ulkomaalainen kokki kannattaisi viedä Turkuun tai Poriin maistamaan tuoreita paistettuja nahkiaisia.Ja sitten satakuntalaiseen kalaruokapöytään.Silakkarullat ovat elämys niinkuin muutkin satakunnan kalaherkut.Ja terveellisempää ruokaa saa hakea.Vai löytyykö jostainpäin suomea parempia herkkuja?
Satakunnan perinneruuat parhaita
11
7392
Vastaukset
Äitini suku on Satakunnasta kotoisin, joten kai minun pitäisi olla edes vähän sinne päin kallellaan enkä niin kovin vastustakaan ajatustasi. Kaikki on kuitenkin suhteellista.
Nahkiainen raadonsyöjän maineineen jakaa mielipteet muuallakin. En ole koskaan saanut nahkiaisia muualla kuin Itämerenmaissa ja jokin syy tähänkin sattaa olla. Nahkiainen on Satakunnan maakunta"kala".
Sama pätee raakana kalana pidettävään sillin ja vaikka nyt näihin silakkarulliinkin. Onhan tosin välimerenmaissa omat etikkakypsennetyt kalansa ja gravad lax on tunnettu klassikko, mutta kuitenkin... maistuvat aika harvan suussa hyviltä. Lohesta tunnetuimmasta päästä levinnein lienee kylmäsavulohi, josta Euroopan parhain löytyy ehdottomasti Skotlannista.
Meidän etumme on kalojen tuoreus ja lajirunsaus, mikä monessa paikassa muualla on varsin kehno. Toisaalta meiltä puuttuvat vallan kokonaan äyriäiset, mikä on suuri vääryys.
Kyllä meidän omat ruoka-alueemme: Satakunta, Varsinais-Suomi, Pohjanmaa, Järvisuomi, Savo, Karjala ja Lappi, ovat kaikki omintakeisia alueita ja hyvä näin. Eri alueiden sijoittuminen ruokamielessä kilpailussa toistensa kanssa lienee kuitenkin ikuinen keskustelunaihe. Hyviä ruokia löytyy meiltä paljon - ruoanlaittotaitoa ja asianharrastusta paljon vähemmän.- Lapislazuli
löydetty syömästä hukkuneita.Myös mateita on tavattu samasta puuhasta.Ehkä kaikki petokalat syövät mitä löytyy?Ei kannata liikaa ajatella.Pian ei voi syödä mitään terveellistä yököttelemättä.
- vanha kokki
Satakuntalaiset silakkarullat ovat todellakin etikkavedessä kypsytettyjä, toiselta ja muualla tunnetummalla nimellä niitä kutsutaan suutarin loheksi. Oikeat silakkarullat haudutetaan mausteiden kansa erittäin miedossa etikka/mausteliemessä varovasti, kunnes ovat väriltään lähes valkoisia, kypsyys tarkistetaan selkäevästä nypäten. Silakkarullat jäähdytetään haudutusliemessään. Näin tehtyinä ne ovat aivan eriruokaa kuin satakuntalaiset
"silakkarullat". Nahkiaisesta taas, se on Porissa todella suuri herkku, mutta tunnetaan koko rannikolla aina Oulua myöten. Porilaiset nahkiaiset ovatkin suurelta osin Ii-joesta nykyään. Nahkiaisella on monissa paikoissa varsin kyseenalainen maine. Mitä taas tulee savukalaan, on katteeton väite skottilaisen kylmäsavulohen paremmuudesta, se vain tunnetaan massiivisen markkinoinnin kautta ympäri maailman. Paremmaksi on esimerkiksi Japanissa rankattu suomalainen Artjärveläinen Goldenlax. Eero Mäkelä lanseerasi aikoinaan teollisuusneuvos Kavoniuksen kehittämän menetelmän mukaan valmistetun kylmäsavukalan heille. Kyseinen lohi on ehkä maailman tarkimmin tutkittu kala ja sen valmistusmetodi. En tiedä onko kyseistä kalaa suomessa edes tarjolla, mutta itse sitä syöneenä voin vakuuttaa sen olevan jotain aivan muuta kuin tuon kehutun skottilaisen, joita niitäkin on toki varsin herkullisiakin. - vois tarkistaa
