sitkeää poroa

käristys

Mikä siinä on kun pakasteporosta on usein tullut aika sitkeää käristystä? kuinka kauan pitäis hauduttaa, vai vaihteleeko pakasteiden taso paljonkin?

18

7095

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syitten mukaan...

      kokeileppa poikittain niin ei takuulla ole sitkeää. Jos oot ostanu valmista käristystä niin se voi olla mitä vaan.

      • Aradiatar

        ..n. 4tuntia pienellä lämmöllä kansi päällä. Muistithan käyttää rasvaa ja silavasuikaleita.
        Jos sitten ei onnistu, niin johan on kumma. :D
        Saksanhirvikäristyksestäkin saa ihan syötävää kun jaksaa hauduttaa tarpeeksi kauan.


      • tuntia hauduttaa
        Aradiatar kirjoitti:

        ..n. 4tuntia pienellä lämmöllä kansi päällä. Muistithan käyttää rasvaa ja silavasuikaleita.
        Jos sitten ei onnistu, niin johan on kumma. :D
        Saksanhirvikäristyksestäkin saa ihan syötävää kun jaksaa hauduttaa tarpeeksi kauan.

        niin varmaan pannukin hautuu puhki.

        Alkuperäiseen poronkäristykseen lisätään suola ja voi. Ei muita mausteita. Käristys leikataan jäisestä lihasta pieninä vuoluina, eikä taatusti tarvi noin pitkää aikaa hautua. Tämä on isäni resepti.
        Lisukkeena puolukkahilloa ja muusattua perunaa.

        Saksahirvikäristyksestä ei tule syötävää vaikka hauduttaisi puoli vuotta, on se kamalan makuista.


    • taso vaihdella,

      sillä joskus käristys tuli suht. nopeasti valmiiksi, siis n. 30min. Muusinteon ajan hautui.
      Ennen meillä oli mahdollisuus saada oikeata käristettä, nyt se voi olla ihan mitä vaan.

      Kaupoissa on riistakäristystä ja se on sekasin mitä tahansa, lähinnä jotain saksanhirveä ja makukin on hirveä.

      Käristäminen on lyhyehkö ruoanlaittotoimenpide, eikä tarkoita tuntikausien hauduttamista. Onkohan lappalaiset unohtaneet siinä porolihahuumassaan asiakkaansa?

      • sapuskan ystävä

        Aslak ahne. Kierompaa heimoa ei löydy kuin savosta.
        Poropaisti 400 mummoa per kilo. Hakkaa Keskonkin hinnoittelussa.


      • ahnehtijoita
        sapuskan ystävä kirjoitti:

        Aslak ahne. Kierompaa heimoa ei löydy kuin savosta.
        Poropaisti 400 mummoa per kilo. Hakkaa Keskonkin hinnoittelussa.

        Kaikkea pitäisi saada halvalla, niinpä ostetaan saksanhirveä ja ties mitä raatoa "porona". Tilaapas vaikka deliporo.fi kokonainen tai puolikas poro ja siihen lisäksi aina puolet pekonia, niin saatpas maistuvaa!


      • stop, stop !!!
        ahnehtijoita kirjoitti:

        Kaikkea pitäisi saada halvalla, niinpä ostetaan saksanhirveä ja ties mitä raatoa "porona". Tilaapas vaikka deliporo.fi kokonainen tai puolikas poro ja siihen lisäksi aina puolet pekonia, niin saatpas maistuvaa!

        kyllä täällä fiksua ja lupsakkaa porukkaa on niinkuin pohjoisessakin, kaikkea sopivasti sekaisin :)))
        juuri tein puikulamuusia, puikuloitten kuoriminen on vähän kuin hyttysten naiminen, mutta kyllä tulee hy-vä muusi ja keitto, on niin maan perskutarallaa hyviä pottuja mihin ruokaan vaan ja miten vaan laitettuna.


    • tiedä

      mitä poroa olet ostanut. Valmiit "poronkäristyslihat" eivät todellakaan ole sitkeitä, kypsennysajaksi riittää puoli tuntia. Osta Ruotsissa (Norrbottenissa) pakattua poronkäristyslihaa, Suomen Lapin porolihantuottajat ovat hinnoitelleet itsensä pellolle "(etten sanoisi "Pelloon"), älä osta suomalaista poronkäristyslihaa. Ja siitä olen samaa mieltä, että uusiseelantilainen "riistakäristysliha" on lähinnä ongelmajätettä.

