Routapaisti – ensikokeilu!

Njam njam

Tulipa kokeiltua sitten tuotakin – ja taatusti teen toistekin!

Ohjeita löytyy hakukoneilla monenlaisia. Itse säveltelin seuraavaan tapaan:

Hirven ulkopaistin pala 1,350 kg suoraan pakastimesta uuniin yön yli, noin 9 tunniksi, lämpöasetuksena 75 °C.

Aamulla tein kattilaan marinadin: sulatin parin-kolmen desin vesitilkkaseen kourallisen merisuolaa (= kaiken, mitä paketin pohjalta löytyi). Sekaan vielä 3 pientä laakerinlehteä, ehkä 15 katajanmarjaa murskattuna, jauhettua mustapippuria, ripaus siirappia ja kattilan sisällön hiukan kiehahdettua (kattilan ollessa jo poissa liedeltä) vielä pullollinen (0,33 l) olutta.

Uunista lämpimänä otettu paisti mahtui liemeen juuri ja juuri upoksiin. Kattilan sisältöineen vein ulos (– 2–3 °C) 4–5 tunniksi. Sitten paisti pois liemestä ja muovipussissa jääkaappiin.

Paisti illalla ohuina viipaleina lautaselle kylmänä. Samalle lautaselle lämpimät tykötarpeet ja lämmin kastike.

Viiniksi sattui tarttumaan kouraan
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006532 Ei ollut huonokaan valinta.

A vot!

Reseptejä: ”routapaisti” tai ”jääpaisti”.

4

4770

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuon marinadin saatan suoloineenkin ymmärtää, mutta mikä taika tuossa ulosviennissä lienee - siis nopeassa jäähdytyksessä?

      Saman varmaan ajaisi, jos pistäisi vaikka pakkaseen, mutta ei liene yhtä eksoottinen tapa. Ajattelin näjetsen, että taitaa onnistua vain kylmillä keleillä ja meidän leveyksillä tänä talvena ei monta routapaistipäivää ole ollutkaan.

      • Njam njam

        Yhtä hyvin olisin voinut työntää jääkaappiinkin – jos olisin halunnut lämmittää jääkaappia ja sen sisältöä turhaan! Työnsinpähän ulos, kun en viitsinyt huoneenlämpöönkään jättää.

        Ei se paisti tietenkään 4–5 tunnissa ehtinyt ”routaantua” ulkona parin asteen pikkupakkasessa. Nimi ”routapaisti” tuleekin ymmärrykseni mukaan siitä, että paisti työnnetään sinne haaleaan (saunanlämpöiseen) uuniin suoraan pakastimesta, ”routaisena” möykkynä.

        Routapaistin onnistumisella ja ulkoilman lämpötilalla ei siis ole käsittääkseni mitään oleellista yhteyttä.

        Tuo uunitus 1,35 kg / 9 tuntia / 70–80 °C antoi tulokseksi hyvin tasaisen punaisen värin paistin sisäosiin. Pinta oli tummanruskea, mutta ruskeus ei ulottunut monenkaan millin syvyyteen. Leikatessa punaista lihasnestettä valui sisimmistä osista muutama pisara.

        Monen mielestä tuo liha olisi ollut arvatenkin ”raakaa” tai ”veristä”, mutta meidän ruokakuntamme makuun se osui nappiin. Ulkopaistiksi tulos oli yllättävän murea! Jos joku haluaa kokeilla ja pitää kypsemmästä lihasta, jatkakoon paistoaikaa tai nostakoon lämpötilaa. Kaikki omalla vastuulla.


      • Njam njam kirjoitti:

        Yhtä hyvin olisin voinut työntää jääkaappiinkin – jos olisin halunnut lämmittää jääkaappia ja sen sisältöä turhaan! Työnsinpähän ulos, kun en viitsinyt huoneenlämpöönkään jättää.

        Ei se paisti tietenkään 4–5 tunnissa ehtinyt ”routaantua” ulkona parin asteen pikkupakkasessa. Nimi ”routapaisti” tuleekin ymmärrykseni mukaan siitä, että paisti työnnetään sinne haaleaan (saunanlämpöiseen) uuniin suoraan pakastimesta, ”routaisena” möykkynä.

        Routapaistin onnistumisella ja ulkoilman lämpötilalla ei siis ole käsittääkseni mitään oleellista yhteyttä.

        Tuo uunitus 1,35 kg / 9 tuntia / 70–80 °C antoi tulokseksi hyvin tasaisen punaisen värin paistin sisäosiin. Pinta oli tummanruskea, mutta ruskeus ei ulottunut monenkaan millin syvyyteen. Leikatessa punaista lihasnestettä valui sisimmistä osista muutama pisara.

        Monen mielestä tuo liha olisi ollut arvatenkin ”raakaa” tai ”veristä”, mutta meidän ruokakuntamme makuun se osui nappiin. Ulkopaistiksi tulos oli yllättävän murea! Jos joku haluaa kokeilla ja pitää kypsemmästä lihasta, jatkakoon paistoaikaa tai nostakoon lämpötilaa. Kaikki omalla vastuulla.

        Kyllä - nyt ymmärrän tuon "roudan" merkityksen ja pitkää paistoaikaa ja matalaa lämpöä tuollainen paisti tietysti tarvitseekin. Ja useimmat muutkin paistit pitääkseen mehut sisässään.

        Voipihan olla, että tuo loppumarinointi ulkona on vain jonkinlainen äijäporukan kuriositeetti. Siinä tietysti paisti saa makunsa ja suolautuu. Hyvältähän tuo kuulostaa, jovain.


      • RipeThePooh
        crudo kirjoitti:

        Kyllä - nyt ymmärrän tuon "roudan" merkityksen ja pitkää paistoaikaa ja matalaa lämpöä tuollainen paisti tietysti tarvitseekin. Ja useimmat muutkin paistit pitääkseen mehut sisässään.

        Voipihan olla, että tuo loppumarinointi ulkona on vain jonkinlainen äijäporukan kuriositeetti. Siinä tietysti paisti saa makunsa ja suolautuu. Hyvältähän tuo kuulostaa, jovain.

        Googletin otsikon mukaisesti Maaritin uutta biisiä mutta tänne osuin. Hyvä niin.

        Seitsemän vuotta sitten jemmasin tulevaa käyttöä varten Alko Etiketistä oheisen ohjeen. En vielä ole kokeillut, mutta jospa lähiaikoina.

        Ymmärsin niin, että paitsi suolautumiseen, niin myös lihan "tekeytymiseen" on tuo odotteluaika ajateltu.

        KAARLO SCHILDTIN TJÄLKNÖL (= 'ROUTAMÖYKKY')

        Laita 1 1/2 kg'n jäätynyt lihakimpale (sisä- tai paahtopaisti) 75 ºC uuniin 12 tunniksi.
        Tämän jälkeen aseta liha muovipussiin, jossa on alla oleva suolaliuos.

        6 dl vettä
        1 1/2 dl karkeaa suolaa
        1 tl sokeria

        Sulje pussi.
        Nelisen tuntia muovipussissa ja liha on valmista nautittavaksi.


           Alkon asiakaslehti Etiketti 3/2001

        PS. On toi Maaritin biisikin ihan jees.
        -ripe


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6955
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1239
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1032
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    6. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      834
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      781
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe