Miten ruukkuyrtit saa säilymään

nahistumatta

Ostin eilen basilikan ruukussa ja nyt se jo on nahistunut. Samoin kävi ruukkusalaatille. Huoneenlämmössä ovat. Ei vetoisassa paikassa. Vettäkin olen antanut. Harmi, että ovat kertakäyttöisiä. Tuo basilikakin maksoi melkein 2 € ja siitä meni vaan puolet eilen. Ja nyt loput roskiin vai?

17

3885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on erittäin

      herkkä paleltumaan. taisi saada kylmää kotimatkalla?

      Basilikat olen saanut kestämään ja jopa kasvamaan, kun istutan sen heti isompaan ruukkuun. huolellisella hoidolla kestää viikkoja ja jopa kuukausia.

      sen saa myös kasvamaan ja haaromaan valikoivalla karsinnalla ja leikkaamisella.

      • maku yllätti

        se pitäisi kotiin tuoda? Auton takaluukussa se tuli ja eihän siellä lämmin ole.

        Luin netistä, että maku säilyy paremmin pakastamalla, joten leikkelen nahistuneen kasvin nyt pakastimeen.


      • no eipä järki
        maku yllätti kirjoitti:

        se pitäisi kotiin tuoda? Auton takaluukussa se tuli ja eihän siellä lämmin ole.

        Luin netistä, että maku säilyy paremmin pakastamalla, joten leikkelen nahistuneen kasvin nyt pakastimeen.

        päätäsi paljon pakota.

        Basilika on lämpimien alueiden yrtti, joka ei siedä kylmää eikä edes vetoa. Istutko itsekin sielä takaluukussa, vai voisitko ajatella, että se yrttipoloinen vielä mahtuisi kanssasi sinne auton sisätiloihin? Ja heti marketissa basilikan päälle muovipussi, muuten se ehtii paleltua jo parkkipaikalla.

        Ei ihme että yrtit kuolevat käsissäsi, jos et yhtään järkeäsi käytä.


      • Nanhistunut yrtti
        maku yllätti kirjoitti:

        se pitäisi kotiin tuoda? Auton takaluukussa se tuli ja eihän siellä lämmin ole.

        Luin netistä, että maku säilyy paremmin pakastamalla, joten leikkelen nahistuneen kasvin nyt pakastimeen.

        ei varsinaisesti parannu pakastaessa. Vai mädätätkö lihankin ensin ja sitten pakastat?

        Mistä näitä uusavuttomia idiootteja sikiää?


      • nanhistu vaan
        Nanhistunut yrtti kirjoitti:

        ei varsinaisesti parannu pakastaessa. Vai mädätätkö lihankin ensin ja sitten pakastat?

        Mistä näitä uusavuttomia idiootteja sikiää?

        Ei tarvitse mädättää.


      • kesällä aina silkkipaperiin...
        nanhistu vaan kirjoitti:

        Ei tarvitse mädättää.

        ei siedä vetoa. Muuten ostin syksyllä Tallinnasta salaattibasilikaa ja raidallista suolaheinää ruokakaupan yrttiosastolta ja ne säilyi kauan ikkunalaudalla. Napsittiin vaan leivän päälle ja uutta lehteä pukkas.


    • rotissööri

      minäkin olen havainnut, että ostetut ruukkuyrtit eivät jostain oikusta tahdo säilyä. Mutta kasvatan niitä siemenistä pitkänomaisessa kukkalaatikossa, jolloin olen havainnut, etteivät heti nahistu. Niitä voi siitä ottaa tarpeen mukaan ja aina istuttaa lisää siemeniä, jotta koko ajan olisi putkessa tulossa. Toisessa päässä on jopa retiisejä. Kesällä pidän parvekkeella ja talvella keittiön ikkunalaudalla.

      • paitsi että

        ei onnistu tähän aikaan vuodesta ilman kasvihuonetta ja -valoa. Ei siis toimi kotikeittiön ikkunalla. - Jossa yleensä vielä vähän vetää. Basilika ei siedä lainkaan vetoa!

        Sen sijaan oikein kotiin kannettuna (Heti kaupassa tuplamuovipussi päälle, lämpimässä kotiin ja annetaan kotona olla pussi päällä pari tuntia vedottomassa paikassa - kohdellaan siis ihan samoin kun arkoja leikkokukkia!) ja viimeistän seuraavana päivänä isompan ruukkuun hyvään multaan istutettuna basilika voi kestää jopa kuukausia sydäntalvella.

