Valkosipuli ei kestä lämpöä

Asseri

Ihan tiedoksi että valkosipuli ei kestä lämpöä. Tai kestää se vähän, mutta sen voimakkuus laimenee jyrkästi sen ollessa kuumassa. Kokeilkaapa itse jos teette itse ruokaa. Kumma ettei missään ruokaohjelmassa tai lehtijutussa kerrota tätä yksinkertaista asiaa ikinä. Luin sen Tiede -lehdestä muutama vuosi sitten. Pizzerioissa puristetaan valkosipuli pizzan päälle kun se on otettu pois uunista. Valkosipulia on käytetty tuhansia vuosia mutta silti sen kuumankestämättömyys on jokin salaisuus.

11

3873

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      olen huomannut. huomasin viime viikolla myös sen että perunatkaan eivät kestä lämpöä. ne maistuvat keittämisen jälkeen aivan erilaiselta. on uskomatonta että vaikka suomessakin peruna on tuhansia vuosia ollut ruokavalion perusta, mutta silti perunan kuumankestämättömyys on sekin salaisuus, niin kuin valkosipulinkin.

      • Asseri

        Peruna tuli Suomeen vasta 1700-luvun lopulla, historiikki. Jos valkosipulin lämmönkestämättömyys on itsestäänselvä asia, miksei missään ruokaohjelmassa sitä ikinä mainita vaan laitetaan sitä ruuanlaiton alussa ruokaan? Jos tätä ei usko niin saa kokeilla. Yksikään ihminen ei tätä tiedä jonka kanssa olen keskustellut ruuanlaitosta. Taitavat olla tyhmiä.


      • ...........
        Asseri kirjoitti:

        Peruna tuli Suomeen vasta 1700-luvun lopulla, historiikki. Jos valkosipulin lämmönkestämättömyys on itsestäänselvä asia, miksei missään ruokaohjelmassa sitä ikinä mainita vaan laitetaan sitä ruuanlaiton alussa ruokaan? Jos tätä ei usko niin saa kokeilla. Yksikään ihminen ei tätä tiedä jonka kanssa olen keskustellut ruuanlaitosta. Taitavat olla tyhmiä.

        kypsentämiseksi. Jotkut haluavat nauttia valkosipulinsa raakana - jotkut kypsennettynä.


      • eroa on
        Asseri kirjoitti:

        Peruna tuli Suomeen vasta 1700-luvun lopulla, historiikki. Jos valkosipulin lämmönkestämättömyys on itsestäänselvä asia, miksei missään ruokaohjelmassa sitä ikinä mainita vaan laitetaan sitä ruuanlaiton alussa ruokaan? Jos tätä ei usko niin saa kokeilla. Yksikään ihminen ei tätä tiedä jonka kanssa olen keskustellut ruuanlaitosta. Taitavat olla tyhmiä.

        Valkosipulin maku ja olemus muuttu kyllä kypsennettäessä, tässä nyt vaan on kyse siitä kummasta tykkää ja missä yhteydessä raaka taikka kypsä on maistuvampi!


      • turhuudenjumala

        Lainaus Wikipediasta:
        Ensimmäisenä Eurooppaan saapunut ”peruna”, jota viljeltiin Espanjassa jo vuonna 1573, oli itse asiassa bataatti eli makea peruna, joka ei vieläkään ole kovin tavallinen eurooppalaisessa ruokavaliossa.lähde? Ruotsiin peruna saapui 1655, jolloin lääkäri ja luonnontieteilijä Olof Rudberg istutti perunaa Uppsalan kasvitieteelliseen puutarhaan. Jonas Alströmer puolestaan vakiinnutti englannin kielestä lainaamansa sanan potatis perunan nimeksi. Suomessa perunoita on nähty ainakin 1730-luvulla, jolloin niitä tuli Inkooseen Fagervikin kartanoon saksalaisten peltiseppien mukana. Perunanviljelyä edisti erityisesti Asikkalan seurakunnan kappalainen Axel Laurell, joka kehui perunoita joka saarnan päätteeksi. Hän julkaisi opaskirjan perunanviljelystä vuonna 1773.[6] Peruna vei pian nauriin aseman suomalaisten tärkeimpänä viljelys- ja ruokajuureksena. Naurista on viljelty Suomessa jo esihistoriallisena aikana. Nykyisin peruna mielletään suomalaisten perinteiseksi perusravinnoksi.


