miksi Runebergin tortuissa

pihistellään

miksi Fazerin ja Vaasan&Vaasan Runebergin tortut on kyllä kosteita, niin ihanan kosteita, mutta kummastakin puuttuu se oleellinen:

punssiko se on?

Vaasa sanoo laittavansa konjakkia, muttei auta, Taisi silti olla sopivasti kosteampi.

20

4318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KyssäKaali

      Sanon saman kuin tuolle laskiaispullia ihmetelleelle pari minuuttia sitten: leipomot haluavat säästää leivonnaisten HINNASSA.. siksi esim. laskiaispullassa voi olla niukasti kermaa. Se kun on kallista. Ja sama pätee punssiin. Onhan silläkin hintaa enemmän kuin vaikka tavallisella jauholla ja rasvalla. Aromit maksavat paljon.. eikä halpaa ole perinteinenkään tuote..

      Sinänsä kyllä HÄVYTÖNTÄ moinen voiton maksimointi, koska suomessa kaikki tällainen on tosi kallista kuluttajalle ja sitten vielä jos saa pihistellyn, kitsaasti tehdyn leivonnaisen niin se voi olla iso pettymys! menee paljon rahaa ihan hu8kkaan.. Hävetkööt leipomot!!!!!

      • hyi sinua

        Lopettelen juuri vuoden kestänyttä työsuhdetta leipomomyymälässä, joka toimi sillä periaatteella, että tuotteet ostettiin leipomolta ja myytiin sitten asiakkaille. Minä olin hännän huippuna eli palkattuna myyjänä, en siis joutunut murehtimaan firman pystyssä pysymisestä.


        Asiakkaan näkökulman sinä toitkin jo esille: kaikki on kallista, kauppiaat ja leipomot ahneita, ja sinua riistetään.

        Kauppiaan näkökulma: asiakkaille on tuotettava mahdollisimman edullisia mutta laadukkaita tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisenä. Ahne leipomo tekee tästä vaikeaa nostamalla hintoja jatkuvasti. Katteista pitäisi raapia rahat paitsi vuokriin, sähkölaskuun ja palkkoihin, myös omaan elämiseen. Työpäivät ovat 12-tuntisia, jotta palkkakulut pysyisivät pieninä. Asiakkaat valittavat jatkuvasti, kuinka hinnat ovat liian korkeita. Jos pullaa jää, se myydään puoleen hintaan seuraavana päivänä - asiakkaiden mielestä tämäkin on liikaa, vaikka koituu tappioksi kauppiaalle.

        Leipomon näkökulma: Katteet ovat olemattomat (kymmenisen prosenttia), tuotteista pitäisi tehdä hyviä mutta halvalla, hinnat eivät saisi nousta jotta kauppiaat eivät vaihda leipomoa suurempaan. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat. Pienistä katteista pitäisi maksaa palkat leipureille, sähkölaskut ja laitehuollot. Ja oma elämä.

        Hävytöntä?

        Minusta hävytöntä on se, että sinusta runebergintorttuja tai laskiaispullia, jotka nyt eivät ravintoympyrän tärkeimpiä elintarvikkeita ole, pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Hyvää hyvyyttäänkö leipurien, kondiittorien, kauppiaiden ja kaltaisteni myyjien pitäisi tulla töihin aamulla, jotta sinä saisit herkkusi raaka-aineiden hinnalla? Miltä kuulostaisi kuulla, että et ansaitse palkkaa työstäsi, vaan olet ahne kun sellaista edes ajattelet?

        Yksi asia, mitä vanhassa työpaikassani eniten ihmettelin, oli se, miksi makeaa piti ostaa jos se kerran oli liian kallista? Kyllä leivällä elää - ja sen hinnasta harva valitti.

        Jos kerran olet itse jotenkin jalompi, ala leipomoyrittäjäksi ja tuota kaltaisillesi halpaa pullaa, niin pelastat maailmanne.


      • epäillyt

        että kyse olisi voiton maksimoinnista, laadusta ei ole enää tietoakaan

        ei olisi uskonut itseään kunnoittavilta firmoilta, mainehan siinä menee, eikä voi laskea sen varaan, että saa myytyä noita tuotteita kouluihin ja eri laitoksiin, kuten sairaaloihin, potilaille


      • tuotteista
        hyi sinua kirjoitti:

        Lopettelen juuri vuoden kestänyttä työsuhdetta leipomomyymälässä, joka toimi sillä periaatteella, että tuotteet ostettiin leipomolta ja myytiin sitten asiakkaille. Minä olin hännän huippuna eli palkattuna myyjänä, en siis joutunut murehtimaan firman pystyssä pysymisestä.


        Asiakkaan näkökulman sinä toitkin jo esille: kaikki on kallista, kauppiaat ja leipomot ahneita, ja sinua riistetään.

        Kauppiaan näkökulma: asiakkaille on tuotettava mahdollisimman edullisia mutta laadukkaita tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisenä. Ahne leipomo tekee tästä vaikeaa nostamalla hintoja jatkuvasti. Katteista pitäisi raapia rahat paitsi vuokriin, sähkölaskuun ja palkkoihin, myös omaan elämiseen. Työpäivät ovat 12-tuntisia, jotta palkkakulut pysyisivät pieninä. Asiakkaat valittavat jatkuvasti, kuinka hinnat ovat liian korkeita. Jos pullaa jää, se myydään puoleen hintaan seuraavana päivänä - asiakkaiden mielestä tämäkin on liikaa, vaikka koituu tappioksi kauppiaalle.

        Leipomon näkökulma: Katteet ovat olemattomat (kymmenisen prosenttia), tuotteista pitäisi tehdä hyviä mutta halvalla, hinnat eivät saisi nousta jotta kauppiaat eivät vaihda leipomoa suurempaan. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat. Pienistä katteista pitäisi maksaa palkat leipureille, sähkölaskut ja laitehuollot. Ja oma elämä.

        Hävytöntä?

        Minusta hävytöntä on se, että sinusta runebergintorttuja tai laskiaispullia, jotka nyt eivät ravintoympyrän tärkeimpiä elintarvikkeita ole, pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Hyvää hyvyyttäänkö leipurien, kondiittorien, kauppiaiden ja kaltaisteni myyjien pitäisi tulla töihin aamulla, jotta sinä saisit herkkusi raaka-aineiden hinnalla? Miltä kuulostaisi kuulla, että et ansaitse palkkaa työstäsi, vaan olet ahne kun sellaista edes ajattelet?

        Yksi asia, mitä vanhassa työpaikassani eniten ihmettelin, oli se, miksi makeaa piti ostaa jos se kerran oli liian kallista? Kyllä leivällä elää - ja sen hinnasta harva valitti.

        Jos kerran olet itse jotenkin jalompi, ala leipomoyrittäjäksi ja tuota kaltaisillesi halpaa pullaa, niin pelastat maailmanne.

        jos ne ovat laadukkaita, sellaisia kuin niiden kuuluu olla.

        Sovitaan sitten niin: hinta saa nousta, mutta laadun pitää säilyä. Ei voi myydä jonain tuotteena jotain, joka ei sitä ole. Se vain jää
        harmittamaan.

        En tajua, kyllä ennen vanhaan lapset sai syödä aitoja Runebergin torruja, jos olivat kiinnostuneita niistä. Ei ole mikään pakko niitä vielä lapsena edes syödä. Oppii niistä pitämään aikuisempanakin. Ei kaikkia herkkuja tarvitsekaan kokeilla lapsena.

        Jääköön sitten vaikka harvempien ostettavaksi, jos ei ole rahaa ostaa, mutta kansaa ei saa opettaa syömään jotain sellaista, mikä ei sitä ole.

        En ainakaan osta enää tuollaista tavaraa, joka ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Tosin: miten voi tietää, jos laatu olisi taas parantunut seuraavana vuonna.

        Ja tuntuvat ne silti kyllä kauhean kalliilta. Ongelma on tietysti europalkat, jotka joillain aloilla ovat jääneet pahasti jälkeen.


      • Anonyymi
        hyi sinua kirjoitti:

        Lopettelen juuri vuoden kestänyttä työsuhdetta leipomomyymälässä, joka toimi sillä periaatteella, että tuotteet ostettiin leipomolta ja myytiin sitten asiakkaille. Minä olin hännän huippuna eli palkattuna myyjänä, en siis joutunut murehtimaan firman pystyssä pysymisestä.


        Asiakkaan näkökulman sinä toitkin jo esille: kaikki on kallista, kauppiaat ja leipomot ahneita, ja sinua riistetään.

        Kauppiaan näkökulma: asiakkaille on tuotettava mahdollisimman edullisia mutta laadukkaita tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisenä. Ahne leipomo tekee tästä vaikeaa nostamalla hintoja jatkuvasti. Katteista pitäisi raapia rahat paitsi vuokriin, sähkölaskuun ja palkkoihin, myös omaan elämiseen. Työpäivät ovat 12-tuntisia, jotta palkkakulut pysyisivät pieninä. Asiakkaat valittavat jatkuvasti, kuinka hinnat ovat liian korkeita. Jos pullaa jää, se myydään puoleen hintaan seuraavana päivänä - asiakkaiden mielestä tämäkin on liikaa, vaikka koituu tappioksi kauppiaalle.

        Leipomon näkökulma: Katteet ovat olemattomat (kymmenisen prosenttia), tuotteista pitäisi tehdä hyviä mutta halvalla, hinnat eivät saisi nousta jotta kauppiaat eivät vaihda leipomoa suurempaan. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat. Pienistä katteista pitäisi maksaa palkat leipureille, sähkölaskut ja laitehuollot. Ja oma elämä.

        Hävytöntä?

        Minusta hävytöntä on se, että sinusta runebergintorttuja tai laskiaispullia, jotka nyt eivät ravintoympyrän tärkeimpiä elintarvikkeita ole, pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Hyvää hyvyyttäänkö leipurien, kondiittorien, kauppiaiden ja kaltaisteni myyjien pitäisi tulla töihin aamulla, jotta sinä saisit herkkusi raaka-aineiden hinnalla? Miltä kuulostaisi kuulla, että et ansaitse palkkaa työstäsi, vaan olet ahne kun sellaista edes ajattelet?

        Yksi asia, mitä vanhassa työpaikassani eniten ihmettelin, oli se, miksi makeaa piti ostaa jos se kerran oli liian kallista? Kyllä leivällä elää - ja sen hinnasta harva valitti.

        Jos kerran olet itse jotenkin jalompi, ala leipomoyrittäjäksi ja tuota kaltaisillesi halpaa pullaa, niin pelastat maailmanne.

        Erittäin hyvin sanottu. Itsekin olen ollut leipomossa töissä ja siellä näkyi juurikin tämä tekijä/tuottajan puoli. Auta armias jos hintoja joutui nostamaan. Ja jos mennään ruohonjuuritasolle, niin maanviljelijöiden myös pitää elää. Jos ei kelpaa kalliit kaupan tuotteet (Runebergin tortut kerran vuodessa) niin pitää alkaa leipomaan itse.


    • kkkkkkkkkkkkkk

      ei saa myydä VIINAA, vaan ruokaa ja leivonnaisia.

      Leivonnaisten yms. on oltava myös lapsille sopivia.

      Tee tortut itse ja lisää PUNSSIA ihan mielesi mukaan.


      Runebergin tortut
      10-12 kappaletta
      150 g margariinia
      1,5 dl sokeria
      2 munaa
      1,5 dl jauhettua mantelia
      1,5 dl korrpujauhoja
      1 dl vehnäjauhoja
      1 tl leivinjauhetta
      2 tl jauhettua kardemummaa
      0,5 dl kermaa tai PUNSSIA ( tai ed. seosta)

      KORISTELU
      0,75 - 1 dl vadelmamarmeladia tai -hilloa
      1 dl tomusokeria
      2 tl vettä

      Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen huolellisesti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen kerman/PUNSSIN kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

      Jaa taikina korkeareunaisiin muffinivuokiin ja tasoita pinta.

      Paista tortut 200 asteessa 20–25 minuuttia koosta riippuen. Anna niiden jäähtyä hetken aikaa ritilällä ennen kumoamista.

      Nosta nokare hilloa vielä päälle. Sekoita tomusokerista ja vedestä kuorrute. Valuta kuorrutetta hillon ympärille.

      • reseptistä

        Vaikutti kokeilemisen arvoiselta! -Tosin aio hieman säveltää/soveltaa (kuten tapanani on) ja korvaan osan korppujauhoista piparkakkumuruilla! -Kokeilkaa, antaa kivan makuvivahteen!


      • tyhmää

        jos johonkin reseptiin kuuluu alkoholi, niin kyllä sitä sitten pitää niihin laittaa

        onko leivonnaisissa muka niin paljon alkoholia, ettei niitä voisi syöttää lapsille tai myydä lapsille; voi tietysti olla; eikä lapset tosiaan pidä alkoholilla täytetyistä suklaakonvehdeistakaan, vaan yleensä sylkevät ne ulos, jos edes tuntevat mitään kiinnostusta kokeilla niitä; yleensä eivät, kun selittää, ettette kuitenkaan pitäisi niistä; riittää, kun he haistavat niitä

        eikö sitten oikeita Runebergin torttuja saa myydä missään? korkeintaan jossain ravintolassa voisi siis saada sellaisen jälkiruokalistalta - niinkö? onko sellaisia ravintoloita?

        nehän voisivat ottaa sen sitten ympärivuotiselle listalleen, jos torttu olisi pakastettu ja sitten ne vain sulattavat sen ja uittavat alkoholissa ennen tarjoilua

        harmillista, että sekin kansanperinne on sitten katoamassa tai käytännössä jo siis kadonnut

        voisiko joku kertoa, miksi itse sitten olen lapsena saanut syödä oikeilta maistuvia Runebergin torttuja; ilmiö, että lapsena kaikki oli paremmin;


      • piparkakkuja
        reseptistä kirjoitti:

        Vaikutti kokeilemisen arvoiselta! -Tosin aio hieman säveltää/soveltaa (kuten tapanani on) ja korvaan osan korppujauhoista piparkakkumuruilla! -Kokeilkaa, antaa kivan makuvivahteen!

        ellei Paraisten piparkakkuja ole käytettävissä (ruotsalaisten tulee olla Lidlin piparkakkuja, toiseksi parhaita mitä olen maistanut)

        (tämä ei ole mainos, vaan henk.koht. mielipide, koska asioin myös Turun torilla Tannisten takia)


    • Nimetön

      Runebergi kulki aikanaan vieraissa. Siitä hänen vaimonsa ei pitänyt ja rupesi leipomaan kyseisiä torttuja ja maustoi ne karvasmantelilla. Toivoen miehensä olevan uskollinen. Liekö auttanut?

      • muu osannut

        tehdä vastaavia vai tappaako karvasmanteli hitaasti mutta varmasti, yliannostettuna, kun siihen tulee riippuvaiseksi; jaa, ei se sentään varmaan halunnut miestään tappaa vai

        mihin muuten Runeberg kuoli;

        ai, että se on muuten hyvä mauste, sillä voi maustaa maustekakut kotonakin, parempaa en tiedä


      • Nimetön
        muu osannut kirjoitti:

        tehdä vastaavia vai tappaako karvasmanteli hitaasti mutta varmasti, yliannostettuna, kun siihen tulee riippuvaiseksi; jaa, ei se sentään varmaan halunnut miestään tappaa vai

        mihin muuten Runeberg kuoli;

        ai, että se on muuten hyvä mauste, sillä voi maustaa maustekakut kotonakin, parempaa en tiedä

        Kiva,kun joku muukin tykkää karvasmantelin mausta, vaikka se myrkkyä onkin. Olen toiminut leipomoalalla reilun 20 vuotta, mutta nyt sitten olen joutunut vaihtaan alaa, kun tulin allergiseksi. Minusta olisi kuitenkin kiva tutkia leivosten nimiä mistä ne on saanet alkunsa kuten aleksanterileivos, bebeleivos.


      • tarina sen

        Muutenhan tarina on mitä hauskin.

        Vai onko kevyempi versio, että muuten vaan oli liesussa liikaa.


    • saa myydä

      alkoholissa uitettuja leivonnaisia. Ymmärrän.

      Onko mitään järkeä myydä jotain puolittain sinnepäin olevaa tuotetta, kun se maistuu aivan litkulta, olisi keksitty sitten joku korvaava esanssi, kuten vaikka karvasmanteli laskiaispullan täytteessä. Hyvä idea.

      Millaisia Runebergin torttuja sairaaloissa potilaille tarjoillaan? punssittomia tietenkin?

      Ainoa lohdutus, että ne alkoholittomat kyllä kelpaa lapsille, jotka ei paremmasta tiedä tai joille ei edes maistuisi ne aidot tuotteet, joten sikäli puoltavat kyllä paikkansa perinteen vaalijoina.

      Ainoat, jotka tässä jäävät kärsimään, ovat aikuiset, jotka tietävät, miltä Runebergin torrujen kuuluisi maistua. Ja varmasti en ryhdy valmistamaan niitä itse, sori.

      • Kahvittelija

        Elintarviketeollisuus Suomessa tekee tuotteensa "suomalaiseen makuun". Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että kaikkialla käytetään halvinta mahdollista raaka-ainetta ja pienin mahdollinen määrä. Samasta syystä punssi on pudotettu pois Runebergin tortuista tai teollisissa jälkiruuissa käytetään halpaa kemiallisesti tuotettua vanilliinia oikean luonnon vaniljan sijaan. Tuloksena on sitten sellaisia tuotteita, jotka eivät maistu juuri miltään, mutta joihin kuluttajien valtaosa on tyytyväinen kun heidät on teollisuus totuttanut sellaista moskaa syömään jo vuosikymmenten ajan.

        Oikeita, punssilla kostutettuja Runebergin torttuja taitaa saada enää parista Porvoon keskustan perinteisestä konditoriasta.


    • käsitä...

      En tiedä onko se sitten karvasmantelia vai punssia, mutta minäkin kaipaan kunnon makua Runebergin torttuihin!

      Kotikaupungissani on leipomo, jonka R:n tortut maistuivat ainakin vielä muutama vuosi sitten ihanalle! Nyt täällä Turussa asuessani en ole pari kokeilukerran jälkeen enää ostanut paikallisia R:n torttuja, kun ovat olleet ihan mauttomia ja epätasaisesti kostutettuja. Yök!

      Täytyy tosiaan varmaan leipoa itse. Kiitos vaan reseptin laittaneelle! :)

      • Punssia

        Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.


      • kokeilla,
        Punssia kirjoitti:

        Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.

        kiitos vinkistä! :)

        Voi olla, että en oo noita edes maistanut, kun muutamiin petyin niin, etten halunnut enää ostaa ainuttakaan Runebergin torttua. Täytyis vaan aina jaksaa kokeilla ahkerasti eri merkkejä, mutta mahanympärys ei salli liikaa kokeilua! :D

        Pitäis olla sellaiset isot torttumaistajaiset jossain, että saisi maistaa pieniä paloja eri valmistajilta...


      • Vaasan & V
        Punssia kirjoitti:

        Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.

        levittäisi niitä muuhun maahan, kuten joitain muitakin maakuntaherkkuja


      • mokka-
        Punssia kirjoitti:

        Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.

        marenkileivostako, sitä ainoaa oikeaa versiota, joku siellä suunnalla oleva se ihan varmasti oli


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan

      Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs
      Ikävä
      53
      1595
    2. Maskuliininen herrasmies

      Tekee aloitteen. 🌸
      Ikävä
      174
      1346
    3. Kiinni on siekkilän yliajaja

      Eilen illalla saatu kiinni Varsinais-Suomessa tämä henkilö.
      Mikkeli
      10
      1285
    4. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      69
      1218
    5. Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti "En pystynyt olemaan siellä enää"

      Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti – "En pystynyt olemaan siellä enää" Ennen sotaväki oli
      Maailman menoa
      284
      1192
    6. Näyttävin pariskunta

      Ketkä lie tällä kylällä kääntää päät?
      Suomussalmi
      16
      1116
    7. Unelmoin päivästä, jolloin voimme olla yhdessä.

      Niin pieni kuin sydän onkin, sä oot siellä ja ne mun isot tunteet sua kohtaan ❤️Sydämeni sykähtää joka kerta kun sut nää
      Ikävä
      33
      913
    8. Martina Aitolehti poseeraa Ibizalla

      Ihanaa! Ibiza on ihan paras paikka lomailla hengaillen, viinistä ja iltamenoista nauttien. Säpinää riittää. Aitolehti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      95
      908
    9. Ollaanko me tyhmiä mies?

      Miten ihmeessä me onnistuttiin saamaan tästä näin pitkällinen ja masokistinen kuvio. Miten? Jos toisesta tykkää, näinhä
      Tunteet
      56
      905
    10. Kannattaako kaikki Abrahamilaiset uskonnot jättää?

      Ja seurata jotain ihan muuta?
      Hindulaisuus
      347
      815
    Aihe