        Latvoa pitää tietty osata ja kastella oikein. Mutta onnistuu kyllä, jos tietää mitä tekee ja näkee vaivaa.

        Keväällä sitten kannattaa istuttaa siemenestä! Kaupan basilikaruukusta saa myös keväällä komeita yrttiruukkuja latvomalla. Eli komeimmat latvat vesilasiin itämään - voi kestää pari viikkoakin ennen kun juuria alkaa tulla - ja sitten hyvään multaan. Helppo ja tuottoisa tapa.

        Yrtit ovat herkkiä kuin naiset. Niitä ei sovi kohdella miten sattuu. Tuo auton tavaratila-juttu oli ihan karmea! Ja sitten ihmetellään että kuisse ny noin kuali. Voi hyvät hyssykät sentään.


      • kokeilkaa
        paitsi että kirjoitti:

        ei onnistu tähän aikaan vuodesta ilman kasvihuonetta ja -valoa. Ei siis toimi kotikeittiön ikkunalla. - Jossa yleensä vielä vähän vetää. Basilika ei siedä lainkaan vetoa!

        Sen sijaan oikein kotiin kannettuna (Heti kaupassa tuplamuovipussi päälle, lämpimässä kotiin ja annetaan kotona olla pussi päällä pari tuntia vedottomassa paikassa - kohdellaan siis ihan samoin kun arkoja leikkokukkia!) ja viimeistän seuraavana päivänä isompan ruukkuun hyvään multaan istutettuna basilika voi kestää jopa kuukausia sydäntalvella.

        Latvoa pitää tietty osata ja kastella oikein. Mutta onnistuu kyllä, jos tietää mitä tekee ja näkee vaivaa.

        Keväällä sitten kannattaa istuttaa siemenestä! Kaupan basilikaruukusta saa myös keväällä komeita yrttiruukkuja latvomalla. Eli komeimmat latvat vesilasiin itämään - voi kestää pari viikkoakin ennen kun juuria alkaa tulla - ja sitten hyvään multaan. Helppo ja tuottoisa tapa.

        Yrtit ovat herkkiä kuin naiset. Niitä ei sovi kohdella miten sattuu. Tuo auton tavaratila-juttu oli ihan karmea! Ja sitten ihmetellään että kuisse ny noin kuali. Voi hyvät hyssykät sentään.

        Nyt juuri alkaa olla valon määrä siinä ja tässä, että ei enää edes jos vehreät kasvit pärjää ikkunalla. Ei ainakaan ilman lisävaloa.

        Viimeistään helmikuunpuolessa välissä taas kannattaa kylvää siemeniä. Persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia, tilliä, salaattia,.. ihan sitä mistä kukakin tykkää.

        Yksi vakioni on vehnäoras. Vehnän oraskin vaatii enemmän valoa kuin marraskuu tarjoaa. Talven pimeiden päivien varalle olen sitä kasvattanut ja lingonnut mehut pakkaseen.


      • rotissööri
        kokeilkaa kirjoitti:

        Nyt juuri alkaa olla valon määrä siinä ja tässä, että ei enää edes jos vehreät kasvit pärjää ikkunalla. Ei ainakaan ilman lisävaloa.

        Viimeistään helmikuunpuolessa välissä taas kannattaa kylvää siemeniä. Persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia, tilliä, salaattia,.. ihan sitä mistä kukakin tykkää.

        Yksi vakioni on vehnäoras. Vehnän oraskin vaatii enemmän valoa kuin marraskuu tarjoaa. Talven pimeiden päivien varalle olen sitä kasvattanut ja lingonnut mehut pakkaseen.

        jos ovat ikkunalaudalla, niin kattoon täytyy tietenkin kiinnitttää deodym-lamppu, joka on spektriltään auringonavaloa vastaava ja pistää illalla päälle. Niitä valaisimia myydään myös sellaisena, että on "pihtikiinnitys", jolloin asennus on vaivatonta. Tälllöin kasvit saavat tarvitsemaansa valoa. Tietenkään vetoa ja kylmyyttä ei saa olla. Jos pistää multakaukalon pohjalle hevoslantaa, niin se käydessään tuottaa myös lämpöä ja samalla tuote on luomua. Helsingissä hevoslantaa saa mm. Ruskeasuon talleilta.


