waljusrieska

pipa

suomussalmella käydessäni söin waljusrieskaa, joka oli TOSI maukasta.olisiko kenelläkään ohjetta siihen.

5

6402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Assessor

      kannattaisi kysyä Ämmän Leipomosta, jos vaikka paljastaisivat sinulle leipänsä reseptin. Muussa tapauksessa kannattaa kokeilla kainuulaisen ohrarieskan reseptillä:
      Götha ja Reima Rannikon Kainuun leipä –kirjan mukaan perinteisesti ”Kainuulle tunnusomainen paksu rieska tehtiin ohrasta. … Nesteenä rieskataikinassa käytti emäntä kylmää vettä, piimää tai piimän ja veden sekoitusta. Tavallista parempaa rieskaa tuli, kun käytettiin juustoleivästä jäänyttä heraa. … Kylmään liemeen emäntä liotti karkeat suolat ja vastasi kädellä joukkoon rieskajauhoja, joita ammensi kousikalla tai pelekalla jauhoämpäristä. Vastaaminen kävi parhaiten rahilla tukevatekoisessa rieskaämpärissä. Voimia, oikein hartiavoimia joutui emäntä kovaa taikinaa vastatessaan käyttämään. Lisäksi taikina oli niin kylmää, että leipojan kättä punoitti. Taikinaa ei saanut vaivata liiaksi eikä myöskään seisottaa valmiina pitkään, sillä muutoin olisivat kylmät aineet lämmenneet ja rieskoista olisi tullut sitkeitä. … Rieskojen leipominen aloitettiin heti, kun taikina oli tehty. Kaikki oli järjestetty valmiiksi: ison pirtinpöydän kansa oli käännetty niin, että alapuoli, leivinpöytä, oli tullut esille. … Jauhot ja tarpeelliset leiväntekovehkeet oli otettu esille, pelekka, pistinpuikko, leivinlasta. Jopa pöytä oli valmiiksi jauhotettu ohrajauhoilla. Emäntä kaapi lastalla taikinan rieskaämpäristä pöydälle. … Taikinaa muokattiin hetki jauhoissa, pyöriteltiin paksuksi pötköksi ja leikattiin lastalla sopivan kokoisiksi paloiksi. … Koska taikina oli kovaa, sitä piti aluksi leipoa nyrkillä painaen ja kämmenellä voimakkaasti taputellen. Tästä leipomistavasta johtuukin nyrkkirieskan nimi. … Jokaisella emännällä oli oma rieskamalli. Tekotapa ja rieskan koko menivät perintönä äidiltä tyttärelle ja ne olivat usein samantapaiset koko suvun naisilla. Suurimmillaan rieskat leivottiin tuuman paksuisiksi ja parin vaaksan läpimittaisiksi. … Hyvin tehty rieska oli kauniin pyöreä ja sileä sekä reunoistaan ehyt … Vaivattua taikinaa pyöriteltiin käsien välissä pöytää vasten, jolloin siitä muodostui paksu kiekko. Rieska paineltiin nyrkillä suunnilleen oikean kokoiseksi ja muotoiseksi. Pinta jauhotettiin. Rieska tasoiteltiin ja siliteltiin etukämmenellä molemmin puolin. Keskiosaa silittäessä painettiin kädellä voimakkaammin, jolloin rieska jäi reunoilta paksummaksi. … Työn täytyi tulla nopeasti valmiiksi, sillä muuten taikina kuivui … Kun rieska oli valmiiksi leivottu, se pisteltiin puutikulla. … Kylmät rieskat oli saatava nopeasti paistetuiksi kuumassa eli äkeässä uunissa, sillä vain silloin niistä tuli murakkaita. … Rieska ei saanut liiaksi »rusehtua». … Kypsät rieskat nostettiin limittäin pankolle liinan päälle jäähtymään. Valmiit rieskat tuotiin pöytään sellaisinaan ja niistä sai kukin taittaa itselleen palasia.”



      Vanhanajan nyrkkirieska

      0,5 l jääkylmää vettä
      ½ rkl suolaa
      9-10 dl karkeita ohrajauhoja (rieskajauhoja)

      Uuni pitää lämmittää valmiiksi ennen taikinan tekemisen aloittamista (ks. ohjeet ed.). Uunin lämpötila on 300 ºC. Nykyaikana rieskataikina on tehtävä pehmeäksi eikä sitä saa vaivata pitkään, ettei syntyisi sitkoa, sillä hyvän rieskan pitää olla mureaa. Hyvin karkeat jauhot on lisättävä varovasti taikinaan, ettei siitä tule liian kovaa. Rieska on kypsä, kun se on saanut hiukan väriä pohjaan ja pintaan, tuntuu kevyeltä ja kumajaa pohjaan koputettaessa.

      Lähde: Götha ja Reima Rannikko, Kainuun leipä

      • ja jeskamandeera

        tuossahan menee päivä jos jaksaa koko litania lukea


      • Hilpeä

        Ei se oo yhtään sama. Kainuun rieska on kova, mauton ja ohut kengänpohja. Waljusrieskassa on hiivaleipäjauhoja ja ohrajauhoja sekä hiivaa, öljyäkin näkyy olevan. Ehkä sen pystyis jotenki soveltamaan.

        Just eilen ostin kokeeksi tuollasen rieskan, en oo vielä maistanut.


    • pipa

      kiitos ohjeesta, kattava oli ja ihan loppuun asti luin ennenkuin leipasin ohjeen mukaan.
      just ja just hampaat "rieskaan" kykeni joten täytynee soveltaa lisäämällä muitakin jauhoja. periksi en anna ennenkuin saan jollainviisiin muistuttamaan ostorieskoa.

      • ko kahtelin

        http://terhinkeittiossa.blogspot.com/2006/11/kainuulaisia-herkkuja.html
        4 annosta
        2 dl vettä
        4 dl ohrajauhoja
        0,5 tl suolaa
        Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun uuni on valmis, sekoita kylmään
        veteen ohrajauhot ja suola. Jaa taikina pellille neljään osaan ja
        painele taikina litteiksi leiviksi. Pistele taikinan pintaan
        haarukalla reikiä ja paista n. 15 minuuttia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      209
      3892
    2. Vassarit kummittelee pääni sisällä joulunakin

      Hetki sitten alkoi punakapina. Joulupäivään mennessä ollaan jo Lindtmanin nuoruusvuosien näytelmäkerhossa. Tapaninpäivän
      Maailman menoa
      30
      2354
    3. Oho, köyhyys väheni Marinin hallituskaudella

      👋💥🤕 Tuonkin Marinin hallitus sössi --- Vuosien 2019–2023 sosiaaliturva- ja verotusperusteiden muutokset suhteessa h
      Maailman menoa
      19
      1884
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      43
      1750
    5. Onko 65-vuotias liian vanha lähtemään rintamalle?

      Suomessa reserviläisikä nousee ensi vuoden alusta 65 ikävuoteen. Jatkossa asevelvollinen kuuluu reserviin sen vuoden lop
      Maailman menoa
      448
      1723
    6. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      84
      1582
    7. Kohuotsikoihin nousseet Aku Hirviniemi ja Mikko Leppilampi jouluna tv:ssä!

      Täydellinen joulu -leffassa on iso kaarti suomalaisia näyttelijöitä. Mukana mm. Elena Leeve, Antti Luusuaniemi sekä koh
      Kotimainen elokuva
      20
      1179
    8. Ex-Puoli seitsemän juontaja Anniina Valtonen yllättää - Uudessa roolissa tv:ssä!

      Monen suosikki Anniina Valtonen tv:ssä! Valtonen on tuttu Ylen meteorologina, mutta hän juonsi myös Puoli seiskaa. Nyt A
      Suomalaiset julkkikset
      31
      985
    9. Mitä metsaman tuottaa

      Törkypuhetta, ahdistusta, pahaa mieltä, riitaa, eripuraa, köyhien menestymättömien ja maattomien kurjien vähättelyä. Sit
      Tuusniemi
      111
      930
    10. Korvasiko kaupunki Morkon talon?

      Tän missä oli joku vesivuoto talon ulkopuolella? Vai miten saaga päättyi?
      Kuhmo
      7
      877
    Aihe