miksi Fazerin ja Vaasan&Vaasan Runebergin tortut on kyllä kosteita, niin ihanan kosteita, mutta kummastakin puuttuu se oleellinen:
punssiko se on?
Vaasa sanoo laittavansa konjakkia, muttei auta, Taisi silti olla sopivasti kosteampi.
miksi Runebergin tortuissa
20
4153
Vastaukset
- KyssäKaali
Sanon saman kuin tuolle laskiaispullia ihmetelleelle pari minuuttia sitten: leipomot haluavat säästää leivonnaisten HINNASSA.. siksi esim. laskiaispullassa voi olla niukasti kermaa. Se kun on kallista. Ja sama pätee punssiin. Onhan silläkin hintaa enemmän kuin vaikka tavallisella jauholla ja rasvalla. Aromit maksavat paljon.. eikä halpaa ole perinteinenkään tuote..
Sinänsä kyllä HÄVYTÖNTÄ moinen voiton maksimointi, koska suomessa kaikki tällainen on tosi kallista kuluttajalle ja sitten vielä jos saa pihistellyn, kitsaasti tehdyn leivonnaisen niin se voi olla iso pettymys! menee paljon rahaa ihan hu8kkaan.. Hävetkööt leipomot!!!!!- hyi sinua
Lopettelen juuri vuoden kestänyttä työsuhdetta leipomomyymälässä, joka toimi sillä periaatteella, että tuotteet ostettiin leipomolta ja myytiin sitten asiakkaille. Minä olin hännän huippuna eli palkattuna myyjänä, en siis joutunut murehtimaan firman pystyssä pysymisestä.
Asiakkaan näkökulman sinä toitkin jo esille: kaikki on kallista, kauppiaat ja leipomot ahneita, ja sinua riistetään.
Kauppiaan näkökulma: asiakkaille on tuotettava mahdollisimman edullisia mutta laadukkaita tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisenä. Ahne leipomo tekee tästä vaikeaa nostamalla hintoja jatkuvasti. Katteista pitäisi raapia rahat paitsi vuokriin, sähkölaskuun ja palkkoihin, myös omaan elämiseen. Työpäivät ovat 12-tuntisia, jotta palkkakulut pysyisivät pieninä. Asiakkaat valittavat jatkuvasti, kuinka hinnat ovat liian korkeita. Jos pullaa jää, se myydään puoleen hintaan seuraavana päivänä - asiakkaiden mielestä tämäkin on liikaa, vaikka koituu tappioksi kauppiaalle.
Leipomon näkökulma: Katteet ovat olemattomat (kymmenisen prosenttia), tuotteista pitäisi tehdä hyviä mutta halvalla, hinnat eivät saisi nousta jotta kauppiaat eivät vaihda leipomoa suurempaan. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat. Pienistä katteista pitäisi maksaa palkat leipureille, sähkölaskut ja laitehuollot. Ja oma elämä.
Hävytöntä?
Minusta hävytöntä on se, että sinusta runebergintorttuja tai laskiaispullia, jotka nyt eivät ravintoympyrän tärkeimpiä elintarvikkeita ole, pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Hyvää hyvyyttäänkö leipurien, kondiittorien, kauppiaiden ja kaltaisteni myyjien pitäisi tulla töihin aamulla, jotta sinä saisit herkkusi raaka-aineiden hinnalla? Miltä kuulostaisi kuulla, että et ansaitse palkkaa työstäsi, vaan olet ahne kun sellaista edes ajattelet?
Yksi asia, mitä vanhassa työpaikassani eniten ihmettelin, oli se, miksi makeaa piti ostaa jos se kerran oli liian kallista? Kyllä leivällä elää - ja sen hinnasta harva valitti.
