Mehevä porsaankinkku

pienelle perheelle

Noin 1,4 kg painava kinkku(siis porsaan, ei sian)keitetään kiehuvassa vedessä 15 minuuttia.Otetaan pois, annetaan valua.Ruudutetaan nahka 1,5 cm-ruutuihin terävällä veitsellä.
Marinointi:2 chilipalkoa, joista siemenet, varsi ja väliseinät poistetaan,chilit pienennetään.
2 valkosipulinkynttä kuoritaan ja hakataan pieneksi.Chili ja valkosipuli pannaan kulhoon, johon lisätään soijasoosia,limettimehua ja hunajaa.6 rkl öljyä, suolaa ja pippuria ja 2 rkl hakattua persiljaa lisätään.Porsaankinkku marinoidaan 1/2 liemessä,varo ettei nahkan ruudut hajoa.-
1 sipuli,1 porkkana,60 gr.selleriä ja 60 g persiljanjuurta puhdistetaan,kuoritaan ja leikataan kappaleiksi.Öljyä uunivuokaan, vihannekset päälle ja possunkinkku päällimmäiseksi.Paistoaika 60-70 minuuttia 180 asteessa, jona aikana valellaan kinkkua loppumarinaadilla. Paiston jälkeen annetaan kinkun vetäytyä. Tarjolle leikataan kinkku luun suuntaisiksi siivuiksi.Paistoliemen voi siivilöidä ja tarjota kastikkeena.

15

1607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mielenkiintoinen resepti - ja olletikin aika hyvä, ainakin kokeilemisen arvoinen. Marinadin hunajan vaihtaisin fariinisokeriin. Lienee joko kovasti fine dingingia tai sitten amerikkalaista käännöskamaa - vrt. "60 gr persiljanjuurta". Minun puntarini ei taida tuntea noin pieniä mittoja.

      Ja lykkäisin possun kylkeen paistomittarin, ettei mene aivan mureneksi ja ettei nahasta tule ihan peltiä.

      Mistä aiot saada porsasta, jollet omasta karsinasta?

      Tuosta leikkuutavasta: olen jossain nähnyt sellaisen kinkun leikkuutavan, missä kinkku leikattiin siten, että sitä aloitettiin leikkaamaan kinkun päältä tekemällä siihen ikäänkuin vako ja syventämällä ja leventämällä sitä sitten. Ensimmäiset siivut ovat tietysti varsin pieniä, mutta levenevät vaon syvetessä.

      Mitenkäs te kinkkunne leikkaatte?

      • kiitos huomautuksesta

        Aioin lisätä sen mittarin, ettei tule liikaa paistettua, mutta unohdin. Kiitos lisäyksestä. Pienet porsaan kinkut on tosiaankin käsiteltävä varovasti. Persiljanjuuri=Petersilienwurzel. Asun Saksassa.Tilasin taas sen pikku possun, kokonaisena, 15 kg,lihakaupasta(SEBA-Berlin), 4,95 Eur kilo.On sen arvoinen, myös kesällä hyvää grilliin. Kai sielläkin voi lihakaupasta tilata viikon toimitusajalla? Siitä saa ne 2 minikinkkua, ja joulun jälkeen vielä hyvää porsaankylkeä,minifileet jne


      • kiitos huomautuksesta kirjoitti:

        Aioin lisätä sen mittarin, ettei tule liikaa paistettua, mutta unohdin. Kiitos lisäyksestä. Pienet porsaan kinkut on tosiaankin käsiteltävä varovasti. Persiljanjuuri=Petersilienwurzel. Asun Saksassa.Tilasin taas sen pikku possun, kokonaisena, 15 kg,lihakaupasta(SEBA-Berlin), 4,95 Eur kilo.On sen arvoinen, myös kesällä hyvää grilliin. Kai sielläkin voi lihakaupasta tilata viikon toimitusajalla? Siitä saa ne 2 minikinkkua, ja joulun jälkeen vielä hyvää porsaankylkeä,minifileet jne

        No nyt ymmärrän, mistä saat possusi ja myös reseptinkin paremmin. Ikävä kyllä tämä on Suomessa pätkän verran harvinaista herkkua - toki olisi haluttua, jos olisi ymmärrystä ja tarjoajia. Tiedän tuon tilaamisen lihakauppiaalta Saksassa - samoin suoraan tuottajalta, mutta ei, ei... homma ei toimi Suomessa. Ei ole juurikaan lihakauppiaita enää ja erilaisten lihojen tarjonta lajivalikoimaltaan vähän surkeata. Alligaattoria kyllä löytyy, mutta ei vasikkaa ja juottoporsasta

        Persiljanjuurta - tai juuripersiljaa - ei myöskään tahdo saada, mutta sen voi korvata palsternakalla.

