Perinne

ruokaa on saatavissa

LIKOKALAA on ilmestynyt jo myyntiin nami,nami.......

7

1002

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkoitatko lipeäkalaa?

      Nyt meni ohi tuo nimike, tarkoitatko lipeäkalaa?

      • Juuri tarkoitin

        Justiina,mistäs arvasit oletko SATAKUNNASTA vain LOUNAIS-SUOMESTA?


    • Tässä olisikin mielenkiintoinen alue herättää henkiin: kuivakala, likokala, lipeäkala, bacalao...

      Eihän ne kaikki aivan samoja ole, mutta samassa kastissa kuitenkin. Lipeäkalan valmistus kun on meillä varsin köyhää: uunissa tai vesihauteessa ja valkokastikkeen kanssa. Eihän se huonoa ole, mutta nykypolvi taitaa vierastaa ja kun kyseessä on vain joulunajan herkku, rajoittaa sekin jo käyttöä.

      Kuitenkin välimerenmaissa sikäläinen kuivakala - bacalao, kuivattu, suolattu turska - on iso asia ja lähes kansallisruoka. Reseptejä on satoja erilaisia ja erittäin hyviä. Olen valmistanut meidän omaa lipeäkalaamme joskus portugalilaisella reseptillä ja täytyy myöntää, että se antaa aivan uusia ulottuvaisuuksia kalalle.

      Likokalan ystävät: katsokaapa joskus näitä bacalao-reseptejä vaikka Googlella ja kohtaatte aivan uuden maailman! Tehkää Jouluksi lipeäkalaa, mutta uudella tavalla.

      • vanha kokki

        On hieman meidän käyttämästämme turskasta poikkeava. Espanjassa käytetään, samoin kuin portugalissa paljon valkoturskaa. Meillä nykyisin tarjolla joulun aikaan turskan sijaan enimmäkseen Molvaa. Kapakala sinänsä on mielenkiintoinen ruokana. Harva tietää lipeäkalan valmistuksen niksit. Molvan liha on muuten harmaampaa ja löysempää kuin turskan, mutta sen saatavuus on kaiketi nykyään parempi, koska se on myös reilusti halvempaa kuin turska.


      • turhuudenjumala
        vanha kokki kirjoitti:

        On hieman meidän käyttämästämme turskasta poikkeava. Espanjassa käytetään, samoin kuin portugalissa paljon valkoturskaa. Meillä nykyisin tarjolla joulun aikaan turskan sijaan enimmäkseen Molvaa. Kapakala sinänsä on mielenkiintoinen ruokana. Harva tietää lipeäkalan valmistuksen niksit. Molvan liha on muuten harmaampaa ja löysempää kuin turskan, mutta sen saatavuus on kaiketi nykyään parempi, koska se on myös reilusti halvempaa kuin turska.

        nam nam... Wissillä töissä ollessani, tuli tuo mainio raaka-aine tutuksi. siitä lähtien on joka joulu mummoni(joka savolaisena tekee parhaat kala ,liha, lanttu ja patakukot.)vaatinut tekemään siitä jotain. mummoni on aina tykännyt livekalasta, joten kerran menin ehdottamaan tällaista kapakalan tyyppistä ratkaisua ja siitä lahtien olen sen saanut joka vuosi tehdä uudestaan.


      • vanha kokki
        turhuudenjumala kirjoitti:

        nam nam... Wissillä töissä ollessani, tuli tuo mainio raaka-aine tutuksi. siitä lähtien on joka joulu mummoni(joka savolaisena tekee parhaat kala ,liha, lanttu ja patakukot.)vaatinut tekemään siitä jotain. mummoni on aina tykännyt livekalasta, joten kerran menin ehdottamaan tällaista kapakalan tyyppistä ratkaisua ja siitä lahtien olen sen saanut joka vuosi tehdä uudestaan.

        Merluzaa, eli valkoturskaa, Saludissa?


      • turhuudenjumala
        vanha kokki kirjoitti:

        Merluzaa, eli valkoturskaa, Saludissa?

        olen itsekin tykästynyt siihen. aina pitää olla pakkasessa vähän jos tulee kova himo...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      50
      2224
    2. Yritin saada

      Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.
      Ikävä
      11
      904
    3. Aavistatko että moni tietää

      Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut
      Ikävä
      79
      901
    4. Onko vielä

      mahdollista nähdä?
      Rakkaus ja rakastaminen
      68
      853
    5. Olisitko mies valmis?

      Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me
      Ikävä
      112
      795
    6. Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa

      Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt
      Maailman menoa
      46
      789
    7. Kronikat..

      Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu
      Imatra
      9
      743
    8. Täällä istun ja mietin

      Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu
      Ikävä
      49
      739
    9. vieläkin sanoa voin...

      💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos
      Ikävä
      22
      723
    10. Hyvä että lähdit siitä

      Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖
      Ikävä
      20
      720
    Aihe