Jos kerran olet itse jotenkin jalompi, ala leipomoyrittäjäksi ja tuota kaltaisillesi halpaa pullaa, niin pelastat maailmanne. - epäillyt
että kyse olisi voiton maksimoinnista, laadusta ei ole enää tietoakaan
ei olisi uskonut itseään kunnoittavilta firmoilta, mainehan siinä menee, eikä voi laskea sen varaan, että saa myytyä noita tuotteita kouluihin ja eri laitoksiin, kuten sairaaloihin, potilaille - tuotteista
hyi sinua kirjoitti:
Lopettelen juuri vuoden kestänyttä työsuhdetta leipomomyymälässä, joka toimi sillä periaatteella, että tuotteet ostettiin leipomolta ja myytiin sitten asiakkaille. Minä olin hännän huippuna eli palkattuna myyjänä, en siis joutunut murehtimaan firman pystyssä pysymisestä.
Asiakkaan näkökulman sinä toitkin jo esille: kaikki on kallista, kauppiaat ja leipomot ahneita, ja sinua riistetään.
Kauppiaan näkökulma: asiakkaille on tuotettava mahdollisimman edullisia mutta laadukkaita tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisenä. Ahne leipomo tekee tästä vaikeaa nostamalla hintoja jatkuvasti. Katteista pitäisi raapia rahat paitsi vuokriin, sähkölaskuun ja palkkoihin, myös omaan elämiseen. Työpäivät ovat 12-tuntisia, jotta palkkakulut pysyisivät pieninä. Asiakkaat valittavat jatkuvasti, kuinka hinnat ovat liian korkeita. Jos pullaa jää, se myydään puoleen hintaan seuraavana päivänä - asiakkaiden mielestä tämäkin on liikaa, vaikka koituu tappioksi kauppiaalle.
Leipomon näkökulma: Katteet ovat olemattomat (kymmenisen prosenttia), tuotteista pitäisi tehdä hyviä mutta halvalla, hinnat eivät saisi nousta jotta kauppiaat eivät vaihda leipomoa suurempaan. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat. Pienistä katteista pitäisi maksaa palkat leipureille, sähkölaskut ja laitehuollot. Ja oma elämä.
Hävytöntä?
Minusta hävytöntä on se, että sinusta runebergintorttuja tai laskiaispullia, jotka nyt eivät ravintoympyrän tärkeimpiä elintarvikkeita ole, pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Hyvää hyvyyttäänkö leipurien, kondiittorien, kauppiaiden ja kaltaisteni myyjien pitäisi tulla töihin aamulla, jotta sinä saisit herkkusi raaka-aineiden hinnalla? Miltä kuulostaisi kuulla, että et ansaitse palkkaa työstäsi, vaan olet ahne kun sellaista edes ajattelet?
Yksi asia, mitä vanhassa työpaikassani eniten ihmettelin, oli se, miksi makeaa piti ostaa jos se kerran oli liian kallista? Kyllä leivällä elää - ja sen hinnasta harva valitti.
Jos kerran olet itse jotenkin jalompi, ala leipomoyrittäjäksi ja tuota kaltaisillesi halpaa pullaa, niin pelastat maailmanne.jos ne ovat laadukkaita, sellaisia kuin niiden kuuluu olla.
Sovitaan sitten niin: hinta saa nousta, mutta laadun pitää säilyä. Ei voi myydä jonain tuotteena jotain, joka ei sitä ole. Se vain jää
harmittamaan.
En tajua, kyllä ennen vanhaan lapset sai syödä aitoja Runebergin torruja, jos olivat kiinnostuneita niistä. Ei ole mikään pakko niitä vielä lapsena edes syödä. Oppii niistä pitämään aikuisempanakin. Ei kaikkia herkkuja tarvitsekaan kokeilla lapsena.
Jääköön sitten vaikka harvempien ostettavaksi, jos ei ole rahaa ostaa, mutta kansaa ei saa opettaa syömään jotain sellaista, mikä ei sitä ole.
En ainakaan osta enää tuollaista tavaraa, joka ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Tosin: miten voi tietää, jos laatu olisi taas parantunut seuraavana vuonna.
