Raclette illallinen

-Kati-

Tarkoituksena on pitää raclette illallinen ystävä porukalle.
Tarkoituksena tarjota lihaa ja kanaa plus muita kasviksia elikkäs sienia, kesäkurpitsaa, tomaatteja, ananasta yms mitä nyt mieleen sitten tuleekaan.
Mietinkin juuri että paljonko olisi hyvä varata lihaa ja kanaa per henkilö.
Onko tietoa kenellekään???

9

8313

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yleensä varataan noin 250 gr per syöjä. Nyt kun sinulla on kumpaakin tarjolla niin vähennä vähän määrää.

      Racletten kanssa syödään yleensä keitettyjä perunoita, esikypsennettyjä vihanneksia ja juureksia sekä etikkasäilykkeitä. Joskus sen kanssa saa myös Sveitsissä paikallista speckiä eli ilmakuivattua kinkkua.

      Olet näköjään tekemässä uudenlaista raclettea?

      • Ranskassa...

        ...racletteen kuuluu kokemukseni mukaan yleensa juuston lisaksi:
        - keitettyja perunoita
        - erilaisia lihaleikkeleita (perinteisesti ilmakuivattua kinkkua)
        - suolakurkkuja, hillosipuleita tms.
        - herkkusienia, tuoretta sipulia, tomaattia...

        Lisaksi voi mukana olla esimerkiksi naudan- tai sianlihaa ja/tai kanaa ohuehkoina siivuina joita voi paistaa raclette-laitteen grilliosassa, mutta ne eivat tietaakseni kuulu ihan perinteiseen racletteen.

        Tietenkin kukin tehkoon raclettensa kuten haluaa, mutta ei tuo aloittajan suunnitelma ihan tavanomaiselta versiolta kuulosta. Etenkin ananakset kuulostavat todella eksottisilta tahan tyypilliseen Ranskan ja Sveitsin maaseudulta peraisin olevaan ruokalajiin...


      • Ranskassa... kirjoitti:

        ...racletteen kuuluu kokemukseni mukaan yleensa juuston lisaksi:
        - keitettyja perunoita
        - erilaisia lihaleikkeleita (perinteisesti ilmakuivattua kinkkua)
        - suolakurkkuja, hillosipuleita tms.
        - herkkusienia, tuoretta sipulia, tomaattia...

        Lisaksi voi mukana olla esimerkiksi naudan- tai sianlihaa ja/tai kanaa ohuehkoina siivuina joita voi paistaa raclette-laitteen grilliosassa, mutta ne eivat tietaakseni kuulu ihan perinteiseen racletteen.

        Tietenkin kukin tehkoon raclettensa kuten haluaa, mutta ei tuo aloittajan suunnitelma ihan tavanomaiselta versiolta kuulosta. Etenkin ananakset kuulostavat todella eksottisilta tahan tyypilliseen Ranskan ja Sveitsin maaseudulta peraisin olevaan ruokalajiin...

        Näin olen minäkin racletteni syönyt. Tosin nykyään siihen grillisettiin kuuluu monasti se paistotasokin, jolla voi ainakin juuri mainitsemiasi ohuita siivuja lihaa grillata.

        Mikäpä sitä estää muuttamasta tätäkin johonkin suuntaan. Sveitsissä taitavat olla vähän puritaanisia racletten suhteen: käy vain oikeanlainen juusto (raclette) ja keitetyt perunat ja speck. Muu on kerettiläistä. Jaa toki - ne hillosipulit mahtuvat mukaan!

        Ja racletten sulatusteline on ihan omanlaisensa härveli - ei sellainen pienlapiosysteemi kuin meillä myydään vaan puolikas raclettetahkoa telineeseen ja halkaisupinta sulatuspintaa kohti. Kun juusto sulaa niin raapaisu veitsellä ja sula massa kunkin lautaselle. Taas juusto paahtumaan ja uusi raapaisu.

        Juustoa tulee - ja kuluu - tosi paljon.


      • raclette'n kanssa?
        crudo kirjoitti:

        Näin olen minäkin racletteni syönyt. Tosin nykyään siihen grillisettiin kuuluu monasti se paistotasokin, jolla voi ainakin juuri mainitsemiasi ohuita siivuja lihaa grillata.

        Mikäpä sitä estää muuttamasta tätäkin johonkin suuntaan. Sveitsissä taitavat olla vähän puritaanisia racletten suhteen: käy vain oikeanlainen juusto (raclette) ja keitetyt perunat ja speck. Muu on kerettiläistä. Jaa toki - ne hillosipulit mahtuvat mukaan!

        Ja racletten sulatusteline on ihan omanlaisensa härveli - ei sellainen pienlapiosysteemi kuin meillä myydään vaan puolikas raclettetahkoa telineeseen ja halkaisupinta sulatuspintaa kohti. Kun juusto sulaa niin raapaisu veitsellä ja sula massa kunkin lautaselle. Taas juusto paahtumaan ja uusi raapaisu.

        Juustoa tulee - ja kuluu - tosi paljon.

        Mitahan muuta juustoa kayttaisitte, crudo, raclette'n tekoon kuin itse raclette'a?

        Eivat ole ranskalaiset kerettilaisia, jos kayttavat ainoastaan raclette-juustoa raclette ateriaan. Niitakin on muuten useita lajeja juustotiskilla.

