hätä hätä!

lohen ystävä

Voiko lohesta saada lapamadon? olen tehnyt ohjeen mukaan eli keittänyt 5min kiehuvassa vedessä.. kiitti vastauksista..

20

4268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lohesta ei juurikaan saa lapamatoa (merikala!), mutta jos valmistat lohesi noin niin saat aikaan ainakin mahdottoman huonoa ruokaa.

      Älä huoli vaan valmista ruokasi oikein ja mato kuolee samalla.

      • lohen ystävä

        niin en sitä lohta pelkälteen heittäny vaan valmistin lohikeiton ja lopuksi lisäsin lohen joka monen reseptin mukaan joko haudutetaan n.10min tai kiehautetaan 5min. Onko hyvää reseptiä?


      • lohen ystävä kirjoitti:

        niin en sitä lohta pelkälteen heittäny vaan valmistin lohikeiton ja lopuksi lisäsin lohen joka monen reseptin mukaan joko haudutetaan n.10min tai kiehautetaan 5min. Onko hyvää reseptiä?

        No, jos lohessa loisia oli, niin nyt ne ovat kuolleet - ei hätää.


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        No, jos lohessa loisia oli, niin nyt ne ovat kuolleet - ei hätää.

        ei ole lapamatoa.


    • rotissööri

      osta kirja "Maakuntien kalaruoat", toimittaja kokit Jaakko ja Petri 3:nen. Sieltä löytyy paljon kalaruokien reseptejä.

      • lohen ystävä

        jos laittaa haukea niin sitten siinäkö vois olla lapamato...


    • kommentinjättäjä

      Ymmärtääkseni lapamatoa voi olla vain sisävesien hauessa, mateessa ja ahvenessa. Arvailen sitä löytyvän myös lahnasta, saattaapa olla muikussakin, kun olen nähnyt suosituksen pakastaa muikunmäti ennen nauttimista.

      Lohta voit syödä raakana, esim. graavilohena tai sushina, oli se mistä tahansa peräisin, kunhan vain on tuoretta.

      • vanha kokki

        kaloista löytyy lapamatoa, ei koskaan merikaloista.
        Lahna ja särki ovat pahimmat,myös sisävesien siiassa saattaa esiintyä lapamatoa. Silti särkeäkin voi kuten lahnaa ja siikaakin graavata, täytyy vaan olla tarkkana, mahdollisten loisien takia.
        Kuitenkin merikalaan tottuneen suussa sisävesien kalat maistuvat enemmän tai vähemmän mudalta, mutta se on taas toinen juttu. Kalan tulee olla aina tuoretta, valmistetaampa se miten tahansa.


      • aamuäly
        vanha kokki kirjoitti:

        kaloista löytyy lapamatoa, ei koskaan merikaloista.
        Lahna ja särki ovat pahimmat,myös sisävesien siiassa saattaa esiintyä lapamatoa. Silti särkeäkin voi kuten lahnaa ja siikaakin graavata, täytyy vaan olla tarkkana, mahdollisten loisien takia.
        Kuitenkin merikalaan tottuneen suussa sisävesien kalat maistuvat enemmän tai vähemmän mudalta, mutta se on taas toinen juttu. Kalan tulee olla aina tuoretta, valmistetaampa se miten tahansa.

        Merikaloista / murtovesikaloista VOI löytyä lapa-
        matoa (hauki, lahna, ahven, made, särki).
        Sen sijaan SIIKA, oli se kalastettu / kasvatettu
        missä tahansa, ei kanna valmista lapamatoa muka-
        naan. Siiassa mahdollisesti oleva loinen sikiää
        lapamadoksi vasta kun joku petokala tai lintu syö
        siian. Ihmisen elimistössä siian loinen ei pääse
        kehittymään lapamadoksi.


      • vanha kokki
        aamuäly kirjoitti:

        Merikaloista / murtovesikaloista VOI löytyä lapa-
        matoa (hauki, lahna, ahven, made, särki).
        Sen sijaan SIIKA, oli se kalastettu / kasvatettu
        missä tahansa, ei kanna valmista lapamatoa muka-
        naan. Siiassa mahdollisesti oleva loinen sikiää
        lapamadoksi vasta kun joku petokala tai lintu syö
        siian. Ihmisen elimistössä siian loinen ei pääse
        kehittymään lapamadoksi.

        siiassa esiintyy lapamadon esiastetta, eli munia, vieläpä melko usein järvikalana, harvemmin murtovesissä ei koskaan meressä. Sen sijaa siiassa esiintyy ns pukamatautia,eli eräänlaista rakkomuodostusta joka on vaalean maitomaisen nesteen täyttämä. Tämä ei tosin ole vaarallista ihmiselle, mutta on epämiellyttävän näköistä. Suolaisen veden kalassa ei lapamatoa esiinny.


      • lohen ystävä
        vanha kokki kirjoitti:

        siiassa esiintyy lapamadon esiastetta, eli munia, vieläpä melko usein järvikalana, harvemmin murtovesissä ei koskaan meressä. Sen sijaa siiassa esiintyy ns pukamatautia,eli eräänlaista rakkomuodostusta joka on vaalean maitomaisen nesteen täyttämä. Tämä ei tosin ole vaarallista ihmiselle, mutta on epämiellyttävän näköistä. Suolaisen veden kalassa ei lapamatoa esiinny.

        eli onko turvallista kypsentää hauduttamalla ja millaisia aikoja???


