Wokkipannu vs paistinpannu?

Imitation of Life

Sellaista kyselen, että voikohan wokkipannua käyttää tavallisen paistinpannun tapaan? Ovatko ne jotenkin erilaisia?

19

17282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Livia..

      Jos wokkipannun hellaan ottava osa ei ole ihan hirveän pieni, ei paistinpannua tarvitse ollenkaan.

      • ... haluaisinpa nähdä miten paistat wokissa pihvit, kalat, lihapullat yms.? No, ehkä silakan kerrallaan ja yhdelle hengelle.

        Sähköliedelle tarkoitetut wokkipannuthan ovat vähän turhakkeita, koska ne eivät enää palvele kovinkaan hyvin wokin ruoanvalmistusideaa. Wokki käy kaasuliedelle, jossa on korkeampi lämpö ja jossa lämpö saadaan myös pannun sivulle paremmin. Alkuperäistä wokkia voi meillä käyttää esimerkiksi, jos hankkii kiinalaisen kaasukierukan. Minulla on sellainen grillipaikalla ja hyvin toimii.

        Mutta ei wokki koskaan korvaa hyvää - eikä edes huonoa - paistinpannua.


      • ettäpä

        kaltaisesi idiootit kokevat vastustamatonta halua kirjoittaa tänne asiasta, josta ei tiedä hönkäsen pöläystä! Katso Credon kirjoituksesta, mikä sinulla meni pieleen.


      • ...eikä...
        ettäpä kirjoitti:

        kaltaisesi idiootit kokevat vastustamatonta halua kirjoittaa tänne asiasta, josta ei tiedä hönkäsen pöläystä! Katso Credon kirjoituksesta, mikä sinulla meni pieleen.

        ...Credon...


      • Livia..
        ...eikä... kirjoitti:

        ...Credon...

        Nyt aivonne varmaan sulivat, kun saastutin mielenne vammaisella kirjoituksellani. Puoli minuuttia typerän kommenttini lukemiseen lyhensi elämäänne aivan kohtuuttomasti. Pyydän nöyrimmin anteeksi. (Ja muistutan ettei sinustakaan apua ollut.)

        Mulle riittää ruoanlaitossa se wokkipannu, mutta enpä pahemmin pihvejä syökään. Lätyt oli ainoa mieleen tuleva asia, joka tarvitsee tavallisen pannun.

        Mutta itse asiassa olen kyllä paistanut kalaa ja pihvejäkin wokkipannussani ja onnistunut siinä. Mun wokissa se hellaan ottava osa on sen verran iso, että pari pihviä mahtuu paistamaan, enkä enempää ole kotona laittanutkaan.

        Tällaisten kysymysten vastaukset riippuu näköjään vastaajasta paljon. Minä, joka teen lähinnä uuniruokia, kastikkeita ja wokkeja, käytän hyvin harvoin paistinpannuani. Äitini ei varmaan ikinä ole tarvinnut wokkia vaan tekee kaiken paistinpannulla. Paras vastaaja tietysti on Crudon kaltainen (puoli?)ammattilainen, joka osaa ajatella asiaa hiukan useammalta kantilta.
        Mutta en arvannut että nopea, omaan ruoanlaittoon perustuva vastaus ärsyttää noin paljon.


    • ----

      wokkipannussa on kupera pohja, paistinpannussa suora.

      • Anonyymi

        Ei siinä kuperaa pohjaa yleensäkään ole, en ainakaan sellaista ole ikinä nähnyt. Tasainen pohja, 18 cm halkaisija. 😁


    • Tarkoitus ei ollut todellakaan loukata vaan vastata tuohon aloittajan kysymykseen: voiko wokilla korvata paistinpannun? Ja mielestäni ei oikein voi.

      Kaikkihan tietysti riippuu siitä, mitä aikoo paistaa, mutta kyllä yleisimmät paistoruoat vaativat vähän erilaista pannua kuin wokkipannu on. Siksi erilaisia ne ovat rakenteeltaan ja tarkoitukseltaan.

      • Livia..

        ..oli vastata minun toiseen viestiini, turhaan pyydät anteeksi: tarkoitukseni oli lähinnä kommentoida minut idiootiksi kuitanneen ihmisen kirjoitusta.

