Raakaöljy fossiilinen polttoaine?

aquaduct

Terve,
Tässä tänään saatiin lukea miten Brasilialaiset on löytäneet suurimman öljylähteen 30 vuoteen, amerikkalaiset on vakuuttununeita että alaskan pohjoispuolella on isot öljyesiintymät jne jne.
Mietin vaan että onko kukaan ikinä kyseenalaistanut teoriaa siitä että raakaöljy ehdottomasti on fossiilista alkuperää. Miettikääpä montako dinosaurusta ja katkarapua täytyy liottaa että niistä tulee tämmöset määrät öljyä mitä me kulutetaan. Suurin osa elikoistahan on vettä, eli isosta dinosta ei montaa tynnyrillistä vielä saada. Mitäs jos ihmiset vain tyytyvät tähän selitykseen fossiilisesta alkuperästä, kun eivät muuta keksi ja mitäs sen on väliä muutenkaan. Sitä väliä että jos alkuperä ei olekkaan kuolleet eläimet, vaan esim alkueläinten tuottama jätös, menee teoriat öljyn riittävyydestä ihan uusiksi ja isot öljy-yhtiöt joutuu perustelemaan öljynhintaa jollain toisella perusteella kuin nykyisellä öljyn riittämättömyydellä.

16

1875

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aquaduct

      Tähän samaan syssyyn voi ihmetellä sitä miten esim ranskan rannikolle taannoin haaksirikkoutuneen öljylaivan mereen valuneet öljyt on mystisesti kadonnut johonkin. Niiden pitäisi löytyä rantahietikosta muttei löydy. Kukaan ei tiedä mihin se katosi......

    • sinä itse

      sitä, miten paljon ehtii eliöperäistä ainesta kertyä miljoonien vuosien aikana!

      Ei ne öljykerrostumat ole muutaman - tai edes muutaman tuhannen - vuoden aikana kertyneet.

      Ja onkos sinulla joku muu selitys öljyn ja maakaasun olemassaololle?

      Ja mistä sinä tiedät, etteivät tiedemiehet olisi muitakin vaihtoehtoja selvittäneet? Ei vain ole ollut tarpeen pitää suurempaa meteliä hypoteeseista, jotka eivät johtaneet mihinkään.

      • Heillä oli oma teoria kaasun synnystä,he porasivat meteorikraatteria maakaasun toivossa. jostakin olivat saaneet päähänsä että kallioperän halkeamat olisivat kaasun kyllästämät. Sen kaasun alkuperää en muista miten he sitä päättelivät sinne tihkuneen. Eipä tullu Ruotsista kaasun suhteen omavaraista, ja lieneekö ollut ollenkaan kaasuja. Tuollaiset pintaan saakka olevat halkeama.. pohjavesi raskaampana ajaa kaasut pois halkeamista, luulisi olleen paljon pohjavettä :)) arvokasta sekin on


      • bergsman
        airfoil kirjoitti:

        Heillä oli oma teoria kaasun synnystä,he porasivat meteorikraatteria maakaasun toivossa. jostakin olivat saaneet päähänsä että kallioperän halkeamat olisivat kaasun kyllästämät. Sen kaasun alkuperää en muista miten he sitä päättelivät sinne tihkuneen. Eipä tullu Ruotsista kaasun suhteen omavaraista, ja lieneekö ollut ollenkaan kaasuja. Tuollaiset pintaan saakka olevat halkeama.. pohjavesi raskaampana ajaa kaasut pois halkeamista, luulisi olleen paljon pohjavettä :)) arvokasta sekin on

        Kyllä sieltä "Dalan ringistä" on löytynyt molempia, öljyä sekä kaasua.
        Ei tosin suurempia määriä, vaan kaasulla on esim lämmitetty taloja.
        Gotlannissa on on pumpattu öljyä n 100000 m3
        Ja hiiltäkin löytyy


    • airfoil

      Mutta kyseessä on hiilivety, ja tavallaan tisle. joten kai metsätkin muuttuu öljyksi, ja osa muuttuu hiileksi.. mutta aika paljon tavaraa on pitänyt maan uumeniin kadota että on syntynyt tuokin määrä,, ja kai prosessia on nytkin esim Mississippijoen deltan alle jää koko ajan orgaanista materiaalia, samoin Niilin,, siellä alkaa tulevaisuudessa öljyä syntyä.
      määrästä vielä suurin osa öljyn materiaalista lienee vielä karannut luontoon, ja levinnyt niin pieniksi pitoisuudeksi etti hyödyntäminen onnistu, vain pieni osa on jäänyt vangiksi sopivien kerrosten alle.

    • venäläiset tutkijat

      kyseenalaistaneet. Heidän mukaansa öljyä syntyisi maanalaisissa prosesseissa.

      Valitettavasti en nut muista tutkijoiden tai tutkimusten nimiä, mutta eiköhän ne hakukoneilla löydy.

      • näyttää

      • ed. linkittäjä
        näyttää kirjoitti:

        todisteet olevan vähissä.

        No niinhän ne on, että todisteet ovat vähissä. Mutta kerroinpahan vain, että muitakin selitysmalleja on esitetty.

        Juuri tuo pitkäaikajänne mahdollistaa isotkin fossiilisten ainesten kertymät. Vaikkapa merenpohjaan vaipuva rasvapitoisen palnkton voisi muodostaa sadasosa millin kerroksen vuodessa. Miljoonassa vuodessa siitä kertyy 10 metrin kerros ja sadassa miljoonassa vuodessa jo kilometri. Sama turvesoiden kanssa. Osa näistä kertymistä jää päälle tulevien sedimenttien, laavakerrosten ja tuhkan alle ja puristuu miljoonien vuosien saatossa öljyksi. Eläin ja kasvifossiilien perusteella hiilikerrokset lienevät kasvikunnan tuottamia. Luultavasti myös suurin osa öljystä on peräisin noista rasvapitoisista planktoneista.


