Luomuliha - löytyykö kysyntää?

vetabix

Kuten on huomattu, maustettujen ja marinoitujen lihatuotteiden parjaamiseen käytetty energia ylittää selvästi maustamattomien tuotteiden kysynnän. Toisinsanoen kiinnostusta on, mutta ei riittävästi, jotta maustamattomien tuotteiden menekki kohtaisi asiasta nousseen melun tason.

Kuinka on nyt sitten luomulihan kanssa, kiinnostaako tuo kuluttajaa tänä päivänä - todella? Mitä mieltä palstalaiset ovat, olisiko luomulahalle vuonna 2008 todellista kysyntää? Vai onko jälleen kyse samasta ilmiöstä kuin maustamattomien tuotteiden kohdalla - paljon melua tyhjästä?

Omat muistelot edellisestä yrityksestä myydä ja tarjota kuluttajalle luomulihaa ovat yksiselitteiset; kysyntää ei ollut juuri ollenkaan. Se oli se ja sama millaisia kampanjoita kyseisen ilmiön ympärille viritteli, kysyntä ei koskaan noussut millekään tasolle. Vasta kun hintaa alennettiin radikaalisti, oli kuluttajakin valmis ostamaan luomua lihana.

Kauppalehti Optio (28.2.2008) antaa oman panoksensa keskustelun avaamiseksi:

"Luomulihalle olisi kysyntää, mutta ei tarjontaa. Ruokakeskon johtaja Ari Akseli toteaa, että kyseessä on noidankehä. Järjestäytyneen ketjutoiminnan piiriin ei saada tarpeeksi luomulihaa, vaikka kaupat kyllä myisivät sitä.

Finfood Luomun johtaja Risto Pitkänen sanoo, että lihanvalmistajien olisi muutettava asennettaan. Luomutuotteet kyllä menisivät kaupaksi, jos nyt tulisi kunnon tuotteita markkinoille. Viisi vuotta sitten luomu ei vetänyt.

Syyt luomulihan vähäiseen tarjontaan ovat paljolti lihateollisuuden rakenteissa. Pahimmat ongelmat ovat räikeä ylikapasiteetti ja tuotannon keskittyminen. Isot lihatalot eivät saa valmistettua luomulihasta tarpeeksi suuria eriä, joten puolet Suomen luomulihasta jauhetaan tavallisen lihan joukkoon. Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala pitää ongelmaa järkyttävänä. Hän syyttää kauppoja rohkeuden puutteesta. Luomutuotteita ei mainosteta. Hautalan vetämä luomualan markkinastrategia tähtää luomun ja lähiruoan kulutuksen huomattavaan kasvuun vuoteen 2015 mennessä.
Enemmistö suomalaisista tekee kuitenkin ostopäätöksen hinnan perusteella. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Marja Innanen sanoo suomalaisten vieraantuneen ruuan alkuperästä.

Jukan Kotiliha on Suomen menestyneimpiä luomulihan jalostajia. Toimitusjohtaja Jukka Uusi-Kouvo näkee tulevaisuuden valoisana. Luomutilojen määrä on kasvanut, ja kauppakin panostaa jo luomuun. Luomusta ei kuitenkaan koskaan tule massojen tuotetta.
Perniön Lihassa uskotaan myös ostokäyttäytymisen muuttumiseen. Etenkin pääkaupunkiseudulla on ihmisiä, jotka arvostavat aitoa lihaa ja aitoja mausteita ja ovat valmiita maksamaan siitä. Perniön Liha ei käytä luomulihaa, mutta sitä voidaan harkita."

5

907

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luomuliha

      mennä parhaiten kaupaksi kauppahalleissa ja laadukkaille ravintoloille.

      Marketien asiakaskunnasta 90% ostaa vain kaikkein halvinta, mikä tunnetusti ei voi olla laadukasta. Hyvä ja halpa kun ovat eri asioita.

      • vanha kokki

        Satakunnassa Kullaalla, myy suoraan tilalta luomulihaa, ei kuulemma ole menekkivaikeuksia. He paloittelevat otuksen asiakkaan toiveiden mukaisesti ja jopa tuovat tilauksen kotiin. Luonnollisesti matkan pituudella on rajoituksensa.
        Mutta onhan noita muitakin, jos nyt katsoo tuon luomun itselleen niin tärkeäksi.


    • minua

      ei kiinnosta luomuliha tippaakaan. Riittää, että liha on muuten laadukasta sekä ehdottomasti marinoimatonta ja suikaloimatonta.

    • jusa15

      Jos euroopasta nyt kuitenkin rahdataan paljon lihaa niin eikö olisi mahdollista tehä diili eurooppalaisten luomulihojen suhteen, jotka ovat paljon halvempia kuin suomalaiset, kun asiakaskunta on isompi?

      Minua risoo normilihassa eläinten kohtelu. Kotimaisuus ei ole se juttu, vaan eläinten olot. Briteissä luomuliha oli n. 1-2 puntaa kalliimpi, ja siellä asuessa ostinkin aina sitä. suomessa liha on 2-3 KERTAA kalliimpaa..

      Kai se olisi parempi ratkaisu korvata teollisuusliha (joka mahdollisesti joka tapauksessa tulee ulkomailta) eettisellä tuontilihalla? Minä ainakin ostaisin. Köyhien opiskelijoide joukosta löytyy vaikka kuinka paljon idealisteja jotka olisivat varmasti valmiitaa maksamaan muutaman euron enemmän, mutta nykyiset hinnat ylittävät budjetin vain niin täysin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      291
      3197
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      82
      1591
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1321
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1222
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      44
      1136
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      156
      1025
    Aihe