Muutama viikko sitten ostin painekattilan, ja nyt tekisi mieli tehdä hernekeittoa. Keittoajat ja vesimäärät ovat olleet muiden papuruokien kanssa vähän hakusessa, joten olisin kiitollinen jos jollain olisi antaa hyväksi todettua reseptiä painekattilalla valmistettuun hernekeittoon. Ajattelin tehdä keiton ilman lihaa, kun punaista rasvaista lihaa meillä ei oikein syödä ja muunlainen siihen tuskin sopii... Muutkin painekattilareseptit ovat tervetulleita.
Hernekeitto
14
5141
Vastaukset
- Chef de herne
Älä tee hernerokkaa painekattilassa, sillä keitto pitää välillä sekoittaa kaapimalla pohjaa myöten ja sehän ei ole suljetussa kattilassa mahdollista. Jos nimittäin avaat kannen kesken keittelyn, roiskahtaa koko keitto liedelle, sillä painekattilan lämpötilan on huomattavasti vapaan ilmatilan kiehumispistettä korkeampi. Muutoinkin, painekattilan sisälämpötila on siinä määrin avokattilaa korkeampi, että vitamiinit tuhoutuvat. Makua saat, jos ensin keität vaikkapa joulukinkusta tähteiksi jääneitä luita vedessä yli tunnin (sen voit tehdä painekattilassa); pilko luut lihasahalla ensin.
- ja tee ärtsoppa
ihan tavallisessa kattilassa ja jos et lihasta tykkää, niin ruotsalaisittain pätkä falukorvia sekaan. On lähes samaa kun kunnollinen uunilenkki.
- DorisP
Mihin ihmeeseen sitä painekattilaa pitäisi säästää? Eikö se juuri ole tehty keittämistä varten?
En myöskään ymmärtänyt nimim. Chef de herne´een "hämmentämistä pohjaa myöten" kesken keittämisen! Painekeitintä ei avata ennenkuin se on jäähdytetty ja paineet poistuneet.
Kertaakaan ei ole hernekeittoni palanut pohjaan.
- Painekattila
1,5 l vettä
3 dl kuivattuja herneitä
Liota herneet yön yli.
Laita vesi ja herneet kattilaan. Voit myös laitaa sekaan kokonaisia mustapippureita, kuutoitua porkkanaa ja sipulisilppua.
Kansi kiinni. Keitä n.20min (laske aika alkamaan siitä, kun venttiili on noussut). Anna jäähtyä. Lisää suolaa maun mukaan.
Ja eikun syömään!- painekattilassa?
Hernekeitostani tuli hyvää, ei palanut pohjaan tai räjähtänyt kasvoille :) Tosin jouduin keittelemään sitä vähän kauemmin, kun herneen kuoret eivät tuntuneet millään hajoavan keittoon. Vaikuttaakohan herneiden ikä tms. kuoren kovuuteen? Aiemmin keitin samasta pussista normaalilla kattilalla ja luulin vian olevan malttamattomuudessani kun kuoret eivät millään hajonneet. Mutta eivätpä siis hajonneet painekattilassakaan.
- Painekattila
painekattilassa? kirjoitti:
Hernekeitostani tuli hyvää, ei palanut pohjaan tai räjähtänyt kasvoille :) Tosin jouduin keittelemään sitä vähän kauemmin, kun herneen kuoret eivät tuntuneet millään hajoavan keittoon. Vaikuttaakohan herneiden ikä tms. kuoren kovuuteen? Aiemmin keitin samasta pussista normaalilla kattilalla ja luulin vian olevan malttamattomuudessani kun kuoret eivät millään hajonneet. Mutta eivätpä siis hajonneet painekattilassakaan.
Toden totta - herneet ovat erilaisia!
Joskus tulee keitosta (sama keittoaika) lähinnä velliä/muhennosta, joskus jäävät herneet hieman koviksi :-( - erilaisia
painekattilassa? kirjoitti:
Hernekeitostani tuli hyvää, ei palanut pohjaan tai räjähtänyt kasvoille :) Tosin jouduin keittelemään sitä vähän kauemmin, kun herneen kuoret eivät tuntuneet millään hajoavan keittoon. Vaikuttaakohan herneiden ikä tms. kuoren kovuuteen? Aiemmin keitin samasta pussista normaalilla kattilalla ja luulin vian olevan malttamattomuudessani kun kuoret eivät millään hajonneet. Mutta eivätpä siis hajonneet painekattilassakaan.
käsityksiä vallitsee siitä, millainen on hyvä hernekeitto.
Minä taas en millään halua, että herneet (tai kuoret) "hajoavat" vaan ovat vielä selvästi "hahmotettavissa" sekä visuaalisesti että "suullisesti". Keitto saa myös olla melko löysää (joku sanoisi ehkä jopa "vetistä"), niin että selvästi erottaa keiton "liemen". Sitten paljon savustettua porsaanlihaa (esim. potkaa tai sorkkaa), sopivasti sipulisilppua ja mustaapippuria sekä suolaa. Ei porkkanaa tms.
Lautasella mahdollisimman väkevää (koti)sinappiakin mukaan peliin! - mielestä
erilaisia kirjoitti:
käsityksiä vallitsee siitä, millainen on hyvä hernekeitto.
Minä taas en millään halua, että herneet (tai kuoret) "hajoavat" vaan ovat vielä selvästi "hahmotettavissa" sekä visuaalisesti että "suullisesti". Keitto saa myös olla melko löysää (joku sanoisi ehkä jopa "vetistä"), niin että selvästi erottaa keiton "liemen". Sitten paljon savustettua porsaanlihaa (esim. potkaa tai sorkkaa), sopivasti sipulisilppua ja mustaapippuria sekä suolaa. Ei porkkanaa tms.
Lautasella mahdollisimman väkevää (koti)sinappiakin mukaan peliin!hernerokka on parasta ihan tuoreeltaan, kun ainekset erottuu, eikä enää lämmitettynä.
- Anonyymi
Painekattila kirjoitti:
Toden totta - herneet ovat erilaisia!
Joskus tulee keitosta (sama keittoaika) lähinnä velliä/muhennosta, joskus jäävät herneet hieman koviksi :-(Nyt oli ainakin kovia herneitä. En viitsinyt liottaa yön yli niin laitoin päälle kiehuvan veden ja annoin liota siinä pari tuntia, vesi oli vielä melko lämmintä. Keitin n. 3 tuntia ja annoin taas muhia kannen alla pari tuntia, mutta edelleen suuri osa herneistä oli kovia. Ei taitaisi aromipesäkään auttaa.
Marttojen ohjeessa keittoaika 2-3h yön yli lionneille, luulisi kuuman veden lyhentävän liotusaikaa. 20min painekattilassa tuntuu myös aivan liian lyhyeltä ajalta, joskus oli itselläkin mutten muista kuinka kauan siinä keitin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt oli ainakin kovia herneitä. En viitsinyt liottaa yön yli niin laitoin päälle kiehuvan veden ja annoin liota siinä pari tuntia, vesi oli vielä melko lämmintä. Keitin n. 3 tuntia ja annoin taas muhia kannen alla pari tuntia, mutta edelleen suuri osa herneistä oli kovia. Ei taitaisi aromipesäkään auttaa.
Marttojen ohjeessa keittoaika 2-3h yön yli lionneille, luulisi kuuman veden lyhentävän liotusaikaa. 20min painekattilassa tuntuu myös aivan liian lyhyeltä ajalta, joskus oli itselläkin mutten muista kuinka kauan siinä keitin.Kyllä minulla liotetuista tavallisessa kattilassa valmistuu hernekeitto hieman vajaassa kahdessa tunnissa. Lihana joulun jälkeen joulukinkun tähteet ja loput paistoliemestä, josta on valkoinen rasvakerros poistettu.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt oli ainakin kovia herneitä. En viitsinyt liottaa yön yli niin laitoin päälle kiehuvan veden ja annoin liota siinä pari tuntia, vesi oli vielä melko lämmintä. Keitin n. 3 tuntia ja annoin taas muhia kannen alla pari tuntia, mutta edelleen suuri osa herneistä oli kovia. Ei taitaisi aromipesäkään auttaa.
Marttojen ohjeessa keittoaika 2-3h yön yli lionneille, luulisi kuuman veden lyhentävän liotusaikaa. 20min painekattilassa tuntuu myös aivan liian lyhyeltä ajalta, joskus oli itselläkin mutten muista kuinka kauan siinä keitin.Ja pierettää älyttömästi, pierettääköhän enemmän jos eivät ole kypsyneet kunnolla? Seuraavalla kerralla annan liota kunnolla.
Miksiköhän muskottia mainostetaan hernekeittoon sopivaksi, joutuu vaan laittamaan enemmän sinappia että sen maku peittyisi.
- krassi
Ei pala pohjaan Turhaa puhetta. Keitettiin liotetuista pata. Ja hyvät tuli. Tehkää tekin niin.
- Anonyymi
Painekattila on ihan paras.
Jos ei osaa laittaa ruokaa,
tai niin kuin sanotaan; kokata,
voi aina ostaa eineksiä. - Anonyymi
Tulikin aihe ajankohtaiseksi, tytär tulee sunnuntaina kylää ja toivoi hernekeittoa ja lettuja. Tein aiemmin koe erän keittoa uudessa painekattilassani ja ei oikein onnistunut. Nyt opetuksesta viisaampana teen huomenna uuden satsin.
Nyt voi vielä antaa hyvät neuvot. 500g kuivia herneitä ja 350g rotukarjan jauhelihaa olisi raaka-aineina
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124430MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar862270Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5591744Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011471Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671167- 71121
Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331108Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt218971Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60913Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3908