        Sikäli hieno ruoka, että possun nahka hyödynnetään saksalaiseen tapaan. Aikanaan muistan hyvin saksalaisen schmaltzin, jota vedeltiin leivän päälle ja schmaltzissa oli pieniä rapeita possunnahan siruja ja pippuria. Kyllä olut ja valkoviini maistui kaksinverroin paremmalta schmaltz-voikkarin kanssa. Törmäsin tähän vielä viime kesänä Rheingaussa - terveysajattelu ei ole sentään tuhonnut kaikkien hyvien herkkujen tarjontaa.


      • Schmalzista
        crudo kirjoitti:

        No nyt ymmärrän, mistä saat possusi ja myös reseptinkin paremmin. Ikävä kyllä tämä on Suomessa pätkän verran harvinaista herkkua - toki olisi haluttua, jos olisi ymmärrystä ja tarjoajia. Tiedän tuon tilaamisen lihakauppiaalta Saksassa - samoin suoraan tuottajalta, mutta ei, ei... homma ei toimi Suomessa. Ei ole juurikaan lihakauppiaita enää ja erilaisten lihojen tarjonta lajivalikoimaltaan vähän surkeata. Alligaattoria kyllä löytyy, mutta ei vasikkaa ja juottoporsasta

        Persiljanjuurta - tai juuripersiljaa - ei myöskään tahdo saada, mutta sen voi korvata palsternakalla.

        Sikäli hieno ruoka, että possun nahka hyödynnetään saksalaiseen tapaan. Aikanaan muistan hyvin saksalaisen schmaltzin, jota vedeltiin leivän päälle ja schmaltzissa oli pieniä rapeita possunnahan siruja ja pippuria. Kyllä olut ja valkoviini maistui kaksinverroin paremmalta schmaltz-voikkarin kanssa. Törmäsin tähän vielä viime kesänä Rheingaussa - terveysajattelu ei ole sentään tuhonnut kaikkien hyvien herkkujen tarjontaa.

        Eilen oltiin syömässä Schweighofers Weinstubessa, jossa toivat tilaamatta tuoretta lämmintä hiivaleipää ja purkillisen Schmalzia. Oli niin pahuksen hyvää, että oli vaikeata olla syömättä koko purkillista.
        Tätä Schmalzia on meille tarjottu myös Budapestissä ja Puolassa eri paikoissa, missä on hiukan vanhanaikaisempia, mutta ei huonompia herkkuja.Sitä taidettiin kauan sitten syödä kotonakin voileivän päällä.


      • Schmalzista kirjoitti:

        Eilen oltiin syömässä Schweighofers Weinstubessa, jossa toivat tilaamatta tuoretta lämmintä hiivaleipää ja purkillisen Schmalzia. Oli niin pahuksen hyvää, että oli vaikeata olla syömättä koko purkillista.
        Tätä Schmalzia on meille tarjottu myös Budapestissä ja Puolassa eri paikoissa, missä on hiukan vanhanaikaisempia, mutta ei huonompia herkkuja.Sitä taidettiin kauan sitten syödä kotonakin voileivän päällä.

        Ihmettelin pitkään, miten Saksassa saadaan paistinpottuihin sellainen paistopinta ja maku. Ajattelin, että kyseessä on jokin tietty perunalajike, mutta kun itse tein samoja ensi kerran schmaltzilla, tajusin mikä oli salaisuus.

        Ajattelin tehdä sauerfleischia Jouluksi. Siitäkin taitaa olla reseptejä aika monta, mutta eikös se ole Schleswig-Holsteinin alueen erikoisuuksia? Mistäköhän possunosasta sitä on alunperin tehty? Resepteissä näkyy olevan mainittuna vähän joka sianruhon osanen.


      • kypsä ...
        crudo kirjoitti:

        Ihmettelin pitkään, miten Saksassa saadaan paistinpottuihin sellainen paistopinta ja maku. Ajattelin, että kyseessä on jokin tietty perunalajike, mutta kun itse tein samoja ensi kerran schmaltzilla, tajusin mikä oli salaisuus.

