa, munia ei voi keittää
ja lukea samalla lehteä!Ihan tavallisista kaupoista löytyy!
Kännykälläkin voi herätellä! - mäkin keitän,
jääkaapista munat kattilaan ja kylmää vettä päälle, levy sammuksiin kun alkavat kiehua. Eli ei niiden munien tarvi pomppia, sillä sillaihan ne rikkoutuu. Nuori kana munii ohutkuorisempia ja pienempiä munia ja siksi rikkoontuvat helpommin.
Mitää suolaa tai etikkaa veteen en ole ikinä edes ajatellut käyttäväni. Mistähän moinen idea?
- näin on
on että munan tylppään päähän tekee vaikka parsinneulalla reijän.Toimii vaikka ei uskoisi.
- vapaa muna
Mie keitän munat näin:
munat tyhjään kattilaan,hanasta niin kuumaa vettä päälle kun tulee, levy päälle ja 8min jälkeen ovat leikattavan kovia. jos suhaat keittiössä jotain muuta voi sen levyn sammutta 4min keiton jälkeen. - fgtfgtf
Kuori hajoaa koska lämmitettäessä munan sisus laajenee mutta kuori ei. Neulalla tai munanrei'ittäjällä pieni reikä siihen päähän missä ilma on ja paineet pääsee siitä ulos ja muna ei hajoa.
- tyhmä ajatuskin
fgtfgtf kirjoitti:
Kuori hajoaa koska lämmitettäessä munan sisus laajenee mutta kuori ei. Neulalla tai munanrei'ittäjällä pieni reikä siihen päähän missä ilma on ja paineet pääsee siitä ulos ja muna ei hajoa.
Jos näin olisi niin kaikki munat hajoaisi keitettäessä
- Timombadeluna
Munat oltava n. 20 C lämpöisiä kauttaaltaan, (ei pinta vaan koko muna )
Laita lusikan avulla kiehuvaan veteen ja 3 minuuttia, sitten kylmään veteen jäähtymään n. 2-3 min
silloin sinulla on puolikypsä, jopa melko vaikea kuoria, mutta valkuainen on hyytynyt täysin ja keltuainen on kastikkeen omainen.
Siitä sitten vaan aikaa lisää, jos haluaa kypsempää.
Ehkä yli 6 minuutin aikaa ei kannata ylittää. Menevät ylikypsiksi "surumuniksi"- jonkun munan
keitto kestää 2min. -2h ennenkun kypsyy
- kaikken munan
jonkun munan kirjoitti:
keitto kestää 2min. -2h ennenkun kypsyy
keitosta,joitakin munia ei voi keittää ollenkaan, kun räjähtävät riipuu munankettäjän munasta
- kuhan keittäjä
Minä otan munat jääkaapista, laitan ne kattilaan ja lasken hanasta kuumaa vettä päälle.
Kattila liedelle ja kun alkavat kiehua levy pienemmälle ja aika kellosta. Kovat vaativat 8 min. Pehmeitä saa 4 minuutissa.
Kun aika on kypsä kaadetaan vesi pois (laita tiskirätti altaaseen ja kaada kiehuva vesi sen päälle niin se desinfioituu ja raikastuu) munien annetaan hetki kuivua pinnalta ja sitten kylmää vettä päälle. Samalla huuhdotaan tiskirätti kylmällä vedellä ja rpustetaan kuivumaan.
Nyt on hyvät munat ja raikas rätti valmiina :)
Vanhoista munista irtoaa kuori paremmin. Tuoreen munan kuori on sitkeässä irrota. - munat on
kuhan keittäjä kirjoitti:
Minä otan munat jääkaapista, laitan ne kattilaan ja lasken hanasta kuumaa vettä päälle.
Kattila liedelle ja kun alkavat kiehua levy pienemmälle ja aika kellosta. Kovat vaativat 8 min. Pehmeitä saa 4 minuutissa.
Kun aika on kypsä kaadetaan vesi pois (laita tiskirätti altaaseen ja kaada kiehuva vesi sen päälle niin se desinfioituu ja raikastuu) munien annetaan hetki kuivua pinnalta ja sitten kylmää vettä päälle. Samalla huuhdotaan tiskirätti kylmällä vedellä ja rpustetaan kuivumaan.
Nyt on hyvät munat ja raikas rätti valmiina :)
Vanhoista munista irtoaa kuori paremmin. Tuoreen munan kuori on sitkeässä irrota."Kertokaapa mulle miten ihmeessä raakoja kananmunia valmistetaan ".
Nehän ovat kanan jäljiltä kaupoissa myytävänä raakoina, ei niitä sen kummemmin tarvitse valmistaa.
- vaikeita
Raakojen kanamunien valmistuksen taitaa vain tipu itse.
- Voihanmuna
Pistä, anteeksi laita kuusi munaa oma munasi kattilalliseen kiehuvaa vettä. Pidä niin pitkään kun et kuule huutoasi. Sitten soita paikaliseen ensiapuun. Pyydä sieltä aamupalaksi munavoita ja karjalanpiirakaa.
- Elsa 67v.kokki
Paras vaihtoehto on lämmittää kananmunaa vähän aikaa mikrossa jotta ei tulisi liian kova lämpö ero joka johtaa munan halkeamiseen ja kuorimis ongelmiin
- jotain oppinut
Antakaapa kun vaari kertoo oleellisen:
Ota muna vasempaan käteen, oikealla kädellä pitele puukon terän keskeltä kiinni peukalolla ja etusormella ja iske kevyesti munan tylppään päähän muutamia pieniä reikiä. Näistä paine pääsee tasaantumaan, keitettäessä näkyy kun ilmaa tulee pieninä kuplina. Jotain munapiikkejäkin on kuulemma olemassa mutta en ole sellaista koskaan nähnyt.
Kun kipusisko tutkii verta, hemoglobiinia, hänellä on pieni piikki joka iskee sormenpäähän pienen reiän. Sellainen sopisi munien keittäjille.- EI verineulaa
Kananmunakeittimen mukana tulee munapiikki, olen nähnyt
- tai pyytää
rakasta naisihmistä lämmittämään munaasi
- sivuilmaisu
Ja näin hänen vatkatessa valkuaisesta tulee lämpimän kuohkeaa, mutta silti "merellisen" makuista eikä yhtään ylikypsää.
Keltuainen kannattaa kyllä jättää väliin.
- jOOJOO
Tästä pommin-varma munienkeitto ohje:
Laita vettä liedelle kattilaan ja lisää sekaan suolaa, vaikka tl.
Kun vesi kuplii lisää munat lusikalla reinaa pitkin varovasti kattilaan ja keitä haluamasi mukaan 7 minuttia, (keskeltä pehmeä) tai 10 minuuttia (kypsä). Nosta kattila levyltä ja jäähdytä valuvan veden alla.
EI PETÄ KOSKAAN!- munarikas?
Varmempi keino saada ehjät munat: Kananmunat kattilaan, varovasti kylmää vettä päälle. Keittoaika maun mukaan, koville munille vähintään kymmenen minuuttia. Kuuma vesi pois kattilasta, anna kuivahtaa, sitten kylmää vettä päälle. Jäähdytysveden vaihto pariin kertaan ja valmista on. Ei tarvi suolaa tms, jos et anna veden kiehua kamalasti poreillen. Mitä enemmän munia kattilassa on, sitä varmemmin ne kolahtavat toisiaan vasten ja menevät rikki heti keittovaiheen alussa, siksi kylmään veteen. Kuumaan veteen laitettaessa ne halkeavat lämpötilan äkillisen muutoksen takia helposti. Tällä keinolla ehkä yksi muna sadasta halkeaa
- simppelionvaikeaa
Mainiota, että niinkin yksinkertainen asia kuin kananmunankeitto aiheuttaa näinkin runsaan kirjoittamisen. Seuraavaksi varmaan tulee ohjeita miten perunat keitetään oikein.
10 minuuttia ei riitä kananmunan kypsentämiseen vaan se jää keskeltä sitkeäksi. Nykyään munien koon kasvettua 12 minuuttia on oikeampi keittoaika. Itse laittaisin munat kylmään suolalla maustettuun veteen, kattilan liedelle ja liesi päälle. Kun vesi alkaa kiehumaan, pienennä lämpöä ja anna kiehua 11 minuuttia. Valuta kuuma vesi pois ja huuhtele munat kylmällä vedellä muutamaan kertaan.
Jos haluat keltuaisen olevan vielä juoksevaa, niin keitä 5-6 minuuttia munan koosta riippuen.
- molekyylibiologiaa
http://www.aka.fi/fi/T/Tiedeuutiset2/Tata-tutkimme/Aiemmin-julkaistut-jutut/Molekyyligastronomia---kokkausta-tieteellisesti/
Itse keitän munankeittimellä ja pistän kuoreen reiän mittaputekn päässä olevalla piikillä . Tulos just passeli , ehjä ja maukas Hämmentävä kysymys. Minulla riittää se, että lasken kananmunat kiehuvaan veteen huolellisesti lusikan avulla, etteivät ne kolahda kattilan pohjaan tai osu toisiinsa. Tämän lisäksi ei tarvitse muuta tehdä, kananmunat eivät hajoa keittämisen aikana.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1162966Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen252384Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082016- 1141660
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881208Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2551076- 801054
- 711044