Mantelimassainen laskiaispulla

Jäsen_J

Mikä ihmisiä vaivaa kun joka paikkaan pitää tunkea hilloa ja kermavaahtoa...

Itse olen aina kolmella vuosikymmenellä syönyt laskiaispullan mantelimassan kera.

Hillo- ja kermavaahtoleivonnaisia on muutenkin jo tarpeeksi niin pitääkö laskiaispullasta tehdä tusinatavaraa tunkemalla sinne hilloa ja kermavaahtoa...? Eihän se silloin enää eroa mitenkään muista hilloa ja/tai kermavaahtoa sisältävistä pullista... ei hyvää päivää kansalaiset !!!

Tämä trendihän näkyy kaiken muun lisäksi myös Suomen kansan vyötäröllä, kun kaikkeen pitää laittaa hilloa ja kermavaahtoa... kohta ei varmaan edes hernekeitto kelpaa ilman hilloa tai kermavaahtoa...

Älkää ihmiset pilatko laskiaispulla-nautintoa hillolla ja kermavaahdolla... kaupassa löytyy hillo- ja kermavaahtotäytteisiä leivonnaisia muitakin, joten jos sellainen on pakko ostaa niin ostakaa sitten jokin muu kuin se hillolla ja kermavaahdolla raiskattu laskiaispulla.

Tähän loppuun vielä oma vinkkini laskiaisen makunautintoon:

Mantelimassainen laskiaispulla laitetaan syvään lautaseen. Päälle kaadetaan lämmintä/kuumaa maitoa ainakin sen verran, että lautasen pohja peittyy. Muistetaan kaataa maitoa myös laskiaispullan väliin. Nautitaan sopivan pehmeästä laskiaispullasta joko teelusikalla tai ruokalusikalla.

HYVÄÄ LASKIAISTA (& Runeberginpäivää) KAIKILLE !!!

13

801

  Vastaukset

  • Hyvä provo suomi24.fi:ltä itteltään taas

   • Pakko mainita edelliselle kirjoittajalle, ettei tämä ole suomi24:n provo eikä provo muutenkaan.
    Olen "vain" kolmekymppinen suomi24:n pitkäaikainen käyttäjä, enkä ole töissä Enirolla.

    Lapsuudenkodissani syötiin laskiaispullaa kuvaamallani tavalla, joten sieltä tullut oma tapani syödä laskiaispullaa.

    Mutta faktaa on se, että hilloa ja kermavaahtoa on jo muissa pullissa ja muissa leivonnaisissa, joten siitä syystä olen "perinteisen" mallin kannalla.


  • olen käyttänyt mantelimassaa niin kauan kun olen laskiaispullia itse tehnyt(myös vanhempani on käyttänyt niin sitä kautta tottunut). En ole koskaan syönyt laskiaispullaa missä olis hilloa, mut pakko myöntää etten kyllä haluakkaan...

  • Mantelimassan ongelma on vain siinä, että se maistuu yksinkertaisesti aivan kamalalta! Samaa inhottavaa karvasmantelin makua on myös marsipaanissa ja kirsikkaliköörissä.
   INHOTTAVAA!

  • Täytyy kyllä kommentoida tähän lauseeseen, että marsipaani "kunniaan".Ei pidä paikkansa, sehän on jokaisen pullaa syövän ihmisen oma asia, onko siinä marsipaania vai hilloa..Jokainen ihminen syö sitä mikä tuntuu oikealta ja maistuu hyvältä. Mauista ei voi tinkiä!!

  • Mantelimassa TAI hillo... Meillä on laitettu joskus molempiakin saman pullan väliin! :D Mantelimassa sinne omasta mielestäni sopii paremmin.

   Ihmettelen runebergintorttujenkin tekoa nykyään! Monista torttuohjeista ja valmiina ostetuista tortuista puuttuu kokonaan OLENNAISIN osa eli karvasmanteli tai punssi!! Eihän se ole runebergintorttu silloin ollenkaan, jos se ei maistu oikealle!