        Ajattelin tehdä sauerfleischia Jouluksi. Siitäkin taitaa olla reseptejä aika monta, mutta eikös se ole Schleswig-Holsteinin alueen erikoisuuksia? Mistäköhän possunosasta sitä on alunperin tehty? Resepteissä näkyy olevan mainittuna vähän joka sianruhon osanen.

        HK:n kypsään pikkukinkkuvalmisteeseen (1 kg)olen kyllä ihan tyytyväinen; hintaankin.

        En silti edes halua ajatella, mitä kaikkea niihen on ehkä lykätty, kun se säilyy niin tolkuttoman kauan.

        15.12. ostettu 4.1. asti.


      • Laatutietoinen nautiskelija
        kypsä ... kirjoitti:

        HK:n kypsään pikkukinkkuvalmisteeseen (1 kg)olen kyllä ihan tyytyväinen; hintaankin.

        En silti edes halua ajatella, mitä kaikkea niihen on ehkä lykätty, kun se säilyy niin tolkuttoman kauan.

        15.12. ostettu 4.1. asti.

        Sinä puhut nyt seipäistä, kun toiset puhuu aidasta.
        Näettekö, kuinka alas on ruokakulttuurimme vajonnut.


      • ei ole possu muuta
        Laatutietoinen nautiskelija kirjoitti:

        Sinä puhut nyt seipäistä, kun toiset puhuu aidasta.
        Näettekö, kuinka alas on ruokakulttuurimme vajonnut.

        kuin suomalaisilla ruokalistoilla.


      • sian niskasta
        crudo kirjoitti:

        Ihmettelin pitkään, miten Saksassa saadaan paistinpottuihin sellainen paistopinta ja maku. Ajattelin, että kyseessä on jokin tietty perunalajike, mutta kun itse tein samoja ensi kerran schmaltzilla, tajusin mikä oli salaisuus.

        Ajattelin tehdä sauerfleischia Jouluksi. Siitäkin taitaa olla reseptejä aika monta, mutta eikös se ole Schleswig-Holsteinin alueen erikoisuuksia? Mistäköhän possunosasta sitä on alunperin tehty? Resepteissä näkyy olevan mainittuna vähän joka sianruhon osanen.

        Sauerfleisch (Hapanliha=syltyntyyppinen sianliha maustekurkun kanssa)

        1 kg Schweinenacken ohne Knochen (1 kg luutonta sianniskaa)
        1 Stange Lauch (1 purjo)
        2 Zwiebeln (2 sipulia)
        2 Möhren (2 porkkanaa)
        2 Gewürzgurken (2 maustekurkkua)
        3 Lorbeerblätter (3 laakerinlehteä)
        1 El weiße Pfefferkörner (1 rkl kokonaisia pippureita)
        15 Blatt Gelatine (15 levyä liivatetta)
        1/4 l Weißweinessig (1/4 l valkoviinietikkaa)
        Saft von 1 Zitrone (1 sitruunan mehu)
        2 El Zucker (2 rkl sokeria)
        Salz (suolaa)

        Lauch in Scheiben schneiden und unter fließendem Wasser gründlich abwaschen, Zwiebeln und Möhren schälen und auch in Scheiben schneiden. Alle Zutaten, bis auf die Gewürzgurken und die Gelatine in 1 Liter Wasser zum Kochen bringen und das Fleisch darin eine halbe Stunde kochen.
        Die Gelatine in kaltem Wasser einweichen, dann das überschüssige Wasser abgiessen, erwärmen, bis sie sich aufgelöst hat.
        Das Fleisch nach dem Kochen gleich in Gläser schichten und zwischen jede Schicht Fleisch einige Scheiben der Gewürzgurke legen. Die aufgelöste Gelatine unter die heiße Brühe mischen, . dann zum Fleisch in die Gläser füllen.
        Die Gläser kräftig schütteln, damit die Luftblasen aufsteigen, das Fleisch soll ganz von der Brühe bedeckt sein. Die Gläser danach sofort verschliessen und an einen kühlen und dunklen Ort aufbewahren. Dazu passen Bratkartoffeln mit Zwiebeln.
        Purjo leikataan siivuiksi ja pestään juoksevassa vedessä, sipulit ja porkkanat kuoritaan ja siivutetaan.Kaikki vihannekset lukuunottamatta maustekurkkua pannaan 1 litraan vettä ja keitetään ylös. Liha lisätään ja keitetään tunti- Gelatiini sulatetaan kylmässä vedessä, vesi heitetään pois. Liha ladotaan säilykelasipurkkeihin ja joka kerroksen väliin laitetaan muutamia maustekurkun siivuja. Sulanut liivate lisätään kuumaan keittoliemeen ja purkit täytetään liemellä. Purkkeja heilutetaan voimakkaasti, niin että ilma tulee pois kerrosten välistä. Liemen tulee peittää liha. Purkit suljetaan sitten ja säilytetään kylmässä ja pimeässä paikassa.
        Syödään sipulipaistinperunoiden kanssa.

        Mutta kai siihen muukin paikka kuin niska käy.
        Sauerbraten on taas naudanpaistista, lämpimänä tarjottava herkullinen paisti kastikkeineen muusin tai paistinperunoiden kanssa.Tämän kaiden crudo kyllä tietää, minä en ole kokki,vain hyvän ruoan ystävä.


      • sian niskasta kirjoitti:

        Sauerfleisch (Hapanliha=syltyntyyppinen sianliha maustekurkun kanssa)

        1 kg Schweinenacken ohne Knochen (1 kg luutonta sianniskaa)
        1 Stange Lauch (1 purjo)
        2 Zwiebeln (2 sipulia)
        2 Möhren (2 porkkanaa)
        2 Gewürzgurken (2 maustekurkkua)
        3 Lorbeerblätter (3 laakerinlehteä)
        1 El weiße Pfefferkörner (1 rkl kokonaisia pippureita)
        15 Blatt Gelatine (15 levyä liivatetta)
        1/4 l Weißweinessig (1/4 l valkoviinietikkaa)
        Saft von 1 Zitrone (1 sitruunan mehu)
        2 El Zucker (2 rkl sokeria)
        Salz (suolaa)

        Lauch in Scheiben schneiden und unter fließendem Wasser gründlich abwaschen, Zwiebeln und Möhren schälen und auch in Scheiben schneiden. Alle Zutaten, bis auf die Gewürzgurken und die Gelatine in 1 Liter Wasser zum Kochen bringen und das Fleisch darin eine halbe Stunde kochen.
        Die Gelatine in kaltem Wasser einweichen, dann das überschüssige Wasser abgiessen, erwärmen, bis sie sich aufgelöst hat.
        Das Fleisch nach dem Kochen gleich in Gläser schichten und zwischen jede Schicht Fleisch einige Scheiben der Gewürzgurke legen. Die aufgelöste Gelatine unter die heiße Brühe mischen, . dann zum Fleisch in die Gläser füllen.
        Die Gläser kräftig schütteln, damit die Luftblasen aufsteigen, das Fleisch soll ganz von der Brühe bedeckt sein. Die Gläser danach sofort verschliessen und an einen kühlen und dunklen Ort aufbewahren. Dazu passen Bratkartoffeln mit Zwiebeln.
        Purjo leikataan siivuiksi ja pestään juoksevassa vedessä, sipulit ja porkkanat kuoritaan ja siivutetaan.Kaikki vihannekset lukuunottamatta maustekurkkua pannaan 1 litraan vettä ja keitetään ylös. Liha lisätään ja keitetään tunti- Gelatiini sulatetaan kylmässä vedessä, vesi heitetään pois. Liha ladotaan säilykelasipurkkeihin ja joka kerroksen väliin laitetaan muutamia maustekurkun siivuja. Sulanut liivate lisätään kuumaan keittoliemeen ja purkit täytetään liemellä. Purkkeja heilutetaan voimakkaasti, niin että ilma tulee pois kerrosten välistä. Liemen tulee peittää liha. Purkit suljetaan sitten ja säilytetään kylmässä ja pimeässä paikassa.
        Syödään sipulipaistinperunoiden kanssa.

        Mutta kai siihen muukin paikka kuin niska käy.
        Sauerbraten on taas naudanpaistista, lämpimänä tarjottava herkullinen paisti kastikkeineen muusin tai paistinperunoiden kanssa.Tämän kaiden crudo kyllä tietää, minä en ole kokki,vain hyvän ruoan ystävä.

        No, kiitos kehuista - kotikokkihan minäkin olen ja asiat usein hakusessa.

        Tätä kyselin lähinnä sen vuoksi kun tuossa taannoin tiedustelin ohjeita sorkkasyltyn tekoon. Tuli vähän hintsusti kreatiivisia vastauksia ja aloin miettiä, jos tekisi todellakin sauerfleischia, mutta sorkasta ja potkasta. Niitä sen vuoksi, koska niissä on luontaista hyydykettä eikä tarvitsisi ehkä käyttää gelatiinia lainkaan.

