Lettujen paistaminen

tiia79n

Eli "paistelin" (poltin) tuossa lettuja ihan normaalilla paistinpannulla. Samalla pannulla olen paistellut jauhelihat yms. eikä ongelmia ole ollut. Mutta nyt kun paistoin lettuja jäi joka ikinen kiinni, vaikka tein 2 eri taikinaa ja kokeilin 2 eri paistorasvaakin. Eli onko vika paistajassa vai voiko pannu mennä tuollain huonoksi?
Ennen on kyllä letutkin paistunut ihan hyvin, tosin tuolla pannulla en ole kokeillut.

21

15501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      se, että letut liimaantuvat pannun, on ikuisuusongelma. Hyvä teflonpannu usein pelastaa tilanteen. Suosittelen myös käyttämään tasapohjaista valurautapannua ja sen on oltava melko kuuma kun kauhotaan siihen lettutaikinaa. Käytä rasvana vain voita, ei ruokaöljyä. Aluksi taikina liimautuu kiinni, mutta hetken kuluttua sitten irtoaa. Käytä leveätä paistinlastaa, joka tulee työntää sivusta letun alle irroitettaessa. Letun käännön voi harjoitetlla siten, että heittää letun paistinpannulla ilmaan, kun ensin on varmistanut, että se ei ole kiinni pannusssa ja sitten pyydystää ilmassa kääntyneen letun pannuun. Jos on vieraita katselemassa , voi tällöin saada aploodit, edellyttäen, että lettu ei lennä lattialle. Pistä lettutaikinaan myös voisulaa ja pari ruokalusikallista sokeria, niin kiinni liimautuminen estyy. Pese hyvin ennen kokkaamista pannu teräsvillalla, jotta kaiki edelliset jauhelihan rippeet tehokkaasti poistuisivat. Jos käytät pannua, jossa on useita kämmenen kokoisia kaukaloita, on kääntäminen tehtävä paistinlastalla. Pane uusi nokare voita pannulle, kun aiot paistaa letun kääntöpuolen ja käännä vasta, kun pinta on kovettunut.

      Letuista puheenollen, hyvää makua taikinan antaa, kun käyttää puolet tattarijauhoja ja puolet vehnäsellaisia, jos niitä tarjotaan alkupaloina suolaisten päällysteiden kanssa. Jälkiruoaksi makeiden hillojen kanssa käytä vain vehnäjauhoja.

      • neiti halla

        Ei mulla koskaan ole tuollaista ongelmaa ollut.
        Reippaasti rasvaa vain, voi tai jokin paistorasva toimii oikein hyvin. Jos paistat pannullasi esim. sikanautaa tai tavallista naudan jauhelihaa, siinä on niin paljon rasvaa itsessään ettei siksi tartu kiinni.
        Lämmön pitää olla sellainen, että paistamattoman puolen taikina on hyytynyt käännettäessä (mutta tietty sellainen, että alipuoli on ruskea). Miksi muuten yhdelläkään sähköhellalla tämä ei onnistu vaihtelematta lämpöastetta koko ajan?
        Jostain syystä valurautapannulla paistetut lätyt on parempia (enemmän rasvaa?), mutta kääntäminen vaikeampaa: mun voimat ei riitä valurautapannulla heittämiseen. Kääntölastan pitää olla leveä, kuten Rotissööri sanoi, ja myös ohut ja mielellään hiukan pyöreäkulmainen, ettei lätty hajoa kun lastaa yrittää saada sen alle.

        Kiitos tuosta tattarivinkistä, täytyypä kokeilla.

        Muuten, sain lahjaksi hienon valurautaisen wokkipannun, mutta käytän sitä todella harvoin. Miten sitä olisi syytä puhdistaa käyttöjen välillä, ettei rasva härskiinny pannuun? Tiskiaine ei taida olla kauhean hyvä valuraudalle?