   Ne jotka eivät noista mauista tykkää, niin ottakoon tilalle muun leivoksen ja siinä se. Miksi muita pitää kiusata toisten nirsoilulla?? Ihmettelen vaan!

   • Meillä Suomessa ihmiset ylipäätään vierastavat makuja. On makuaisti koulittu kaikilla HK:n sinisillä lenkeillä ja keitetyllä perunalla siihen malliin, ettei mikään erottuvampi maku sovi. Erottuva on esim. juuri se punssin maku, joka nykyisin Runebergeistä puuttuu monesti.

    Kaiken pitäisi olla teollisen makuista, hajutonta ja mautonta. Siinä meikäläinen maku.

    Ja sitten ovat tietty nämä äitylit, jotka ostavat runebergejä "vain lapsille" ja lapsoset kun ei tykkää punssin mausta niin ei sitä sitten saisi ollenkaan olla, kenellekään. :(


  • Suomalainen makuaisti on sellainen, ettei se syty muusta kuin siitä hillosta. Mantelimassa ja marsipaani eivät maistu suomalaiselle, keskieurooppalaiselle kylläkin.

   Olen itsekin kärsinyt tästä, koska olen mantelimassan ja marsipaanin fani. Vaikeaa se vain on meillä Suomessa - olemme vähemmistössä. Leipomot tekevät sitä, mitä ihmiset kysyvät ja ostavat, eli siis HILLOLLA TÄYTETTYÄ TUUBAA.

  • Selitys on ihan yksinkertainen. Suomalainen elintarviketeollisuus tekee kaiken mahdollisimman halvalla ja se näkyy tuotteiden resepteissä ja "maussa". Perinteinen laskiaispullan täyte, mantelimassa, on paljon kalliimpi raaka-aine kuin teollisesti tuotettu ja lisäainein kyllästetty hillo. Ihan samasta syystä Runebergin tortuista on nykyisin jätetty pois punssi, kun siinäkin voi teollisuus säästää sentin tai pari. Niin kuin näkyy, aika monet on teollisuus onnistunut jo "opettamaan" hillotäytteisiin halpalaskiaispulliin ja luonnon aineista tehtyä ja kalliimpaa mantelimassaa jopa vierastetaan, kun on aina totuttu syömään halvempia ruoka-aineita.

  • kuin mantelimassastakaan. Kaikkein mieluiten laitan laskiaispullan väliin pakastemarjasurvosta (sokeritonta) ja kermavaahtoa. Jos ei ole vaihtoehtoja, kaavin hillon / mantelimassan vähin äänin ulos pullasta servettiin.

  • Laskiaispulla on mantelimassalla. Hillopulla on sitten jotain muuta.

   Voidaan verrata karjalanpiirakkaan. Ei sitäkään kutsua karjalanpiirakaksi, ellei se ole tehty perinteisesti ja siihen kuuluvista raaka-aineista.

  • Mantelimassa on laskiaispullan alkuperäinen ja aito täyte.

   Mantelimassatäytteistä laskiaispullaa alettiin syödä Ruotsissa jo 1700-luvulla ja sieltä laskiaispullaperinne on tullut Suomeen. Laskiaispulla yleistyi Ruotsissa vasta 1800-luvun loppupuolella ja se saapui Suomeen 1900-luvun alkupuoliskolla ruotsinkielisten rannikkoseutujen kautta.

   Tarinan mukaan laskiaispullan olisi keksinyt ruotsalainen leipurioppilas, jonka leipurimestari lupasi säästää raipparangaistukselta, mikäli tämä kehittäisi uuden ja entistä paremman pullan. Leipurioppilas keksi laittaa pullan väliin mantelimassaa ja kermavaahtoa ja säästyi rangaistukselta.

   Alkujaan laskiaispullat syötiin usein lautaselta, jossa oli lämmintä maitoa. Aikaa myöten herrasväen herkku levisi tavallistenkin ihmisten kahvipöytiin eikä pullaa enää syöty lautaselta lämpimän maidon kera vaan kahvin kanssa.

  • Ei kiitos teollista hilloa eikä mantelimassaa kumpaakaan, yäk.

   Nvm55

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut