Hernekeitto

painekattilassa?

Muutama viikko sitten ostin painekattilan, ja nyt tekisi mieli tehdä hernekeittoa. Keittoajat ja vesimäärät ovat olleet muiden papuruokien kanssa vähän hakusessa, joten olisin kiitollinen jos jollain olisi antaa hyväksi todettua reseptiä painekattilalla valmistettuun hernekeittoon. Ajattelin tehdä keiton ilman lihaa, kun punaista rasvaista lihaa meillä ei oikein syödä ja muunlainen siihen tuskin sopii... Muutkin painekattilareseptit ovat tervetulleita.

14

5204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Chef de herne

      Älä tee hernerokkaa painekattilassa, sillä keitto pitää välillä sekoittaa kaapimalla pohjaa myöten ja sehän ei ole suljetussa kattilassa mahdollista. Jos nimittäin avaat kannen kesken keittelyn, roiskahtaa koko keitto liedelle, sillä painekattilan lämpötilan on huomattavasti vapaan ilmatilan kiehumispistettä korkeampi. Muutoinkin, painekattilan sisälämpötila on siinä määrin avokattilaa korkeampi, että vitamiinit tuhoutuvat. Makua saat, jos ensin keität vaikkapa joulukinkusta tähteiksi jääneitä luita vedessä yli tunnin (sen voit tehdä painekattilassa); pilko luut lihasahalla ensin.

    • ja tee ärtsoppa

      ihan tavallisessa kattilassa ja jos et lihasta tykkää, niin ruotsalaisittain pätkä falukorvia sekaan. On lähes samaa kun kunnollinen uunilenkki.

      • DorisP

        Mihin ihmeeseen sitä painekattilaa pitäisi säästää? Eikö se juuri ole tehty keittämistä varten?

        En myöskään ymmärtänyt nimim. Chef de herne´een "hämmentämistä pohjaa myöten" kesken keittämisen! Painekeitintä ei avata ennenkuin se on jäähdytetty ja paineet poistuneet.
        Kertaakaan ei ole hernekeittoni palanut pohjaan.


    • Painekattila

      1,5 l vettä
      3 dl kuivattuja herneitä
      Liota herneet yön yli.

      Laita vesi ja herneet kattilaan. Voit myös laitaa sekaan kokonaisia mustapippureita, kuutoitua porkkanaa ja sipulisilppua.
      Kansi kiinni. Keitä n.20min (laske aika alkamaan siitä, kun venttiili on noussut). Anna jäähtyä. Lisää suolaa maun mukaan.

      Ja eikun syömään!

      • painekattilassa?

        Hernekeitostani tuli hyvää, ei palanut pohjaan tai räjähtänyt kasvoille :) Tosin jouduin keittelemään sitä vähän kauemmin, kun herneen kuoret eivät tuntuneet millään hajoavan keittoon. Vaikuttaakohan herneiden ikä tms. kuoren kovuuteen? Aiemmin keitin samasta pussista normaalilla kattilalla ja luulin vian olevan malttamattomuudessani kun kuoret eivät millään hajonneet. Mutta eivätpä siis hajonneet painekattilassakaan.


      • Painekattila
        painekattilassa? kirjoitti:

        Hernekeitostani tuli hyvää, ei palanut pohjaan tai räjähtänyt kasvoille :) Tosin jouduin keittelemään sitä vähän kauemmin, kun herneen kuoret eivät tuntuneet millään hajoavan keittoon. Vaikuttaakohan herneiden ikä tms. kuoren kovuuteen? Aiemmin keitin samasta pussista normaalilla kattilalla ja luulin vian olevan malttamattomuudessani kun kuoret eivät millään hajonneet. Mutta eivätpä siis hajonneet painekattilassakaan.