      • pohjamutia ja
        ed. linkittäjä kirjoitti:

        No niinhän ne on, että todisteet ovat vähissä. Mutta kerroinpahan vain, että muitakin selitysmalleja on esitetty.

        Juuri tuo pitkäaikajänne mahdollistaa isotkin fossiilisten ainesten kertymät. Vaikkapa merenpohjaan vaipuva rasvapitoisen palnkton voisi muodostaa sadasosa millin kerroksen vuodessa. Miljoonassa vuodessa siitä kertyy 10 metrin kerros ja sadassa miljoonassa vuodessa jo kilometri. Sama turvesoiden kanssa. Osa näistä kertymistä jää päälle tulevien sedimenttien, laavakerrosten ja tuhkan alle ja puristuu miljoonien vuosien saatossa öljyksi. Eläin ja kasvifossiilien perusteella hiilikerrokset lienevät kasvikunnan tuottamia. Luultavasti myös suurin osa öljystä on peräisin noista rasvapitoisista planktoneista.

        muuta sellaista se öljy ja kaasu on. Suomessa on sammalsuota syvemmällä on turvesuota. Virossa on palavaa kiveä, Pohjois-Saksassa ruskohiiltä, Ruhrissa on jo kivihiiltä. Jos suo tms sattuu jäämään saviliejun tai suolakerrostuman alle ei sieltä pääse neste eikä kaasu haihtumaan ja muodostuu öljy- ja kaasukenttiä. Ja sillä viisiin. Kyllä sitä sadoissa mijloonissa vuosissa ehtii tapahtua yhtä ja toista. Suomessa vain on käynyt niin että meiltä on kulunut kaikki ne uudet kerrostumat pois ja jäljellä on vain satoja miljoonia (jopa miljardeja) vuosia vanha peruskallio ja sen päällä vähän soraa ja mutaa. Ruotsissa ja Virossakin on jo toinen tilanne saati sitten Kuwaitissa tai Brasilian rannikolla.


    • suunnattoman pitkää

      aikaa joka tähän on kulunut.
      Olen usein miettinyt, mihin joutuu puiden
      lehdistä, ruohosta jms. karikkeesta tullut multa.

      Olen puutarhan hoitajana havainnut että sitä
      tulee ainakin 0.1mm vuodessa, sen arkeologitkin
      havaitsevat kun kaikki vanha on maan sisällä.

      0.1 mm/vuosi=
      1mm/10 vuotta
      1m/10000 vuotta
      100m/miljoona vuotta
      1km/10 miljoonaa vuotta
      100km/miljadi vuotta

      ja maapallo on yli 4.5 miljardia vuotta vanha!

      Eli kyllä niistä vesipitoisista dinoistakin kertyy
      vaikka ne eivät hallineetkaan maapalloa kuin
      "vain" runsaat 200 miljoonaa vuotta.
      Ja eiköhän suurin osa öljystä tule kasvillisuuden
      jäänteistä.

      • Älä viitsi

        olla idiootti.

        Yljy ei ole tullut mistään dinosauruksista (hah..). Öljy on miljoonoa jopa miljardeja vuosia vanhaa planktonia joka kellui kehittämänsä öljyn avulla veden pinnalla.

        >100km/miljadi vuotta <
        Karikkeesta ei jää juuri mitään jäljelle kun pieneliöt syövät sen suuhunsa ja lopullinen aineenvaihduntatuote on vettä ja hiilidioksidia.


    • Nimetön

      Jänniä nää maallikkojen ihmettelyt ja kysymykset näillä palstoilla. Ko nei ymmärrä niin ei ymmärrä, minkäs teet.

    • ...

      ...onko se öljy lahonnutta dinoa vai tohvelieläimen paskaa?

      Aika nihkeesti sitä kumminkin meidänkään kaivosta löytyy.

      Joten isot öljy-yhtiöt voivat perustella öljynhinnan yksinkertaisesti: "Jätä ostamatta jos hinta ei miellytä, huomenna maksaa kumminkin enemmän".

      • Lorby

        Öljy on muutama sataa miljoonaa vuotta sitte eläneen planktonilajin palasia, jotka ovat painuneet kerrostuneet lämpimien ja matalien merien olosuhteisiin. Tämä sedminetti on sitten hautautunut uudempien kerroksien alle ja joutunnut syvemmälle maan sisään missä siittä on puristuksen ja lämmön takia lähtenny h20 fluidit liikkelle kohti pintaa. Jäljelle jää hiili/vety lios jota nykyisemmin kutsutaan öljyksi. Öljy vaatii isommiksi lätäköiksi kerrostumiseen kumminkin hyvin vaativat olosuhteet, joihin kuulu ite kivi jossa plankton muuttuu öljyksi, karkeampi rakeinen kivi tämän päälle johon öljy varastoituu, ja tämän päälle vielä ns cap rock, mikä estää öljyn karkaamisen pois tästä öljyansasta. Sanomattakin selvää että näitä olosuhteita ei löydy Suomen alueelta jossa svekofennien orogenia mylläs maakamaran aikoja sitten.

        Brasseista löytyneet kaksi öljyesiintymäät ovat luultavammin todella suuret vaikka tutkimuset ovat vielä käynnissä. Ne ovat merellä brassien rannasta itään. Nämä ovat brasilian ensimmäiset öljylöydöt enmuistaminkäkivikerroksen alapuolelta, josta niitä ei aikasemmin ole etsitty.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4176
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2179
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1684
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1497
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1458
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1380
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1258
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1174
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1099
    10. 22
      1066
    Aihe