Muikkujen savustus....?

swede

Miten onnistuu tuollaisessa savusatuslaatikossa muikkujen savustus, onko kokemusta?
Miten pitää muikut "esivalmistaa" kun hommaan ryhtyy?

13 kommenttia

Vastaukset

 • Ensin muikut suolistetaan, eli: terävällä veitsellä niskaa pieni viilto siten, että pään saa napsautettua irti ja voi samalla vetää suolet ulos. Muikut huuhdellaan suolistamisen jälkeen esim. lävikössä ja valutetaan vedet suurin piirtein pois. Laita muikut kulhoon ja suolaa ne maun mukaan merisuolalla näppituntumalla (n. 1 kg muikkuja 2-3 tl suolaa), itse käytän hienoa merisuolaa. Anna suolaantua 1-3 tuntia.

  Savustuslaatikkoon laitetaan pohjalle leppäpuruja ja 6-8 sokerinpalaa. Savustamista helpottaa, jos ritilälle laittaa poikittain puisia varrastikkuja (ei tartu itse ritilään kiinni). En tiedä mikä on savustamisen lämmönlähteesi, mutta meillä on käytössä muurikkakaasupoltin jossa käytämme aivan tavallista savustuslaatikkoa. Teemme näin, ensin 5 minuuttia täysilla ja sitten 15-20 minuuttia minimillä.

  Ja eiku syömään ja hyvää on taatusti!

 • Kysyit lempiaiheestani, No se riippuu niin paljon muikkujen koosta miten niitä savustetaan. Meillä maalla hämeessä muikut ovat noin 10-15 cm kokoa ja ne puhkotaan taittamalla niskasta vatsaan päin eikä siihen mitään veistä tarvita, se on hienostelua, mielummin jätetään päätkin ja puhkotaan kiduksien kohdalta ja vedetään suolet ulos ja huuhdellaan kunnolla. Sitten ne laitetaan noin tunniksi tai kahdeksi suolaveteen johon sekoitetaan kylmään veteen merisuolaa. 5L vettä ja neljä desiä suolaa. Laita savustus astian pohjalle foliosta leveä reunamainen alusta johon purut ja 5 palaa sokeria sekä pari pientä katajan oksaa, sokeri ei muuten ole välttämätöntä savustuksessa. Laita ritilän päälle myös esim. öljyllä voideltu folio jonka pälle ladot muikut. Eikun astia tulelle ja sitten se tärkein eli savustusaika, meillä muikut savustetaan ns. kuiviksi jolloin ne ovat erittäin hyviä snakskejä esim sahdin tai kossun kera.Tarkoittaa siin noin 35-40 minuuttia. Jos haluaa vähän pehmeämpiä niin aika saa olla semmoiset 20 minuuttia. Folioitten tarkoitus selviää sinulle kun alat pudistamaan savustuslaatikkoasi, Ainakin kokenut ravintola kokki pitää folioita aina savustuslaatikossa. Ja eikun herkuttelemaan

  • Minä suolaan vasta savustuksen jälkeen. Lado kalat voipaperille ja merisuolaa perään, paketti kiinni ja vaikka sanomalehteä ympärille. Anna muhia parikymmentä minuuttia.
   Muikun puhkominen veitsellä on naurettavaa pelleilyä.


  • Eikohan kokenut ravintolakokki myos tieda sen etta jos kaloja "huuhtelee kunnolla" ni makuhan niista lahtee. Mahdollisimman vahan huuhtelemisia sun muita. Kalat o meressa/jarvessa iha tarpeex veden kanssa lutrannu...


  • Jouko Peruskokki 21 kirjoitti:

   Eikohan kokenut ravintolakokki myos tieda sen etta jos kaloja "huuhtelee kunnolla" ni makuhan niista lahtee. Mahdollisimman vahan huuhtelemisia sun muita. Kalat o meressa/jarvessa iha tarpeex veden kanssa lutrannu...

   Näin jouluna jo ajattelen ensikesän muikkusatoa-tarkoitan tuoreena suolausta.


 • Muikkujen puhkomiseen tarvitaan veitsi, pehmeäselkärankaiset muikun poikaset voi hoidella ilman veistäkin. Toki jos haluaa jauhettua muikkua, voi jättää veitsen poiskin. Kunnon muikut pyydetään 18 - 22 millin verkoilla.

 • Sakset on muuten hyvä isompiin muikkuihin...

 • Ja savustuksessa on pään oltava paikallaan, muuten muikku kuivuu liikaa.
  Älä katkase sitä päätä muikulta, vaan puhkot niin että saksilla leikkaat kaulaan ja sitten vedät reijästä sisukset pois.

 • Näyttää että teistä ei kukaan tiedä mitään muikun savustamisesta !

  • lapin Mies narisee muttei anna mitään ohjetta - aika tyypillistä nillittamistä lapinmieheltä


 • ei se sokeri anna makua eikä väriä

  • asian tuntija?


 • Olen savustanut mulkun. Työnsin tuhkaan. Nyt minulla on tuhkamulkku

  kuka riekonnussija on rekannut nimimerkkini?!

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.