saaristolaisleipä ei kohoa

misähän vika(leipurissa tie...

Miksi en saa saaristolaisleipääni kohoamaan kunnolla. Leivästä tulee hyvänmakuista, mutta kiinteää.
Ohjeessani on 3,5 dl piimää, 25 g hiivaa, 1dl maltaita, 1dl vehnänlesettä, 1 dl ruisjauhoja, 1dl siirappia, 3,5 dl vehnänjauhoja.(vehnäjauhojen asemesta olen käyttänyt hiivaleipäjauhoja) Taikinasta tulee aika löysä, en ole edes käsin vaivannut.

7

5327

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olla että

      että jos laittaisit ripauksen jauhoja lisää taikinaan niin että siitä tulisi kiinteämpi? Tuntuman mukaan vaikkapa. Jos taikina on liian löysää niin sitko ei jaksa pitää sitä koossa joten se voi "lässähtää" ja siitä tulee tiivistä..

      • leipurix

        ei sen kuulukkaan kohota sellain kun muut limput ja leivät. siitä kuuluu tulla tiiviimpi ja mehukas.


    • edellinen

      kokeile laittaa tavallisiakin vehnäjauhoja sekaan niin tulee juuri parempi sitko siihen, laita vaikka puolet tavallisia ja puolet hiivaleipäjauhoja.

    • kkkkkkkkkkkkk

      ... sen reseptin mukaan tehtävän leivän tuleekin olla sellasta kiintää ja painavaa, ei mitään kuohkeaa höttöä.

      Itse rakastan makeaa saaristolaisleipää, joka on just tollasta vähän kostaa, kiinteää ja kokoonsa nähden "liian painavaa".

      Päälle sitten jotian suolaista kalaa, maksapasteijaa tai sienisalaattia, tai pelkkää voita ... ihanaa

    • mikrobiologi

      herätä hiiva sekoittamalla se lasissa tilkkaseen vettä, johon pistät puoli teelusikallista sokeria. Kun alkaa ensimmäiset kuplanpoikaset tulla (kädenlämpöisessä vedessä 15 min. kuluttua) kaada taikinaan, mutta lisää piimä ja siirappi vasta tunnin kuluttua. Pidä taikina liinalla peitettynä vedottomassa paikassa niin, että sen lämpötila on 37 astetta. Suurempi lämpö tuhoaa hiivan ja pienemmässä ei hiiva tee töitä.

      • saa herätettyä...........

        kun sotkee hienonsokerin ja hiivan keskenään kupissa,ainankin hiiva muuttuu litkuksi:)vai kuoleeko hiiva tollai?senkin olen kuullut..??


      • mikrobiologi
        saa herätettyä........... kirjoitti:

        kun sotkee hienonsokerin ja hiivan keskenään kupissa,ainankin hiiva muuttuu litkuksi:)vai kuoleeko hiiva tollai?senkin olen kuullut..??

        liika sokeri tappaa hiivan. Siksipä hyvin sokeroidut hillot säilyvät.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3623
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2459
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2304
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2067
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1539
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      14
      1342
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      127
      1302
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      266
      1285
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1275
    Aihe