vanha kokki kirjoitti:
Satakuntalaiset silakkarullat ovat todellakin etikkavedessä kypsytettyjä, toiselta ja muualla tunnetummalla nimellä niitä kutsutaan suutarin loheksi. Oikeat silakkarullat haudutetaan mausteiden kansa erittäin miedossa etikka/mausteliemessä varovasti, kunnes ovat väriltään lähes valkoisia, kypsyys tarkistetaan selkäevästä nypäten. Silakkarullat jäähdytetään haudutusliemessään. Näin tehtyinä ne ovat aivan eriruokaa kuin satakuntalaiset
"silakkarullat". Nahkiaisesta taas, se on Porissa todella suuri herkku, mutta tunnetaan koko rannikolla aina Oulua myöten. Porilaiset nahkiaiset ovatkin suurelta osin Ii-joesta nykyään. Nahkiaisella on monissa paikoissa varsin kyseenalainen maine. Mitä taas tulee savukalaan, on katteeton väite skottilaisen kylmäsavulohen paremmuudesta, se vain tunnetaan massiivisen markkinoinnin kautta ympäri maailman. Paremmaksi on esimerkiksi Japanissa rankattu suomalainen Artjärveläinen Goldenlax. Eero Mäkelä lanseerasi aikoinaan teollisuusneuvos Kavoniuksen kehittämän menetelmän mukaan valmistetun kylmäsavukalan heille. Kyseinen lohi on ehkä maailman tarkimmin tutkittu kala ja sen valmistusmetodi. En tiedä onko kyseistä kalaa suomessa edes tarjolla, mutta itse sitä syöneenä voin vakuuttaa sen olevan jotain aivan muuta kuin tuon kehutun skottilaisen, joita niitäkin on toki varsin herkullisiakin.tietonsa silakka rullista ja suutarin lohesta.
vanha kokki kirjoitti:
Satakuntalaiset silakkarullat ovat todellakin etikkavedessä kypsytettyjä, toiselta ja muualla tunnetummalla nimellä niitä kutsutaan suutarin loheksi. Oikeat silakkarullat haudutetaan mausteiden kansa erittäin miedossa etikka/mausteliemessä varovasti, kunnes ovat väriltään lähes valkoisia, kypsyys tarkistetaan selkäevästä nypäten. Silakkarullat jäähdytetään haudutusliemessään. Näin tehtyinä ne ovat aivan eriruokaa kuin satakuntalaiset
"silakkarullat". Nahkiaisesta taas, se on Porissa todella suuri herkku, mutta tunnetaan koko rannikolla aina Oulua myöten. Porilaiset nahkiaiset ovatkin suurelta osin Ii-joesta nykyään. Nahkiaisella on monissa paikoissa varsin kyseenalainen maine. Mitä taas tulee savukalaan, on katteeton väite skottilaisen kylmäsavulohen paremmuudesta, se vain tunnetaan massiivisen markkinoinnin kautta ympäri maailman. Paremmaksi on esimerkiksi Japanissa rankattu suomalainen Artjärveläinen Goldenlax. Eero Mäkelä lanseerasi aikoinaan teollisuusneuvos Kavoniuksen kehittämän menetelmän mukaan valmistetun kylmäsavukalan heille. Kyseinen lohi on ehkä maailman tarkimmin tutkittu kala ja sen valmistusmetodi. En tiedä onko kyseistä kalaa suomessa edes tarjolla, mutta itse sitä syöneenä voin vakuuttaa sen olevan jotain aivan muuta kuin tuon kehutun skottilaisen, joita niitäkin on toki varsin herkullisiakin.Tunnustan, että en ole kuullutkaan kyseisestä Goldenlaxista - menee varmaan ravintoloihin tahi vientiin.
En tiedä onko Skotlannin ja Suomen savustuksessa eroa, mutta pidän itse kyllä varsin paljon skotlantilaisesta kylmäsavusta - voimakkaampi savun maku, vähäisempi öljyisyys ja rasvaisuus, mutta samalla oikea suola ja pehmeys. Toki löytyy sieltä kehnoakin savua - toki, toki.. Kyllähän sen menekkiin maailmalla vaikuttaa tietysti voimakas markkinointi, mutta on maullakin asiassa sanottavansa.
Tuosta nahkiaisesta mietiskelin - kuten sanoin edellä - että en ole saanut niitä missään muualla kuin itämerenmaissa - ja täällä enimmäkseen Virossa. Siellä niitä saa aivan lounasruokanakin. Olen tosin aina pysähtynyt Nakkilan paistomökissä kun olen nähnyt savun piipusta nousevan: kerppo kotiin ja sinappisoossin tekoon!
Onkohan se meidän oma erikoisuutemme?- vanha kokki
vois tarkistaa kirjoitti:
tietonsa silakka rullista ja suutarin lohesta.
Satakuntalainen tapa: Silakkafileet kääritään rullalle, sekoitetaan etikka vesiliemi, keittämättä. Liemeen lisätään sipulit pippurit porkkanat mahd. laakerinlehteä, suola ja sokeri. Liemi mausteineen kaadetaan rullattujen fileiden päälle, odotellaan etikan kypsentävän kalafileet. Suutarin lohi eroaa sikäli noista rullista, että silakkafileitä ei tarvitse rullata. Oikeat silakkarullat; valmistus kuten edellä, mutta miedompi etikkaliemi ja Huom! silakkafilerullatladotaan tiukasti vieriviereen ja annetaan liemen kuumentua lähelle kiehumapistettä, jolloin liemen lämpö kypsyttää fileet ja maku paranee, kun rullat saavat kylmetä mausteliemessään. Lyhyesti; Satakuntalainen suutarin lohi on rullattu silakkafile, muualla maassa rullaamaton.
- kokille tiedoksi
vanha kokki kirjoitti:
Satakuntalainen tapa: Silakkafileet kääritään rullalle, sekoitetaan etikka vesiliemi, keittämättä. Liemeen lisätään sipulit pippurit porkkanat mahd. laakerinlehteä, suola ja sokeri. Liemi mausteineen kaadetaan rullattujen fileiden päälle, odotellaan etikan kypsentävän kalafileet. Suutarin lohi eroaa sikäli noista rullista, että silakkafileitä ei tarvitse rullata. Oikeat silakkarullat; valmistus kuten edellä, mutta miedompi etikkaliemi ja Huom! silakkafilerullatladotaan tiukasti vieriviereen ja annetaan liemen kuumentua lähelle kiehumapistettä, jolloin liemen lämpö kypsyttää fileet ja maku paranee, kun rullat saavat kylmetä mausteliemessään. Lyhyesti; Satakuntalainen suutarin lohi on rullattu silakkafile, muualla maassa rullaamaton.
meneehänse jollekin tuo ohje mutta minulle se ei kelpaa.
- vanha kokki
kokille tiedoksi kirjoitti:
meneehänse jollekin tuo ohje mutta minulle se ei kelpaa.
Miten se sinun mielestäsi tehdään oikein ja mikähän oli ero satakuntalaisen silakkarullan ja suutarin lohen kohdalla?
- Porin kesäasukas
Suosittelen tätä paikkaa:
http://www.merimesta.net/frame1.htm
Satakuntalaisia kalaruokaperinteitä parhaimmillaan Reposaaressa. Voin suositella.- vanha kokki
Mutta eipääse antimissaan samaan tasoon kuin Mäntyluodon,tai Reposaaren motelli tai hotelli, en muista tarkkaan nimeä. Paikka oli vaatimaton puurakennus, askeettinen sisustus, mutta kalaruoat taivaallisia. Merimestalla on vielä aikamoinen taival vastaavaan, lisäksi paikka on sikakallis.
- tobuz
siinä vasta sapuska hansakauppiaiden ja ties kuinka vanhoilta merimies-ajoilta
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet
Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.546129Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli652733Kemijärven festarit 2025
Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️181854- 1461816
Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!
Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h1341702Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä181660Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?281460- 1021457
Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411196Kalateltta ja Siipiteltta
Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la141163