      • kaupungissa asuvalla
        rotissööri kirjoitti:

        jos ovat ikkunalaudalla, niin kattoon täytyy tietenkin kiinnitttää deodym-lamppu, joka on spektriltään auringonavaloa vastaava ja pistää illalla päälle. Niitä valaisimia myydään myös sellaisena, että on "pihtikiinnitys", jolloin asennus on vaivatonta. Tälllöin kasvit saavat tarvitsemaansa valoa. Tietenkään vetoa ja kylmyyttä ei saa olla. Jos pistää multakaukalon pohjalle hevoslantaa, niin se käydessään tuottaa myös lämpöä ja samalla tuote on luomua. Helsingissä hevoslantaa saa mm. Ruskeasuon talleilta.

        on mahdollisuus moisiin systeemeihin?

        Ole vain rotissööri, mutta kun jakelet neuvoja, niin koitapa muistaa, että me muut emme asu palatseissa ja meillä on usein päivätyö joka ei liity ruoanlaittoon tai maanviljelykseen.

        Olisi kiva jos lukisitte aloitukset niin, että myös vastaisitte hänen kykyjensä ja mahdollisuuksiensa rajoissa, ettekä alkaisi jotain kilpavarustelua tai ammattitappelua.


      • rotissööri
        kaupungissa asuvalla kirjoitti:

        on mahdollisuus moisiin systeemeihin?

        Ole vain rotissööri, mutta kun jakelet neuvoja, niin koitapa muistaa, että me muut emme asu palatseissa ja meillä on usein päivätyö joka ei liity ruoanlaittoon tai maanviljelykseen.

        Olisi kiva jos lukisitte aloitukset niin, että myös vastaisitte hänen kykyjensä ja mahdollisuuksiensa rajoissa, ettekä alkaisi jotain kilpavarustelua tai ammattitappelua.

        on se sitten kumma, että toiset haukkuvat minua työttömäksi jollakokiksi ja nyt väitetään asuvan palatsissa.

        olet yli 50 vuotta ajastasi jäljessä: ei minunlaiseni vanha ukonraakki-pukki enää uusia asioita opi. Muistinikin kun alkaa jo vähän heikentyä, mutta nuo edellä olevat ohjeet lampun asentamisesta vaikkapa pihtikiinnityksellä verhotankoon olen itse hyväksi kokenut ja minulla on aina kaupunkini kerrostaloasunnossani tuoreita yrttejä ja retiisejä. Niillä voi minkä tahansa tarjollepanon koritella kauniiksi, eikä siihen tarvita pidättäytyä päivätyöstä tai ryhtyä maanviljelijäksi. Minullekin maanviljelys on vain harrastus normaalin työn ohella.

        Nyt minun pitää mennä höyläämään kaalia hapattamista varten, joten seuraavaksi voitte haukkua sitten muita töppöilyjäni; sen kun näkyy eräillä olevan jonkinlainen mielihyvän tuotoksen tulos.


      • mistä juuri?
        rotissööri kirjoitti:

        on se sitten kumma, että toiset haukkuvat minua työttömäksi jollakokiksi ja nyt väitetään asuvan palatsissa.

        olet yli 50 vuotta ajastasi jäljessä: ei minunlaiseni vanha ukonraakki-pukki enää uusia asioita opi. Muistinikin kun alkaa jo vähän heikentyä, mutta nuo edellä olevat ohjeet lampun asentamisesta vaikkapa pihtikiinnityksellä verhotankoon olen itse hyväksi kokenut ja minulla on aina kaupunkini kerrostaloasunnossani tuoreita yrttejä ja retiisejä. Niillä voi minkä tahansa tarjollepanon koritella kauniiksi, eikä siihen tarvita pidättäytyä päivätyöstä tai ryhtyä maanviljelijäksi. Minullekin maanviljelys on vain harrastus normaalin työn ohella.

        Nyt minun pitää mennä höyläämään kaalia hapattamista varten, joten seuraavaksi voitte haukkua sitten muita töppöilyjäni; sen kun näkyy eräillä olevan jonkinlainen mielihyvän tuotoksen tulos.

        Olempa jonkun kerran tehnyt itskin hapankaalia.