Ja tuntuvat ne silti kyllä kauhean kalliilta. Ongelma on tietysti europalkat, jotka joillain aloilla ovat jääneet pahasti jälkeen. - Anonyymi
hyi sinua kirjoitti:
Lopettelen juuri vuoden kestänyttä työsuhdetta leipomomyymälässä, joka toimi sillä periaatteella, että tuotteet ostettiin leipomolta ja myytiin sitten asiakkaille. Minä olin hännän huippuna eli palkattuna myyjänä, en siis joutunut murehtimaan firman pystyssä pysymisestä.
Asiakkaan näkökulman sinä toitkin jo esille: kaikki on kallista, kauppiaat ja leipomot ahneita, ja sinua riistetään.
Kauppiaan näkökulma: asiakkaille on tuotettava mahdollisimman edullisia mutta laadukkaita tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisenä. Ahne leipomo tekee tästä vaikeaa nostamalla hintoja jatkuvasti. Katteista pitäisi raapia rahat paitsi vuokriin, sähkölaskuun ja palkkoihin, myös omaan elämiseen. Työpäivät ovat 12-tuntisia, jotta palkkakulut pysyisivät pieninä. Asiakkaat valittavat jatkuvasti, kuinka hinnat ovat liian korkeita. Jos pullaa jää, se myydään puoleen hintaan seuraavana päivänä - asiakkaiden mielestä tämäkin on liikaa, vaikka koituu tappioksi kauppiaalle.
Leipomon näkökulma: Katteet ovat olemattomat (kymmenisen prosenttia), tuotteista pitäisi tehdä hyviä mutta halvalla, hinnat eivät saisi nousta jotta kauppiaat eivät vaihda leipomoa suurempaan. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat. Pienistä katteista pitäisi maksaa palkat leipureille, sähkölaskut ja laitehuollot. Ja oma elämä.
Hävytöntä?
Minusta hävytöntä on se, että sinusta runebergintorttuja tai laskiaispullia, jotka nyt eivät ravintoympyrän tärkeimpiä elintarvikkeita ole, pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Hyvää hyvyyttäänkö leipurien, kondiittorien, kauppiaiden ja kaltaisteni myyjien pitäisi tulla töihin aamulla, jotta sinä saisit herkkusi raaka-aineiden hinnalla? Miltä kuulostaisi kuulla, että et ansaitse palkkaa työstäsi, vaan olet ahne kun sellaista edes ajattelet?
Yksi asia, mitä vanhassa työpaikassani eniten ihmettelin, oli se, miksi makeaa piti ostaa jos se kerran oli liian kallista? Kyllä leivällä elää - ja sen hinnasta harva valitti.
Jos kerran olet itse jotenkin jalompi, ala leipomoyrittäjäksi ja tuota kaltaisillesi halpaa pullaa, niin pelastat maailmanne.Erittäin hyvin sanottu. Itsekin olen ollut leipomossa töissä ja siellä näkyi juurikin tämä tekijä/tuottajan puoli. Auta armias jos hintoja joutui nostamaan. Ja jos mennään ruohonjuuritasolle, niin maanviljelijöiden myös pitää elää. Jos ei kelpaa kalliit kaupan tuotteet (Runebergin tortut kerran vuodessa) niin pitää alkaa leipomaan itse.
- kkkkkkkkkkkkkk
ei saa myydä VIINAA, vaan ruokaa ja leivonnaisia.
Leivonnaisten yms. on oltava myös lapsille sopivia.
Tee tortut itse ja lisää PUNSSIA ihan mielesi mukaan.
Runebergin tortut
10-12 kappaletta
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl jauhettua mantelia
1,5 dl korrpujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
0,5 dl kermaa tai PUNSSIA ( tai ed. seosta)
KORISTELU
0,75 - 1 dl vadelmamarmeladia tai -hilloa
1 dl tomusokeria
2 tl vettä
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen huolellisesti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen kerman/PUNSSIN kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Jaa taikina korkeareunaisiin muffinivuokiin ja tasoita pinta.
Paista tortut 200 asteessa 20–25 minuuttia koosta riippuen. Anna niiden jäähtyä hetken aikaa ritilällä ennen kumoamista.
Nosta nokare hilloa vielä päälle. Sekoita tomusokerista ja vedestä kuorrute. Valuta kuorrutetta hillon ympärille.- reseptistä
Vaikutti kokeilemisen arvoiselta! -Tosin aio hieman säveltää/soveltaa (kuten tapanani on) ja korvaan osan korppujauhoista piparkakkumuruilla! -Kokeilkaa, antaa kivan makuvivahteen!
- tyhmää
jos johonkin reseptiin kuuluu alkoholi, niin kyllä sitä sitten pitää niihin laittaa
onko leivonnaisissa muka niin paljon alkoholia, ettei niitä voisi syöttää lapsille tai myydä lapsille; voi tietysti olla; eikä lapset tosiaan pidä alkoholilla täytetyistä suklaakonvehdeistakaan, vaan yleensä sylkevät ne ulos, jos edes tuntevat mitään kiinnostusta kokeilla niitä; yleensä eivät, kun selittää, ettette kuitenkaan pitäisi niistä; riittää, kun he haistavat niitä
eikö sitten oikeita Runebergin torttuja saa myydä missään? korkeintaan jossain ravintolassa voisi siis saada sellaisen jälkiruokalistalta - niinkö? onko sellaisia ravintoloita?
nehän voisivat ottaa sen sitten ympärivuotiselle listalleen, jos torttu olisi pakastettu ja sitten ne vain sulattavat sen ja uittavat alkoholissa ennen tarjoilua
harmillista, että sekin kansanperinne on sitten katoamassa tai käytännössä jo siis kadonnut
voisiko joku kertoa, miksi itse sitten olen lapsena saanut syödä oikeilta maistuvia Runebergin torttuja; ilmiö, että lapsena kaikki oli paremmin; - piparkakkuja
reseptistä kirjoitti:
Vaikutti kokeilemisen arvoiselta! -Tosin aio hieman säveltää/soveltaa (kuten tapanani on) ja korvaan osan korppujauhoista piparkakkumuruilla! -Kokeilkaa, antaa kivan makuvivahteen!
ellei Paraisten piparkakkuja ole käytettävissä (ruotsalaisten tulee olla Lidlin piparkakkuja, toiseksi parhaita mitä olen maistanut)
(tämä ei ole mainos, vaan henk.koht. mielipide, koska asioin myös Turun torilla Tannisten takia)
- Nimetön
Runebergi kulki aikanaan vieraissa. Siitä hänen vaimonsa ei pitänyt ja rupesi leipomaan kyseisiä torttuja ja maustoi ne karvasmantelilla. Toivoen miehensä olevan uskollinen. Liekö auttanut?
- muu osannut
tehdä vastaavia vai tappaako karvasmanteli hitaasti mutta varmasti, yliannostettuna, kun siihen tulee riippuvaiseksi; jaa, ei se sentään varmaan halunnut miestään tappaa vai
mihin muuten Runeberg kuoli;
ai, että se on muuten hyvä mauste, sillä voi maustaa maustekakut kotonakin, parempaa en tiedä - Nimetön
muu osannut kirjoitti:
tehdä vastaavia vai tappaako karvasmanteli hitaasti mutta varmasti, yliannostettuna, kun siihen tulee riippuvaiseksi; jaa, ei se sentään varmaan halunnut miestään tappaa vai
mihin muuten Runeberg kuoli;
ai, että se on muuten hyvä mauste, sillä voi maustaa maustekakut kotonakin, parempaa en tiedäKiva,kun joku muukin tykkää karvasmantelin mausta, vaikka se myrkkyä onkin. Olen toiminut leipomoalalla reilun 20 vuotta, mutta nyt sitten olen joutunut vaihtaan alaa, kun tulin allergiseksi. Minusta olisi kuitenkin kiva tutkia leivosten nimiä mistä ne on saanet alkunsa kuten aleksanterileivos, bebeleivos.
