Perinteinen Länsi-Suomalainen (?) jouluruoka. Onko kenelläkään hyvää valmistusohjetta?
Lipeäkalakeitto
19
8285
Vastaukset
Enpä muista moista eivätkä kirjatkaan anna neuvoa. Toisaalta kyllähän lipeäkalasta on toki tehty keittoa taatusti - jollei nyt muualla niin välimerenmaissa ainakin tai voisihan siitä tehdä vaikka soljankan. Mutta näitä nyt ei voi laskea omiksi perinneruoiksemme.
Saattanee viitata jonnekin Pohjanmaalle päin.- äitemuzzi
tai livekalaa on kyllä keitetty, mutta ei siitä keittoa tehty ainakaan täällä etelämmässä länsi-Suomessa.
Äitini teki joskus kauan sitten näin: kuivattua turskaa liotettiin koivuntuhkalipeässä, kunnes turposi. Kala keitettiin kypsäksi ja syötiin valkokastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, mausteina suola ja maustepippurijauhe. Ei se ihan noin yksinkertaista ollut, aika vaivalloista hommaa ja se liotus ja vesien vaihto kesti päiväkausia.
Nykyään saa kaupasta valmiiksi turvotettua livekalaa, googleta ihmeessä joku turskakeiton ohje. - vuodelta 1932 präntätty näin
lipeäkalalaatikko: 1 lit. keitettyä lipeäkalaa jäähtyneenä,2 munaa,pippuria 100g voita,korppujauhoja.Lipeäkala hienonnetaan,munanruskuaiset vatkataan ja kala sekä pippuri sekoitetaan joukkoon.Viimeksi lisätään kovaksi vaadoksi vatkatut valkuiset.Seos pannaan voideltuun vuokaan ja sulatettu voita kaadetaan päälle.Viimeksi ripotellaan pinnalle korppujauhoja,ja laatikko panaan uuniin paistumaan vaaleanruskeaksi.KASTIKE:suola,voisula,maitokastike.
- Utelias Ilmari
muistutti lipeäkalakeittoa?
Tämä on tuttu ruoka, tuli lapsuuden muisto mieleen: tätä tehtiin ilmeisesti Joulun jälkeen lipeäkalasta - jos sitä jäi jäljelle. Hauska juttu sinänsä, koska lähes samanlaista olen saanut Barcelonassa. Ainoa ero oli siinä, että mukana oli hienoksi silputtua tomaattia ja voi oli ilmeisesti oliiviöljyä.
Laatikon päällä olleet ruskistuneet korppujauhot olivat herkkuani. Tämän olinkin jo aivan unohtanut.- Laatutietoinen nautiskelija
crudo kirjoitti:
Tämä on tuttu ruoka, tuli lapsuuden muisto mieleen: tätä tehtiin ilmeisesti Joulun jälkeen lipeäkalasta - jos sitä jäi jäljelle. Hauska juttu sinänsä, koska lähes samanlaista olen saanut Barcelonassa. Ainoa ero oli siinä, että mukana oli hienoksi silputtua tomaattia ja voi oli ilmeisesti oliiviöljyä.
Laatikon päällä olleet ruskistuneet korppujauhot olivat herkkuani. Tämän olinkin jo aivan unohtanut.Kuuluisa valkoturskaherkku nimeltään Merluza a la Vasca, jonka täälläkin joku mainitsi joskus, ainekset sopisivat.
Laatutietoinen nautiskelija kirjoitti:
Kuuluisa valkoturskaherkku nimeltään Merluza a la Vasca, jonka täälläkin joku mainitsi joskus, ainekset sopisivat.
Ei ole se - olen syönyt moista Bilbaossa ja oli kyllä melko lailla erilainen kalaruoka. Se ei ollut uuniruoka vaan paistettu savipannulla, tehty valkoviiniin ja paljoon valkosipuliin, mukana myös muita merenherkkuja kuten simpukoita. Hyvää - ja tiesi seuraavanakin päivänä syöneensä, myös kaverit huomasivat sen. Baskilaisen keittiön perusruokia. Merluza on suomeksi kummeliturska vaan voi merkitä kai valkoturskaakin, vai?
Se, mitä haen on katalonialaisen keittiön ruokia. Voi kyllä löytyä Portugalistakin. Koetan vaikka etsiä konsa ehdin.
- KAIKENLAISIA
KEITTOKIRJOJA ym; mutta mistään en ole löytänyt LIPEÄKALAKEITTO ohjetta,etsin eilen illalla noin 1½ tuntia .
- on kuivattua
turskaa ja turskakeiton ohjeita varmaan löytyy, jos ei muualta niin Norjasta.
No mikset hakenut turskakeittoa?
Itse googletin lipeäkalan ja ei niissä mitään keittojen ohjeita ollut.
Lipeäkala menee kasaan, kun sitä keittää ja valkokastike perunat kaveriksi riittää. Laatikonkin voi
tehdä, jos jää rääppeitä. on kuivattua kirjoitti:
turskaa ja turskakeiton ohjeita varmaan löytyy, jos ei muualta niin Norjasta.
No mikset hakenut turskakeittoa?
Itse googletin lipeäkalan ja ei niissä mitään keittojen ohjeita ollut.
Lipeäkala menee kasaan, kun sitä keittää ja valkokastike perunat kaveriksi riittää. Laatikonkin voi
tehdä, jos jää rääppeitä.Norjasta löytyy vaikka mitä kapakalasta. Googlettakaa vaikka lutefisk, englanniksi lye fish... vaikka en minä kyllä löytänyt mitään käyttölkelpoista.
Turskakeittoja on varmaan yhtä monta kuin on kalakeittojakin, mutta tässä haetaan lipeäkalasta tehtyä keittoa - ei tuoreesta turskasta tehtyä.- vanha kokki
crudo kirjoitti:
Norjasta löytyy vaikka mitä kapakalasta. Googlettakaa vaikka lutefisk, englanniksi lye fish... vaikka en minä kyllä löytänyt mitään käyttölkelpoista.
Turskakeittoja on varmaan yhtä monta kuin on kalakeittojakin, mutta tässä haetaan lipeäkalasta tehtyä keittoa - ei tuoreesta turskasta tehtyä.kutsutaan yleisnimellä kapakala,joihin kuuluu myös kyseinen lipeäkala,josko kysyjä tarkoittanee sitä. Kapakalahan liotetaan käyttökuntoon kuten livekalakin. Kainuussa keittoa tehtiin, saattaapa joku tehdä vieläkin, kuivatuista ahvenista jopa särjistä. Voi olla että arveluni menee täysin metsään, mutta saattaisiko tämä olla vastaus.
Muuten nykyisin lipeäkala ei ole turskaa, vaan yleisesti, sen sukulaista Molvaa. - likokalasoppa
vanha kokki kirjoitti:
kutsutaan yleisnimellä kapakala,joihin kuuluu myös kyseinen lipeäkala,josko kysyjä tarkoittanee sitä. Kapakalahan liotetaan käyttökuntoon kuten livekalakin. Kainuussa keittoa tehtiin, saattaapa joku tehdä vieläkin, kuivatuista ahvenista jopa särjistä. Voi olla että arveluni menee täysin metsään, mutta saattaisiko tämä olla vastaus.
Muuten nykyisin lipeäkala ei ole turskaa, vaan yleisesti, sen sukulaista Molvaa.Jos minun olisi tehtävä lipeäkalakeitto, niin muitta mutkitta tekisin kainuulaisen maitopottukeiton ja tuohon valmiiseen keitton lisäisin kypsät likokalanpalaset ja mustapippuria. Tietysti voita tai oliiviöljyä höysteeksi.
- Äippä
...ollaan syöty jo useamman joulun ajan, ennen joulua ystävien kesken pikkujoulutunnelmissa ja jouluaattona päivällä, että jaksaa odottaa iltaa ja jouluruokia. Keiton teen ihan oman ohjeen mukaan(anopin ohjetta muistellen). Ohje on aika isolle porukaalle (meitä n 10 henkeä ja on tainnut jäädä vielä seuraavaankin päivään syötävää).
Ensin keitän lipeäkalan (2 pussia)jonka sitten lisään maidon (olikohan 3 litraa)joukkoon ja kiehautan. Saostan keiton maizenalla, kokeilemalla pikkuhiljaa, että tulee sopiva "paksuus". Kalan ja maidon määräähän voi vaihdella sen mukaan kuinka paljon haluaa sitä lipeäkalaa keitossa olevan suhteessa maitoon. Maustan keiton suolalla ja pöytään kattilan viekkuun mustaa pippuria, jota jokainen voi mielensä ja makunsa mukaan lisätä keittoon.
Ja on muuten hyvää!- av luftfisk
http://konsum.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept kort&iOpskrift=36499
http://www.coopkonsum.se/includefiles/moduler/ccms/show_page.asp?iMappeID=422&sSideNavn=Hur g%F6r du med lutfisken%3F
Napakkaa kalaa saat kun liotat muutaman tunnin tai yön yli kylmässä vedessä.
- Keijo 1
Äiti aina teki lapsena ,sanottiin Rauman mlk Kulamaalla likokala perunat .Perunat kiehumaan suola ja 5 minsan kuluttuu sekavihannes pussi ,vartin ,kun ovat kiehuneet niin likokalat joukkoon ja 50 krammaa voita ja puoli litraa punaista maitoa ..
- kuivatusta kalasta
http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Kapakalakeitto/1135244638531
kalan kuivatus
http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/suomalainen/Page21.html
Suolattu ja kuivattu nokkakala on erittäin hyvä välipala oluen kera saunan jälkeen - Karjalaisten
kuivatusta kalasta kirjoitti:
http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Kapakalakeitto/1135244638531
kalan kuivatus
http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/suomalainen/Page21.html
Suolattu ja kuivattu nokkakala on erittäin hyvä välipala oluen kera saunan jälkeenperinneruoka kirjaa millätavalla on eripitäjissa keitetty kuivakalakeittoa yhdessäkään ruoka ohjeessa ei laiteta lanttua.
- Tinttuura
Tämmöisen kerran itse kehittelin ja ihan hyvin on kelvannut!
LIPEÄKALAKEITTO
n. 4 annosta
1 pkt lipäkalaa
vettä, suolaa
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
1 pkt maustamatonta sulatejuustoa
(esim. vahva Koskenlaskija)
tlliä, valkopipuria, mustapippuria
hiven sokeria
Keitä lipeäkala ohjeen mukaan, perkaa ruodottomaksi ja nahattomaksi.
Valmista kalaliemi, sulata siihen juusto vähitellen.
Mausta tillillä ja pippureilla,
LIsää kala, anna kiehahtaa. Tarkista suolaisuus, sitä saa aina lisää.
Suurusta jos tarpeen. - Anonyymi
Ks. Satakuntalainen keittokirja
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044