        Nuijinut kaalista mehut irti ja juureksi piimän heraa.

        Onkos muita ehdotuksia juureksi?


      • rotissööri
        mistä juuri? kirjoitti:

        Olempa jonkun kerran tehnyt itskin hapankaalia.

        Nuijinut kaalista mehut irti ja juureksi piimän heraa.

        Onkos muita ehdotuksia juureksi?

        Juuri noin tulee hapankaalia tehdä. Yksi porkkana juustonraastimella mukaan ja lisäksi ota kaalista päällimmäinen lehti ensin talteen ja sen sisään pieni ruisleivän palanen käärittynä ja pohjalle, mutta vasta kun olet kaalin huolellisesti nuijinut. Omenalohkoja voi myös pistää joukkoon. Päälle kaalinlehti ja lautanen ja pesty kivi, joka on uunin 300 asteen lämmössä pastöroitu puolisen tuntia. Kun tuot tarjolle valmista hapankaalia, pistä mukaan pari murskattua valkosipulin kynttä ja ananasmurskaa (tai muita hedelmiä)ja persiljaa sekä rakuunaa hienonnettuna. Tammitynnyrissä tulee parhaan makuinen kaali, merisuolaa tulee olla 2,25 % ja hiukan enemmän pintakerroksissa kuin alempana. Ellei ole käytettävissä tammitynnyriä, niin pohjalle voi pistää muutamia tammenlastuja, jotka antavat makua. Kuori ne ensin huolellisesti ja pesaise hyvin vedellä. Kun olet kaalin nuijinut, niin lähitunteina ja päivinä kaalissa tulee olla raikkaan pierun haju, mikäli on mädäntynyttä hajua, meni pieleen. Sitten kun kaali on valmista, eli yhden (1) viikon kuluttua, niin se on säilytettävä kylmässä, minä pidän parvekkeella ja se voi välillä jäätyä ja taas sulaa. Hapankaali on terveellistä ja sisältää runsaasti vitamiinejä. Venäjällä, mistä sen valmistustaito on kotoisin, ottivat matkamiehet jäätynyttä hapankaalia reppuunsa ja postikonttorin kaminalla iskivät siitä kirveellä palasen ja näin oli keitto valmiina. Siksipä heillä oli aina hyvät hampaat.Bratwurstit haudutetun hapankaalin kanssa on myös oiva herkku. Hapankaalikeittoon tarvitaan vain pieniksi kuutioiksi leikattua lampaanlihaa ja sipulia. Kumina on myös oiva mauste. Keittoa tarjottaessa syötäväksi, pistä keskelle lautasta smetananappi. Minä lisään aina muihinkin keittoihin hapankaalia muutaman ruokalusikallisen, antaa makua ja jytyä. Venäjällä on myytävissä hapankaalimehua oluttölkeissä, on muuten oiva krapulajuoma. Älä lisää vettä koskaaan hapatusvaiheessa. Puna- tai brysselinkaali ei oikein tahdo hapattua sellaisenaan, mutta voi pistää valkokaalin joukkoon keskelle saavia ja sitten poimia pois kun on valmista. Venäjällä on myynnissä erityisiä kaalihöyliä ja jos joskus käyt Viipurissa, niin osta sellainen. Kaalin voi tietenkin höylätä säleiksi myös veitsellä.


      • rotissööri
        rotissööri kirjoitti:

        Juuri noin tulee hapankaalia tehdä. Yksi porkkana juustonraastimella mukaan ja lisäksi ota kaalista päällimmäinen lehti ensin talteen ja sen sisään pieni ruisleivän palanen käärittynä ja pohjalle, mutta vasta kun olet kaalin huolellisesti nuijinut. Omenalohkoja voi myös pistää joukkoon. Päälle kaalinlehti ja lautanen ja pesty kivi, joka on uunin 300 asteen lämmössä pastöroitu puolisen tuntia. Kun tuot tarjolle valmista hapankaalia, pistä mukaan pari murskattua valkosipulin kynttä ja ananasmurskaa (tai muita hedelmiä)ja persiljaa sekä rakuunaa hienonnettuna. Tammitynnyrissä tulee parhaan makuinen kaali, merisuolaa tulee olla 2,25 % ja hiukan enemmän pintakerroksissa kuin alempana. Ellei ole käytettävissä tammitynnyriä, niin pohjalle voi pistää muutamia tammenlastuja, jotka antavat makua. Kuori ne ensin huolellisesti ja pesaise hyvin vedellä. Kun olet kaalin nuijinut, niin lähitunteina ja päivinä kaalissa tulee olla raikkaan pierun haju, mikäli on mädäntynyttä hajua, meni pieleen. Sitten kun kaali on valmista, eli yhden (1) viikon kuluttua, niin se on säilytettävä kylmässä, minä pidän parvekkeella ja se voi välillä jäätyä ja taas sulaa. Hapankaali on terveellistä ja sisältää runsaasti vitamiinejä. Venäjällä, mistä sen valmistustaito on kotoisin, ottivat matkamiehet jäätynyttä hapankaalia reppuunsa ja postikonttorin kaminalla iskivät siitä kirveellä palasen ja näin oli keitto valmiina. Siksipä heillä oli aina hyvät hampaat.Bratwurstit haudutetun hapankaalin kanssa on myös oiva herkku. Hapankaalikeittoon tarvitaan vain pieniksi kuutioiksi leikattua lampaanlihaa ja sipulia. Kumina on myös oiva mauste. Keittoa tarjottaessa syötäväksi, pistä keskelle lautasta smetananappi. Minä lisään aina muihinkin keittoihin hapankaalia muutaman ruokalusikallisen, antaa makua ja jytyä. Venäjällä on myytävissä hapankaalimehua oluttölkeissä, on muuten oiva krapulajuoma. Älä lisää vettä koskaaan hapatusvaiheessa. Puna- tai brysselinkaali ei oikein tahdo hapattua sellaisenaan, mutta voi pistää valkokaalin joukkoon keskelle saavia ja sitten poimia pois kun on valmista. Venäjällä on myynnissä erityisiä kaalihöyliä ja jos joskus käyt Viipurissa, niin osta sellainen. Kaalin voi tietenkin höylätä säleiksi myös veitsellä.

        käy ehdottomasti hakemassa tammenoksat itse metsästä; puutavaraliikkeessä niissä saattaa olla kyllästysaineita.


      • vesi kielelle
        rotissööri kirjoitti:

        käy ehdottomasti hakemassa tammenoksat itse metsästä; puutavaraliikkeessä niissä saattaa olla kyllästysaineita.

        ei vain ole aikaa itsetehtyyn, joten huomenna kipaistava Eesti Wärk sitä ostamaan. http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0303/7.htm
        http://www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/kasvikset.nsf/wtaso2esivut/Sailonta_a10._Hapansailonta?opendocument&Start=1&Count=100&Expand=10
        Vaikka menis hukkaan osa terveysvaikkutteista, Choucrout eli alsacelainen hapankaalipata http://www.htk.fi/public/hyacinth/ruoka.htm#hapankaalipata
        http://org.utu.fi/tyyala/luomupiiri/hapankaalipata.html
        http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/lisukeruoat_a_k/fi_FI/hapankaalipata
        http://www.rasilaisenhapankaali.fi/sivut/01ohjeet02kaikki.htm
        ja kyytipojaksi smetana = hapukoor
        Jälkihaikuihin = lisään pataan aina kuminaa


      • rotissööri
        vesi kielelle kirjoitti:

        ei vain ole aikaa itsetehtyyn, joten huomenna kipaistava Eesti Wärk sitä ostamaan. http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0303/7.htm
        http://www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/kasvikset.nsf/wtaso2esivut/Sailonta_a10._Hapansailonta?opendocument&Start=1&Count=100&Expand=10
        Vaikka menis hukkaan osa terveysvaikkutteista, Choucrout eli alsacelainen hapankaalipata http://www.htk.fi/public/hyacinth/ruoka.htm#hapankaalipata
        http://org.utu.fi/tyyala/luomupiiri/hapankaalipata.html
        http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/lisukeruoat_a_k/fi_FI/hapankaalipata
        http://www.rasilaisenhapankaali.fi/sivut/01ohjeet02kaikki.htm
        ja kyytipojaksi smetana = hapukoor
        Jälkihaikuihin = lisään pataan aina kuminaa

        No, Sinullahan tuntuu menevän oikein mukavasti


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2785
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2310
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1906
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      168
      1335
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      282
      1167
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      238
      961
    Aihe