      • lapamato2
        vanha kokki kirjoitti:

        siiassa esiintyy lapamadon esiastetta, eli munia, vieläpä melko usein järvikalana, harvemmin murtovesissä ei koskaan meressä. Sen sijaa siiassa esiintyy ns pukamatautia,eli eräänlaista rakkomuodostusta joka on vaalean maitomaisen nesteen täyttämä. Tämä ei tosin ole vaarallista ihmiselle, mutta on epämiellyttävän näköistä. Suolaisen veden kalassa ei lapamatoa esiinny.

        Niin minäkin luulin, kunnes söin raakaa kirjolohta ja voila. Käsittääkseni kirjolohta ei kuitenkaan kasvateta makeissa tai edes murtovesissä.


      • Vanha kokki
        lapamato2 kirjoitti:

        Niin minäkin luulin, kunnes söin raakaa kirjolohta ja voila. Käsittääkseni kirjolohta ei kuitenkaan kasvateta makeissa tai edes murtovesissä.

        Se kirjolohi ei ole edes oikeastaan lohi! Se on oikeasti sateenkaarirautu, lohen sukua kylläkin. Herramme Urho Kekkonen nimitti sen kirjoloheksi ja sitä alettiiin viljellä Saarioisten tiloilla aidossa mutalammikosssa, jossa olen presidentin kanssa samaan aikaan vieretysten viskellyt virveliä, paikka oli pohtimolampi ja ajankohta joskus 60 luvulla.
        Kirjolohi on siis makean veden kasvatti, kasvaa kyllä suomenlahdessakin.
        Lapamato on kuitenkin perin harvinainen kirjolohessa, en ole aikaisemmin edes kuullut vastaavasta.


      • kalaa ...
        vanha kokki kirjoitti:

        siiassa esiintyy lapamadon esiastetta, eli munia, vieläpä melko usein järvikalana, harvemmin murtovesissä ei koskaan meressä. Sen sijaa siiassa esiintyy ns pukamatautia,eli eräänlaista rakkomuodostusta joka on vaalean maitomaisen nesteen täyttämä. Tämä ei tosin ole vaarallista ihmiselle, mutta on epämiellyttävän näköistä. Suolaisen veden kalassa ei lapamatoa esiinny.

        Hei,

        Juuri äsken fileroin siikoja jotka siis kalastettu Päijänteestä. Yhden lihassa oli valkoinen herneenkokoinen pallukka joka muuten meinasi ensin mennä sivu suun. Halkaisin sen ja kyllä aivan selvää lapamatoa kiemurteli leikkuulaudalla.


      • Limnologi G.Y.
        kalaa ... kirjoitti:

        Hei,

        Juuri äsken fileroin siikoja jotka siis kalastettu Päijänteestä. Yhden lihassa oli valkoinen herneenkokoinen pallukka joka muuten meinasi ensin mennä sivu suun. Halkaisin sen ja kyllä aivan selvää lapamatoa kiemurteli leikkuulaudalla.

        Nimenomaa siiassa, eivät ole lapamatoja vaan ns. pukamia, aika outoa jos sen sisältö kiemurteli.
        Pukamat ovat täysin vaarattomia, tosin ilkeitä jos niitä esiintyy. Etenkin uudenkaupungin ja vaasan välisellä vesialueella noita esiintyy aika-ajon varsin runsaasti!


      • Limnologi G.Y,
        Limnologi G.Y. kirjoitti:

        Nimenomaa siiassa, eivät ole lapamatoja vaan ns. pukamia, aika outoa jos sen sisältö kiemurteli.
        Pukamat ovat täysin vaarattomia, tosin ilkeitä jos niitä esiintyy. Etenkin uudenkaupungin ja vaasan välisellä vesialueella noita esiintyy aika-ajon varsin runsaasti!

        Eli lapamato, sitä et voi saada siiasta.


    • Vsdffggkjghfgh

      Lapamadon voi saada vain syömällä tuoretta haukea, ahventa, kiiskeä tai madetta. Se ei elä muissa kaloissa, ei edes muissa järvikaloissa.

    • Vanha kokki

      Älä kuule poikaseni kehtaa narrata siinä. Aikuinen mies!!!!! Lahnaa syömällä sain lapamadan viime kesänä. Metsässä ollessa se pyrki ulos "alakerrasta", jolloin sidoin lapamadon kiinni mäntyyn ja juoksin pari kertaa puun ympäri niin siinä se pirulainen oli sitten kiekalla männyn rungon ympärillä ja haukkoi happea siinä ja suuret silmän mollukat tuijottivat minua. Otin sitten fiskarsin kirveen ja pilkoin pirulaisen tuhanteen osaan. Varsinainen syöpäläinen!!!!! Sen koommin en ole järvikaloihin koskenut ENKÄ KOSKE!!!! Tonnikala ja kalapuikot riittävät minulle vuoren varmasti!

      T: Vk

      • Konva Vakki

        Mää sain lapamatoa syödessäni lahnan, se se on pirullinen otus peräsuolessa, leveä ja piikkisuomuinen.

        t. kV


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      40
      3744
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      99
      1768
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1635
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      1629
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      97
      1381
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      31
      1293
    7. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      299
      1187
    8. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1145
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      127
      1051
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      271
      1011
    Aihe