Haaste: Reilu kauppa

Hiutale_87

Sain itse haasteen tähän ja ajattelin haastaa muitakin mukaan. Eli: kun ensi kerran käy ruokaostoksilla, valitsisi vaihteeksi Reilun kaupan vaihtoehdon. Niitähän on ainakin hedelmiä, suklaata, kahvia, kukkia, tekstiileitä jne...

Ja reilu kauppa tarkoittaa mm. sitä, että tuottajille köyhissä maissa maksetaan tuotteistaan kohtuullinen korvaus, jonka avulla he voivat parantaa elintasoaan. Myös viljeilijöiden mahdolliset työntekijät saavat kunnon korvauksen työstään.

Se on loppujen lopuksi pieni hinta omassa kukkarossa, mutta voi auttaa jotakuta tosi paljon muualla.

Kuka lähtee mukaan? Käsi ylös.

11

784

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tonttu

      Ajattelin, että joululahjaksi voisi vaikka hankkiakin jotain Reilua. Kun kerran muistan läheisiäkin, miksi ei samalla kauempana asuvia kanssaihmisiä.

    • täällä.. :)

      Oon ostellut jo ennen haastettakin: kahvia, banaania ja kukkia ainakin. Reilun kaupan luomukahvia ostin joululahjaksi. Reilun kaupan suklaakonvehtejakin oli jossakin kaupassa tarjolla, niitä en tosin ostanut ainakaan vielä.

      Ja luomutuotteita koitan suosia myös! Mm. luomuhernekeittoa, -ketsuppia, -munia ja -juuressoseita käytetään meillä aika paljon. Enemmän luomu- ja Reilun kaupan valikoimaa saisi olla lähikaupoissakin!!

      • Hiutale_87

        Mukavaa että joku on ottanut haasteen vastaan. Itse kävin kyselemässä kylän kaupat läpi Reilua suklaata. Yllätyin kun yhdessäkään ei ollut. Lupasivat sentään tilata.


    • reilun kahvin

      suhteen kyllä petyin. Taitavat juoda itse sen paremman ja lähettää tänne pelkät roiskeet.

      Kun nyt tätä reilua on touhotettu, niin miksi se raha ei kumminkaan mene sinne perille?
      Ostin sellaset pyyheliinat, jotka kesti ehjänä kolme pesukertaa, ja siivousrätteinä nyt pari kertaa, sitten roskiin.

      Mitää järkee tuottaa kertakäyttötavaraa toiselta puolelta maapalloa jollain reilunkaupan nimellä.

    • ostan itselleni

      minä suoritan ruokaostokset itselleni, poliitikot pitäkööt huolta kehitysyhteistyöstä.

    • hurskastelua hyi helv...

      Aika irvokasta puhua jostain reilusta kaupasta.

      Kyllä se kehitysmaan viljeliä elää edelleen siellä peltihökkelissä ja tulee aina elämään jos se näistä tekopyhistä "reilunkaupan" teeskentelijöistä kiinni on, samaa paskaa kun Halosen YK:ssa pitämät puheet köyhyyden poistamisesta ja globalisaatiosta, läpimädänneen ahneen yltäkylläisyydessä mässäävän läskimahasosialistin irvokasta pilkantekoa.

      Hyi helvetti

    • määrittelisit

      ilmaisusi: kohtuullinen korvaus tuottajille, myös viljelijöiden mahdolliset työntekijät saavat kunnon korvauksen työstään?

      Tommosta avustustyötä on ollut vuosikymmenien ajan, eikä tulosta ole syntynyt. Olen osallistunut jo ihan pienenä koululaisena, kun uskonnonopettaja pakotti meidät tekemään pyyheliinoja jonnekin Ambomaalle ja samalla sinne piti rahaa lähettää. Mitään edistystä ei syntynyt, vaikka rahaa annettiin.

      Sitten tehtiin kaivoja, vietiin traktoreita ja muita koneita, mutta yhtä tyhjää kaikki.
      Nyt saa ostaa surkeen näkösiä käppänäbanaaneja, jotka lennätetty kallilla rahtimaksulla tänne meille puolimädänneinä.
      Mitään hyötyä tavallinen työläinen siellä jossain kehitysmaassa ei näistä saa. Se raha menee siihen avustamisorganisaatioon niille pomoille. Elä sinä "pilvilinnoissas", mutta joku päivä putoot maan pinnallekin.

    • ......

      kehitysapu on lahja rikkaiden maiden köyhiltä köyhien maiden rikkaille. Miksi helkkarissa meidän täältä Suomesta käsin tarvitsee antaa almuja jonnekin kehitysmaille; hoitakoot paikalliset heimopäälliköt ja diktaattorit omat viljelijänsä, eivätkä kartuta Sveitsissä olevia salaisia tilejään miljardeilla. Reilua ei ole maksaa ruoasta jotakin vain poliittisilla perusteilla. Ei minunkaan tilipussiini tule mitään lisäystä ulkomailta, vaikka konepajamme myy paljon tuotteita ulkomaille. Minä en lähde mukaan ja lasken käteni alas. Minä hankin ruokani täysin muilla kuin poliittisilla perusteilla; ostan hedelmät, suklaat, kahvit, kukat ja tekstiilit hintojen perusteella. Tutkimukset ovat osoittaneet, että harvoin kehitysapu menee siihen tarkoitukseen, mihin se on annettu; yleensä se jää virkamiesten tai heimopäälliköiden käyttöön, ja sen rahoittamisessa en halua olla mukana.

      Tunnen tapauksen, jossa lahjoitettiin Afrikkaan kehitysapuna geologia mittauslaitteita ja kun ne olivat lojuneet savimajassa kolme vuotta, olivat ruostuneet pilalle. Täten lahjoitettiin samat laitteet (arvo yli 100.000 euroa) uudelleen; "tarvitsevathan ne poloiset niitä", mutta kun nekään eivät kelvanneet käyttöön, niin kolmatta kertaa ei toimitettu!

      • Mahmoudin ystävä- oikeasti

        mutta kun kukaan ei osannut niitä käyttää, eikä lahjoittaja viitsinyt opastaa. Samoin kävi traktoreiden ynnä muiden maatalouskalujen, sinne ne ruostuivat, kun kukaan ei osannut, eikä suoraan sanoen edes viitsinyt niistä huolehtia. Mutta saavatpa ministerimme hyvän syyn matkoihinsa milloin minnekin eksoottisiin paikkoihin, näiden avustusten kylkiäisinä. Matkailu nimittäin avartaa, ainakin valtion kukkaroa, sillä ministerit ja kanisterit reissaavat aina ja kaikkialle vain ykkös-tai luxusluokassa. Matkoja perustellaan opintomatkoina.
        Eduskunta ei ole koskaan kuullut interaktiivisesta
        kommunikoinnista, se on pirusti halvempaa.


      • viidakkovesuri
        Mahmoudin ystävä- oikeasti kirjoitti:

        mutta kun kukaan ei osannut niitä käyttää, eikä lahjoittaja viitsinyt opastaa. Samoin kävi traktoreiden ynnä muiden maatalouskalujen, sinne ne ruostuivat, kun kukaan ei osannut, eikä suoraan sanoen edes viitsinyt niistä huolehtia. Mutta saavatpa ministerimme hyvän syyn matkoihinsa milloin minnekin eksoottisiin paikkoihin, näiden avustusten kylkiäisinä. Matkailu nimittäin avartaa, ainakin valtion kukkaroa, sillä ministerit ja kanisterit reissaavat aina ja kaikkialle vain ykkös-tai luxusluokassa. Matkoja perustellaan opintomatkoina.
        Eduskunta ei ole koskaan kuullut interaktiivisesta
        kommunikoinnista, se on pirusti halvempaa.

        viidakkoveitsi lienee ainoa väline jota paikalliset taatelintallaajat osaaavat käyttää.


    • ulkomaalainen

      Ostan periaateesta aina reilun kaupan tuoteita, mutta en ole ollenkaan varma, olisivatko samalla (!) myös luomutuoteita.

      Tätä valitettavasti epäilen suureesti, koska pienviljelijöiden menetelmät ja tarkuus kasvinsuojeluaineiden käsittelyssä ovat väljät, kuten toteasin esim. Afrikassa, vaikka sieltä nyt ei plajon reulja tuoteita tulekaan.

      Voisiko joku antaa lisää valaistusta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8564
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2595
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2313
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1704
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1472
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe