Ihmetyttää miksi kolesteroli on luokiteltu rasva-aineeksi? Vaikka kemiallinen kaava on C27H45OH eli toihan on mun mielestä alkoholi. Onko tämä vain viisaiden luokittelupoliittinen päätös vai mikä logiikka tuossa sitten on?
Joo, oon aika alkuvaiheessa vielä kemiaan tutustumisessa ja varmaan tulee eteen samanlaisia pähkäilyn aiheita...
Kolesterolista kysymys
6
851
Vastaukset
- molekyylibiologi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolesteroli
"Kolesteroli (C27H45OH) on steroideihin kuuluva tyydyttymätön, rengasrakenteinen, veteenliukenematon kiteinen alkoholi, ..."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rasva
"... Kemiallisesti rasvat ovat lipidejä, ..."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipidi
"... Lipidimolekyylin toinen pää on vesiliukoinen (hydrofiilinen) ja toinen ... hydrofobinen. Lipidit eivät edusta rakenteeltaan yhtenäistä yhdisteryhmää, mutta niille on ominaista, että ne liukenevat hyvin orgaanisiin liuottimiin, ... mutta ovat veteen liukenemattomia. ..." - yksinkertaista
Esim. etikkahapon kaava voidaan kirjoittaa C2O4H2. Missä näet hapon? Tai C2OH3OH, alkoholi?
Ei ole kyse viisaampien byrokraattisista päätöksistä vaan "tosiasioista". Kaikki OH-ryhmän sisältämät yhdisteet eivät ole alkoholeja. Kolesteroli on steroli-yhdisteryhmään kuuluva yhdiste (lipidi mutta ei sama kuin rasva).
Yleisesti suosittelen hyväksymään tosiasian, että muut ihmiset eivät välttämättä ole tyhmiä tai ajattelemattomia. Jos lukiossa kaikki ei selviä, se ei tarkoita sitä, etteikö joku olisi näitä asioita funtsinut (tämä ei ole kritiikkiä kysymystäsi kohtaan vaan ihan yleisesti!).
Esim. itse törmään vuosittain aloittaviin opiskelijoihin, jotka ovat sitä mieltä, että lukion ope on guru kaikessa ja jos se sanoi näin, niin sen on oltava. Yritä siinä nyt selittää, että on näitä juttuja opiskeltu tuplasti enemmän verratuna opettajaasi ja että munkin työ olisi helkutin helppoa jos asiat voisi jättää sille lukiotasolle. - sen on
luokitellut rasva-aineeksi?
Siitä kyllä keskustellaan ja kerrotaan ravinnon rasvojen yhteydessä, mutta en ole nähyt kenenkään sitä rasvaksi väittävän.
Se, että rasvoilla on vaikutuksensa sen muodotumiseen, eti tee siitä rasvaa muuten kuin väärinkäsityksissä. Aineitahan voi luokitella eri periaatteilla ja eri tarpeisiin. Kotitalouskäyttöön tuskin on järkevää luokitella pelkästään kemiallisten funktionaalisten ryhmien perusteella, terveystieteen alueella vaiktus ihmiseen lienee tärkeämpää kuin kemiallinen yhdisteluokka jne.
Ei se kolesterolin luokittelu rasva-aineeksi ole moka vaan synonyymi lipidille. Rasvamainen aine olisi ehkä vielä parempi nimitys lipidille.
http://www.tyoterveyskirjasto.fi/tyoterveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltm16919
Loppujen lopuksi milteipä mihin tahansa funktionaaliseen ryhmään kuuluva yhdiste on rasvamainen, kunhan siinä on sopivan suuri hiilivety"häntä". Olipa se sitten esteri, eetteri, alkoholi tai vaikka karboksyylihappo. Jälkimmäisessä toki pH vaikuttaa luonteeseen, mutta happamissa olosuhteissa ne ovat rasvaliukoisia.- haukikin on kala
Lisää nippelitietoa: aivojen kuivapainosta on n. 10% kolesterolia. Miettikää tarkoin miksi pitkään pelkästään kasvisravinnolla elävät ovat sellaisia kuin ovat.
- Anonyymi
Ei ole alkoholi vaan eläinsolun solukalvon lipidi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1472455
- 1761694
- 921578
- 691533
- 79914
Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k6875- 68851
- 59825
- 61798
Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes152745