Uutena vuotena tai loppiaisena?

Nuori kokki

Onko olemassa jotain suomalaista perinneruokaa, jota on syöty nimenomaan uutena vuotena tai loppiaisena?

Minusta perunasalaatti ja nakit ei ole perinneruokaa, vaikka lapsena meillä oli aina kotona niitä uutena vuotena.

13

3007

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maalaispoika*

      meitin maatilalla tehtiin loppiaiseksi kinkusta jääneestä luusta hernekeitto, jota sitten voitiin pakastaa (aitassa, kun ei ollut pakastinta) myös myöhempää käyttöä varten. Porsas oli tietenkin itse kasvatettu ja herneet omasta puutarhasta, joten kaikki oli luomua. Lannoitteet tulivat navetasta, jossa niitä tuotti lehmät. Kun ne olivat ummessa, niin isäntä nimitti niitä "sontakoneiksi".

      • ja punssia

        Potkalihat leikataan joulupäivällisen jälkeen kinkusta talteen ja laitetaan pakasteeseen uuden vuoden hernerokkaa varten.

        Herneet on kaupasta ja kinkku myös. Luomua kuitenkin ovat.


    • Hernekeitto - oman reseptin mukaan - ja kuuma punssi on meidän perinneruokamme. Keittoon ei käytetä sitä joulukinkun tähteeksi jäänyttä luuta vaan sille annetaan arvonsa ja tehdään aivan ehdoista tavararoista eikä joulun jämistä.

      Toinen mille lapsena herkuttelimme oli madekeitto pitkän kaavan mukaan - jos mateita jo sai.

      • Nuori kokki

        Minä olen aina pitänyt hernekeittoa laskiaisruokana, ja torstai-päivän perinneruokana. Mielelläni tarjoaisin jotain muuta kuin hernesoppaa.

        Sopisikohan kekripyörykät uuteen vuoteen? Monet kekrin perinteeseen liittyvät tavat ovat siirtyneet jouluun, mutta kekripyörykät ovat jääneet vähän unohduksiin. Kekrihän oli suomalaisten vuoden vaihtumisen juhla tavallaan.

        Uuden vuoden teemaan sopisi myös jokin vihreä ja kasvava verso ... ehkä sen perunasalaatin voisi koristaa herneenversoilla tai jotain. Saksassa joskus muistan että uudenvuoden pöydässä oli neliapiloita purkissa kasvamassa. Se oli minusta mukava koriste.


      • Nuori kokki kirjoitti:

        Minä olen aina pitänyt hernekeittoa laskiaisruokana, ja torstai-päivän perinneruokana. Mielelläni tarjoaisin jotain muuta kuin hernesoppaa.

        Sopisikohan kekripyörykät uuteen vuoteen? Monet kekrin perinteeseen liittyvät tavat ovat siirtyneet jouluun, mutta kekripyörykät ovat jääneet vähän unohduksiin. Kekrihän oli suomalaisten vuoden vaihtumisen juhla tavallaan.

        Uuden vuoden teemaan sopisi myös jokin vihreä ja kasvava verso ... ehkä sen perunasalaatin voisi koristaa herneenversoilla tai jotain. Saksassa joskus muistan että uudenvuoden pöydässä oli neliapiloita purkissa kasvamassa. Se oli minusta mukava koriste.

        Tuo "kekripyörykät" oli kyllä minulle jotensakin outo ja täytyi kurkata. Liittyy tietysti satokauden loppuun ja uusivuosi on vähän kaukana, mutta miksipä ei. Ja voihan tähän käyttää vaikka joulusta jääneet rosollinjämätkin.

        Meillä eivät nakit ja perunasalaatti ole koskaan liittyneet uuteenvuoteen - jostain syystä. Aikanaan lapsena Vappuun kylläkin - siman, tippaleipien ja rosettien kanssa.

        Mitenkä olisi joku ruoka, jonka voi tehdä etukäteen ja joka maistuu myös kylmänä kuten täytetty kana tai hanhi?


      • - emäntä -
        crudo kirjoitti:

        Tuo "kekripyörykät" oli kyllä minulle jotensakin outo ja täytyi kurkata. Liittyy tietysti satokauden loppuun ja uusivuosi on vähän kaukana, mutta miksipä ei. Ja voihan tähän käyttää vaikka joulusta jääneet rosollinjämätkin.

        Meillä eivät nakit ja perunasalaatti ole koskaan liittyneet uuteenvuoteen - jostain syystä. Aikanaan lapsena Vappuun kylläkin - siman, tippaleipien ja rosettien kanssa.

