Tietoa ja vinkkejä pavuista

aloittelija..

Olen harkinnut jättää lihansyöntiä vähemmälle. Proteiinin saanti pitäisi kuitenkin turvata. Pavut lienevät yksi hyvä vaihtoehto?

Nyt sitten vinnkejä eri pavuista.
Mitä kannattaa ostaa? Missä muodossa?
Mitä pavuista kannattaa laittaa ja miten?

13

4131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • - soijapapu -

      Soijapapu on kaikkein ravintorikkain papu. Siitä on jo jalostettu puolivalmiita ruokia kuten soijarouhe ja tofu. Niitä kannattaa käyttää.

      Sitten tietysti kannattaa käyttää muita papuja itse keitettynä. Ennen keittämistä ne täytyy huuhdella ja liottaa, ja mahdollisesti huuhdella vielä keittämisen jälkeen. Kullekin pavulle on omat ohjeensa, kannattaa siis ostaa ne pussissa, jonka kyljessä on valmistusohje.

      Linssit ovat nopeimmin valmistuneita "papuja". Kannattaa tutustua niihin myös.

      Pavut ovat ihan hyviä sellaisenaan, mutta niitä voi käyttää jauhettuna esim. jauhelihan korvikkeena, erityisesti murekkeessa.

      Sitten on vielä idätys, joka on ravitsemuksellisesti paras tapa valmistaa pavut.

    • löytyy

      - hampunsiemeniä
      - härkäpapuja
      - soijapapuja, tofua ja rouhetta/suikaleita
      - kidneypapuja
      - valkoisia papuja
      - ruskeita papuja
      - jättipapuja
      - mustia papuja
      - mungpapuja
      - vihreitä ja punaisia linssejä
      - kikherneitä, kikherne- eli gramjauhoja
      - vihreitä herneitä
      - pähkinöitä (mm. cashew, maapähkinä, saksanpähkinä)
      - siemeniä (auringonkukka, pellava, sesam, sinimailanen)

      Sitten on tietysti (täysjyvä)viljatuotteet, missä on ns. täydentävää proteiinia.

      • vanha kokki

        Valkoisista pavuista syntyy helposti maukas ja ravitseva salaatti.
        Tarvitset kuivattuja valkoisia papuja, jotka laitat likoamaan väljään kylmään veteen yön yli.
        Lisäksi tarvitset punasipulin ja puntin persiljaa.
        Kastikkeeseen 1 osa punaviinietikkaa, tai sitruunamehua 2 osaa hyvää oliiviöljyä ja hienoa merisuolaa sekä rouhittua mustapippuria.
        Valmista pavut ohjeen mukaan, ellei sitä ole, tee seuraavasti: Siivilöi pavut liotusvedestään, huuhtele juoksevan veden alla, laita pavut suolalla maustettuun veteen. Keitä hiljaksiin 2,5-3tuntia tai kunnes pavut ovat kypsiä. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi ja persilja hienoksi hakkelukseksi. Jäähdytä pavut, kun olet kaatanut keitinveden pois, kattilass leivinpaperilla peitettynä. Sekoita sipuli ja persiljasilppu papuihin ja lisää kastike. Laita papusalaatti tekeytymään jääkaappiin pariksi tunniksi. Nauti tuoreen patongin kera.
        Nopeampi muunos: Osta Heinz:n valkoisia papuja kirkkaassa liemessä. Huuhtele pavut ja jatka kuten edellä neuvottiin.


    • laiskimus..

      Vähän tuntuu työläältä tuo liottaminen ja keittäminen. Ja en oikein osaa varautua niin pitkälti ruuanlaittoon, että jo edellisenä päivänä mietteisin huomisen syömisiä. Olisiko tölkkipavut kelvollinen vaihtoehto?

      • Totta kai tölkkipavut ovat helpompi vaihtoehto - mutta käytä tölkistä vain nuo pavut. Heitä liemi kedolle - sillä ei yleensä tee juuri mitään. Jopa papupurkkien tomaattiliemikin etoo - ainakin minua.

        Pavut tölkissä ovat OK - jos nyt haluat kantaa roposi Heinzille tai muille globaaliyhtiöille. Jos taas haluat olla reilu, opettelet tekemään ruokaa itse ja rakastamaan sen valmistusta ja siihen kuluvaa vaivaa.


      • mutta kuivatavaraa ei voita

        Kun laittaa pavut likoon aamulla esim. ennen töihin lähtöä niin illalla ovat keittämistä vaille valmiita. Varsinkin painekeittimen kanssa ei tarvitse nähdä juurikaan vaivaa eikä tarvitse suunnitella etukäteen - itse ainakin vain heitän astiaan mitä lajia kulloinkin, ja alan sen pohjalta miettiä vasta illalla. Samalla vaivalla saa myös valmistettua isompia satseja, säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja pakastimessa kuukausia. Lisäksi tölkkipavut tulevat pidemmän päälle verrattain hyvinkin kalliiksi.

        Tofu, soijarouhe/ ym. valmiit soijavalmisteet, linssit, siemenet ja pähkinät (ja miksei ne tölkkipavutkin) ovat myös kätevä vaihtoehto laiskalle - ja hyvä olla kaapissa edes varalla myös ahkerammalla kotikokilla...


      • .........

        Kannattaa liottaa kerralla iso satsi papuja ja pakastaa ne vaikka pienissä erissä. Keittoaikakin lyhenee hieman pakastamisen ansiosta. Pakastimesta on sitten helppo aina ottaa ja keittää tarvittaessa.


    • Tässä olisi tarjolla meksikolaisen keittiön perusmössö pavuista - paistettuja pintopapuja. Ruokana ei kovin hienostunut, mutta tosi täyttävä ja maukas - eräänlainen papaumuhennos tai papupuuro.

      500 gr kuivattuja pintopapuja
      vettä
      2 dl kasvisöljyä - auringonkukka, oliivi
      1 sipuli ja yksi valkosipulinkynsi hienonnettuna
      1 chipotle-paprika, vaikka kuivattukin, muunkinlainen chili käy
      suolaa

      Kuumenna pari litraa vettä. Huuhtele pavut hyvin ja poista huonot sekä mahdolliset roskat. Pane pavut kiehuvaan veteen ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Nouki pavut reikäkauhalla vedestä ja huuhtele ne, heitä keitinvesi pois, uutta kylmää vettä tilalle ja pane pavut veteen. Anna veden kiehua ja keitä papuja noin kaksi ja puoli tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, ettei pääse kuivumaan.

      Kun pavut ovat kiehuneet ja pehmenneet, lisää suolaa maun mukaan ja anna papujen kiehua vielä kymmenen minuuttia. Ota pavut vedestä ja huuhtele vielä kerran. Säästä papujen keitinvesi muuhun käyttöön.

      Kuumenna öljy paistinpannussa. Silppua sipulit ja hauduta öljyssä. Lisää pannuun pavut ja murskaa ne haarukalla tai muulla murskaimella mosoksi. Jatka papumurskeen paistamista kunnes kaikki öljy on imeytynyt niihin. Lisää silputtu chipotle papumurskeen joukkoon.

      Pavuissa on lektiiniä, joka tekee niistä vähän jopa myrkyllisiä ja huonosti sulavia. Sen vuoksi pavut tulee liottaa, huuhdella ja keittää aina hyvin. Muuten saattaa yöllä tulla vaikeuksia - ainakin kavereille.

      Tämä papumuhennos sopii syödä ihan näin tai esimerkiksi tacokuorien välissä.

      • Tähän olen joissakin resepteissä nähnyt lisättävän myös juustoraastetta joukkoon. En maininnut sitä, mutta voisihan tähän ehkä lisätä juuston asemesta vaikka jotain juustonkorviketta tms.


    • --nopeammin?--

      Voiko pavut keittää painekeittimessä, että säästyisi aikaa? Vai onko parempi hauduttaa hiljaisella tulella pidempään?

      • Käsittääkseni painekeitintä käytetään juuri nimenomaan papujen keittoon. Se on yleinen Väli-Amerikassa - meillä harvinaisempi.

        Uskoisin, että painekeitin olisi paras ratkaisu pavuille.


      • --nopeammin?--
        crudo kirjoitti:

        Käsittääkseni painekeitintä käytetään juuri nimenomaan papujen keittoon. Se on yleinen Väli-Amerikassa - meillä harvinaisempi.

        Uskoisin, että painekeitin olisi paras ratkaisu pavuille.

        En tiedä, keitänkö liikaa vai mistä johtuu, mutta itselläni tulee painekeittimellä pavuista mössöä eli siihen keitinveteen jo liuennut enemmän aineksia kuin haudutettaessa niin, että kuoretkin ovat hajonneet. Sitten kun huuhtelee pavut, ei jää enää kovin paljon syötävää. Mutta joo, yritän ensi kerralla keittää vähemmän aikaa.


    • jos et aio vegaaniksi

      Jos aiot ainoastaan vähentää lihansyöntiä,niin käytä maitoa ja kananmunia, niistä saat proteiinia.Minusta ei olisi tullut kasvissyöjää jos heti olisi pitänyt syödä paljon papuja. Elimistö ei ehkä kelpuuta papuruokaa vaan reagoi ilmavaivoilla ja muilla oireilla. Kasvisruokaan kannattaa siirtyä maltillisesti ja vähän kerrassaan. Papuja voi silloin tällöin kokeilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      200
      4363
    2. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      42
      2016
    3. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      62
      1687
    4. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      133
      1363
    5. Martina on käynyt puhumassa viisauksia

      Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      1337
    6. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      93
      959
    7. SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?

      SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä
      Yhteiskunta
      26
      923
    8. Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!

      Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse
      Juomat
      10
      899
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      170
      818
    10. Voiko vauva uskoa ?

      Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9
      Helluntailaisuus
      186
      696
    Aihe