        Toden totta - herneet ovat erilaisia!
        Joskus tulee keitosta (sama keittoaika) lähinnä velliä/muhennosta, joskus jäävät herneet hieman koviksi :-(


      • erilaisia
        painekattilassa? kirjoitti:

        Hernekeitostani tuli hyvää, ei palanut pohjaan tai räjähtänyt kasvoille :) Tosin jouduin keittelemään sitä vähän kauemmin, kun herneen kuoret eivät tuntuneet millään hajoavan keittoon. Vaikuttaakohan herneiden ikä tms. kuoren kovuuteen? Aiemmin keitin samasta pussista normaalilla kattilalla ja luulin vian olevan malttamattomuudessani kun kuoret eivät millään hajonneet. Mutta eivätpä siis hajonneet painekattilassakaan.

        käsityksiä vallitsee siitä, millainen on hyvä hernekeitto.

        Minä taas en millään halua, että herneet (tai kuoret) "hajoavat" vaan ovat vielä selvästi "hahmotettavissa" sekä visuaalisesti että "suullisesti". Keitto saa myös olla melko löysää (joku sanoisi ehkä jopa "vetistä"), niin että selvästi erottaa keiton "liemen". Sitten paljon savustettua porsaanlihaa (esim. potkaa tai sorkkaa), sopivasti sipulisilppua ja mustaapippuria sekä suolaa. Ei porkkanaa tms.

        Lautasella mahdollisimman väkevää (koti)sinappiakin mukaan peliin!


      • mielestä
        erilaisia kirjoitti:

        käsityksiä vallitsee siitä, millainen on hyvä hernekeitto.

        Minä taas en millään halua, että herneet (tai kuoret) "hajoavat" vaan ovat vielä selvästi "hahmotettavissa" sekä visuaalisesti että "suullisesti". Keitto saa myös olla melko löysää (joku sanoisi ehkä jopa "vetistä"), niin että selvästi erottaa keiton "liemen". Sitten paljon savustettua porsaanlihaa (esim. potkaa tai sorkkaa), sopivasti sipulisilppua ja mustaapippuria sekä suolaa. Ei porkkanaa tms.

        Lautasella mahdollisimman väkevää (koti)sinappiakin mukaan peliin!

        hernerokka on parasta ihan tuoreeltaan, kun ainekset erottuu, eikä enää lämmitettynä.


      • Anonyymi
        Painekattila kirjoitti:

        Toden totta - herneet ovat erilaisia!
        Joskus tulee keitosta (sama keittoaika) lähinnä velliä/muhennosta, joskus jäävät herneet hieman koviksi :-(

        Nyt oli ainakin kovia herneitä. En viitsinyt liottaa yön yli niin laitoin päälle kiehuvan veden ja annoin liota siinä pari tuntia, vesi oli vielä melko lämmintä. Keitin n. 3 tuntia ja annoin taas muhia kannen alla pari tuntia, mutta edelleen suuri osa herneistä oli kovia. Ei taitaisi aromipesäkään auttaa.

        Marttojen ohjeessa keittoaika 2-3h yön yli lionneille, luulisi kuuman veden lyhentävän liotusaikaa. 20min painekattilassa tuntuu myös aivan liian lyhyeltä ajalta, joskus oli itselläkin mutten muista kuinka kauan siinä keitin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt oli ainakin kovia herneitä. En viitsinyt liottaa yön yli niin laitoin päälle kiehuvan veden ja annoin liota siinä pari tuntia, vesi oli vielä melko lämmintä. Keitin n. 3 tuntia ja annoin taas muhia kannen alla pari tuntia, mutta edelleen suuri osa herneistä oli kovia. Ei taitaisi aromipesäkään auttaa.

        Marttojen ohjeessa keittoaika 2-3h yön yli lionneille, luulisi kuuman veden lyhentävän liotusaikaa. 20min painekattilassa tuntuu myös aivan liian lyhyeltä ajalta, joskus oli itselläkin mutten muista kuinka kauan siinä keitin.

        Kyllä minulla liotetuista tavallisessa kattilassa valmistuu hernekeitto hieman vajaassa kahdessa tunnissa. Lihana joulun jälkeen joulukinkun tähteet ja loput paistoliemestä, josta on valkoinen rasvakerros poistettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt oli ainakin kovia herneitä. En viitsinyt liottaa yön yli niin laitoin päälle kiehuvan veden ja annoin liota siinä pari tuntia, vesi oli vielä melko lämmintä. Keitin n. 3 tuntia ja annoin taas muhia kannen alla pari tuntia, mutta edelleen suuri osa herneistä oli kovia. Ei taitaisi aromipesäkään auttaa.

        Marttojen ohjeessa keittoaika 2-3h yön yli lionneille, luulisi kuuman veden lyhentävän liotusaikaa. 20min painekattilassa tuntuu myös aivan liian lyhyeltä ajalta, joskus oli itselläkin mutten muista kuinka kauan siinä keitin.

        Ja pierettää älyttömästi, pierettääköhän enemmän jos eivät ole kypsyneet kunnolla? Seuraavalla kerralla annan liota kunnolla.

        Miksiköhän muskottia mainostetaan hernekeittoon sopivaksi, joutuu vaan laittamaan enemmän sinappia että sen maku peittyisi.


    • krassi

      Ei pala pohjaan Turhaa puhetta. Keitettiin liotetuista pata. Ja hyvät tuli. Tehkää tekin niin.

    • Anonyymi

      Painekattila on ihan paras.

      Jos ei osaa laittaa ruokaa,
      tai niin kuin sanotaan; kokata,
      voi aina ostaa eineksiä.

    • Anonyymi

      Tulikin aihe ajankohtaiseksi, tytär tulee sunnuntaina kylää ja toivoi hernekeittoa ja lettuja. Tein aiemmin koe erän keittoa uudessa painekattilassani ja ei oikein onnistunut. Nyt opetuksesta viisaampana teen huomenna uuden satsin.

      Nyt voi vielä antaa hyvät neuvot. 500g kuivia herneitä ja 350g rotukarjan jauhelihaa olisi raaka-aineina

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Järkyttävä tieto Purrasta

      Purra tapasi nykyisen miehensä täällä. Suomi24:ssä! Tulipa likainen olo. Nyt loppuu tämä roikkuminen tällä palstalla.
      Maailman menoa
      242
      5646
    2. Näin asia on

      Tiedän ettei hän koskaan aio lähestyä minua eikä niin ole koskaan aikonutkaan, eikä lähesty ja enkä minä enää tee sitä k
      Ikävä
      30
      4094
    3. Taas varoitusta lumesta ja jäästä

      Ai kauhea! Vakava säävaroitus Lumi-/jäävaroitus Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa,
      Maailman menoa
      19
      2394
    4. Mikseivät toimittajat vaadi Orpoa vastuuseen lupauksistaan

      Missä ne 100.000 uutta työpaikkaa muka ovat? Eivät yhtään missään. Näin sitä Suomessa voi puhua ja luvata mitä sattuu. E
      Maailman menoa
      295
      2220
    5. Aavistan tai oikeastaan

      tiedän, että olet hulluna minuun. Mutta ilman kommunikointia, tällaisenaan tilanne ja kaikki draama ovat mun näkökulmast
      Ikävä
      48
      1451
    6. Mistä erotat onko joku kiinnostunut vai muuten mukava?

      Voi sekaantua yleiseen ystävällisyyteen vai voiko?
      Suhteet
      161
      1309
    7. Poliisi tahtoo pääsyn 4 miljoonan suomalaisen sormenjälkiin.

      https://www.is.fi/digitoday/art-2000011009633.html Tämä sormenjälkiin poliisin pääsy on erittäin tärkeä rikollisten kiin
      Maailman menoa
      132
      1202
    8. Örebro kuolleet lisääntyy.

      Nyt n, 10. Mitähän vielä. Haavoittuneet?. Kuka on ampuja, salaisuus.
      Maailman menoa
      131
      1190
    9. Sulla on upeat pakarahalihakset

      todella hyvä muoto...
      Ikävä
      35
      984
    10. J. Et tullut.

      Ei se mitään. Perjantaina tulee joku muu. M.
      Ikävä
      169
      895
    Aihe