Olen yrittänyt saada aikaiseksi ruisleivän juurta.
Eka juuri meni ilmeisesti vähän pieleen ja nyt tein kokonaan uuden, jonka jälkeen leipä onkin onnistunut paremmin.
Jonkun verran olen avittanut alkuun nousemista hiivalla, kun luin jostain, että niinkin voi tehdä.
Voiko hiivaa lisätä alkuun jo siihen juureen, vai onko lisättävä ainoastaan siihen taikinaan myöhemmin, (jos sitä siis yleensäkin haluaa käyttää). Entä onko juuri pilalla, jos vahingossa on tullut "kierrätettyä" siihen uuteen juureen suolaa?
Yleensä olen siis tehnyt niin, että olen ottanut ensin palan pois taikinasta uudeksi juureksi ja sen jälkeen vasta lisännyt suolan (samoin kuulemma pitäis tehdä tuon hiivan kanssa...?).
Nyt kuitenkin viimeksi hajamielisyyksissäni laitoin suolan alkuun juuren sekaan, ennenkuin olin lisännyt jauhot ja veden.
Onko tuo juuri nyt sitten pilalla ja pitääkö aloittaa TAAS alusta?
Ruisleivän teosta taas
9
622
Vastaukset
- mielestäni
juuresi ei mene suolan lisäämisestä pilalle. Minä aloitin oman leipomiseni jo vuosia sitten ja juuren pidän pakastimessa. Otan joka leivontakerralta juuren siitä löysästä hapatetusta suolattomasta ja hiivattomasta leipätaikinan osasta. Juuren ottamisen jälkeen lisään suolan ja vähän hiivaa ja vaivaan sekaan loput jauhoista jonka jälkeen kohotan.
- a.p.
Eikö siis siitä kuivahiivastakaan (aika vähäinen määrä tosin), jos on lisätty alkuun jo tuohon juureen?
Miten kiinteää juuren pitäisi olla, kun se laitetaan pakastimeen seuraavaa kertaa varten?
Lisätäänkö siihen miten paljon jauhoja (ja onko siis sellainen kiinteä taikinapala?), vai laitetaanko sellaisena löysänä? - vanha kokki
a.p. kirjoitti:
Eikö siis siitä kuivahiivastakaan (aika vähäinen määrä tosin), jos on lisätty alkuun jo tuohon juureen?
Miten kiinteää juuren pitäisi olla, kun se laitetaan pakastimeen seuraavaa kertaa varten?
Lisätäänkö siihen miten paljon jauhoja (ja onko siis sellainen kiinteä taikinapala?), vai laitetaanko sellaisena löysänä?Hieman taaksepäin. Nimimerkki Jopjop on antanut todella erinomaisia leivontaohjeita aiemmin, myös mainion ruisleivän tekemiseksi. Ammattimiehen ohjeita ei ole aina saatavilla, joten silloin kun niitä löytyy, ne kannattaa visusti tallettaa.
Näillä sivuilla kun on kaikenlaisia viheltäjiä, niin ne asiantuntijan antamat neuvot tuppaavat katoamaan muuhun turinaan. - a.p.
vanha kokki kirjoitti:
Hieman taaksepäin. Nimimerkki Jopjop on antanut todella erinomaisia leivontaohjeita aiemmin, myös mainion ruisleivän tekemiseksi. Ammattimiehen ohjeita ei ole aina saatavilla, joten silloin kun niitä löytyy, ne kannattaa visusti tallettaa.
Näillä sivuilla kun on kaikenlaisia viheltäjiä, niin ne asiantuntijan antamat neuvot tuppaavat katoamaan muuhun turinaan.Selailinkin jo, mutta en saanut ihan tarkkaa selvyyttä siihen, onko ihan pakko, näiden hiiva- ja suola "kohellusten" jälkeen, nyt sitten heittää tuo vanha juuri roskiin ja tehdä kokonaan uusi?
Onko auttamattomasti pilalla?
Muutenhan on pääpiirteittäin selvä tämä, mutta mietin myös vaan sitä,kin pitääkö sen pakastimeen tällättävän juuripalan olla tosiaan PALA, vai sitä juurivelliä (itse säilytän lasipurkissa pakkasessa). Tuostakaan en löytänyt muuta kuin ylimalkaista ohjetta. - vielä leipurilta
a.p. kirjoitti:
Selailinkin jo, mutta en saanut ihan tarkkaa selvyyttä siihen, onko ihan pakko, näiden hiiva- ja suola "kohellusten" jälkeen, nyt sitten heittää tuo vanha juuri roskiin ja tehdä kokonaan uusi?
Onko auttamattomasti pilalla?
Muutenhan on pääpiirteittäin selvä tämä, mutta mietin myös vaan sitä,kin pitääkö sen pakastimeen tällättävän juuripalan olla tosiaan PALA, vai sitä juurivelliä (itse säilytän lasipurkissa pakkasessa). Tuostakaan en löytänyt muuta kuin ylimalkaista ohjetta.Eli minä otan juuren (juuret) siitä juurivellistä pieniin pakastuksen kestäviin muovikippoihin, arviolta n. vajaa desilitra sitä juurivelliä.
Tämän vellin olen siis laittanut alulle jo edellispäivänä ja lisäillyt siihen jauhoja päivän ja illan aikana. Yöllä en lisää jauhoja kun nukun. Aamulla taas lisäilen jauhoja silloin tällöin jo hyvin hapantuneeseen taikinaan. Kun sitten joskus iltapäivällä alan leipomaan niin ennen suolan ja hiivan lisäämistä otan sitä jo paksuhkoa juurivelliä rasioihin ja pakastan.
Olen leiponut ruisleipää jo kohta kymmenen vuotta, joten uskallan sanoa, että tekemäni leipä on sitä aitoa ja oikeata, hapatettua, 100 %ruisleipää. Perhe (ja kuka on sitä maistanut) sanoo, että maailman parasta! Anteeksi vaatimattomuuteni. - a.p.
vielä leipurilta kirjoitti:
Eli minä otan juuren (juuret) siitä juurivellistä pieniin pakastuksen kestäviin muovikippoihin, arviolta n. vajaa desilitra sitä juurivelliä.
Tämän vellin olen siis laittanut alulle jo edellispäivänä ja lisäillyt siihen jauhoja päivän ja illan aikana. Yöllä en lisää jauhoja kun nukun. Aamulla taas lisäilen jauhoja silloin tällöin jo hyvin hapantuneeseen taikinaan. Kun sitten joskus iltapäivällä alan leipomaan niin ennen suolan ja hiivan lisäämistä otan sitä jo paksuhkoa juurivelliä rasioihin ja pakastan.
Olen leiponut ruisleipää jo kohta kymmenen vuotta, joten uskallan sanoa, että tekemäni leipä on sitä aitoa ja oikeata, hapatettua, 100 %ruisleipää. Perhe (ja kuka on sitä maistanut) sanoo, että maailman parasta! Anteeksi vaatimattomuuteni.Kiitokset tuosta ohjeesta. Juuri tuota juuren määrääkin, mikä otetaan pakkaseen, olen kaipaillut tuossa muodossa, kun toisissa ohjeissa on puhuttu vain epämääräisistä paloista (vaihdellen 10-100 g). Helpompi tuo on mitata noin desilitran kanssa, täsmällisellä ohjeella, kun ei ole edes kunnon pikkugrammoja mittaavaa vaakaa!
Ehkä kokeilen tässä joku hetki ihan uuden juuren tekoa. - vielä leipurilta
a.p. kirjoitti:
Kiitokset tuosta ohjeesta. Juuri tuota juuren määrääkin, mikä otetaan pakkaseen, olen kaipaillut tuossa muodossa, kun toisissa ohjeissa on puhuttu vain epämääräisistä paloista (vaihdellen 10-100 g). Helpompi tuo on mitata noin desilitran kanssa, täsmällisellä ohjeella, kun ei ole edes kunnon pikkugrammoja mittaavaa vaakaa!
Ehkä kokeilen tässä joku hetki ihan uuden juuren tekoa.Ei sinun tarvitse uutta juurta missään tapauksessa aloittaa, sillä se juuresi on ihan toimiva vaikka siinä on suolaa ja hiivaakin. Mutta jos jatkossa haluat pitää juuren "neitseellisenä" niin toimi jatkossa kuten olen edellä kertonut. Kun jatkat leipomista niin huomaat miten vuosi vuodelta juuri paranee ja happamuus lisääntyy. Juuri kestää hyvin pakastimessa vaikka välillä olisi pitempikin aika ettet leivo. Itse leivon 1-4 kertaa kuukaudessa sellaisen yksi litra nestettä -taikinan.
- a.p.
vielä leipurilta kirjoitti:
Ei sinun tarvitse uutta juurta missään tapauksessa aloittaa, sillä se juuresi on ihan toimiva vaikka siinä on suolaa ja hiivaakin. Mutta jos jatkossa haluat pitää juuren "neitseellisenä" niin toimi jatkossa kuten olen edellä kertonut. Kun jatkat leipomista niin huomaat miten vuosi vuodelta juuri paranee ja happamuus lisääntyy. Juuri kestää hyvin pakastimessa vaikka välillä olisi pitempikin aika ettet leivo. Itse leivon 1-4 kertaa kuukaudessa sellaisen yksi litra nestettä -taikinan.
Kiitokset neuvosta :)
- Anonyymi
Vastaus tattari
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Stubb jo paljon tunnetumpi kuin kaikki persut yhteensä
Nyt on aika ottaa mittaa tunnettavuudesta, herrat ja narrit! Joku tuolla toisessa ketjussa väitti, että "persujen rivimi499931Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015
Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit126705Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro
Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j736025Miksi persuilla ei ole firmoja?
Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?405901Oikeistohallitusten aikaan saannokset.
Holkerin touhujen seurauksena lama. Aho jatkoi tuhoa osaamattomuudellaan. Katainen ja alkoi talouden alamäki. Sipilä ja464114Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto
vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html2633026Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä
Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?422338- 611355
Suomussalmen baarit
Mikä homma on Suomussalmen baareissa? Niin jumalattoman vittumainen portsari oli eräässä nimeltä mainitsemattomassa paik191156Millä paikkakunnalla kaivattusi asuu
Jäikö sydän jonnekin? Jos, niin minne tai mihin? Laita paikkakunta tai paikka ja kunta🤭 Esim. Helsinki tai Pubin vessa48995