Esperanto vai ido?

Jaakko

Pidättekö tavallista esperantoa vai idoa onnistuneempana? Itse olen idon kannalla.

5

1279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos ajatellaan keinokieltä sellaisin kriteerein, että sen on oltava mahdollisimman helppo oppia (perustuen tuttuihin valtakieliin) tinkimättä käytettävyydestä (mutta pysymällä silti "luonnollisena kielenä", jolla on luonnollisen kielen epäloogisuudet, hämäryydet, moniselitteisyydet), silloin interlingua on huolellisen kehityksen ansiosta ehdoton ykkönen. Esperonto on vanhojen ajattelutapojen tuloksena hätäisesti syntynyt ad-hock kieli, mutta tietysti historiallisesti merkittävä. Valitettavasti en tiedä paljoakaan idosta. Ilmeisesti päihittää esperanton.
      Mutta en ole ihan varma, onko millään näistä tilausta, markkinarakoa. "Bad English" maailman käytetyimpänä "luonnollisena kielenä", yhteisenä kielenä jyrää. Siis en näe mitään syytä opetella mitään noista kolmesta. Lojbanin opiskeluun on aivan eri syyt.

      • Risto K

        Interlinguan kehitystyö kesti pitkään ja se valmistui lopulta 1950-luvulla. Sitä siis kehitettiin imperialistisessa ilmapiirissä, ja "luonnollisesti" sen kehityksessä huomioitiin vain läntiset mahtikielet, tosin saksa ja venäjä vain marginaalisesti. Vaan eivätpä interlinguan tekijät arvanneet, että vuosikymmenen sisällä interlinguan julkaisemisesta lähes kaikki Eurooppalaiset siirtomaaimperiumit tulisivat hajoamaan, ja maailmantalouden napa alkaisi siirtyä kohti Aasiaa.

        Interlingua oli läpeensä läntinen kieli ja siitä tuli turha fossiili alta aikayksikön. Se yksinkertaisesti julkaistiin liian myöhään. Maailma ehti jo muuttua.

        Naurettavinta on se, että me eurooppalaiset tekokielten harrastajat vielä nielemme 60-120 vuotta vanhaa pajunköyttä täysin epäolennaisista kielistä, joista aika on ajanut ohi kauan sitten. Sen sijaan pitäisi suunnata katse siihen, millaista kieltä maailma nykypäivänä ja tulevaisuudessa voisi tarvita.


    • koko 6 tuumaa

      En osaa ottaa kantaa siihen kumpi on onnistuneempi rakenteellisesti, mutta mielestäni esperanto on 'markkinoiden valinta'. Esperanto on yleisin, laajimmalle levinnyt suunnitelmakieli.

      Vaikka eipä ole Esperantokaan lyönyt läpi toivotulla tavalla. Valitettavasti se taitaa ikuisiksi ajoiksi jäädä pelkäksi kuriositeettiksi.

      Esperanton kilpailijoiden käytännön merkitys on kuitenkin vieläkin marginaalisempi. Esperanto on käytännössä ainoa jolla olisi mitään mahiksia maailmankieleksi.

      • Juuso Rikksmann

        Miksi tyytyä huonompaan laatuun? IDO paljon loogisempi,helpompi oppia,much much kauniinpaa lausuttuna, eikä tarvitse erikoisnäppäimiä tietokoneella kirjoitettuna (samat kirjaimet kuin suomen kielessä)


    • Risto K.

      Sekä esperantolla että idolla on omat ongelmansa. Esperanto on helppo ja toimiva kieli ja sillä on paljon käyttäjiä, joten luettavaa ja keskustelukumppaneita riittää. Lisäksi esperanton väitetyt puutteet ovat suurimmaksi osaksi subjektiivisia. Esperanto on jo niin vakiintunut kieli, että sitä pitää opetella niin kuin muitakin vakiintuneita kieliä: sellaisena kuin se on.

      Idon pitäisi olla esperanton parannettu versio, mutta monet parannukset ovat mielestäni itse asiassa huononnuksia. Ei kannata uskoa kaikkea idolaista propagandaa. Lisäksi idolla on paljon vähemmän käyttäjiä kuin esperantolla, ja varsinkaan Länsimaiden ulkopuolella sitä ei osaa juuri kukaan. Maallikon kannalta ido on vähän erilaiseen pakettiin kääritty esperanto, jota ei puhu kukaan.

      Käytännön kielenä esperanto on ykkönen. Se on mennyt menojaan yli sata vuotta ja ido on kituuttanut yli sata vuotta. Siinä on tärkein ero.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      277
      2943
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1552
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1320
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      261
      1152
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1001
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      951
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      814
    Aihe