      • Nimetön
        turhuudenjumala kirjoitti:

        Lainaus Wikipediasta:
        Ensimmäisenä Eurooppaan saapunut ”peruna”, jota viljeltiin Espanjassa jo vuonna 1573, oli itse asiassa bataatti eli makea peruna, joka ei vieläkään ole kovin tavallinen eurooppalaisessa ruokavaliossa.lähde? Ruotsiin peruna saapui 1655, jolloin lääkäri ja luonnontieteilijä Olof Rudberg istutti perunaa Uppsalan kasvitieteelliseen puutarhaan. Jonas Alströmer puolestaan vakiinnutti englannin kielestä lainaamansa sanan potatis perunan nimeksi. Suomessa perunoita on nähty ainakin 1730-luvulla, jolloin niitä tuli Inkooseen Fagervikin kartanoon saksalaisten peltiseppien mukana. Perunanviljelyä edisti erityisesti Asikkalan seurakunnan kappalainen Axel Laurell, joka kehui perunoita joka saarnan päätteeksi. Hän julkaisi opaskirjan perunanviljelystä vuonna 1773.[6] Peruna vei pian nauriin aseman suomalaisten tärkeimpänä viljelys- ja ruokajuureksena. Naurista on viljelty Suomessa jo esihistoriallisena aikana. Nykyisin peruna mielletään suomalaisten perinteiseksi perusravinnoksi.

        Joo.

        Siis perunahan on alunperin Inkojen valtakunnasta 1540-luvulla löydetty viljelykasvi, jota ei esiintynyt missä muualla maailmassa.

        Hämmästyttävää miten itsestäänselvänä monet pitävät että peruna olisi ollut Suomessa jo vuosituhansia sitten. Ehkä syynä on perunan näennäinen hyvä sopeutuminen Suomenkin karuun ilmastoon, joka sattumalta muistuttaa Andien kylmää ja karua vuoristomaastoa.


    • mikä asiantuntija!

      Ai, että luit lehdestä!

    • rotissööri

      kokeilkaapa venäläiseen tapaaan marinoituja valkosipuleita. Kun niitä saa, niin ahmii kuin lapsena karkkeja.

    • valkosipulin kynnet erinomainen hiiri karkote talveksi mökille. Aikaisemmin hiiren paskaa joka paikassa keväällä, mutta nyt jo useamman vuoden olemme laittanee valkosipulin kynsiä ueampan paikkaan mökissä, eipä ole hiiret paskoneet kannattaa kokeilla

      • Erkki-Mikael

        vampyytien ja dragulan karkoittajana. Meilläpäinkään ei ole nähty ainoatakaan, on se vaan sellainen maan tuote.


      • myyräkarkoite

        nurmikolle, valkosipulia vaan myyränkoloihin ja mielellään aika paljon talon seinustoille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Näin kun katsoit salaa ja

      Hymyilit sieltä kaukaa 😍☺️ mutta hämmennyin ja tilanne oli niin nopeaa ohi etten oikeen kerennyt mukaan 😢 säteilit ku
      Ikävä
      50
      4154
    2. Katu täyttyy...

      Hei, oli pakko laittaa vielä tää. Huomaan että olet suuttunut. Minähän sanoin että poistun, olit paikalla. Olin pettynyt
      Ikävä
      35
      1959
    3. Eduskunnasta tippuneet kokoomuslaiset nostavat eniten sopeutumisrahaa. Kyllä veroeurot kelpaavat.

      Sopeutumisraha on eduskuntatyön päättymisen jälkeen maksettava etuus, jonka tarkoituksena on tukea entisiä kansanedustaj
      Maailman menoa
      153
      1346
    4. Kuvaa yhdellä sanalla meidän välejä tällä hetkellä

      Vastaa kuin vastaisit Hänelle.
      Ikävä
      154
      1232
    5. Povipommi, ex-Playboy-malli Susanna Penttilä avoimena - Paljastaa suhteestaan miehiin: "Olen..."

      No nyt! Susanna Penttilä on OnlyFans-vaikuttaja ja yrittäjä sekä yksi uuden Petolliset-kauden kisaajista. Onpa 53-vuoti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      42
      1024
    6. Miten suhtautuisit

      jos saisit tietää, että kaivatullasi on kokkeliriippuvuus?
      Ikävä
      192
      992
    7. Sari Multala teki "riikkapurrat"

      Sekoili humalassa Ruisrokissa kuten Purra Lohjan torilla. Kovia dokaamaan nuo nykyiset ministerit.
      Maailman menoa
      229
      976
    8. Sinut mies vain haluan

      Olet kohtaloni. Kaikessa riipaisevassa rakkaudessa, sinä se olet. ❤️
      Ikävä
      80
      947
    9. Mitähän sä näit siinä akassa?

      Älä nyt vain sen kanssa ala mitään.
      Ikävä
      55
      820
    10. Ympäristötuhoministeri Multala: "Olin humalassa"

      Ruisrockin rokkimimmi myöntää: https://www.is.fi/politiikka/art-2000011407835.html Nämä ministerikuvatukset saavat ilm
      Maailman menoa
      122
      815
    Aihe