        Olen ihan samaa mieltä ettei wokilla saa pihvejä tms. paistettavaa ainakaan helpolla tehtyä, teen vain niitä niin harvoin ettei tullut kirjoitushetkellä mieleen. Lisäksi mun wokkini ei ole "oikea" pyöreäpohjainen pannu, vaan siinä on tasanne pohjassa. Ja omistan myös paistinpannun.

        Eiköhän aloittajalle tullut jo asia selväksi. Kiitos siitä kuuluu sinulle, perusruoanlaittaja tuskin selviääkään pelkällä wokilla (toisin kuin opiskelija, joka syö koulussa joka päivä ja laittaa ruokaa vain viikonloppuisin).


      • ...
        Livia.. kirjoitti:

        ..oli vastata minun toiseen viestiini, turhaan pyydät anteeksi: tarkoitukseni oli lähinnä kommentoida minut idiootiksi kuitanneen ihmisen kirjoitusta.

        Olen ihan samaa mieltä ettei wokilla saa pihvejä tms. paistettavaa ainakaan helpolla tehtyä, teen vain niitä niin harvoin ettei tullut kirjoitushetkellä mieleen. Lisäksi mun wokkini ei ole "oikea" pyöreäpohjainen pannu, vaan siinä on tasanne pohjassa. Ja omistan myös paistinpannun.

        Eiköhän aloittajalle tullut jo asia selväksi. Kiitos siitä kuuluu sinulle, perusruoanlaittaja tuskin selviääkään pelkällä wokilla (toisin kuin opiskelija, joka syö koulussa joka päivä ja laittaa ruokaa vain viikonloppuisin).

        Wokkipannu (sellainen valurautainen ja pyöreäpohjainen) on ihan kätevä isojen kastikkeiden ja perinteisten arkiruokien tekoon, esim. pyttipannu, nakkikastike tai lihapullakastike. Ei tarvita erillistä kattilaa johon paistetut nakkipalat siirretään, kastikkeen voi tehdä wokkipannussa alusta loppuun ja hauduttaa kannen alla. Myös lihapullista tulee hyviä ja rapeapintaisia ja kastikkeen saa tehtyä kätevästi. Paistokasarissa on öljyongelma lihapullien ja nakkien paistossa eikä niistä tule yhtä hyviä, eikä kasariinkaan mahdu yhtä paljon kastiketta kuin wokkipannuun, tästä syystä kasari jää aina ilman käyttöä jos omistaa wokkipannun.

        Kananmunien ja pekonin paistoon pieni paistinpannu on kätevämpi ja mukavampi kuin painava wokkipannu.


      • ... kirjoitti:

        Wokkipannu (sellainen valurautainen ja pyöreäpohjainen) on ihan kätevä isojen kastikkeiden ja perinteisten arkiruokien tekoon, esim. pyttipannu, nakkikastike tai lihapullakastike. Ei tarvita erillistä kattilaa johon paistetut nakkipalat siirretään, kastikkeen voi tehdä wokkipannussa alusta loppuun ja hauduttaa kannen alla. Myös lihapullista tulee hyviä ja rapeapintaisia ja kastikkeen saa tehtyä kätevästi. Paistokasarissa on öljyongelma lihapullien ja nakkien paistossa eikä niistä tule yhtä hyviä, eikä kasariinkaan mahdu yhtä paljon kastiketta kuin wokkipannuun, tästä syystä kasari jää aina ilman käyttöä jos omistaa wokkipannun.

        Kananmunien ja pekonin paistoon pieni paistinpannu on kätevämpi ja mukavampi kuin painava wokkipannu.

        niin möisin pois wähän käytetyn wokin. Vaihto valurautapannuun käy myös hyvin.
        Hyvin harvakseltaan tulee wokkailtua, lähinnä kesällä , jos sittenkään ja tuo turhake vie
        kaapitilaa.
        Miettinyt oon josko siitä tuunaisi vaikka kukkaruukun callunoille mutta kun pitäsi porata reikä pohjaan.

        Se oli aikoinaan trendijuttu mutta kyllä kannellinen paistinpannu on vaan kätevämpi käyttää.


      • Anonyymi
        ... kirjoitti:

        Wokkipannu (sellainen valurautainen ja pyöreäpohjainen) on ihan kätevä isojen kastikkeiden ja perinteisten arkiruokien tekoon, esim. pyttipannu, nakkikastike tai lihapullakastike. Ei tarvita erillistä kattilaa johon paistetut nakkipalat siirretään, kastikkeen voi tehdä wokkipannussa alusta loppuun ja hauduttaa kannen alla. Myös lihapullista tulee hyviä ja rapeapintaisia ja kastikkeen saa tehtyä kätevästi. Paistokasarissa on öljyongelma lihapullien ja nakkien paistossa eikä niistä tule yhtä hyviä, eikä kasariinkaan mahdu yhtä paljon kastiketta kuin wokkipannuun, tästä syystä kasari jää aina ilman käyttöä jos omistaa wokkipannun.

        Kananmunien ja pekonin paistoon pieni paistinpannu on kätevämpi ja mukavampi kuin painava wokkipannu.

        Hyvä ja kattava vastaus! Kiitämme. 👌


    • 6+14

      Vaikka meillä länsimaissa on trendisyistä alettu myydä sähköliedelle niitä tasapohjaisia "wokkeja", eivät ne kuitenkaan ole wokkipannuja laisinkaan. Ne ovat ihan paistokasareita, joita täällä euroopassakin on käytetty jo satoja vuosia. Tavallisen kasarin reunan korottaminen tai kaltevoittaminen ei tee siitä wokkia sen enempää kuin kannen lisääminen tekisi siitä kattilan.

      Wokki on aina pyöreäpohjainen. Koko wokkaamisen idea perustuu öljyn käyttöön ja pyöreä kuppimainen pohja mahdollistaa runsaan öljyn ilman lotraamista. Siis wokkiin saat pohjalle kunnon lätäkön samalla öljymäärällä, jolla tasaisen pannun pohjan saa hädin tuskin peittoon. Tämä on ratkaisevan oleellinen pointti kokattaessa esim. kasviksia wokissa: samat kasvit tasaisella pohjalla ovat joko liian rasvaisia (jos öljymäärä sopivan syvä koko pohjan alalla) tai paistettu ilman riittävää öljyä (jos paistettu samalla öljymäärällä kuin wokissa). Pyöreän pohjan takia wok ei sovellu paistamiseen samalla tavalla kuin paistinpannu, eli siinä voi paistaa ainoastaan pieneksi leikeltyä tavaraa, ei esim. kokonaista pihviä tai kananrintaa.

      Toinen ratkaisevan tärkeä seikka wokkipannuista puhuttaessa on käyttölämpötila. Wokkaaminen on suunniteltu tehtäväksi huomattavasti korkeammissa lämpötiloissa kuin mihin länsimainen liesi pystyy. Alkujaan ruoka tehtiin avotulella ja nykyään jokaisesta kunnon aasialaisesta keittiöstä löytyy erillinen wokkipoltin, jossa kaasun ja erikoissuuttimen avulla tuotetaan erittäin kuuma liekki. Meiltä näitä wokkipolttimoita löytyy lähinnä ravintoloista ja trendi-ihmisten mittatilauskeittiöistä. Kuuma käyttölämpötila tarkoittaa sitä, ettei aito wokki ole koskaan pinnoitettu. Teflon ja muut pinnoitteet eivät yksinkertaisesti kestä wokin käyttölämpötiloja, ja niinpä kunnon wokit ovat pääsääntöisesti valurautaisia tai hiiliteräksisiä. Ruoan tarttuminen ehkäistään säännollisellä rasvapoltollo ja öljyn käytöllä.

      • 12+2

        Juuri näin. Nuo markettien hyllyillä notkuvat "wokkipannut" ovat täysin turhia kapistuksia, sillä ne eivät ole edes kovin hyviä paistokasareja.


      • vaasa210

        Kiitos, olin ajatellut ostaa wokkipannun, mutta nyt se saa jäädä.


      • Anonyymi
        vaasa210 kirjoitti:

        Kiitos, olin ajatellut ostaa wokkipannun, mutta nyt se saa jäädä.

        Osta vain, se on todella hyvä ja monikäyttöinen!


    • juup

      se on kuulkaa justihi sama mille pannulle ne eväät heittää...samalta maistuu

    • Anonyymi

      Voi käyttää jalkakylpyastiana. Tulee italialaista makua

    • Anonyymi

      Wokkipannut menneet muodista, eihän niissä juuri järkeä olekaan tavallisilla liesillä tai missään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6955
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1239
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1042
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe