8% perimästämme manipuloitu

Näin sen näen

Jopa 8% ihmisen perimästä on ns. endogeenisiä retroviruksia. Eli virusten perimäämme kiinnittämää koodia.

En ole lukenut mikä tilanne on muilla elukoilla tai kasveilla, mutta ei kai ole mitään syytä olettaa, että niillä tätä virusperäistä DNA-ta olisi vähemmän (tai enemmän).

Eli kun GM-fanaatikot väittävät, että ihminen geenimanipuloidessaan tekee jotain ihan muuta kuin mitä luonnossa voi ikinä tapahtua, niin ei se nyt ihan noin ole.

Perimästämme on 8% virusten sattumanvaraisesti geenimanipuloimaa. Miksi on niin hirveää, jos joku tiedemies muuttaa sian geenistöstä joitain promillen murto-osia? Viruksen sorkkivat kaikkien elävien perimää koko ajan. Ilman mitään suunnitelmaa tai riskianalyysiä.

7

1010

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on ihan totta.

      Ja minun isäni aikoinaan vasta ihan hirveetä
      geenimanipulaatiota teki kun äitiäkin kuulemma
      valitsi 8 vuotta ennenkuin erään geenit kelpuutti.
      No, ihan hyvät geenit minulle manipuloi.

    • elliivoo

      Näin on. En ymmärrä sitä hysteriaa mikä asian ympärille on noussut. Koko ajan niin kasvien, eläinten kuin ihmistenkin geenit manipuloituvat. Emme ole enää samanlaisia kuin kivikaudella. Kun geenimanipulaatiolla saadaan aikaan parempilaatuisia ja kestävämpiä kasvilajeja se on vain hyvä asia. Jalostusta on harrastettu vuosisatoja. Nyt sitä pystytään tekemään geenitasolla mikä antaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kasvin ominaisuuksiin kuin perinteinen jalostus.

      • ei edes huvita

        Ensin joku tietämätön alkaa kouhkaamaan geenimanipulaation ylivoimaisuudesta kun on kuullut pari lausetta geeneistä ja vetää ihan omat johtopäätökset asiasta, ja sitten toinen samanlainen vouhake yhtyy samaan mölinään.

        Enää ei edes naurata että suurin osa geenimanipulaation kannattajista ei tiedä asiasta juuri mitään vaan papukaijamaisesti toistelee samoja täysin virheellisiä "faktoja".

        Mutta eihän sille mitään voi jos ei vaan äly riitä kriittisesti käsittelemään asioita vaan mölisemään ja vouhkaamaan kuin eläintarhan paviaanit. Tyhmä on tyhmä vaikka voissa paistaisi, ei sille mitään voi. Huutakaa, möliskää, vouhottakaa, ette te muuta osaa. Jatkakaa vaan. Olette te eri nohevia poikia..


      • Näin sen näen
        ei edes huvita kirjoitti:

        Ensin joku tietämätön alkaa kouhkaamaan geenimanipulaation ylivoimaisuudesta kun on kuullut pari lausetta geeneistä ja vetää ihan omat johtopäätökset asiasta, ja sitten toinen samanlainen vouhake yhtyy samaan mölinään.

        Enää ei edes naurata että suurin osa geenimanipulaation kannattajista ei tiedä asiasta juuri mitään vaan papukaijamaisesti toistelee samoja täysin virheellisiä "faktoja".

        Mutta eihän sille mitään voi jos ei vaan äly riitä kriittisesti käsittelemään asioita vaan mölisemään ja vouhkaamaan kuin eläintarhan paviaanit. Tyhmä on tyhmä vaikka voissa paistaisi, ei sille mitään voi. Huutakaa, möliskää, vouhottakaa, ette te muuta osaa. Jatkakaa vaan. Olette te eri nohevia poikia..

        Saarnaat antaumuksella kuinka muut (kuin sinä?) vouhottavat, ovat tyhmiä eivätkä ymmärrä geeneistä jne.

        Minä en kuitenkaan näe viestissäsi yhtään ainoaa ketjun avaukseen liittyvä tiedon murusta, joka auttaisi viestisi lukijaa ymmärtämään asiaa edes rahtusen paremmin.

        Vai riittääkö se, että ymmärtää sinun olevan ah, niin paljon viisaampi kuin sinun kanssa eri mieltä olevat, että siinä ei sen kummempia perusteita tarvita?


    • Evolutionisti

      Irroittelet asioita mielesi mukaan ja sommittelet maailmankuvasi niiden mukaan. Pahinta on että yrität tuputtaa niitä muille hyväuskoisille.
      Endogeeniset retrovirus-geenit löytyvät kaikilta lajeilta. Tämä ominaisuus on juuri sitä symbioosia jolle kaiken elollisen olemassaolo perustuu. Virukset ylittävät lajirajat ja infektiossa solu ohjelmoituu siten, että se tulee ko. virukselle immuuniksi.

      Kyseessä ei ole summittainen solun mutaatio kuten gm muuntelussa on, samanlainen informaatio löytyy kaikilta luonnossa eläviltä otuksilta ihmisestä bakteeriin. Myös kasvua säätävien geenien toiminta on ihmisellä ja bakteerilla yhdenmukainen.

      Kun tällaiseen hienosti rakentuneeseen geeni-kentään siirretään luonnonvastaisesti manipuloitu virheellisesti ohjelmoitu geeni, se aluksi näyttää ylivoimaiselta uudelta lajikkeelta. Ylivoimaisuus voi saada ensiksi hyöteiset voimaan pahoin ja kuolemaan. Aikaa myöten myös muut elolliset tulevat saamaan osansa manipuloidun geenin eri tahoille levinneistä geeneistä, esim uudentyyppisen viruksen muodossa.

      Luonto on erehtymättömästi kehittänyt kaiken elollisen ensimmäisistä bakteereista ihmiseen ja kaikkeen elolliseen. On turha kuvitella että ihminen pystyy ilman näkyviä haittoja muutamassa vuodessa parantamaan evoluution miljardien vuosien yritys/erehdys tekniikalla hiottua rakennetta.

    • Nwofrl

      Olet oikeassa; virukset ovat kaiketi jopa evoluutiomme priimus-moottorina.

      Virus "osaa" tehdä hommansa paremmin kuin ihminen, vaikka ne tappavat hyvin usein. Geenimanipuloinnissa ei ole sinänsä mitään rikollista tai pahaa vaan kyse on siitä että sitä ei vielä osata tehdä kunnolla ja järkevästi - lapselle ei kannata antaa asetta.

      Tällä hetkellä kuvitellaan että manipulointi parantaa tai kehittää perimää. Se koetaan hyväksi asiaksi, jonkinlaiseksi kehitykseksi.
      Jalostajat eivät ole koskaan ymmärtäneet evoluutiota oikein; kyse ei ole absoluuttisesta paremmuudesta. Luonnonvalinta valitsee kahdesta pahasta vähemmän pahan.
      Käytännössä: Kuvitellaan geenimanipuloinnin tuottavan vain rajattuja vaikutuksia jotka lisäävät esim. tuottavuutta.

      Esim.

      Maidon tuottajat haluavat lehmiä jotka tuottavat mahdollisimman paljon maitoa. Tähän pyritään kaikin keinoin, myös geenimanipuloimalla.
      Lopputulos on se että saadaan enemmän maitoa yhdestä lehmästä. Mutta mihin hintaan?
      Lehmien utareet ovat sairaalloisen suuret; ne tulehtuvat herkemmin jne. Niille joudutaan syöttämään antibiootteja jatkuvasti, rehun seassa. Nämä antibiootit aiheuttavat resistenssiä mikrobeissa jne. Vähän ajan kuluttua tarvitaan vahvempia antibiootteja tai uusia. (oppikirja-esimerkki.)

      Kysymys on loppupeleissä siitä että kaikella on hintansa; ei voi manipuloida vaan yhtä kohtaa. Yhdellä piste-mutaatiollakin on kerrannaisvaikutuksensa; pienin mahdollinen mutaatio vaikuttaa useampaan geeniin.
      Tämän liskäksi se vaikuttaa, enemmän tai vähemmän, koko organismiin.

      Geenimanipulointia tehdään väärällä asenteella ja väärästä näkökulmasta; sillä haetaan taloudellisia etuja.
      Hyvin suppeasta näkökulmasta hyöty saadaan, mutta on pois muualta.

      Tilannetta voi verrata urheilijaan joka tekee päätöksen käyttää dopingia voittaakseen suuren summan rahaa pienellä aikajänteellä, siitä huolimatta että hän aiheuttaa itselleen kuolemanvaaran - vähintään vähentää omaa elinaikaansa.
      Mielummin päivä leijonan kuin viikko lampaana!?

    • manipulointia

      No eikö sitten ihmisten perimääkin kannattaisi parannella gm-menetelmin, saataisiin aikaan uusi parempi ihmisrotu? Esimerkiksi sodat, monet sairaudet ym. voitaisiin poistaa tällä tavoin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8855
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1227
    Aihe