Routapaisti – ensikokeilu!

Njam njam

Tulipa kokeiltua sitten tuotakin – ja taatusti teen toistekin!

Ohjeita löytyy hakukoneilla monenlaisia. Itse säveltelin seuraavaan tapaan:

Hirven ulkopaistin pala 1,350 kg suoraan pakastimesta uuniin yön yli, noin 9 tunniksi, lämpöasetuksena 75 °C.

Aamulla tein kattilaan marinadin: sulatin parin-kolmen desin vesitilkkaseen kourallisen merisuolaa (= kaiken, mitä paketin pohjalta löytyi). Sekaan vielä 3 pientä laakerinlehteä, ehkä 15 katajanmarjaa murskattuna, jauhettua mustapippuria, ripaus siirappia ja kattilan sisällön hiukan kiehahdettua (kattilan ollessa jo poissa liedeltä) vielä pullollinen (0,33 l) olutta.

Uunista lämpimänä otettu paisti mahtui liemeen juuri ja juuri upoksiin. Kattilan sisältöineen vein ulos (– 2–3 °C) 4–5 tunniksi. Sitten paisti pois liemestä ja muovipussissa jääkaappiin.

Paisti illalla ohuina viipaleina lautaselle kylmänä. Samalle lautaselle lämpimät tykötarpeet ja lämmin kastike.

Viiniksi sattui tarttumaan kouraan
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006532 Ei ollut huonokaan valinta.

A vot!

Reseptejä: ”routapaisti” tai ”jääpaisti”.

4

4833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuon marinadin saatan suoloineenkin ymmärtää, mutta mikä taika tuossa ulosviennissä lienee - siis nopeassa jäähdytyksessä?

      Saman varmaan ajaisi, jos pistäisi vaikka pakkaseen, mutta ei liene yhtä eksoottinen tapa. Ajattelin näjetsen, että taitaa onnistua vain kylmillä keleillä ja meidän leveyksillä tänä talvena ei monta routapaistipäivää ole ollutkaan.

      • Njam njam

        Yhtä hyvin olisin voinut työntää jääkaappiinkin – jos olisin halunnut lämmittää jääkaappia ja sen sisältöä turhaan! Työnsinpähän ulos, kun en viitsinyt huoneenlämpöönkään jättää.

        Ei se paisti tietenkään 4–5 tunnissa ehtinyt ”routaantua” ulkona parin asteen pikkupakkasessa. Nimi ”routapaisti” tuleekin ymmärrykseni mukaan siitä, että paisti työnnetään sinne haaleaan (saunanlämpöiseen) uuniin suoraan pakastimesta, ”routaisena” möykkynä.

        Routapaistin onnistumisella ja ulkoilman lämpötilalla ei siis ole käsittääkseni mitään oleellista yhteyttä.

        Tuo uunitus 1,35 kg / 9 tuntia / 70–80 °C antoi tulokseksi hyvin tasaisen punaisen värin paistin sisäosiin. Pinta oli tummanruskea, mutta ruskeus ei ulottunut monenkaan millin syvyyteen. Leikatessa punaista lihasnestettä valui sisimmistä osista muutama pisara.

        Monen mielestä tuo liha olisi ollut arvatenkin ”raakaa” tai ”veristä”, mutta meidän ruokakuntamme makuun se osui nappiin. Ulkopaistiksi tulos oli yllättävän murea! Jos joku haluaa kokeilla ja pitää kypsemmästä lihasta, jatkakoon paistoaikaa tai nostakoon lämpötilaa. Kaikki omalla vastuulla.


      • Njam njam kirjoitti:

        Yhtä hyvin olisin voinut työntää jääkaappiinkin – jos olisin halunnut lämmittää jääkaappia ja sen sisältöä turhaan! Työnsinpähän ulos, kun en viitsinyt huoneenlämpöönkään jättää.

        Ei se paisti tietenkään 4–5 tunnissa ehtinyt ”routaantua” ulkona parin asteen pikkupakkasessa. Nimi ”routapaisti” tuleekin ymmärrykseni mukaan siitä, että paisti työnnetään sinne haaleaan (saunanlämpöiseen) uuniin suoraan pakastimesta, ”routaisena” möykkynä.

        Routapaistin onnistumisella ja ulkoilman lämpötilalla ei siis ole käsittääkseni mitään oleellista yhteyttä.

        Tuo uunitus 1,35 kg / 9 tuntia / 70–80 °C antoi tulokseksi hyvin tasaisen punaisen värin paistin sisäosiin. Pinta oli tummanruskea, mutta ruskeus ei ulottunut monenkaan millin syvyyteen. Leikatessa punaista lihasnestettä valui sisimmistä osista muutama pisara.

        Monen mielestä tuo liha olisi ollut arvatenkin ”raakaa” tai ”veristä”, mutta meidän ruokakuntamme makuun se osui nappiin. Ulkopaistiksi tulos oli yllättävän murea! Jos joku haluaa kokeilla ja pitää kypsemmästä lihasta, jatkakoon paistoaikaa tai nostakoon lämpötilaa. Kaikki omalla vastuulla.

        Kyllä - nyt ymmärrän tuon "roudan" merkityksen ja pitkää paistoaikaa ja matalaa lämpöä tuollainen paisti tietysti tarvitseekin. Ja useimmat muutkin paistit pitääkseen mehut sisässään.

        Voipihan olla, että tuo loppumarinointi ulkona on vain jonkinlainen äijäporukan kuriositeetti. Siinä tietysti paisti saa makunsa ja suolautuu. Hyvältähän tuo kuulostaa, jovain.


      • RipeThePooh
        crudo kirjoitti:

        Kyllä - nyt ymmärrän tuon "roudan" merkityksen ja pitkää paistoaikaa ja matalaa lämpöä tuollainen paisti tietysti tarvitseekin. Ja useimmat muutkin paistit pitääkseen mehut sisässään.

        Voipihan olla, että tuo loppumarinointi ulkona on vain jonkinlainen äijäporukan kuriositeetti. Siinä tietysti paisti saa makunsa ja suolautuu. Hyvältähän tuo kuulostaa, jovain.

        Googletin otsikon mukaisesti Maaritin uutta biisiä mutta tänne osuin. Hyvä niin.

        Seitsemän vuotta sitten jemmasin tulevaa käyttöä varten Alko Etiketistä oheisen ohjeen. En vielä ole kokeillut, mutta jospa lähiaikoina.

        Ymmärsin niin, että paitsi suolautumiseen, niin myös lihan "tekeytymiseen" on tuo odotteluaika ajateltu.

        KAARLO SCHILDTIN TJÄLKNÖL (= 'ROUTAMÖYKKY')

        Laita 1 1/2 kg'n jäätynyt lihakimpale (sisä- tai paahtopaisti) 75 ºC uuniin 12 tunniksi.
        Tämän jälkeen aseta liha muovipussiin, jossa on alla oleva suolaliuos.

        6 dl vettä
        1 1/2 dl karkeaa suolaa
        1 tl sokeria

        Sulje pussi.
        Nelisen tuntia muovipussissa ja liha on valmista nautittavaksi.


           Alkon asiakaslehti Etiketti 3/2001

        PS. On toi Maaritin biisikin ihan jees.
        -ripe


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      231
      4148
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      112
      2614
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      38
      2345
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      81
      1426
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      114
      1394
    6. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      48
      1169
    7. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      77
      1075
    8. Ne viimeiset kerrat

      Kun katsoit minua niin lämpimästi. En unohda sitä ❤️
      Ikävä
      59
      943
    9. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      45
      926
    10. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      911
    Aihe