"Mummon jauhelihapullat" RESEPTIÄ??

*n24

Eli kotona olisi tarkoitus tehdä lihapullia - hyviä sellaisia :) Kertokaapas omia lihapullareseptejänne,vai ovatko juuri ne parhaat reseptit niitä perhesalaisuuksia ;)?

Toki olen ennenkin lihapullia tehnyt,mutta jokin niistä jää puuttumaan. Mausteita yritetty käyttää,mutta tuntuu etteivät ne silti maistu kunnon vanhan ajan mummon lihapullilta.

Jos halukkaita auttamaan niin reseptit jakoon! Kiitos avustanne :)

26

22464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitemuori

      lisään yhden pienen anjovisfileen silputtuna tosi pieneksi. Liotan korppujauhot (jos kuivaa leivänkannikkaa löytyy kotoa) täysmaitoon. Kevytmaito tai rasvaton maito on liian kevyttä, melkein kuin vettä. Jos käyttää tuoretta ranskista, niin kannattaa painella lusikan avulla liika neste pois vaikka siivilässä.
      Tuoretta ranskista tulee käytettyä, sillä kaupan korppujauhoissa on sellanen pahvin haju ja maku.
      Sipulihakkelusta vähän kuullotan ensin. Jauhelihan jauhan itse (=naudan lapaa yleensä). Niin ja suolaa ei ihan koko teelusikallista tarvi.

      Tällä tapaa meillä, eikä ole salaisuus.

    • on helppo...

      Osta knorr sipulikeitto pussi, siinä pussissa on ohje lihapullille, kuulostaa ehkä aika haetulta mutta yllättävän hyvää tulee, ja helppoa :)

      • makua ilman lisäaineita

        Lihapullan teko on niin sippelijuttu perusaineista, että ei tarvita mitään pussikeittoja! Perusmaut saa esiin ihan suolalla.

        Lihapullia voi tehdä sipulilla tai ilman. Halukkaat voivat maustaa vielä pippurilla, valkosipulilla, chilillä. Vaihtelua saa vaikka sardiineilla taikka suolakurkkukuutioilla.


      • siksi...
        makua ilman lisäaineita kirjoitti:

        Lihapullan teko on niin sippelijuttu perusaineista, että ei tarvita mitään pussikeittoja! Perusmaut saa esiin ihan suolalla.

        Lihapullia voi tehdä sipulilla tai ilman. Halukkaat voivat maustaa vielä pippurilla, valkosipulilla, chilillä. Vaihtelua saa vaikka sardiineilla taikka suolakurkkukuutioilla.

        Makuasioita sanoi koira kun kulkusia nuoli...


    • -mamma

      myös sipulikeittopussia ja hyvää tulee.
      Korppujauhot liotan 1prk kermaviiliä.

      • Panhandle

        Sipulikeittoa kermaviiliin, seos jauhelihan sekaan, on minun perusreseptini jauhelihataikinalle. Se on nopea ja onnistuu aina. Kananmunaakaan ei välttämättä tarvita. Korppujauhoista olen sen sijaan luopunut melkein kokonaan, jos jotain lihanjatketta (sellainenhan korppujauho on ollut silloin, kun pullat pelkästä lihasta tehtynä olisivat tulleet liian kalliiksi) haluan käyttää, laitan mieluummin keitettyä perunaa.
        Meheviä pullia syntyy myös silloin, kun taikinaan lisätään raastettuja juureksia.

        Joskus innostun tekemään kreikkalaisia lihapullia, joiden tärkeitä ainesosia ovat lampaanjauheliha, tuoreet yrtit ja sitruuna. Fetalla ja oliiveilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa, ainakaan jos uskotaan niitä kreikkalaisia keittokirjoja, jotka minulla on hyllyssäni.


    • koekakku

      400 g jauhelihaa
      2 dl kermaa
      1 muna
      1 sipuli
      ½ dl soijakastiketta (Kikkoman)
      ½ dl kaurahiutaleita
      ½ dl vehnäjauhoja
      1 rkl sokeria/hunajaa/siirappia
      mustapippuria
      valkosipulia

      Sekoita kaikki ainekset - paitsi jauheliha. Älä vaivaa liikaa, sitkistä taikinaa. Anna turvota n. 15 min. Kääntele jauheliha joukkoon. Paista voilla pannussa tai pyörittele palloja ja paista uunissa.

      Huom. paista ensin 'koekakku' suolan ja rakenteen tarkistamiseksi. Voit paistaa koepullan vaikka mikrossa. Ruokalusikallinen taikinaa tassetille ja muutama kymmenen sekuntia täysillä. Tarvittaessa lisää jauhoja/nestettä.

    • *n24

      Kiitos teille!

      Kohta aletaan pullia vääntämään,katsotaan mitä tulee. Ehkä ensikerralla kokeilen taas jotakin toista variaatiota,näin varmasti löydän oman suosikkini :)

    • *n24

      Olipas herkullisia!!!

      Korppujauhot turvotin kermaviiliin,mausteena käytin sipulikeittopussia sekä pienen ripauksen grillimaustetta ja chiliä. Ei liian suolaisia vaan herkullisen maistuvia. Nyt vielä seuraksi pottumuusi :)

    • muuten nyky

      mummon lihapulliin.

      • ja eniten maistuu

        se soija ja muut ärtsykkeet, eli mummon lihapullista nämä sipulikettoon tehdyt on kaukana.

        Sipulikeiton voi toki tehdä itsekin, mutta lukekaa mitä siinä kaupan pussikeitossa oikeesti on.


      • sekaan kaikki mitä

        kaapista löytyy vanhettuvaa..
        - perunoita, muussia?
        - sämpylöitä?
        - vanhaa puuroa?

        sekaan munaa ja jauhettua lihaa, sopivasti mausteita ja nestettä (kermaa, maitoa) ja voita

        tästä se parhaat pullat syntyy!

        Parhaisiin pulliin ei tarvita mitään kaupan puolivalmisteita.


      • La4Manana
        sekaan kaikki mitä kirjoitti:

        kaapista löytyy vanhettuvaa..
        - perunoita, muussia?
        - sämpylöitä?
        - vanhaa puuroa?

        sekaan munaa ja jauhettua lihaa, sopivasti mausteita ja nestettä (kermaa, maitoa) ja voita

        tästä se parhaat pullat syntyy!

        Parhaisiin pulliin ei tarvita mitään kaupan puolivalmisteita.

        Yksi ohje:

        1 dl Vettä
        Korppujauhoja
        1 rkl Öljyä (oliivi)
        1 sipuli
        1 dl Majoneesia/ 1 purkki smetanaa/ Creme fraiche
        (Joskus laitan myös Creme Bonjourin pippuri-fraichea tai vastaavaa)
        500 g Jauhelihaa
        Tuoretta basilikaa, oreganoa tms.
        suolaa, pippuria, Santa Maria Chili mausteseosta

        Kannattaa kokeilla, niin mieleinen resepti löytyy.


      • sipulikeitto rules!
        sekaan kaikki mitä kirjoitti:

        kaapista löytyy vanhettuvaa..
        - perunoita, muussia?
        - sämpylöitä?
        - vanhaa puuroa?

        sekaan munaa ja jauhettua lihaa, sopivasti mausteita ja nestettä (kermaa, maitoa) ja voita

        tästä se parhaat pullat syntyy!

        Parhaisiin pulliin ei tarvita mitään kaupan puolivalmisteita.

        Oletteko te kaupanpuolivalmisteita hylkivät maistelleet sipulikeittoon tehtyjä lihapullia...?
        Ne on hurrrjan hyviä, olipa sitten lisäaineita tai ei, säilytäänpähän mullassa pidempään.

        Niin meillä laitetaan lihapulliin vielä puolet lihasta possua ja puolet hirveä. sekä mustapippuria...


    • On tämä

      Vaikka hakuttekin sipulikeittopussia niin mielestäni tämä resepti on paras:

      400-500g jauhelihaa
      purkki kermaviiliä
      sipulikeitto pussi
      1 kananmuna

      Sipulikeitto ja kermaviili sekoitetaan ja annetaan olla vähän aikaa.

      Lisätään se jauhelihaan. Sekaan vielä kananmuna. Kypsennys pannulla voi/öljy seoksessa.

