Hei,
Haluaisin tehdä alkuruoan jossa käyttäisin vadelmia ja jotain kesäistä kalaa. Onko ideoita?
vadelma ja kala-alkuruoka
9
936
Vastaukset
- Poro Tallinnasta
Kylmäsavulohiviipaleille sivellään tuorejuustoa, päälle vadelmia ja kääritään rulliksi. Kastikkeeksi tillillä maustettua maustamatonta jugurttia.
Tällainen ohje löytyi BBC Foodilta. - vadelmamestari
tee kalaa haluamallasi tavalla ja pistä tarjottimelle ja lisäksi vadelmia. Hyvää ruokahalua.
Olen jossain nähnyt tuoreista vadelmista puristettua mehua käytettävän graavilohen kanssa sitruunan tapaan. Itse en ole kokeillut.
Jos tekisi graavauksen sekoittamalla vadelmamurskaan viinietikkaa ja peittämällä fileen lihapuolen tällä pariksi päiväksi tiiviisti pakettiin. Tarjolle pantaessa otetaan murske pois ja leikataan puolen sentin siivuja lautaselle. Ei siis niinkuin graavilohen siivuja vaan leikataan suoraan kalan halki pieniksi siivuiksi.
Keitetään vadelma- ja viinietikkamurske, suolaa, pippuria ja mitähän vielä... ei tule nyt mieleen ja tästä tulisi soossi kalalle.
Eero Mäkelällä on resepti punajuurigraavatusta lohesta, joka tehtiin jotenkin näin. En kylläkään muista, mitenkä kalaan saatiin suolaus aikaan, mutta Eero! jos näet niin auta - olisi uusi ruokalaji syntymässä.- Laatutietoinen nautiskelija
crudo kirjoitti:
Jos tekisi graavauksen sekoittamalla vadelmamurskaan viinietikkaa ja peittämällä fileen lihapuolen tällä pariksi päiväksi tiiviisti pakettiin. Tarjolle pantaessa otetaan murske pois ja leikataan puolen sentin siivuja lautaselle. Ei siis niinkuin graavilohen siivuja vaan leikataan suoraan kalan halki pieniksi siivuiksi.
Keitetään vadelma- ja viinietikkamurske, suolaa, pippuria ja mitähän vielä... ei tule nyt mieleen ja tästä tulisi soossi kalalle.
Eero Mäkelällä on resepti punajuurigraavatusta lohesta, joka tehtiin jotenkin näin. En kylläkään muista, mitenkä kalaan saatiin suolaus aikaan, mutta Eero! jos näet niin auta - olisi uusi ruokalaji syntymässä.Aivan kuten tuo kaheli innovaattorimme Teppo-moi julistaa. Henk. koht. kylläkin pidän graavista sellaisenaan, jos lohi on ehdottomasti tuore. Kikkailu on kivaa, mutta en pidä edes konjailla maustetusta graavista, saati jos siihen sotketaan vielä jotain marjoja. Arvostan selkeitä puhtaita ja yksinkertaisia makuja, myös maailmalla liikkuessani, joskin sellaisia on erinomaisen vaikea löytää, etenkään itämaista. Maustaminen on taidetta, helposti sorrutaan makujen kakofoniaan, vain maustamisen ilosta. Muuten, tarkoititkohan Crudo kalan leikkaamisella kuitenkin kalan poikittain leikkaamista
noilla siivuilla, vaiko oikeasti pitkittäin kalan mittaisina siivuina?
Mestari Mäkelä lähinnä halusi värjätä lohiviipaleita punajuurella, jolloin niistä tuli kauniimpia asetelmia, ei makuun niinkään vaikuttavia. Laatutietoinen nautiskelija kirjoitti:
Aivan kuten tuo kaheli innovaattorimme Teppo-moi julistaa. Henk. koht. kylläkin pidän graavista sellaisenaan, jos lohi on ehdottomasti tuore. Kikkailu on kivaa, mutta en pidä edes konjailla maustetusta graavista, saati jos siihen sotketaan vielä jotain marjoja. Arvostan selkeitä puhtaita ja yksinkertaisia makuja, myös maailmalla liikkuessani, joskin sellaisia on erinomaisen vaikea löytää, etenkään itämaista. Maustaminen on taidetta, helposti sorrutaan makujen kakofoniaan, vain maustamisen ilosta. Muuten, tarkoititkohan Crudo kalan leikkaamisella kuitenkin kalan poikittain leikkaamista
noilla siivuilla, vaiko oikeasti pitkittäin kalan mittaisina siivuina?
Mestari Mäkelä lähinnä halusi värjätä lohiviipaleita punajuurella, jolloin niistä tuli kauniimpia asetelmia, ei makuun niinkään vaikuttavia.Poikittain leikataan - ruotsalaiseen graavityyliin.
Mäkelä värjäsi siivujen päällipuolen punajuurella ja löysin muistoistani jopa reseptintapaisenkin ja jos sitä nyt soveltaisi tähän, voisi olla jotain tällaista:
puolen kilon pala puhdistettua lohen keskiosaa
1 rkl karkeaa merisuolaa
vadelmia
1 rkl vadelmaviinietikkaa tai tavallista viinietikkaa
2 rkl ruokaöljyä
1 tl murskattua mustapippuria
1 tl murskattua rosépippuria
Muussaa vadelmat ja sekoita viinietikkaan
Sivele lohipalan pinta öljyllä, ripottele suola tasaisesti lohen pinnalle. Sekoita mausteet keskenään ja levitä tasaisesti lohen pinnalle.
Levitä vadelmamurske mausteiden päälle ja ota vadelmien liemi talteen kastiketta varten.
Peitä lohi kelmulla ja anna maustua vähintään vuorokausi tai enemmän jääkaapissa. Tarjolle pantaessa poista vadelmamurska pois pinnalta ja leikka lohi ohuiksi viipaleiksi.
Soossia varten keitä vadelmia ja viinietikkaa vähän kasaan ja lisää pieni loraus vaaleata balsamicoetikkaa. Jos soossia on lian vähän jatka viinillä tahi vedellä.
Enpähän ole moista koskaan tehnyt, joten siinä mielessä täysi arvoitus - varsinkin tuo soossi. Siihen täytyy saada vähän happoa - etikalla - ja makeutta - balsamicolla, mutta en tiedä miten suola tässä oikein toimii. Sitä liukenee väkisin ja voi tulla liian suolaista. Saattaisi olla parasta tehdä ihan uusista vadelmista ja heittää marinadimurske metikköön.
Jos joku rohjkenee kokeilla, niin kommentoikaahan.
Alkuperäresepti punajuuresta löytyy Eero Mäkelän kirjasta "Sata parasta", muistelen.- Google ohoi !
crudo kirjoitti:
Jos tekisi graavauksen sekoittamalla vadelmamurskaan viinietikkaa ja peittämällä fileen lihapuolen tällä pariksi päiväksi tiiviisti pakettiin. Tarjolle pantaessa otetaan murske pois ja leikataan puolen sentin siivuja lautaselle. Ei siis niinkuin graavilohen siivuja vaan leikataan suoraan kalan halki pieniksi siivuiksi.
Keitetään vadelma- ja viinietikkamurske, suolaa, pippuria ja mitähän vielä... ei tule nyt mieleen ja tästä tulisi soossi kalalle.
Eero Mäkelällä on resepti punajuurigraavatusta lohesta, joka tehtiin jotenkin näin. En kylläkään muista, mitenkä kalaan saatiin suolaus aikaan, mutta Eero! jos näet niin auta - olisi uusi ruokalaji syntymässä.http://www.kotijakeittio.fi/ruoka/kalajaayriais/_a62149/punajuurigraavattu lohi/
- Gastronomian Uri Geller
Google ohoi ! kirjoitti:
http://www.kotijakeittio.fi/ruoka/kalajaayriais/_a62149/punajuurigraavattu lohi/
Terve.
Luin pikaisesti mielipiteenvaihtelunne läpi.
Etikallahan on kypsyttävä vaikutus. Siihen perustuu cevichekin. En näe syytä laittaa etikka-vadelmamössö kalan päälle pariksi päiväksi.
Mielummin tekisi vaikkapa vadelma-majoneesin kalalle. Tai leikkaisi ohuiksi viipaleiksi, jotka kypsyttäisi etikalla kuin aikoinaan sitruunanmehulla kypsennettiin lautaselle kalaa. Ja etikka kannattaa maustaa sekä laimentaa. - pakkanen tyhjäksi
Gastronomian Uri Geller kirjoitti:
Terve.
Luin pikaisesti mielipiteenvaihtelunne läpi.
Etikallahan on kypsyttävä vaikutus. Siihen perustuu cevichekin. En näe syytä laittaa etikka-vadelmamössö kalan päälle pariksi päiväksi.
Mielummin tekisi vaikkapa vadelma-majoneesin kalalle. Tai leikkaisi ohuiksi viipaleiksi, jotka kypsyttäisi etikalla kuin aikoinaan sitruunanmehulla kypsennettiin lautaselle kalaa. Ja etikka kannattaa maustaa sekä laimentaa.http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/7508056100E11E46C22566FF0037DA90?opendocument
eli eksotismia kehiin. Olisiko tyrniaiheisia muita http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/63CDFA43B73A305DC2256E370040C0D4?opendocument
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kumpi vetoaa enemmän sinuun
Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?971968- 881380
- 1101153
- 761047
- 1211042
Okei nyt mä ymmärrän
Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘57893- 47811
- 36802
Olen huolissani
Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis48761- 33713