waljusrieska

pipa

suomussalmella käydessäni söin waljusrieskaa, joka oli TOSI maukasta.olisiko kenelläkään ohjetta siihen.

5

6266

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Assessor

      kannattaisi kysyä Ämmän Leipomosta, jos vaikka paljastaisivat sinulle leipänsä reseptin. Muussa tapauksessa kannattaa kokeilla kainuulaisen ohrarieskan reseptillä:
      Götha ja Reima Rannikon Kainuun leipä –kirjan mukaan perinteisesti ”Kainuulle tunnusomainen paksu rieska tehtiin ohrasta. … Nesteenä rieskataikinassa käytti emäntä kylmää vettä, piimää tai piimän ja veden sekoitusta. Tavallista parempaa rieskaa tuli, kun käytettiin juustoleivästä jäänyttä heraa. … Kylmään liemeen emäntä liotti karkeat suolat ja vastasi kädellä joukkoon rieskajauhoja, joita ammensi kousikalla tai pelekalla jauhoämpäristä. Vastaaminen kävi parhaiten rahilla tukevatekoisessa rieskaämpärissä. Voimia, oikein hartiavoimia joutui emäntä kovaa taikinaa vastatessaan käyttämään. Lisäksi taikina oli niin kylmää, että leipojan kättä punoitti. Taikinaa ei saanut vaivata liiaksi eikä myöskään seisottaa valmiina pitkään, sillä muutoin olisivat kylmät aineet lämmenneet ja rieskoista olisi tullut sitkeitä. … Rieskojen leipominen aloitettiin heti, kun taikina oli tehty. Kaikki oli järjestetty valmiiksi: ison pirtinpöydän kansa oli käännetty niin, että alapuoli, leivinpöytä, oli tullut esille. … Jauhot ja tarpeelliset leiväntekovehkeet oli otettu esille, pelekka, pistinpuikko, leivinlasta. Jopa pöytä oli valmiiksi jauhotettu ohrajauhoilla. Emäntä kaapi lastalla taikinan rieskaämpäristä pöydälle. … Taikinaa muokattiin hetki jauhoissa, pyöriteltiin paksuksi pötköksi ja leikattiin lastalla sopivan kokoisiksi paloiksi. … Koska taikina oli kovaa, sitä piti aluksi leipoa nyrkillä painaen ja kämmenellä voimakkaasti taputellen. Tästä leipomistavasta johtuukin nyrkkirieskan nimi. … Jokaisella emännällä oli oma rieskamalli. Tekotapa ja rieskan koko menivät perintönä äidiltä tyttärelle ja ne olivat usein samantapaiset koko suvun naisilla. Suurimmillaan rieskat leivottiin tuuman paksuisiksi ja parin vaaksan läpimittaisiksi. … Hyvin tehty rieska oli kauniin pyöreä ja sileä sekä reunoistaan ehyt … Vaivattua taikinaa pyöriteltiin käsien välissä pöytää vasten, jolloin siitä muodostui paksu kiekko. Rieska paineltiin nyrkillä suunnilleen oikean kokoiseksi ja muotoiseksi. Pinta jauhotettiin. Rieska tasoiteltiin ja siliteltiin etukämmenellä molemmin puolin. Keskiosaa silittäessä painettiin kädellä voimakkaammin, jolloin rieska jäi reunoilta paksummaksi. … Työn täytyi tulla nopeasti valmiiksi, sillä muuten taikina kuivui … Kun rieska oli valmiiksi leivottu, se pisteltiin puutikulla. … Kylmät rieskat oli saatava nopeasti paistetuiksi kuumassa eli äkeässä uunissa, sillä vain silloin niistä tuli murakkaita. … Rieska ei saanut liiaksi »rusehtua». … Kypsät rieskat nostettiin limittäin pankolle liinan päälle jäähtymään. Valmiit rieskat tuotiin pöytään sellaisinaan ja niistä sai kukin taittaa itselleen palasia.”



      Vanhanajan nyrkkirieska

      0,5 l jääkylmää vettä
      ½ rkl suolaa
      9-10 dl karkeita ohrajauhoja (rieskajauhoja)

      Uuni pitää lämmittää valmiiksi ennen taikinan tekemisen aloittamista (ks. ohjeet ed.). Uunin lämpötila on 300 ºC. Nykyaikana rieskataikina on tehtävä pehmeäksi eikä sitä saa vaivata pitkään, ettei syntyisi sitkoa, sillä hyvän rieskan pitää olla mureaa. Hyvin karkeat jauhot on lisättävä varovasti taikinaan, ettei siitä tule liian kovaa. Rieska on kypsä, kun se on saanut hiukan väriä pohjaan ja pintaan, tuntuu kevyeltä ja kumajaa pohjaan koputettaessa.

      Lähde: Götha ja Reima Rannikko, Kainuun leipä

      • ja jeskamandeera

        tuossahan menee päivä jos jaksaa koko litania lukea


      • Hilpeä

        Ei se oo yhtään sama. Kainuun rieska on kova, mauton ja ohut kengänpohja. Waljusrieskassa on hiivaleipäjauhoja ja ohrajauhoja sekä hiivaa, öljyäkin näkyy olevan. Ehkä sen pystyis jotenki soveltamaan.

        Just eilen ostin kokeeksi tuollasen rieskan, en oo vielä maistanut.


    • pipa

      kiitos ohjeesta, kattava oli ja ihan loppuun asti luin ennenkuin leipasin ohjeen mukaan.
      just ja just hampaat "rieskaan" kykeni joten täytynee soveltaa lisäämällä muitakin jauhoja. periksi en anna ennenkuin saan jollainviisiin muistuttamaan ostorieskoa.

      • ko kahtelin

        http://terhinkeittiossa.blogspot.com/2006/11/kainuulaisia-herkkuja.html
        4 annosta
        2 dl vettä
        4 dl ohrajauhoja
        0,5 tl suolaa
        Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun uuni on valmis, sekoita kylmään
        veteen ohrajauhot ja suola. Jaa taikina pellille neljään osaan ja
        painele taikina litteiksi leiviksi. Pistele taikinan pintaan
        haarukalla reikiä ja paista n. 15 minuuttia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7086
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7043
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      107
      6156
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5185
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5098
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3457
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3370
    Aihe