      • sapuskan ystävä

        Näin minäkin olen tehnyt jo vuosikaudet. Ruotsinpuolen Nils-Oula ei ole niin ahnes kuin virkaveljensä itäpuolella rajaa. Samalle se poro muuten maistuu ruotsissakin, eikä kielivaikeuksiakaan ole sillä puhuvat ihan kelvollista "meän kieltä" jota ymmrtää kielitaidotonkin. Deliporo firmana on luku sinänsä. Mahtaneeko epäluotettavampaa firmaa suomenmaasta löytyäkään. Monet tuttavani ovat pettyneet kyseiseen putiikkiin, ei tullut tavara koskaan, hinnat eivät pitäneet, tavaran laatu kyseenalaista jne. Enpä siis kehuisi.


      • M. Atkalainen
        sapuskan ystävä kirjoitti:

        Näin minäkin olen tehnyt jo vuosikaudet. Ruotsinpuolen Nils-Oula ei ole niin ahnes kuin virkaveljensä itäpuolella rajaa. Samalle se poro muuten maistuu ruotsissakin, eikä kielivaikeuksiakaan ole sillä puhuvat ihan kelvollista "meän kieltä" jota ymmrtää kielitaidotonkin. Deliporo firmana on luku sinänsä. Mahtaneeko epäluotettavampaa firmaa suomenmaasta löytyäkään. Monet tuttavani ovat pettyneet kyseiseen putiikkiin, ei tullut tavara koskaan, hinnat eivät pitäneet, tavaran laatu kyseenalaista jne. Enpä siis kehuisi.

        Ajeltiin Jäämeren lenkki ja tultiin Tornionjokilaaksoa pitkin alaspäin. Pajalassa pistäydyttiin Ruotsin puolella. Savuporopaisti tuntui siedettävän hintaiselta ja sitä ostettiin jonkinmoinen klöntti.

        Seuraavana päivänä kävimme Rovaniemellä Joulupukin pajakylässä. Tiskin takaa meille huudeltiin, että olisi maukasta savuporoa tarjolla. Saattoipa ollakin, mutta hinta oli tuplat Pajalasta ostamaamme verrattuna.

        Kerroimme tietenkin tämän poron tarjoajalle. Hän valisti meitä sanoen, että kaikki Ruotsissa sillä hetkellä myytävä poro oli kotoisin Suomesta. Tšernobyl oli poksahtanut vuosi, pari aikaisemmin, eivätkä Ruotsissa kasvaneet porot kelvanneet syötäviksi (suurempi laskeuma kuulemma siellä). Poroa vietiin Suomesta Ruotsiin tukevan vientituen turvin, joten sitä pystyttiin myymäänkin paljon halvemmalla.

        Tuskinpa tuo Tšernobyl enää tänä päivänä vaikuttaa, mutta sellainen oli selitys silloin.

        Poronlihan hinta pk-seudun liikkeissä on nykyisin sellainen, etten ainakaan minä köyhä ymmärrä, kenellä moiseen ylellisyyteen on varaa.


      • liekittäjä
        M. Atkalainen kirjoitti:

        Ajeltiin Jäämeren lenkki ja tultiin Tornionjokilaaksoa pitkin alaspäin. Pajalassa pistäydyttiin Ruotsin puolella. Savuporopaisti tuntui siedettävän hintaiselta ja sitä ostettiin jonkinmoinen klöntti.

        Seuraavana päivänä kävimme Rovaniemellä Joulupukin pajakylässä. Tiskin takaa meille huudeltiin, että olisi maukasta savuporoa tarjolla. Saattoipa ollakin, mutta hinta oli tuplat Pajalasta ostamaamme verrattuna.

        Kerroimme tietenkin tämän poron tarjoajalle. Hän valisti meitä sanoen, että kaikki Ruotsissa sillä hetkellä myytävä poro oli kotoisin Suomesta. Tšernobyl oli poksahtanut vuosi, pari aikaisemmin, eivätkä Ruotsissa kasvaneet porot kelvanneet syötäviksi (suurempi laskeuma kuulemma siellä). Poroa vietiin Suomesta Ruotsiin tukevan vientituen turvin, joten sitä pystyttiin myymäänkin paljon halvemmalla.

        Tuskinpa tuo Tšernobyl enää tänä päivänä vaikuttaa, mutta sellainen oli selitys silloin.

        Poronlihan hinta pk-seudun liikkeissä on nykyisin sellainen, etten ainakaan minä köyhä ymmärrä, kenellä moiseen ylellisyyteen on varaa.

        Yleensä selitys on sellainen,että haukutaan naapuria. Poro on kallista myös Suomen lapissa, mutta koittakaapa ostaa Tenon lohta, sillä on kullan kanssa sama hintaryhmä.


      • pohjoisesta 
        M. Atkalainen kirjoitti:

        Ajeltiin Jäämeren lenkki ja tultiin Tornionjokilaaksoa pitkin alaspäin. Pajalassa pistäydyttiin Ruotsin puolella. Savuporopaisti tuntui siedettävän hintaiselta ja sitä ostettiin jonkinmoinen klöntti.

        Seuraavana päivänä kävimme Rovaniemellä Joulupukin pajakylässä. Tiskin takaa meille huudeltiin, että olisi maukasta savuporoa tarjolla. Saattoipa ollakin, mutta hinta oli tuplat Pajalasta ostamaamme verrattuna.

        Kerroimme tietenkin tämän poron tarjoajalle. Hän valisti meitä sanoen, että kaikki Ruotsissa sillä hetkellä myytävä poro oli kotoisin Suomesta. Tšernobyl oli poksahtanut vuosi, pari aikaisemmin, eivätkä Ruotsissa kasvaneet porot kelvanneet syötäviksi (suurempi laskeuma kuulemma siellä). Poroa vietiin Suomesta Ruotsiin tukevan vientituen turvin, joten sitä pystyttiin myymäänkin paljon halvemmalla.

        Tuskinpa tuo Tšernobyl enää tänä päivänä vaikuttaa, mutta sellainen oli selitys silloin.

        Poronlihan hinta pk-seudun liikkeissä on nykyisin sellainen, etten ainakaan minä köyhä ymmärrä, kenellä moiseen ylellisyyteen on varaa.

        Pistäydyin pari kuukautta sitten Kylmäsen tehtaanmyymälässä Pudasjärvellä.

        Suuri yllätys oli, että säilykeliha
        http://www.kylmanen.fi/sivut/src/yleiset/tuotehaku.php?tuote=poronlihaa400gsailyke oli himpun halvempaa kuin samankokoinen purkki tätä:
        http://www.kylmanen.fi/sivut/src/yleiset/tuotehaku.php?tuote=naudanlihaa400gsailyke !

        Eihän tuollainen säilykeliha tietenkään mitään kulinarismin riemujuhlaa ole, olipa valmistettu mistä elukasta hyvänsä. Perusmössöä arkipöperöihin. Se vain ihmetyttää, miten etelässä hirmuhintaiseksi luokiteltu poronliha voi olla (ainakin säilykelihan muodossa) jopa nautaa halvempaa noilla leveysasteilla.

        Tulihan tuolta pikku poronpaistikin ostettua ja heti kotiin päästyä valmistettua. Eihän se mitään halpaa ollut, mutta hinta oli sentään eri tasolla kuin etelässä.


      • maksaa noin
        pohjoisesta  kirjoitti:

        Pistäydyin pari kuukautta sitten Kylmäsen tehtaanmyymälässä Pudasjärvellä.

        Suuri yllätys oli, että säilykeliha
        http://www.kylmanen.fi/sivut/src/yleiset/tuotehaku.php?tuote=poronlihaa400gsailyke oli himpun halvempaa kuin samankokoinen purkki tätä:
        http://www.kylmanen.fi/sivut/src/yleiset/tuotehaku.php?tuote=naudanlihaa400gsailyke !

        Eihän tuollainen säilykeliha tietenkään mitään kulinarismin riemujuhlaa ole, olipa valmistettu mistä elukasta hyvänsä. Perusmössöä arkipöperöihin. Se vain ihmetyttää, miten etelässä hirmuhintaiseksi luokiteltu poronliha voi olla (ainakin säilykelihan muodossa) jopa nautaa halvempaa noilla leveysasteilla.

        Tulihan tuolta pikku poronpaistikin ostettua ja heti kotiin päästyä valmistettua. Eihän se mitään halpaa ollut, mutta hinta oli sentään eri tasolla kuin etelässä.

        16€/kg S-marketeissa kautta maan, myyvät sitä muutkin, mutta mulla toi "ässä" on lähin ja aika iso, hyvinvarustettu valikoimiltaan.
        halli on lähellä myös, mutta siellä on kaikessa 5-10 € hintalisää.


    • pohtija laskija

      Kylmäsen purkki hintoja itsekin ihmetellyt. Tein vähän laskelmia mielenkiinnosta. Poron ruhon 2012 hinta n.7e/kg sis.luut arvonlisävero= 10,50-11 €/kg (omakustannushinta). 400g:n purkissa 60%poroa ja 10%sikaa. Kaupassa kyseinen purkki maksaa 4-5€.
      Pelkkä poronliha maksaa purkkiin yli 2,5 € purkki sianliha muut aineet rahdit työntekijät tehdaskulut yms. Kaupan siivu tuotteesta n.30%, joten kauppa maksaa tuotteesta 3-3,5 €. Jokainen voi itse päätellä voiko tuotteen sisältö 60% poroa, pitää paikkaansa tai onko sisältö sitä mitä pitäisi.

      Eli 0,5-1 €:n pitää pitää sisällään purkin sianlihan muut aineet rahdit työntekijät tehdaskulut yms. Kyseisen hinnan pitää myös sisältää valmistajan kate. Eihän kukaan myy mitään alle omien.

      Tässä ehkä selkeyttä miksi poronliha maksaa tai pitäisi ainakin maksaa.

    • Yksinkertaista

      Valmistusaika ja lopputuloksen sitkeys riippuvat käytetystä lihasta, paisti tai lapa. Kuten naudassakin paisti on mureampi kuin lapa ja kypsyy täten nopeammin.

    • sissi999

      Ostakaa poro kokonaisena

    • Anonyymi

      Lumiporolta saatiin helvetin sitkasta, mutta kallista poron ulkofilettä,( 2× 600g maksoi hiluja vaille 80e), valitettiin, niin vastaus oli että korvaavat seuraavassa tilauksessa, arvatkaapa tilattiinko, ..no ei todellakaan.🤢

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin sinussa haluan koskea

      Tilanne, että pääsisin tutustumaan eri kohtiin sinussa, mitä haluaisin kokeilla. Käsiin haluaisin tutustua, hieroa niitä
      Ikävä
      42
      2256
    2. Sairaammaksi menee: Musk alkaa sensuroida Zelenskyin viestintää X:ssä

      IL: Musk puuttuu Zelenskyin viestintään – X:ään tulossa muutoksia "Elon Musk sanoo korjaavansa X:n, jotta käyttäjät voi
      Maailman menoa
      228
      2014
    3. Kerro nyt jotain

      Itsestäsi minkä haluaisit kaivattusi tietävän?
      Ikävä
      111
      1548
    4. Toisen ihmisen sydämellä

      leikkiminen on äärettömän moraalitonta. Antaa turhiaa toiveita ja sitten olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vo
      Ikävä
      144
      1281
    5. On tämä meidän ikäero jo turhan suuri

      Kannattaisi tutustua samanikäisiin.
      Ikävä
      115
      1207
    6. PAM:in mainos, älä mene tänään ruokakauppaan

      kannatan kovasti kaupan työntekijöille lisää liksa. MUTTA lakossa on huonoa, nyt kauppiaat näkevät kuinka vähällä henki
      Ammattiliitot
      138
      1114
    7. Oho! Toivo Sukari paljastaa erikoisista iltatoimista Nadja-vaimon kanssa: "Hän aina putsaa mun..."

      Oho! Onpa iltatoimet tällä pariskunnalla. Toivo Sukari ja Nadja Sukari menivät naimisiin v. 2019. Lue lisää: https://
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1099
    8. Millaisena luonteena

      Pidät kaivattuasi??
      Ikävä
      74
      1009
    9. Mitä ajattelet kun

      Katsot kaivattuasi silmiin? Mitä näet silmissä?
      Ikävä
      65
      963
    10. Olen otettu, mutta turhaan kulta testailet

      Sinua minä vaan ❤️
      Ikävä
      70
      950
    Aihe