Kun ei kuori irtoa

kananmunasta

Aaaargh, nyt kävi sapettamaan niin valtavasti, että oli ihan pakko kysyä täältä. Pulma on seuraava: Miksei 5-7 minuuttia keitetystä kananmunasta irtoa kuori?! Käytän vain luomumunia eikä ongelmaa aina esiinny, joskaan munien merkillä ei vaikuta olevan osuutta asiaan. Laitan munat aina keittämisen jälkeen kylmään veteen, mitään väliä ei tunnu olevan ajalla, jonka munat siellä likoavat. Ärsyttää niin suunnattomasti nipsiä sitä kuorta irti sentti kerallaan, olisiko jollain pistää vinkkiä tai poppakonstia jolla kuoren saisi helposti irti? Kiitos!

12

1130

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syy..

      Aivan tuoreista munista kuori ei lähde kuin kiroilemisen avulla. Odota pari päivää, tai lopeta juuri munittujen munien ostaminen.

    • jäähdyttää

      ne juoksevan veden alla,tämä auttaa itselläni jonkin verran (käytän myös luomuja)

    • Munankuorija

      Kuten yllä todetaan, kaksi ratkaisevaa tekijää ovat
      a) munan tuoreus
      b) munan jäähdytys

      Mitä tuoreempi muna, sen vaikeampi kuoria. Ja heti keittämisen jälkeen munat pitää ehdottomasti jäähdyttää mahdollisimman kylmässä vedessä muutamia minuutteja. Silloin irtoaa jo helpommin - paitsi siis, jos muna on aivan vastamunittu...

      • kpkpkp

        Moi!

        Olen myös kuullut, että jos muna on vanha, ei siitä irtoa kuori kovin hyvin. Vanhalla siis tarkoitan yli neljä viikkoa vanhaa kananmunaa.

        Näin vanhaahan ei kovin moni suostu syömäänkään, mutta mahdollistahan sekin on.


      • Utelias Ilmari
        kpkpkp kirjoitti:

        Moi!

        Olen myös kuullut, että jos muna on vanha, ei siitä irtoa kuori kovin hyvin. Vanhalla siis tarkoitan yli neljä viikkoa vanhaa kananmunaa.

        Näin vanhaahan ei kovin moni suostu syömäänkään, mutta mahdollistahan sekin on.

        Keitetyistä munista irtoaa kuoriusein helpommin jos keitinveden kaatamisen jälkeen antaa munien kuivua hetken. Sitten vasta kylmään veteen joksikin aikaa.
        Munan tuoreudellaon varmaan vaikutusta myös.


      • olet aivan
        Utelias Ilmari kirjoitti:

        Keitetyistä munista irtoaa kuoriusein helpommin jos keitinveden kaatamisen jälkeen antaa munien kuivua hetken. Sitten vasta kylmään veteen joksikin aikaa.
        Munan tuoreudellaon varmaan vaikutusta myös.

        oikeassa UTELIAS ILMARI.


    • munaus

      Kaikkein sapettavinta on, jos jossain aamiaisbuffetissa ei irtoa kuoret munista.

      • se johtuu

        useimmiten siitä, että ammattitaidottomat keittiötyöntekijät eivät jäähdytä munia kylmässä vedessä, vaan yrittävät saada ne "pysymään lämpiminä" laittamalla ne suoraan kattilasta kuumina tarjolle. Mutta niin kuuluu tehdä vain löysänä syötäville munille, ei kovaksi keitetyille.


      • ne eivät
        se johtuu kirjoitti:

        useimmiten siitä, että ammattitaidottomat keittiötyöntekijät eivät jäähdytä munia kylmässä vedessä, vaan yrittävät saada ne "pysymään lämpiminä" laittamalla ne suoraan kattilasta kuumina tarjolle. Mutta niin kuuluu tehdä vain löysänä syötäville munille, ei kovaksi keitetyille.

        "laittamalla ne suoraan kattilasta kuumina tarjolle. Mutta niin kuuluu tehdä vain löysänä syötäville munille, ei kovaksi keitetyille."

        enää olekaan pehmeäksi keitettyjä, vaan ehtivät kypsyä koviksi. Monen hotellin aamiaispöydän 3 ja 6 minuutin munat ovat samanlaisia.

        Tyhmää ja ammattitaidotonta laittaa iso astiallinen pehmeäksi tarkoitettuja munia kuumana tarjolle ja vielä jonkun rätin alle.


    • Minkähän vuksi se kananmúna aamiaispöydässä pitäisi kokonaan kuoria? Kanahan on rakentanut erinomaisen tarjoiluastian aterioitsijalle ja mutoilija munalle syöntitelineen - munakupin.

      Muna munakuppiin - on sitten löysä eli kova - tanakalla veitsenviillolla munasta hattu pois ja lusikalla tai paahtoleivän viipaleella sisältö kitusiin. Siistiä ja sivistynyttä!

      Löysän kananmunan ystävät ripauttavat keltuaiseen muutaman murun sormisuolaa ja mustapippuria ja kauhovat keltuaisen kuoresta paahtoleivän soirolla. Jos talous on antanut varaa ostaa tryffeliöljyä putelin ja pitää tryffelin mausta, voi keltuaiseen tipauttaa pisaran öljyä - vain pisaran! - ja aika hyvä nautinto on rakennettu.

      Vähän kauhulla katselen kotomaassa niitä syöjiä, jotka riisuvat kananmunansa aamiaispöydässä kokonaan paljaaksi, haukkaavat kananmunasta ja leipää ja makkaraa päälle. Tai koettavat siivuttaa sitä leivän päälle puraisua varten. Roiskeita pöytä täynnä.

      Tuolla ylempänä on tarinaa siitä, miten ravintolan keittiöhenkilökunta säilyttää kananmunia korissa kankaan alla keiton jälkeen tai vielä pahempaa: kuumakuvussa liekki alla. Kuuden minuutin munat eivät ole enää taatusti kuuden minuutin munia tämän jälkeen!

      Keittiöhenkilökunta, hoi! Se minuuttimäärä mittaa munan löysyysastetta ja pitäisi tarjota syöjälle mahdollisuus valita millaisena munansa saa. Antakaa meille syöjille myös mahdollisuus luottaa siihen, mitä minuuttimäärä kertoo.

      • olen

        nyt ymmälläni, mitä oikein tarkoitat. Tottakai löysä muna syödään kuvaamallasi tavalla lusikalla, mutta kovaksi keitetyn munan syönti siten on kyllä äärimmäisen tuskallista, joskin toki sekin sinänsä vaivalla onnistuu. Niinhän tulee tehdyksi, kun löysäksi luulemansa muna osoittautuukin ihan kovaksi. Vaan kun lusikalla on ehtinyt aloittaa, pitää sillä myös jatkaa, ja hankalaa on.
        Ne kokonaan kuorittavat munat - joista täällä siis on ollut puhetta - ovat siis kovaksi keitettyjä.


      • olen kirjoitti:

        nyt ymmälläni, mitä oikein tarkoitat. Tottakai löysä muna syödään kuvaamallasi tavalla lusikalla, mutta kovaksi keitetyn munan syönti siten on kyllä äärimmäisen tuskallista, joskin toki sekin sinänsä vaivalla onnistuu. Niinhän tulee tehdyksi, kun löysäksi luulemansa muna osoittautuukin ihan kovaksi. Vaan kun lusikalla on ehtinyt aloittaa, pitää sillä myös jatkaa, ja hankalaa on.
        Ne kokonaan kuorittavat munat - joista täällä siis on ollut puhetta - ovat siis kovaksi keitettyjä.

        Viiden viiva seitsemän minuutin muna on yleensä vielä sisältä vähän pehmeä. Kova lienee yli sen - kahdeksan - kymmenen minuuttia. Kolmen minuutin muna on sisältä aivan löysä ja sen syönti lusikalla on jo vähän vaikeata - paahtoleivällä onnnistuu hyvin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Upea peppuisella naisella

      Upea peppuisella naisella on upea peppu.
      Ikävä
      85
      6294
    2. Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta

      Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t
      Tornio ja Haaparanta
      30
      3783
    3. törniöläiset kaaharit haaparannassa

      isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/
      Tornio ja Haaparanta
      28
      3140
    4. Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!

      https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu
      Maailman menoa
      369
      1696
    5. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      33
      1388
    6. Upea peppuisella miehellä

      Upea peppuisella miehellä on upea peppu.
      Ikävä
      27
      1330
    7. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      46
      949
    8. Anteeksi kulta

      En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv
      Ikävä
      11
      946
    9. Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."

      Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:
      Tv-sarjat
      11
      870
    10. Tykkään susta todella

      Paljon. Olet ihana ❤️
      Ikävä
      42
      849
    Aihe