        Anoppilassa tarjotaan aterian kanssa keitettyja perunoita, cornichon-pikkukurkkuja ja leikkeleita jos jonkinlaisia. Ei siihen vihannekset ole kelvanneet.


      • raclette'n kanssa? kirjoitti:

        Mitahan muuta juustoa kayttaisitte, crudo, raclette'n tekoon kuin itse raclette'a?

        Eivat ole ranskalaiset kerettilaisia, jos kayttavat ainoastaan raclette-juustoa raclette ateriaan. Niitakin on muuten useita lajeja juustotiskilla.

        Anoppilassa tarjotaan aterian kanssa keitettyja perunoita, cornichon-pikkukurkkuja ja leikkeleita jos jonkinlaisia. Ei siihen vihannekset ole kelvanneet.

        No, sitähän minä juuri ehdotin: Raclette-juustoa, enpä muuta. Voihan sitä muutakin juustoa tietysti sulattaa perunan päälle. Mainitsin tuon sen vuoksi kun sitä on vähän vaikea saada Suomesta muuten kuin niinä viipaleina muovissa.

        Siteeraan: "Perinteinen Raclette on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto. Valmistukseen käytetty maito on joko pastöroimatonta tai pastöroitua. Juuston kypsytys vie 3-6 kuukautta. Raclette on lähtöisin Sveitsin kantonista nimeltä Valais, mutta sitä valmistetaan nykyään myös Ranskassa Savoijin, Franche-Comtén ja Bretagnen alueilla sekä Québecissä.

        Raclette on muodoltaan pyöreä kiekko, painoltaan noin 6 kg.

        Raclettea myydään myös savustettuna sekä valkoviinillä, pippurilla tai yrteillä maustettuna", eli laatujakin toki löytyy.

        Siteeraan lisää samaa lähdettä: "Perinteisiä lisukkeita ovat pienet, kiinteät perunat, hillosipulit, etikkakurkut, kuivattu liha (kuten ilmakuivattu kinkku), viipaloidut paprikat, tomaatit, sipulit, sienet sekä mustapippuri."

        Sinun suomenkielen ymmärryksesi lienee kesäterässä. No, eikös ne tomaatti ja paprika ainakin kuulu vihanneksiin. Paprika valittu jopa vuoden vihannekseksi.


      • tomaateista ja
        crudo kirjoitti:

        No, sitähän minä juuri ehdotin: Raclette-juustoa, enpä muuta. Voihan sitä muutakin juustoa tietysti sulattaa perunan päälle. Mainitsin tuon sen vuoksi kun sitä on vähän vaikea saada Suomesta muuten kuin niinä viipaleina muovissa.

        Siteeraan: "Perinteinen Raclette on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto. Valmistukseen käytetty maito on joko pastöroimatonta tai pastöroitua. Juuston kypsytys vie 3-6 kuukautta. Raclette on lähtöisin Sveitsin kantonista nimeltä Valais, mutta sitä valmistetaan nykyään myös Ranskassa Savoijin, Franche-Comtén ja Bretagnen alueilla sekä Québecissä.

        Raclette on muodoltaan pyöreä kiekko, painoltaan noin 6 kg.

        Raclettea myydään myös savustettuna sekä valkoviinillä, pippurilla tai yrteillä maustettuna", eli laatujakin toki löytyy.

        Siteeraan lisää samaa lähdettä: "Perinteisiä lisukkeita ovat pienet, kiinteät perunat, hillosipulit, etikkakurkut, kuivattu liha (kuten ilmakuivattu kinkku), viipaloidut paprikat, tomaatit, sipulit, sienet sekä mustapippuri."

        Sinun suomenkielen ymmärryksesi lienee kesäterässä. No, eikös ne tomaatti ja paprika ainakin kuulu vihanneksiin. Paprika valittu jopa vuoden vihannekseksi.

        paprikoista?


    • Eiköhän tämä keskustelu riitä jo yhdelle racletteillalliselle, jookos?

    • -Kati-

      Juu eli ei tuo minun kirjoittamani raclette illallinen ole se oikea tapa, vai mikä lienee sitten ihka oikea tapa. Noita oppeja tullut omasta nuoruudesta.

      Meillä illallinen sujui todella hyvin. ruokaa oli yllin kyllin. Härkää, possua, kanaa, riistaa, herkkusieniä, paprikaa, sipulia, kirsikkatomaattia, ananasta, persikkaa, aurajuustoa ja muita juustoja. Ja ruoka oli suussa sulavaa, aivan mahtavaa. Eiköhän tuossakin ole mielikuvitus rajana mitä voi racletella tehdä.

      • naudanlihaa, sianlihaa...

        vai kuinka? Vain Suomessa kutistuvat isot siat possuiksi teurastuksen yhteydeydessä ja tavallisesta Mansikista tulee härkä. Hmmm


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      43
      1491
    2. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      98
      1375
    3. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      309
      1329
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1135
    5. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      19
      1091
    6. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      68
      1083
    7. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      17
      1047
    8. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      71
      1022
    9. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      177
      902
    10. Vihdoinkin lavatansseja tv:ssä - Juhannuksena tanssitaan, bändeinä Yölintu ja Komiat!

      Jes, vihdoinkin lavatansseja taas televisiossa! Keskikesän juhlaa vietetään tänä juhannuksena Tuuloksen Kapakanmäellä ju
      Tanssi
      18
      841
    Aihe