        Mitenkä olisi joku ruoka, jonka voi tehdä etukäteen ja joka maistuu myös kylmänä kuten täytetty kana tai hanhi?

        Tämä on hyvä aihe. Minäkin olen pohtinut tässä uuden vuoden tarjottavia, koska oikeaa perinnettähän meillä ei ole. Marjoilla tai yrteillä täytetty kana tietysti voisi olla ok, mutta hanhi heti joulun jälkeen voi olla vähän liian tuhti ruoka.

        Tämä nyt ei varmaankaan ole perinneruokaa, mutta me syötiin juuri voissa paistettuja pieniä ahvenia. Oli kyllä aivan suussa sulavan hyviä, rakuunaa päälle ja pieniä suikulaperunoita lisäksi. Juomaksi kuivaa valkoviiniä. Hyvää uuttavuotta!


      • - emäntä - kirjoitti:

        Tämä on hyvä aihe. Minäkin olen pohtinut tässä uuden vuoden tarjottavia, koska oikeaa perinnettähän meillä ei ole. Marjoilla tai yrteillä täytetty kana tietysti voisi olla ok, mutta hanhi heti joulun jälkeen voi olla vähän liian tuhti ruoka.

        Tämä nyt ei varmaankaan ole perinneruokaa, mutta me syötiin juuri voissa paistettuja pieniä ahvenia. Oli kyllä aivan suussa sulavan hyviä, rakuunaa päälle ja pieniä suikulaperunoita lisäksi. Juomaksi kuivaa valkoviiniä. Hyvää uuttavuotta!

        Tämä nyt menee ohi aiheen ja ajankohdankin, mutta tulipa mieleen antaa tukeva kommentti noille ahvenille. Lienevät yksi parhammista kalapurtavista Suomessa ja varsinkin kun aikanaan saariston kalastaja opetti kädestä pitäen niiden fileoinnin ja ruodottomaksi tekemisen. Tosi helppo juttu kun oppi!

        Ja juuri siten tehtynä kuten kerroit: voissa paistettuna. Niiden kanssa maistuu anjovisvoi:

        * hienonnettua shalottisipulia
        *2 rkl valkoviinietikkaa
        *1 rkl valkoviiniä - noin, tai vähän enemmän
        *150 gr voita
        *muutama anjovis - 4-5
        *hiennonnettua tilliä
        *hiennonnettua ruohosipulia
        *suolaa
        *mustapippuria

        Kasariin valkoviinietikka, valkoviini ja shalottisipuli. Keitä tovi kokoon ja lisää voi ja anjovikset. Keitä niin, että anjovis sulaa seoksen joukkoon - pieni tuli. Mausta tillillä ja ruohosipulilla ennen tarjolle panoa.

        Tätä soossia tarjosivat Strömsön kokit ennen joulua livekalan kanssa ja kokeilin - aivan ihanaa. Olen kuitenkin syönyt sitä jo aiemmin ahvenien kanssa veneen perässä. Pannulle voiahventen kanssa vielä muutama silputtu musta oliivi ja makua piisaa. Tulee jopa olla vähän tarkkana, ettei ahvenen maku aivan häviä, mutta onneksi ahvenessa on makua, joten suuri ei pelko ole.

        Miten olisi livekala uusilla tavoilla tehtynä uudeksivuodeksi - jouluna se tuntuu kaiken ruokapaljouden keskellä jäävän aivan häviölle?


      • vika kirjaston vinkki
        - emäntä - kirjoitti:

        Tämä on hyvä aihe. Minäkin olen pohtinut tässä uuden vuoden tarjottavia, koska oikeaa perinnettähän meillä ei ole. Marjoilla tai yrteillä täytetty kana tietysti voisi olla ok, mutta hanhi heti joulun jälkeen voi olla vähän liian tuhti ruoka.

        Tämä nyt ei varmaankaan ole perinneruokaa, mutta me syötiin juuri voissa paistettuja pieniä ahvenia. Oli kyllä aivan suussa sulavan hyviä, rakuunaa päälle ja pieniä suikulaperunoita lisäksi. Juomaksi kuivaa valkoviiniä. Hyvää uuttavuotta!

        http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Ruokalajit


      • Nuori kokki
        crudo kirjoitti:

        Tämä nyt menee ohi aiheen ja ajankohdankin, mutta tulipa mieleen antaa tukeva kommentti noille ahvenille. Lienevät yksi parhammista kalapurtavista Suomessa ja varsinkin kun aikanaan saariston kalastaja opetti kädestä pitäen niiden fileoinnin ja ruodottomaksi tekemisen. Tosi helppo juttu kun oppi!

        Ja juuri siten tehtynä kuten kerroit: voissa paistettuna. Niiden kanssa maistuu anjovisvoi:

        * hienonnettua shalottisipulia
        *2 rkl valkoviinietikkaa
        *1 rkl valkoviiniä - noin, tai vähän enemmän
        *150 gr voita
        *muutama anjovis - 4-5
        *hiennonnettua tilliä
        *hiennonnettua ruohosipulia
        *suolaa
        *mustapippuria

        Kasariin valkoviinietikka, valkoviini ja shalottisipuli. Keitä tovi kokoon ja lisää voi ja anjovikset. Keitä niin, että anjovis sulaa seoksen joukkoon - pieni tuli. Mausta tillillä ja ruohosipulilla ennen tarjolle panoa.

        Tätä soossia tarjosivat Strömsön kokit ennen joulua livekalan kanssa ja kokeilin - aivan ihanaa. Olen kuitenkin syönyt sitä jo aiemmin ahvenien kanssa veneen perässä. Pannulle voiahventen kanssa vielä muutama silputtu musta oliivi ja makua piisaa. Tulee jopa olla vähän tarkkana, ettei ahvenen maku aivan häviä, mutta onneksi ahvenessa on makua, joten suuri ei pelko ole.

        Miten olisi livekala uusilla tavoilla tehtynä uudeksivuodeksi - jouluna se tuntuu kaiken ruokapaljouden keskellä jäävän aivan häviölle?

        Tulipas vihdoin testatuksi tämäkin soossi ahventen kanssa, on muuten hyvä ohje.

        Ja voisi hyvin kuvitella että sopisi livekalankin kanssa - ehkä mausepippurilla ja aavistuksella neilikkaa ... hmmm. Tähän palataan vielä.


      • Nuori kokki kirjoitti:

        Tulipas vihdoin testatuksi tämäkin soossi ahventen kanssa, on muuten hyvä ohje.

        Ja voisi hyvin kuvitella että sopisi livekalankin kanssa - ehkä mausepippurilla ja aavistuksella neilikkaa ... hmmm. Tähän palataan vielä.

        No, olipa hieno kun muistit - en olisi enää itsekään hoksannut. Tein eilen uusien perunoitten kasteeksi aiemmin näillä palstoilla pyörinyttä gubbröraa ja saivat perunat aivan uuden kesän maun jälleen. Ohje löytyy sanahaulla, jos kiinnostaa.

        Nyt täytyykin kaivella jostain kalatiskiltä ahvenia tahi valmiita fileitä ja kokeilla itsekin taasen tuota mukaelmaa Mannerströmin soossista niiden kanssa. Tein sitä jouluna livekalan kanssa ja sai todellakin kaikkien jakamattoman suosion - niidenkin, jotka eivät juurikaan livekalasta perustaneet.


    • ihan hyvä

      "Aito lampaansuolinakki oli pitkään ylen hienoa ja kallista ruokaa, jota vielä 60-luvulla syötiin parempana pyhäruokana. Tätä perua on nakin käyttö mm. uudenvuoden juhlaruokana."
      satuin tuollaisen lukemaan iltalehdestä :)

      • Nuori kokki

    • Nuori kokki

      Taas on kinkut popsittu ja mietitään uuden vuoden ruokaa. Onneksi arkistosta löytyi tämä vanha ketju. Ahvenfileitä ja anjovisvoita, mikäs sen herkullisempaa. Kekripyöryköitäkin voisi pyöräyttää porkkana- ja punajuurilaatikon lopuista (lanttu- ja perunalaatikot on syöty, muuten niitäkin voisi käyttää pyöryköihin).

      Ahvenfileitä meilä kyllä on pakastimessakin, mutta voisihan tuota vielä kokeilla, jos järveltä tulisi tuoreitakin ahvenia uuden vuoden pöytään. Tulipa taas hyvä syy lähteä pilkille. Kiitokset nimimerkki -emäntä- ja kiitokset crudo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      83
      3950
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      34
      2963
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      99
      2233
    4. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      30
      1900
    5. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      31
      1770
    6. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      23
      1762
    7. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      53
      1667
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      27
      1537
    9. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1491
    10. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      8
      1485
    Aihe