        Sauerfleischiin joudutaan käyttämään, koska sianniskassa ei ole varmaankaan riittävästi hyydykettä.

        En taida laittaa noita kurkkuja lihan ja liemen kanssa samaan purkkiin vaan tarjoan ne erikseen. Pistän lisäksi lihan sellaiseen purkkiin, että saan sen ulos kokonaisena, leikkaan siitä ohuita siivuja lautaselle kuten carpaccio ikään ja teen sille vinegrettekastikkeen, jossa on ruohosipulia. Siis vähän eri tavoin kuin saksassa tarjotaan.

        Lisäksi juuri kuten ohjeessa sanotaan - paistinpottujen kera.

        Sauerbraten on juhlaruokaa ja kuuluu minun kategorioissani samaan sarjaan kuin itävaltalainen Tafelpitz ja rasnkalainen narupaisti. Kaikki eurooppalaisia perinneruokia.


      • Sinun Sauerfleisch!
        crudo kirjoitti:

        No, kiitos kehuista - kotikokkihan minäkin olen ja asiat usein hakusessa.

        Tätä kyselin lähinnä sen vuoksi kun tuossa taannoin tiedustelin ohjeita sorkkasyltyn tekoon. Tuli vähän hintsusti kreatiivisia vastauksia ja aloin miettiä, jos tekisi todellakin sauerfleischia, mutta sorkasta ja potkasta. Niitä sen vuoksi, koska niissä on luontaista hyydykettä eikä tarvitsisi ehkä käyttää gelatiinia lainkaan.

        Sauerfleischiin joudutaan käyttämään, koska sianniskassa ei ole varmaankaan riittävästi hyydykettä.

        En taida laittaa noita kurkkuja lihan ja liemen kanssa samaan purkkiin vaan tarjoan ne erikseen. Pistän lisäksi lihan sellaiseen purkkiin, että saan sen ulos kokonaisena, leikkaan siitä ohuita siivuja lautaselle kuten carpaccio ikään ja teen sille vinegrettekastikkeen, jossa on ruohosipulia. Siis vähän eri tavoin kuin saksassa tarjotaan.

        Lisäksi juuri kuten ohjeessa sanotaan - paistinpottujen kera.

        Sauerbraten on juhlaruokaa ja kuuluu minun kategorioissani samaan sarjaan kuin itävaltalainen Tafelpitz ja rasnkalainen narupaisti. Kaikki eurooppalaisia perinneruokia.

        On tosi hyvä kun reseptit kehittyvät persoonallisesti.


      • Kylmäkalle
        kypsä ... kirjoitti:

        HK:n kypsään pikkukinkkuvalmisteeseen (1 kg)olen kyllä ihan tyytyväinen; hintaankin.

        En silti edes halua ajatella, mitä kaikkea niihen on ehkä lykätty, kun se säilyy niin tolkuttoman kauan.

        15.12. ostettu 4.1. asti.

        Ei nyt pari-kolme viikkoa ole kauan! Suolaa (ja jotain säilöntainetta?) ja kylmäketju 4C auttaa asiaa. Ennen vanhaan siat tapettiin syksyllä ja tönkkösuolattiin saaveihin ja syötiin kevääseen asti.


      • ruokalajeihin
        Laatutietoinen nautiskelija kirjoitti:

        Sinä puhut nyt seipäistä, kun toiset puhuu aidasta.
        Näettekö, kuinka alas on ruokakulttuurimme vajonnut.

        Pula-aikana kastettiin leipää suolaveteen, jotta siihen saatiin edes hiukan makua. Jotain sellaistako tarkoitat.


      • jääkaapit
        Kylmäkalle kirjoitti:

        Ei nyt pari-kolme viikkoa ole kauan! Suolaa (ja jotain säilöntainetta?) ja kylmäketju 4C auttaa asiaa. Ennen vanhaan siat tapettiin syksyllä ja tönkkösuolattiin saaveihin ja syötiin kevääseen asti.

        Tarpeeksi kylmiä, nykyaikana pitkälle säilytykselle, sille minkä joku pikkukinkku sallii.

        Ei taida nykyisin ihan perustua tönkkösuolaan.


    • Olliboy

      Hei nyt on jouukuu 2013. Kysymykseni tulee hieman myöhään, mutta mikä on marinointiaika?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      3810
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      78
      2017
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      544
      1617
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      85
      1288
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1087
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1018
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      214
      898
    8. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      873
    9. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      854
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      798
    Aihe