1 kg perunoita ja desi jauhoja. Nyt on lämpimässä. Jäi epäselväksi pitääkö sitä vettä lisätä nyt jo sillä se massa on mun mielestä vähän niin kuin muurauslaastia eli jäisi hyvin seinään kiinni. Miksi se pitää paistaa 150 asteessa eikö vähempi riittäisi?
Imelletty perunalaatikko?
20
760
Vastaukset
- prikulleen
Tee nyt vain ihan ohjeiden mukaan, kun en ole varman, olenko täällä koko yön opastamassa.
www.youtube.com/watch?v=ngUq_8Ip4yI&feature=related- antaa
puhelinnumerosi niin soittelen yöllä jos tulee ongelmia imeltämisen kanssa?
Tämä on muuten paljon rokimpi kuin se teinihumppalinkkisi. ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=bpV5InLw52U - Vuoden parhaisiin
antaa kirjoitti:
puhelinnumerosi niin soittelen yöllä jos tulee ongelmia imeltämisen kanssa?
Tämä on muuten paljon rokimpi kuin se teinihumppalinkkisi. ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=bpV5InLw52UKeskustelupalstojen top-listalla olevaan ryhmään vai teenkö sen puolestasi...
- ....
Vuoden parhaisiin kirjoitti:
Keskustelupalstojen top-listalla olevaan ryhmään vai teenkö sen puolestasi...
itse ;-)
P.S. Missä se top-lista on? - jo...
Vuoden parhaisiin kirjoitti:
Keskustelupalstojen top-listalla olevaan ryhmään vai teenkö sen puolestasi...
ja linkki meni myös sinne...
- oheisesta
.... kirjoitti:
itse ;-)
P.S. Missä se top-lista on?tästä ajankulua kuitenkin
Suomi24 > Keskustelu > Ajanviete > Netin aarteet - Anonyymi
Mistä tiedän että mikä on oikea ohje ? Miten saan imellytettyä niin että ei tarvis siirappia käyttää epäonnistunutta imeltämistä korvaamaan.
Perinneruokapalstalla on täydellinen ohje perunatuuvingin tekoon.
Katsohan sieltä.- Anonyymi
Onhan siellä - mutta mikä ohje olisi toimiva?
- Anonyymi
Mistä tiedän että sinun ohje on toimiva. Iso osa ohjeista on sellaisia että imeltäminen ei toimi.
- roima paakku
laitetaan 2 ruokalusikallista jauhoja. Mutta voit muurata tuosta vaikka kynttilälyhdyn.
- Keitinvettä
Jauhot ja perunoiden keitinvettä niin että sose selvästi notkistuu.
70 asteeseen imeltymään 3-6 tunniksi.- AlhainenLämpötila
Kun jauho lisätään 75 asteiseen soseeseen, niin silloin hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti tärkein imellyttämisreaktio, eli alfareaktio. Yleensä riittää noin 2 tuntia lämpötila-alueella 70-75 astetta.
Tämä tärkein reaktio menetetään usein liian alhaisten lämpötilaohjeiden seuraksena. Beettareaktiokin voi jäädä vajaaksi jos imellytetään reilusti alle 60 asteen läpötilassa.
- Myösvesiimellyttää
Jauhoiset perunat vaatii enemmän vettä verrattuna kiinteisiin perunoihin. Imeltymisen onnistumiseksi kaikki perunalajikkeet tarvii jonkin verran vettä.
- pottulan_ville
Keitin vettä talteen ja löysää saa olla, paistettaessa haihtuu pois, ehkä vähän siirappia..
- Korjaussarjaa
Jos imellyttäminen epäonnistuu, niin silloin voi käyttää siirappia epäonnistumisen korjaamiseen.
- Anonyymi
Tässä Suomi24 sivulta otettu ohje. Ohje on muutettu toimivaksi:
Imelletty perunalaatikko
Imelletty perunalaatikko maistuu laatikkojen ystäville ympäri vuoden. Talven yli varastoidut perunat ovat parhaimmillaan Imellettyyn perunalaatikkoon. Useilla perunan viljelijöillä on vielä loppukesästä edellisen vuoden perunasatoa imelletyä perunalaatikkoa varten.
Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa on valmistettu leipomispäivinä leivinuunin jälkilämmössä ympäri vuoden.
Aito imeltäminen antaa makeuden. Siirappia ei tarvita.
Ainekset:
2 kg jauhoisia perunoita
50-100 g voita tai margariinia
2 dlvehnäjauhoja
1 lmaitoa, vähennä maidon määrää jos haluat kunnollista haarukalla syötävää
2 teelusikallista suolaa
Pinnalle ja vuoan voiteluun voita tai margariinia
Valmistus:
Keitä kuoritut, lohkotut perunat kypsiksi kattilassa vähässä SUOLATTOMASSA vedessä. Arvioi veden määrä niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Survo perunat kattilassa puuromaiseksi soseeksi. Tönkkösose ei aina edes imelly. Vesi on oleellinen osa imeltymistä.
Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen noin 70 asteiseksi. Sekoita huolellisesti jauhot soseen.
Missään tapauksessa rasvaa ja suolaa ei saa lisätä ennen imeltämistä, koska rasva ja suola ovat tehokkaita imeltymisen estäjiä.
Laita sosekattila 70 asteiseen uuniin. Anna soseen imeltyä noin 3 tuntia, sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.
Lisää Imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi tai marariini ohuina siivuina. Lisää kylmä maito ja suola.
Laitaa sose voideltuun vuokaan. Lisää muutamia rasvanokareita pinnalle.
Paista ensin 200-asteisessa uunissa, niin että sose alkaa kuplimaan. Vähennä lämpö 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia. - Anonyymi
Yksi ruuanlaiton perusnikseistä on vedellä viimeistely loppuvalmisteluvaiheessa. Jos varsinaisia ruoka-aineita joutuu lisäämään, niin niistä jää usein kypsentämättömän ruuan maku.
Eli ihan tarkoituksella valmistetaan ohjetta niukemmalla vesimäärällä ja tarvittaessa lisätään vettä loppuvaiheessa ja myös tarvittaessa välivaiheissa. - Anonyymi
Tässä on vähän selittelyäkin. Lopussa on ainekset ja työvaiheet numeroituina.
IMELLETTY PERUNALAATIKKO
Talven yli varastoitu peruna on mitä parhainta raaka-ainetta imellettyyn perunalaatikkoon. Kun keväällä valittiin siemenperunat, niin samalla valittiin parhaat perunat kesäajan imelletyn perunalaatikon valmistamiseen.
Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko valmistui vanhaan hyvään aikaan leipomispäivien päätteeksi leivinuunin jälkilämmössä. Siis samaan tapaan kuin muutkin laatikkoruuat. Leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty laatikkoruokien kypsentämiseen.
Valitse hyvin soseutuvia jauhoisia tai kiinteitä perunoita. Kuori perunat raakoina kattilaan ja halkaise isokokoiset perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä ja soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen. Näin vältytään suuremmilta kuorimistappioilta, keittotappioilta ja liukenemistappioilta. Vesi edistää hyvin imeltymistä . Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly.
Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa eli menettää imeltämistehon lopullisesti.
Lisää jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Alhaisemmassa lämpötilassa jauhojen sekoittuminen vaikeutuu ja soseeseen jää helpommin jauhokokkareita. Lisää tarvittaessa 70-75 asteista vettä. Sekoita tasaiseksi. Laita kansi kattilaan. Jos soseen jäähdyttää ennen imeltämistä kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, niin silloin saattaa imeltäminen jäädä vajaaksi , esimerkiksi noin 65 asteinen sose imeltyy noin 2-3 tunnissa ja 55-60 asteinen sose imeltyy 20-30 tunnissa ja käden lämpöistä lämpöisempi sose ei käytännössä edes imelly.
Laita sosekattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen alkamisen ja imeltymisen edistymistä.
Lisää imellettyyn soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose - maidon tarve vaihtelee eri lajikkeilla runsaasti. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Laita sose voilla voideltuun uunivuokaan ja paista aluksi noin 195-205 asteisessa uunissa. Kun pinta saaväriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja näin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
IMELLETTY PERUNALAATIKKO
Imelletty perunalaatikko saa makean maun imeltämällä. Vamistuksessa ei käytetä siirappia eikä muutakaan makeutusaineita.
AINEKSET:
2½ kg jauhoisia tai kiinteitä hyvin soseutuvia perunoita
Vähän vettä keittämiseen. Arvioi veden määrä koska vesi jää soseeseen
4-5 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja. Perinteisesti ruisjauhoja
75-150 g voita
n. 1 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja valmiin laatikon tavoitekiinteyden mukaan
2½ teelusikallista suolaa
TYÖVAIHEET
1. Kuori perunat kattilaan raakoina , halkaise isot. Keitä perunat täysin kypsiksi vähässä vedessä - arvioi veden määrä koska vesi jää soseeseen.
2. Survo perunat perunasurvimella tai vanhan ajan perunanuijalla suoraan keittoveteen, niin että saadaan sakeahko sose.
3. Jäähdytä sose erittäin huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi.
4. Lisää jauhot ripottelemalla ja samalla sekoittaen soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka noin 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
5. Lämmitä sähkölieden uuni ennakkoon 69-70 asteiseksi. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Laita sosekattila uuniin, anna perunasoseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Seuraa makeutumista maistamalla.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko, mutta selvästi puuromainen sose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
7. Laita imeltynyt sose kunnolliseen voideltuun, lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voinokare. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen , niin kupliminen rauhoittuu ja ylikiehuminen estyy ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044