Muikkujen savustus....?

swede

Miten onnistuu tuollaisessa savusatuslaatikossa muikkujen savustus, onko kokemusta?
Miten pitää muikut "esivalmistaa" kun hommaan ryhtyy?

16

20281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riitta

      Ensin muikut suolistetaan, eli: terävällä veitsellä niskaa pieni viilto siten, että pään saa napsautettua irti ja voi samalla vetää suolet ulos. Muikut huuhdellaan suolistamisen jälkeen esim. lävikössä ja valutetaan vedet suurin piirtein pois. Laita muikut kulhoon ja suolaa ne maun mukaan merisuolalla näppituntumalla (n. 1 kg muikkuja 2-3 tl suolaa), itse käytän hienoa merisuolaa. Anna suolaantua 1-3 tuntia.

      Savustuslaatikkoon laitetaan pohjalle leppäpuruja ja 6-8 sokerinpalaa. Savustamista helpottaa, jos ritilälle laittaa poikittain puisia varrastikkuja (ei tartu itse ritilään kiinni). En tiedä mikä on savustamisen lämmönlähteesi, mutta meillä on käytössä muurikkakaasupoltin jossa käytämme aivan tavallista savustuslaatikkoa. Teemme näin, ensin 5 minuuttia täysilla ja sitten 15-20 minuuttia minimillä.

      Ja eiku syömään ja hyvää on taatusti!

    • Keittiömestari

      Kysyit lempiaiheestani, No se riippuu niin paljon muikkujen koosta miten niitä savustetaan. Meillä maalla hämeessä muikut ovat noin 10-15 cm kokoa ja ne puhkotaan taittamalla niskasta vatsaan päin eikä siihen mitään veistä tarvita, se on hienostelua, mielummin jätetään päätkin ja puhkotaan kiduksien kohdalta ja vedetään suolet ulos ja huuhdellaan kunnolla. Sitten ne laitetaan noin tunniksi tai kahdeksi suolaveteen johon sekoitetaan kylmään veteen merisuolaa. 5L vettä ja neljä desiä suolaa. Laita savustus astian pohjalle foliosta leveä reunamainen alusta johon purut ja 5 palaa sokeria sekä pari pientä katajan oksaa, sokeri ei muuten ole välttämätöntä savustuksessa. Laita ritilän päälle myös esim. öljyllä voideltu folio jonka pälle ladot muikut. Eikun astia tulelle ja sitten se tärkein eli savustusaika, meillä muikut savustetaan ns. kuiviksi jolloin ne ovat erittäin hyviä snakskejä esim sahdin tai kossun kera.Tarkoittaa siin noin 35-40 minuuttia. Jos haluaa vähän pehmeämpiä niin aika saa olla semmoiset 20 minuuttia. Folioitten tarkoitus selviää sinulle kun alat pudistamaan savustuslaatikkoasi, Ainakin kokenut ravintola kokki pitää folioita aina savustuslaatikossa. Ja eikun herkuttelemaan

      • Savu-ukko

        Minä suolaan vasta savustuksen jälkeen. Lado kalat voipaperille ja merisuolaa perään, paketti kiinni ja vaikka sanomalehteä ympärille. Anna muhia parikymmentä minuuttia.
        Muikun puhkominen veitsellä on naurettavaa pelleilyä.


      • Jouko Peruskokki 21

        Eikohan kokenut ravintolakokki myos tieda sen etta jos kaloja "huuhtelee kunnolla" ni makuhan niista lahtee. Mahdollisimman vahan huuhtelemisia sun muita. Kalat o meressa/jarvessa iha tarpeex veden kanssa lutrannu...


      • Mujelinmujeli
        Jouko Peruskokki 21 kirjoitti:

        Eikohan kokenut ravintolakokki myos tieda sen etta jos kaloja "huuhtelee kunnolla" ni makuhan niista lahtee. Mahdollisimman vahan huuhtelemisia sun muita. Kalat o meressa/jarvessa iha tarpeex veden kanssa lutrannu...

        Näin jouluna jo ajattelen ensikesän muikkusatoa-tarkoitan tuoreena suolausta.


    • Kanervan oksa

      Muikkujen puhkomiseen tarvitaan veitsi, pehmeäselkärankaiset muikun poikaset voi hoidella ilman veistäkin. Toki jos haluaa jauhettua muikkua, voi jättää veitsen poiskin. Kunnon muikut pyydetään 18 - 22 millin verkoilla.

    • norpan naapuri

      Sakset on muuten hyvä isompiin muikkuihin...

    • ei päätä häntää

      Ja savustuksessa on pään oltava paikallaan, muuten muikku kuivuu liikaa.
      Älä katkase sitä päätä muikulta, vaan puhkot niin että saksilla leikkaat kaulaan ja sitten vedät reijästä sisukset pois.

    • lapin Mies !

      Näyttää että teistä ei kukaan tiedä mitään muikun savustamisesta !

      • Anonyymi

        lapin Mies narisee muttei anna mitään ohjetta - aika tyypillistä nillittamistä lapinmieheltä


    • silakkapeti

      ei se sokeri anna makua eikä väriä

      • Anonyymi

        asian tuntija?


    • swede.ap

      Olen savustanut mulkun. Työnsin tuhkaan. Nyt minulla on tuhkamulkku

      kuka riekonnussija on rekannut nimimerkkini?!

      • Anonyymi

        riekonnussija


    • Anonyymi

      Muikut perkaamatta savuun. Perataan syödessä. Näin tehtynä ei pääse muikut kuivumaan.

      • Anonyymi

        Mulkut perkaamatta Satuun. Hän imee syödessäNäin tehtynä ei pääse mulkut kuivumaan.


        Äänestä sen kuulee "AH"


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3225
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3087
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      42
      2447
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      99
      2180
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1903
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1800
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1616
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1405
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1290
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      81
      1132
    Aihe