      • rotissööri
        neiti halla kirjoitti:

        Ei mulla koskaan ole tuollaista ongelmaa ollut.
        Reippaasti rasvaa vain, voi tai jokin paistorasva toimii oikein hyvin. Jos paistat pannullasi esim. sikanautaa tai tavallista naudan jauhelihaa, siinä on niin paljon rasvaa itsessään ettei siksi tartu kiinni.
        Lämmön pitää olla sellainen, että paistamattoman puolen taikina on hyytynyt käännettäessä (mutta tietty sellainen, että alipuoli on ruskea). Miksi muuten yhdelläkään sähköhellalla tämä ei onnistu vaihtelematta lämpöastetta koko ajan?
        Jostain syystä valurautapannulla paistetut lätyt on parempia (enemmän rasvaa?), mutta kääntäminen vaikeampaa: mun voimat ei riitä valurautapannulla heittämiseen. Kääntölastan pitää olla leveä, kuten Rotissööri sanoi, ja myös ohut ja mielellään hiukan pyöreäkulmainen, ettei lätty hajoa kun lastaa yrittää saada sen alle.

        Kiitos tuosta tattarivinkistä, täytyypä kokeilla.

        Muuten, sain lahjaksi hienon valurautaisen wokkipannun, mutta käytän sitä todella harvoin. Miten sitä olisi syytä puhdistaa käyttöjen välillä, ettei rasva härskiinny pannuun? Tiskiaine ei taida olla kauhean hyvä valuraudalle?

        valurautapanua ei koskaan saa pestä tiskiaineella. Valurauta on hieman sienimäistä, joten tiskiaine imeytyy sinne huokosiin ja sitten seuraavalla kerralla paistokset maistuvat pesuaineelta. Huuhtele kraanan alla kuuumalla vedellä ja pane hetkeksi liedelle. jotta vesi haihtuisi pois. Jos säilöt pitkäksi aikaa, niin voitele suolattomalla sianihralla, jotta ei ruostuisi. Pahoin likaantuneen valurautapannun voi puhdistaa pistämällä se hehkuvien hiilien päälle grilliin, saunan tulipesään tai nuotiolle, jonkä jälkeen on kuin uusi.


      • neiti halla
        rotissööri kirjoitti:

        valurautapanua ei koskaan saa pestä tiskiaineella. Valurauta on hieman sienimäistä, joten tiskiaine imeytyy sinne huokosiin ja sitten seuraavalla kerralla paistokset maistuvat pesuaineelta. Huuhtele kraanan alla kuuumalla vedellä ja pane hetkeksi liedelle. jotta vesi haihtuisi pois. Jos säilöt pitkäksi aikaa, niin voitele suolattomalla sianihralla, jotta ei ruostuisi. Pahoin likaantuneen valurautapannun voi puhdistaa pistämällä se hehkuvien hiilien päälle grilliin, saunan tulipesään tai nuotiolle, jonkä jälkeen on kuin uusi.

        näin toimitaan.

        Yhden vanhan padan olen jo tuolla lailla entisöinyt, täytyy pitää huolta ettei tämä mene samanlaiseen kuntoon.


      • sokeria

        Minulla ainakin letut karaavat pannuun kiinni jos laitan taikinaan ripauksenkin sokeria. Paistan aina valurautapannussa ja levyn lämpö viitosella. Ensimmäinen menee yleensä harjoituskappaleeksi, mutta jatkossa kaikki sujuu hyvin. Minun taikinassani ei ole rasvaa ollenkaan ja siinnä on osa vettä, näin tulee rapeat pitsireunat. Taikinan on syytä antaa turvota ainakin puoli tuntia, mielummin tunnin.
        Valurautapannua hoidan paremmin kuin itseäni. Käytön jälkeen jäähdytys, pesu kuumalla vedellä harjalla tai karhealla pesimellä. Sitten kuumalle levylle niin pitkäksi aikaa että on varmasti kuuma ja kuiva. Loraus oliiviöljyä kuumalle pannulle ja levystä virta pois. Annan pannun jäähtyä siinnä rauhassa ja sitten kaappiin. Ennen seuraavaa käyttöä ensin kuumenemaan levylle ja lämpimästä pannusta talouspaperilla öljyt pois. Hyvä on pannu ollut eikä lettuihin tule esim. sipulin tai paistetun silakan makua.


      • mukaan

        ensimmäinen on sellainen koekappale, josta ei koskaan tule yhtä kauniin väristäkään kuin seuraavista.

        Malttia. Pitäisi kyllä onnistua, teflonilla varmasti ja saa rapean pinnankin, jos tyrkkää öljyä, jota ei tietysti pitäisi tyrkätä. Olen paistanut teflonilla sillä tavalla, että ihan ui öljyssä niin että öljy kääntyy alapuolelta päälipuolelle. Jotenkin onnistuu keplottelemaan sieltä alta. Ja tulee niin maan perusteellisen kauniita.


      • on paistaa myös
        rotissööri kirjoitti:

        valurautapanua ei koskaan saa pestä tiskiaineella. Valurauta on hieman sienimäistä, joten tiskiaine imeytyy sinne huokosiin ja sitten seuraavalla kerralla paistokset maistuvat pesuaineelta. Huuhtele kraanan alla kuuumalla vedellä ja pane hetkeksi liedelle. jotta vesi haihtuisi pois. Jos säilöt pitkäksi aikaa, niin voitele suolattomalla sianihralla, jotta ei ruostuisi. Pahoin likaantuneen valurautapannun voi puhdistaa pistämällä se hehkuvien hiilien päälle grilliin, saunan tulipesään tai nuotiolle, jonkä jälkeen on kuin uusi.

        kananmunat valurautaohukaispannulla, niissä pienissä rei'issä, tulee kauniin mallisia.


      • hyvin toimii
        on paistaa myös kirjoitti:

        kananmunat valurautaohukaispannulla, niissä pienissä rei'issä, tulee kauniin mallisia.

        Joo, kananmunat on paistettu sillä valurautaisella lettupannulla, jonka pitää olla kuuma ja siistiä jälkeä tulee.

        Itse olen kyllä rasvannut pannuni (useampia) käytön jälkeen aina oliiviöljyllä. Tuosta on monta koulukuntaa ja arvostan Rotissöörin näkemystä. Mutta hyvin tuo on toiminut myös pienellä määrällä öljyä.


      • myös ;
        hyvin toimii kirjoitti:

        Joo, kananmunat on paistettu sillä valurautaisella lettupannulla, jonka pitää olla kuuma ja siistiä jälkeä tulee.

        Itse olen kyllä rasvannut pannuni (useampia) käytön jälkeen aina oliiviöljyllä. Tuosta on monta koulukuntaa ja arvostan Rotissöörin näkemystä. Mutta hyvin tuo on toiminut myös pienellä määrällä öljyä.

        sydämen malliseen kakkuvuokaan ja pieniinsydänformuihin niin ollaan onnellisesti lähes täydellisen samoilla linjoilla - peruskakkua, jossa on vain sienikakkupohja, tuoreita mansikoita tai mansikkahilloa ja kermavaahtoa, itse tehtyä, vaniljan joukkoon lisäämisestä keskustelen erikseen.


      • ensikertalainen.
        neiti halla kirjoitti:

        Ei mulla koskaan ole tuollaista ongelmaa ollut.
        Reippaasti rasvaa vain, voi tai jokin paistorasva toimii oikein hyvin. Jos paistat pannullasi esim. sikanautaa tai tavallista naudan jauhelihaa, siinä on niin paljon rasvaa itsessään ettei siksi tartu kiinni.
        Lämmön pitää olla sellainen, että paistamattoman puolen taikina on hyytynyt käännettäessä (mutta tietty sellainen, että alipuoli on ruskea). Miksi muuten yhdelläkään sähköhellalla tämä ei onnistu vaihtelematta lämpöastetta koko ajan?
        Jostain syystä valurautapannulla paistetut lätyt on parempia (enemmän rasvaa?), mutta kääntäminen vaikeampaa: mun voimat ei riitä valurautapannulla heittämiseen. Kääntölastan pitää olla leveä, kuten Rotissööri sanoi, ja myös ohut ja mielellään hiukan pyöreäkulmainen, ettei lätty hajoa kun lastaa yrittää saada sen alle.

