Satakunnan perinneruuat parhaita

Lapislazuli

ulkomaalainen kokki kannattaisi viedä Turkuun tai Poriin maistamaan tuoreita paistettuja nahkiaisia.Ja sitten satakuntalaiseen kalaruokapöytään.Silakkarullat ovat elämys niinkuin muutkin satakunnan kalaherkut.Ja terveellisempää ruokaa saa hakea.Vai löytyykö jostainpäin suomea parempia herkkuja?

11

7463

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äitini suku on Satakunnasta kotoisin, joten kai minun pitäisi olla edes vähän sinne päin kallellaan enkä niin kovin vastustakaan ajatustasi. Kaikki on kuitenkin suhteellista.

      Nahkiainen raadonsyöjän maineineen jakaa mielipteet muuallakin. En ole koskaan saanut nahkiaisia muualla kuin Itämerenmaissa ja jokin syy tähänkin sattaa olla. Nahkiainen on Satakunnan maakunta"kala".

      Sama pätee raakana kalana pidettävään sillin ja vaikka nyt näihin silakkarulliinkin. Onhan tosin välimerenmaissa omat etikkakypsennetyt kalansa ja gravad lax on tunnettu klassikko, mutta kuitenkin... maistuvat aika harvan suussa hyviltä. Lohesta tunnetuimmasta päästä levinnein lienee kylmäsavulohi, josta Euroopan parhain löytyy ehdottomasti Skotlannista.

      Meidän etumme on kalojen tuoreus ja lajirunsaus, mikä monessa paikassa muualla on varsin kehno. Toisaalta meiltä puuttuvat vallan kokonaan äyriäiset, mikä on suuri vääryys.

      Kyllä meidän omat ruoka-alueemme: Satakunta, Varsinais-Suomi, Pohjanmaa, Järvisuomi, Savo, Karjala ja Lappi, ovat kaikki omintakeisia alueita ja hyvä näin. Eri alueiden sijoittuminen ruokamielessä kilpailussa toistensa kanssa lienee kuitenkin ikuinen keskustelunaihe. Hyviä ruokia löytyy meiltä paljon - ruoanlaittotaitoa ja asianharrastusta paljon vähemmän.

      • Lapislazuli

        löydetty syömästä hukkuneita.Myös mateita on tavattu samasta puuhasta.Ehkä kaikki petokalat syövät mitä löytyy?Ei kannata liikaa ajatella.Pian ei voi syödä mitään terveellistä yököttelemättä.


      • vanha kokki

        Satakuntalaiset silakkarullat ovat todellakin etikkavedessä kypsytettyjä, toiselta ja muualla tunnetummalla nimellä niitä kutsutaan suutarin loheksi. Oikeat silakkarullat haudutetaan mausteiden kansa erittäin miedossa etikka/mausteliemessä varovasti, kunnes ovat väriltään lähes valkoisia, kypsyys tarkistetaan selkäevästä nypäten. Silakkarullat jäähdytetään haudutusliemessään. Näin tehtyinä ne ovat aivan eriruokaa kuin satakuntalaiset
        "silakkarullat". Nahkiaisesta taas, se on Porissa todella suuri herkku, mutta tunnetaan koko rannikolla aina Oulua myöten. Porilaiset nahkiaiset ovatkin suurelta osin Ii-joesta nykyään. Nahkiaisella on monissa paikoissa varsin kyseenalainen maine. Mitä taas tulee savukalaan, on katteeton väite skottilaisen kylmäsavulohen paremmuudesta, se vain tunnetaan massiivisen markkinoinnin kautta ympäri maailman. Paremmaksi on esimerkiksi Japanissa rankattu suomalainen Artjärveläinen Goldenlax. Eero Mäkelä lanseerasi aikoinaan teollisuusneuvos Kavoniuksen kehittämän menetelmän mukaan valmistetun kylmäsavukalan heille. Kyseinen lohi on ehkä maailman tarkimmin tutkittu kala ja sen valmistusmetodi. En tiedä onko kyseistä kalaa suomessa edes tarjolla, mutta itse sitä syöneenä voin vakuuttaa sen olevan jotain aivan muuta kuin tuon kehutun skottilaisen, joita niitäkin on toki varsin herkullisiakin.


      • vois tarkistaa
        vanha kokki kirjoitti:

        Satakuntalaiset silakkarullat ovat todellakin etikkavedessä kypsytettyjä, toiselta ja muualla tunnetummalla nimellä niitä kutsutaan suutarin loheksi. Oikeat silakkarullat haudutetaan mausteiden kansa erittäin miedossa etikka/mausteliemessä varovasti, kunnes ovat väriltään lähes valkoisia, kypsyys tarkistetaan selkäevästä nypäten. Silakkarullat jäähdytetään haudutusliemessään. Näin tehtyinä ne ovat aivan eriruokaa kuin satakuntalaiset
        "silakkarullat". Nahkiaisesta taas, se on Porissa todella suuri herkku, mutta tunnetaan koko rannikolla aina Oulua myöten. Porilaiset nahkiaiset ovatkin suurelta osin Ii-joesta nykyään. Nahkiaisella on monissa paikoissa varsin kyseenalainen maine. Mitä taas tulee savukalaan, on katteeton väite skottilaisen kylmäsavulohen paremmuudesta, se vain tunnetaan massiivisen markkinoinnin kautta ympäri maailman. Paremmaksi on esimerkiksi Japanissa rankattu suomalainen Artjärveläinen Goldenlax. Eero Mäkelä lanseerasi aikoinaan teollisuusneuvos Kavoniuksen kehittämän menetelmän mukaan valmistetun kylmäsavukalan heille. Kyseinen lohi on ehkä maailman tarkimmin tutkittu kala ja sen valmistusmetodi. En tiedä onko kyseistä kalaa suomessa edes tarjolla, mutta itse sitä syöneenä voin vakuuttaa sen olevan jotain aivan muuta kuin tuon kehutun skottilaisen, joita niitäkin on toki varsin herkullisiakin.

        tietonsa silakka rullista ja suutarin lohesta.


      • vanha kokki kirjoitti:

        Satakuntalaiset silakkarullat ovat todellakin etikkavedessä kypsytettyjä, toiselta ja muualla tunnetummalla nimellä niitä kutsutaan suutarin loheksi. Oikeat silakkarullat haudutetaan mausteiden kansa erittäin miedossa etikka/mausteliemessä varovasti, kunnes ovat väriltään lähes valkoisia, kypsyys tarkistetaan selkäevästä nypäten. Silakkarullat jäähdytetään haudutusliemessään. Näin tehtyinä ne ovat aivan eriruokaa kuin satakuntalaiset
        "silakkarullat". Nahkiaisesta taas, se on Porissa todella suuri herkku, mutta tunnetaan koko rannikolla aina Oulua myöten. Porilaiset nahkiaiset ovatkin suurelta osin Ii-joesta nykyään. Nahkiaisella on monissa paikoissa varsin kyseenalainen maine. Mitä taas tulee savukalaan, on katteeton väite skottilaisen kylmäsavulohen paremmuudesta, se vain tunnetaan massiivisen markkinoinnin kautta ympäri maailman. Paremmaksi on esimerkiksi Japanissa rankattu suomalainen Artjärveläinen Goldenlax. Eero Mäkelä lanseerasi aikoinaan teollisuusneuvos Kavoniuksen kehittämän menetelmän mukaan valmistetun kylmäsavukalan heille. Kyseinen lohi on ehkä maailman tarkimmin tutkittu kala ja sen valmistusmetodi. En tiedä onko kyseistä kalaa suomessa edes tarjolla, mutta itse sitä syöneenä voin vakuuttaa sen olevan jotain aivan muuta kuin tuon kehutun skottilaisen, joita niitäkin on toki varsin herkullisiakin.

        Tunnustan, että en ole kuullutkaan kyseisestä Goldenlaxista - menee varmaan ravintoloihin tahi vientiin.

        En tiedä onko Skotlannin ja Suomen savustuksessa eroa, mutta pidän itse kyllä varsin paljon skotlantilaisesta kylmäsavusta - voimakkaampi savun maku, vähäisempi öljyisyys ja rasvaisuus, mutta samalla oikea suola ja pehmeys. Toki löytyy sieltä kehnoakin savua - toki, toki.. Kyllähän sen menekkiin maailmalla vaikuttaa tietysti voimakas markkinointi, mutta on maullakin asiassa sanottavansa.

        Tuosta nahkiaisesta mietiskelin - kuten sanoin edellä - että en ole saanut niitä missään muualla kuin itämerenmaissa - ja täällä enimmäkseen Virossa. Siellä niitä saa aivan lounasruokanakin. Olen tosin aina pysähtynyt Nakkilan paistomökissä kun olen nähnyt savun piipusta nousevan: kerppo kotiin ja sinappisoossin tekoon!

        Onkohan se meidän oma erikoisuutemme?


      • vanha kokki
        vois tarkistaa kirjoitti:

        tietonsa silakka rullista ja suutarin lohesta.

        Satakuntalainen tapa: Silakkafileet kääritään rullalle, sekoitetaan etikka vesiliemi, keittämättä. Liemeen lisätään sipulit pippurit porkkanat mahd. laakerinlehteä, suola ja sokeri. Liemi mausteineen kaadetaan rullattujen fileiden päälle, odotellaan etikan kypsentävän kalafileet. Suutarin lohi eroaa sikäli noista rullista, että silakkafileitä ei tarvitse rullata. Oikeat silakkarullat; valmistus kuten edellä, mutta miedompi etikkaliemi ja Huom! silakkafilerullatladotaan tiukasti vieriviereen ja annetaan liemen kuumentua lähelle kiehumapistettä, jolloin liemen lämpö kypsyttää fileet ja maku paranee, kun rullat saavat kylmetä mausteliemessään. Lyhyesti; Satakuntalainen suutarin lohi on rullattu silakkafile, muualla maassa rullaamaton.


      • kokille tiedoksi
        vanha kokki kirjoitti:

        Satakuntalainen tapa: Silakkafileet kääritään rullalle, sekoitetaan etikka vesiliemi, keittämättä. Liemeen lisätään sipulit pippurit porkkanat mahd. laakerinlehteä, suola ja sokeri. Liemi mausteineen kaadetaan rullattujen fileiden päälle, odotellaan etikan kypsentävän kalafileet. Suutarin lohi eroaa sikäli noista rullista, että silakkafileitä ei tarvitse rullata. Oikeat silakkarullat; valmistus kuten edellä, mutta miedompi etikkaliemi ja Huom! silakkafilerullatladotaan tiukasti vieriviereen ja annetaan liemen kuumentua lähelle kiehumapistettä, jolloin liemen lämpö kypsyttää fileet ja maku paranee, kun rullat saavat kylmetä mausteliemessään. Lyhyesti; Satakuntalainen suutarin lohi on rullattu silakkafile, muualla maassa rullaamaton.

        meneehänse jollekin tuo ohje mutta minulle se ei kelpaa.


      • vanha kokki
        kokille tiedoksi kirjoitti:

        meneehänse jollekin tuo ohje mutta minulle se ei kelpaa.

        Miten se sinun mielestäsi tehdään oikein ja mikähän oli ero satakuntalaisen silakkarullan ja suutarin lohen kohdalla?


    • Porin kesäasukas
      • vanha kokki

        Mutta eipääse antimissaan samaan tasoon kuin Mäntyluodon,tai Reposaaren motelli tai hotelli, en muista tarkkaan nimeä. Paikka oli vaatimaton puurakennus, askeettinen sisustus, mutta kalaruoat taivaallisia. Merimestalla on vielä aikamoinen taival vastaavaan, lisäksi paikka on sikakallis.


    • tobuz

      siinä vasta sapuska hansakauppiaiden ja ties kuinka vanhoilta merimies-ajoilta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      174
      10698
    2. Marinin tuhojen korjaaminen kestää kahdeksan vuotta

      Nyt on vasta neljännes mennyt ja ensimmäiset korjausliikkeet saatu liikkeelle. Innokkaimmat olivat odottaneet että jo t
      Maailman menoa
      90
      7515
    3. Se oli Orpo joka rynni Eagle S -alukselle

      Vastoin kaikkia kansainvälisen merenkäynnin sääntöjä. Kunpa olisi ollut purjehtija Harkimo Suomen johdossa silloin. ht
      Maailman menoa
      3
      7376
    4. Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta

      Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t
      Maailman menoa
      28
      7374
    5. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      88
      5753
    6. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      52
      5228
    7. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      31
      4976
    8. Giorgia Meloni vs Riikka Purra

      Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk
      Maailman menoa
      12
      4791
    9. Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee

      – Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k
      Maailman menoa
      3
      2142
    10. Ei muuta kun kylärinkiä ajamaan!!!

      Huomenta! Tuossa ku kylän pinnassa asunu koko iän, nii viime vuosina nii harmittanu ku viikonloppusin niin hiljasta, sil
      Hyrynsalmi
      36
      1583
    Aihe