      Nam. :)

      • Minervä

        400 g jauhelihaa
        1 dl kermaa
        1 sipuli
        1/2 dl korppujauhoja
        1 muna
        suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta

        1. Laita korppujauhot kermaan 5 min. turpoamaan. Ohjeessa on kahvikermaa, mutta itse käytän 15 % ruoanlaittokermaa
        2. LIsää loput aineet ja sekoita hyvin
        3. Pyörittele pulliksi ja paista 225 C uunissa.


      • Minervä
        Minervä kirjoitti:

        400 g jauhelihaa
        1 dl kermaa
        1 sipuli
        1/2 dl korppujauhoja
        1 muna
        suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta

        1. Laita korppujauhot kermaan 5 min. turpoamaan. Ohjeessa on kahvikermaa, mutta itse käytän 15 % ruoanlaittokermaa
        2. LIsää loput aineet ja sekoita hyvin
        3. Pyörittele pulliksi ja paista 225 C uunissa.

        Sipuli kannattaa mieheni mukaan kuullottaa ensin. Itse pidän sipulisemmasta ruoasta ja laitan raakana AINA jauhelihan sekaan. Mielestäni ravintoarvotkin ovat näin enempi kohdallaan ja lisempää sitten kun on sipulipihvien vuoro paistettuna.


      • mangokaaleppi

        hirveetä paskaa tollanen lisäainemössö

        opetelkaa kokkaamaan älkääkä tunkeko kunnon lihapulliin mitään valmisruokajauheita pellet


    • Opetti jo ihan vaahtosammuttimen kokoisena lihapullien paistoon.
      Hän on jo edesmennyt, hyvää " kotimatkaa" siis joten respeti ei siis
      enää ole salainen

      puoli kiloa sika-nauta jauhelihaa
      3 keitettyä ja raastettua perunaa
      kananmuna
      raastettu raaka sipuli (tässä on joku taika..)
      maustepippuria
      suolaa
      kermaa

      Taikina sekoitellaan näistä, ja se pitää vaivata hyvin. Sillä tavalla että siitä tulee kiinteä.
      Jos kermaa lurahtaa liikaa sekaan, niin tilanteen voi korjata lisäämällä hieman korppujauhoja
      ja vaivaamalla uudestaan. Mummo tarkisti aina suolan ja pippurin määrän raa´asta taikinasta maistamalla.

      Saa tekeytyä jääkaapissa / kellarissa mielellään vaikka parisen tuntia. Pullat paistetaan pannulla
      ihan voissa ja tarvittaessa uunissa jälkilämmöllä loppukypsytys jos "käsiala on iso" ja ovat kookkaita.
      Maistamalla tietää.

      Minä oikaisen tätä hommaa, varsinkin jos on kiire...

      400 g sika-nautaa (pakkauksessa on sen verran)
      purkki kermaviiliä
      sipulikeittoainekset
      kananmuna
      jos on niitä perunoita, sekaan vain raastettuna

      Perustaikina. Tähän voi lisätä halutessaan jauhetun anjoviksen, hakattua maustekurkkua,
      fetaa, tomaattipyrettä tai kaprista.

      Mummon lihapullista anekdootti... meidän koira on himona lihapulliin ja pyysin sitten
      isännän tuomaan niitä kaupasta, siis valmiita.
      Hänpä oli ostanut mummonlihapullia, omien sanojensa mukaan.
      Ajtauksena aika etova mutta hyvin on kelvanneet dogille :o)

      • lihapulla48

        Ei aikanaan voinut käyttää mitään keittopusseja tai soijaliemiä, kun ei niitä silloin ollut. Porkkanapään enimäinen ohje on aika lähellä sitä miten mummot pullansa silloin tekivät, täytyy toki muistaa että raaka-aineetkin olivat aikalailla erilaisia silloin, possu, kerma ja maito rasvaisempia kanamunatkin tulivat viljalla syötetyiltä kanoilta jne. Lopullisen kruunun antoi kotona kirnuttu voi missä pullat paistettiin ja tuo aika joka kultaa makumuistot.