        Kiitos tuosta tattarivinkistä, täytyypä kokeilla.

        Muuten, sain lahjaksi hienon valurautaisen wokkipannun, mutta käytän sitä todella harvoin. Miten sitä olisi syytä puhdistaa käyttöjen välillä, ettei rasva härskiinny pannuun? Tiskiaine ei taida olla kauhean hyvä valuraudalle?

        itse paistoin tänään lettuja teflonpannulla ja meijerivoilla, ei tarttunut ja kääntäminen onnistuin heittämällä. lämmönkin sai säädettyä niin ettei tarvinnut koskea koko paistourakan aikana. 2, 1/4 teholla asteikolla 0-3 ja säätö oli portaaton.


      • mantsikkahillo myös

        Ei mullakaan ongelmia tuon kanssa. Väittäisin, että reseptisi on pielessä. Valurautapannulla saa parhaat letut. Pinnasta tulee kaikista herkullisin. Muistakaan, että isojen lättyjen kanssa heittämällä kääntäminen on olennainen osa lättyjen valmistamista :D

        Ihan perusresepti riittää kuten
        http://www.herkuttele.com/reseptit/letut
        eikä jää kiinni pannuun.


    • luvulta, aito Rosenlew

      Käytän tuota pienikokoista valurautapannua vain ja ainoastaan lettujen paistamiseen. Liesitasolla silti tuppaa lettujen keskiosa palamaan kiinni, johtunee siitä että pannun pohjassa on kaiverrettuna Rosenlewin tyylitelty R-kirjain, ja sen ympärillä tietty tyhjää, tästä syystä pannu ei lämpiä aivan tasaisesti. Rasvaa käyttämällä siitä selvitään ja aina on jokainen lettu syöty. Pesemiseen vain kuumaa vettä ja sitten kuivaus/kuivattelu.

    • lettumän
    • ?kertokaa?

      Voiko lettuja paistaa uunissa?kun kaverini kanssa ei voida tehdä pannukakkuja niin tehdään lettuja mutta voiko lettu taikinasta tehdä pannukakkua?

    • Anonyymi

      Ruuhkaa letut,kiinni jäi.
      Munkit sota tilit
      Musta auto on nykjamanettiä tekemässä paistinpannu raaputusta.
      Kysymys puhelin- teki suhinat

    • Anonyymi

      Joskus vehnäjauhoissa vika. Jos teet itse taikinan niin sulata rasva , mieluummin voita lettutaikinan joukkoon joku desi tai puol ja paistaessa tietty lisää ja siihen sopii joku keiju margariini paistamiseen koska voi alkaa kärytä liikaa ja mustuu herkästi mutta voi sopii taikinan joukkoon koska margariini taas liika keinotekoisen makuista. Kaiken helpoiten pääsee kun ostaa valmiin lettujauhopussin
      ja lisää veden .Ohje pussin kyljessä.

      • Just eilen otin käyttöön uuden Lodgen blinipannun paistamalla lettuja, koska ne eivät tartu ja siksi on parasta aloittaa lettujen paistolla kestävän rasvapinnoitteen kehittämiseksi. Tein taikinan Marttojen reseptillä eikä taikina todellakaan tarvitse desilitraa rasvaa, pari ruokalusikallista öljyä riittää. Paras rasva paistamiseen on voi. Mittasin pannun lämpötilaksi paiston aikana 200C ja lämpötila mediumilla (5, asteikolla 0-9). Voi sulaa nopeasti sihisemällä ja kun sihinä loppuu, laitetaan taikina pannulle. Voi ei ehdi palaa tai ala savuta kun tekee nopeasti.

        https://www.martat.fi/reseptit/lettutaikina/

        Muutamia huomioita:
        Liian kylmällä pannulla ensimmäinen tarttui hieman keskeltä, mutta tuli ehjä lätty. Pannu pitää olla siis riittävän kuuma, ettei tartu kiinni. Oma havaintoni on, että 200C tulee parhaat ja rapeat lätyt.

        Lätty pitää malttaa paistaa riittävästi. Taikina pitää olla täysin hyytynyt päältä ja vielä vähän pitempään, jolloin lätty on kiinteä ja rapea. Ruoka tarttuu yleensä valurautapannuun aluksi, mutta kun siihen tulee rapea paistopinta, pannu irrottaa ja kääntö onnistuu helposti. Minä pystyin kääntämään 5,5 tuuman pannun lätyn ihan voiveitsellä.


    • Anonyymi

      Ensimmäinen räiskäle epäonnistuu lähestulkoon aina. Mut siitä se. Joo, öljyä taikinaan niin ei pala tms.

      • "Ensimmäinen räiskäle epäonnistuu lähestulkoon aina. "

        Näin on. Vaatii todella paljon malttia odottaa pannun lämpeneminen oikeaan lämpötilaan ☺️

        "Joo, öljyä taikinaan niin ei pala tms."

        Minusta tärkeämpää on levyn oikea lämpötila. Tein tänään uudella pannulla blinit ja huomasin nopeasti, että kun blineillä on vähän pitempi paistoaika niin lämpötila pitää pudottaa 5 ->4,5:een. Blinit ovat paksumpia ja rakenteeltaan herkempiä niin pitää olla kunnolla kypsiä ennen kuin kääntää. Valurautapannu oikeassa lämmössä varmistaa sen, ettei pala.

        Oli muuten ihan älyttömän hyviä blinejä. Aikaisemin vuosia sitten kokeilin tehdä ruisleivän juurella, mutta ei tullut kovin hyviä. Yleensä olen ostanut kaupan herkkutiskiltä valmiina. Nyt tein puhtaasti tattarijauhoista vuorokauden jääkaappikohtuksella ja tavallisella kuivahiivalla. Aromi ja maku oli ihan taivaallinen.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Ensimmäinen räiskäle epäonnistuu lähestulkoon aina. "

        Näin on. Vaatii todella paljon malttia odottaa pannun lämpeneminen oikeaan lämpötilaan ☺️

        "Joo, öljyä taikinaan niin ei pala tms."

        Minusta tärkeämpää on levyn oikea lämpötila. Tein tänään uudella pannulla blinit ja huomasin nopeasti, että kun blineillä on vähän pitempi paistoaika niin lämpötila pitää pudottaa 5 ->4,5:een. Blinit ovat paksumpia ja rakenteeltaan herkempiä niin pitää olla kunnolla kypsiä ennen kuin kääntää. Valurautapannu oikeassa lämmössä varmistaa sen, ettei pala.

        Oli muuten ihan älyttömän hyviä blinejä. Aikaisemin vuosia sitten kokeilin tehdä ruisleivän juurella, mutta ei tullut kovin hyviä. Yleensä olen ostanut kaupan herkkutiskiltä valmiina. Nyt tein puhtaasti tattarijauhoista vuorokauden jääkaappikohtuksella ja tavallisella kuivahiivalla. Aromi ja maku oli ihan taivaallinen.

        Oikea venäläinen blini on sama kuin kotoinen lätty eli vehnäjauhoilla tehty ja paistettu samoin kuin lätyt, Stadissa oli Kalliossa sellainen paikka kuin blinit, jossa sai aitoja venäläisiä blinejä.
        Olen huomannut etä nykymartat ovat alkaneen vääristellä alkuperäisiä maukkaita ohjeita, ei hyvä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oikea venäläinen blini on sama kuin kotoinen lätty eli vehnäjauhoilla tehty ja paistettu samoin kuin lätyt, Stadissa oli Kalliossa sellainen paikka kuin blinit, jossa sai aitoja venäläisiä blinejä.
        Olen huomannut etä nykymartat ovat alkaneen vääristellä alkuperäisiä maukkaita ohjeita, ei hyvä.

        "Oikea venäläinen blini on sama kuin kotoinen lätty eli vehnäjauhoilla tehty..."

        Höpsistä, blini tehdään tattarijauhoista.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      17
      4873
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      102
      2511
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      578
      1871
    4. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      10
      1784
    5. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      113
      1594
    6. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1207
    7. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1148
    8. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1008
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      1007
    10. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      219
      1000
    Aihe