Lämpökamera

huolestunut hellu

Moi fyysikot,sellainen asia vaivaa mieltä kun naapurissa asuu sellainen asuntojen kuntotarkastaja,joka mm. lämpökameralla etsii lämpövuotoja asunnoista,niin pystyykö tälläisella kameralla näkemään kerrostalossa betonilattian tai seinän läpi. Tuttu rakennusmies sanoi että sellaisella huippukameralla muka pystyisi näkemään hahmon seinän läpi.

Hieman alkoi vaivaamaan tuon lausunnon jälkeen, että mitäs jos kuntotarkasta pystyy tarkkailemaan mitä me siellä makuuhuoneessa ukon kanssa touhutaan.

17

2114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jonsson.
    • seinän läpi

      Ei näe lämpökameralla seinän läpi mitä seinän takana tapahtuu. Lämpökamera näkee vain seinän pintalämpötilan. Mitä sitten seinän takana tapahtuukaan, ei siitä muodostu minkäänlaista liikkuvaa lämpökuvaa seinän läpi toiselle puolelle. Jos joku lämpöpatteri tms ympäristöön nähden erilämpöinen kohde on pidemmän aikaa suunilleen seinässä kiinni, sellainen saattaa näkyä lämpökameralla seinän läpi.

      • aivan selvää

        Silloinhan seinässä näkyisi ilmiselvät jalkapohjien tai kämmenten kuvat. Miksikö? Pitäähän jomman kumman vastata seinään.


    • dagster

      Kaikki aineet säteilevät sähkömagneettista säteilyä esim. valoa, jonka ansiosta näemme asioita. Aine säteilee myös paljon muutakin säteilyä, jota silmä ei havaitse esim. infrapuna ja uv-säteily.

      Jos en ihan väärin muista, niin lämpökamera havaitsee juuri infrapunasäteilyä. Infrapuna säteilyn "väri" eli aallonpituus, riippuu paljon voimakkaammin aineen lämpötilasta, kuin sen ominaisuuksista. Infrapunasäteily on jonkin verran läpitunkevampaa kuin näkyvä valo, joten sillä saattanee nähdä jonkun ohuen seinän lävitse, mutta kyllä se betoniseinään pysähtyy.

      • kättänyt

        Ei näe lämpökameralla edes ohuen seinän läpi, sillä näkee vain kuvattavan pinnan pintalämpötilan. Ainoastaan jos sen pinnan takana oleva kohde aikaansaa jonkinlaisen lämpökuvan (siis lämpötilaeroja) se näkyy lämpökameralla.


    • juttua..

      Ota kaksi kuumaa silitysrautaa ja heiluttelet niitä makuuhuoneessasi liki toisiaa ja jos naapurisi aamulla hymyilee, niin epäilisin, että näkee.

    • huuhaa12

      En ole fyysikko, mutta pari asiaa tuli mieleen.
      Lämpökamera esittää näytöllä tai tulosteena kohteen lämpötilan eri värien avulla. Punaiset ovat lämpimiä ja siniset kylmempiä.

      Jos ajatellaan, että betonilattian läpi pitäisi nähdä sinun tai ukkosi hahmo, niin se edellyttäisi, että vartalostasi säteilevä lämpövirta lämmittäisi lattiaa sen verran, että lattian lämpiäisi koko betonin läpi, sillä toiselta puolelta lattiaahan sillä kameralla katsotaan.

      On totta, että sinä olet vajaat 20 astetta lämpimämpi kuin huoneesi, mutta silti sinusta säteilevä lämpövirta tuntuu niin pieneltä, että olisi melko uskaliasta sanoa tarkankaan lämpökameran löytävän tuon lämpötilaeron betonilattian toiselta puolelta.

      Lisäksi tulee muistaa, että betoni massiivisena rakenteena varastoi energiaa paljon. Eli se myös muuttaa lämpötilaansa hitaasti. Jos nyt ukkosi kanssa viivyt hetken lakanan alla, niin en usko, että tuon tuokion aikana lattia ehtii lämmitä riittävästi lämpökameraa varten.

      Joku oikea fyysikko voisi laskea tarvittavan lämpövuon määrän (ja ajan) 5-10cm betonilattian lämmittämiseksi, jotta 0.01 asteen (jopa 0.001 asteen) erottelutarkkuuteen yltävä lämpökamera havaitsisi ihmisen hahmon.

      Sanoisin, että tarina on urbaanilegenda.

    • sdjhsadjhflsjkh

      Uskoisin, että niden läpi jo näkisikin. Mutta japanilaisethan ovat tunnetusti sosiaalisesti kuulevia. Vaikka paperiseinän takana tapettaisiin, niin mahdollisesti kasvojen säilyttäminen estää sellaisen havaitsemisen toisella puolella... tiedä häntä?

      Sanoi kettu...

      • n.n.

        Läpi näkyisi vain saman verran, kuin valona tilanteessa jossa ihmisen muotoinen lamppu olisi asetettu paperiseinän taakse. Pitää huomata että kaikki seinät ovat myös lämpösäteilyn suhteen sama juttu, kuin hajoitinlevy on valon suhteen lampun edessä.

        Siis edes ohuilla seinillä ei olisi mahdollista nähdä mitään läpi, paitsi jos kohde on suoraan seinässä kiinni ja silloinkin siis vain jos eristyskyky on mitätön.


    • käytellyt

      Intissä touhuttin lämpötähtäimen kanssa, sehän on käytännössä tuollainen lämpökamera.

      Pakkasessa sihtailtiin muutaman sadan metrin päässä huristavaa lasikuitukuorista nauhakuormuria, sen ohjaamosta erotti kuskien vartalot ajoneuvon seinän läpi. Samoin moottori näkyi hehkuvana möhkäleenä.

      Tuskin talon seinän läpi mitään näkyy, mutta teltan sisälle kyllä, etenkin kun on kylmä ilma ja ihmiset huomattavasti lämpöisempiä kuin rakenteet ympärillään.

    • Anonyymi

      Kyllä näkyy kun on oikea vehje!

      • Anonyymi

        Jos oikea vehje käy riittävän kuumana niin varmaan sen pystyy hajun lisäksi löytämään lämpökamerallakin.


      • Anonyymi

        Se oikea vehje ei ole lämpökamera vaan terahertsitaajuuksilla THz toimiva kuvauslaite. Hakusanat: THz trough wall camera


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se oikea vehje ei ole lämpökamera vaan terahertsitaajuuksilla THz toimiva kuvauslaite. Hakusanat: THz trough wall camera

        Jos on hyvin sheivattu vehje niin eihn siinä ole mitään karvoja säteilemässä terahertziaaltoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos on hyvin sheivattu vehje niin eihn siinä ole mitään karvoja säteilemässä terahertziaaltoja.

        Voisi Kääriä tinapaperiin suojaan


    • Anonyymi

      Tottakai pystyy. Huippukamera lähettää säteilyä seinän toiselle puolelle joka sitten muuttuu infrapunaalltojen vaikutuksesta ja heijastuu saman säteilyn taajusvaihtelun muodossa takaisn kameran sensoriin. Tekoälyn muodostamassa kuvassa hän näkee teidät asentojanne myöten. Kuntotarkastajan on helppo todeta missä kunnossa olette.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2032
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      56
      1755
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1644
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1567
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1465
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1193
    10. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      71
      1173
    Aihe