- tarina sen
Muutenhan tarina on mitä hauskin.
Vai onko kevyempi versio, että muuten vaan oli liesussa liikaa.
- saa myydä
alkoholissa uitettuja leivonnaisia. Ymmärrän.
Onko mitään järkeä myydä jotain puolittain sinnepäin olevaa tuotetta, kun se maistuu aivan litkulta, olisi keksitty sitten joku korvaava esanssi, kuten vaikka karvasmanteli laskiaispullan täytteessä. Hyvä idea.
Millaisia Runebergin torttuja sairaaloissa potilaille tarjoillaan? punssittomia tietenkin?
Ainoa lohdutus, että ne alkoholittomat kyllä kelpaa lapsille, jotka ei paremmasta tiedä tai joille ei edes maistuisi ne aidot tuotteet, joten sikäli puoltavat kyllä paikkansa perinteen vaalijoina.
Ainoat, jotka tässä jäävät kärsimään, ovat aikuiset, jotka tietävät, miltä Runebergin torrujen kuuluisi maistua. Ja varmasti en ryhdy valmistamaan niitä itse, sori.- Kahvittelija
Elintarviketeollisuus Suomessa tekee tuotteensa "suomalaiseen makuun". Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että kaikkialla käytetään halvinta mahdollista raaka-ainetta ja pienin mahdollinen määrä. Samasta syystä punssi on pudotettu pois Runebergin tortuista tai teollisissa jälkiruuissa käytetään halpaa kemiallisesti tuotettua vanilliinia oikean luonnon vaniljan sijaan. Tuloksena on sitten sellaisia tuotteita, jotka eivät maistu juuri miltään, mutta joihin kuluttajien valtaosa on tyytyväinen kun heidät on teollisuus totuttanut sellaista moskaa syömään jo vuosikymmenten ajan.
Oikeita, punssilla kostutettuja Runebergin torttuja taitaa saada enää parista Porvoon keskustan perinteisestä konditoriasta.
- käsitä...
En tiedä onko se sitten karvasmantelia vai punssia, mutta minäkin kaipaan kunnon makua Runebergin torttuihin!
Kotikaupungissani on leipomo, jonka R:n tortut maistuivat ainakin vielä muutama vuosi sitten ihanalle! Nyt täällä Turussa asuessani en ole pari kokeilukerran jälkeen enää ostanut paikallisia R:n torttuja, kun ovat olleet ihan mauttomia ja epätasaisesti kostutettuja. Yök!
Täytyy tosiaan varmaan leipoa itse. Kiitos vaan reseptin laittaneelle! :)- Punssia
Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.
- kokeilla,
Punssia kirjoitti:
Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.
kiitos vinkistä! :)
Voi olla, että en oo noita edes maistanut, kun muutamiin petyin niin, etten halunnut enää ostaa ainuttakaan Runebergin torttua. Täytyis vaan aina jaksaa kokeilla ahkerasti eri merkkejä, mutta mahanympärys ei salli liikaa kokeilua! :D
Pitäis olla sellaiset isot torttumaistajaiset jossain, että saisi maistaa pieniä paloja eri valmistajilta... - Vaasan & V
Punssia kirjoitti:
Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.
levittäisi niitä muuhun maahan, kuten joitain muitakin maakuntaherkkuja
- mokka-
Punssia kirjoitti:
Turussa on ainakin vielä pari vuotta sitten ollut perinteiset Runebergintortut vain yhdellä leipomolla. Aschan leipoi todella kosteat ja arrakkipunssilla maustetut tortut. Oletko kokeillut.
marenkileivostako, sitä ainoaa oikeaa versiota, joku siellä suunnalla oleva se ihan varmasti oli
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12671Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1511248Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491135- 1271008
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206949Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä14892- 72855
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk297855- 39832