      • Johannes cook
        lihapulla48 kirjoitti:

        Ei aikanaan voinut käyttää mitään keittopusseja tai soijaliemiä, kun ei niitä silloin ollut. Porkkanapään enimäinen ohje on aika lähellä sitä miten mummot pullansa silloin tekivät, täytyy toki muistaa että raaka-aineetkin olivat aikalailla erilaisia silloin, possu, kerma ja maito rasvaisempia kanamunatkin tulivat viljalla syötetyiltä kanoilta jne. Lopullisen kruunun antoi kotona kirnuttu voi missä pullat paistettiin ja tuo aika joka kultaa makumuistot.

        Nää on aikas maukkaita kanssa.
        http://worsa.typepad.fi/n/2009/11/ne-herkullisemmatjauhelihapihvit.html
        tai
        http://worsa.typepad.fi/n/2009/10/lihapullat-ja-spagetti-sisilian-tapaan.html
        tai
        http://worsa.typepad.fi/n/2009/10/sweet-and-sour-lihapullat.html


    • lihisbileet

      pilkoiin jauhamalla jauhelihan sekaan samaan aikaan sipulin kanssa, muuten ihan vakio taikina. itse olen oikein innostunut kokeilemaan kaikkea uutta ja jäynää, mm,sieniä , tuoretta paprikaa,porkkana raastetta,tomaattia,kepaplihaa,jauhan kaikki koneenläpi, sitten kun olemme syöneet pakastan ylimääräiset
      ensin laakealla alustalla kun ne ovat jäätyneet kaadan pussiin johon olen tehnyt ennemmin eri lihapullia,sekoitus ja kun on bileet niin arvatkaas, onko ollut suosittua kun sulatan pullat ja laitan haudutuskattilaan asennolle lämpimänä pito ja kaikki saavat ottaa sieltä esim, dippitikkuunsa pullan, siitä on seurannut monia hyviä jutusteluja kun porukka on vängännyt mitä pullia ne on, Lopuksi olen tosin kertonut jäynäni ja nyt jo arvuutellaan mitä olen pulliin laittanut.

    • los ei lihapullaa
    • jokainen mummeli

      teki taikinansa oman taitojensa ja makunsa mukaisen,Nyky mummot ostelee vain valmiita eineksiä.

    • safkaseireeni

      Näistä tulee mukavan mausteisia ja sopivat hyvin naposteltaviksikin.

      Tapaslihapullat

      700g naudan paistijauhelihaa
      100g Valion paahdettu chili -tuorejuustoa
      1 kuivattua keskivahva/vahva chili
      2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
      1/2 rkl mietoa sinappia
      1/2 rkl kuivattua oreganoa
      1/2 rkl kuivattua korianteria
      1 rkl paprikajauhetta
      3 valkosipulinkynttä hienonnettuna tai puristettuna
      1 purjo hienonnettuna
      1 muna
      rouhittua mustapippuria
      merisuolaa

      http://safkaseireeni.blogspot.com/

      1. Kuumenna uuni 200 asteeseen
      2. Leivinpaperoi matalareunainen uunipelti
      3. Yhdistä aineet ja pyörittele pieniksi lihapulliksi
      4. Asettele pellille ja paista noin 20-25min uunin keskitasolla
      5. Tarjoa kuumana dippikastikkeen kanssa

    • nimetön

      Raaka-aineet Lisää ostoslistalle
      700 g nautajauhelihaa Lisää ostoslistalle
      1 pss parsakeittoa (pirkka) Lisää ostoslistalle
      1 prk kermaviiliä (Hyla) Lisää ostoslistalle
      vajaa 1 dl korppujauhoja Lisää ostoslistalle
      n.1 tl mustapippuria Lisää ostoslistalle
      1 muna (nyt laitoin lisäksi lopun voitelumunan leivonnaisista) Lisää ostoslistalle
      Ohjeet
      ota jauheliha lämpimään siksi aikaa kun teet..

      laita kulhoon parsakeittopussi,kermaviili ja korppujauho..ja anna turvota noin 20-30 min

      lisää jauheliha ja mausteet (oman maun mukaan)

      lisää muna..

      pyörittele kostuteuin käsin pullat leivinpaperille pellin päälle

      paista 200 n.25-30 min keskitasolla

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      13
      1305
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1150
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      995
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe