Sana Suomi tulee Hunneilta

HunnilainenX

Sana Suomi tulee Hunnien kielestä ja tarkoittaa hallintoyksikköä Sum:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sums_of_Mongolia

Novgorodin kronikassa kerrotaan että Hämäläiset (Yam, Jem) hyökkäsivät Novgoridilaisten kimppuun liittolaistensa Sum (Varsinais-Suomalaiset) kanssa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_historian_sodista

Sum-hallintoyksikkö saapui Suomeen Goottien mukana. Gootit oli Hunnien liittolaisia ja alamaisia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Goths

Suomen kieli on täynnä Gootti lainoja, kuten sana Äiti, Kihla ja Kuningas.

Näin se on.

16

1462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voiollataisittenei

      Eli periaatteessa ollaan gootteja jotka puhuu suomalais-ugrilaista kieltä ja hallintomalli on peritty burjaateilta sun muilta hunneilta. sopii kuvaan kyllä.

    • jokea pidemmältä

      Kyllä tuosta Suomi-sanan alkuperästä sitten onkin monenlaista teoriaa. Sekä harrastelijat että ammatillisesti historian tutkijat jauhavat kaikenlaista toinen toistaan mielikuvituksellisempia juttuja.
      Eikö kukaan koskaan ajatele, että "suomalainen" voisikin tulla siitä mitä sana muutenkin tarkoittaa: Suolla asuvia maalaisia!
      Siltähän se on kuivissa kangasmetsissä asuskelivasta hämäläisistä kai näyttänyt, enkä ihmettelisi lainkaan, jos he olisivat alkaneet sillä tavoin luonaspuolella asuvia sukulaisiaan nimittää.
      Finlandkin voisi hyvin samalla tavoin johtaa ruotsinkielestä. Fin = kalanevä. Suomalaisethan syövät eväitä! Ennen vanhaan kuivatut kalatevät olivat kätevää, proteiinipitoista, mukanaan kuljettavaa välipalaa.

      • selitetään,

        Kyllä sana finland on sekoitus latinaa ja goottien kieltä
        Fin tarkoittaa perimmäinen, loppu-. Suomi käsitettiin jonkinlaiseksi pannukakun reunalla, loppupuolella, sijaitsevaksi alueeksi.

        Varsinais-suomessa oli paljon soita. Suomaa. Suomaalainen.


      • olisi oikeassa
        selitetään, kirjoitti:

        Kyllä sana finland on sekoitus latinaa ja goottien kieltä
        Fin tarkoittaa perimmäinen, loppu-. Suomi käsitettiin jonkinlaiseksi pannukakun reunalla, loppupuolella, sijaitsevaksi alueeksi.

        Varsinais-suomessa oli paljon soita. Suomaa. Suomaalainen.

        Finland-sanan suhteen, mutta se, että kansat saavat nimensä erikoisten ruokatapojensa pohjalta ei ole ainutlaatuista.
        Esimerkisi Eskimo on pohjoisamerikkalaista intiaanikieltä ja tarkoittaa raakaa lihaa syövää miestä(ihmistä). Muitakin esimerkkejä on.
        Etelästä tulleilta turkiskauppiailta, jotka säilöivät matkaruokansa suolaamalla ne, näytti varmaan ihmeelliseltä, että suomalaiset narskuttivat kuivattuja kalaneviä, koska heillä ei ollut suolaa.
        Eväiksi me kutsumme matkaruokaamme vieläkin, vaikka ne harvoin kalaneväitä (ruots: finnar) ovatkin.
        Sanotaan, että suomalaiset keksivät raksut.


      • mitä tarkoittaa
        selitetään, kirjoitti:

        Kyllä sana finland on sekoitus latinaa ja goottien kieltä
        Fin tarkoittaa perimmäinen, loppu-. Suomi käsitettiin jonkinlaiseksi pannukakun reunalla, loppupuolella, sijaitsevaksi alueeksi.

        Varsinais-suomessa oli paljon soita. Suomaa. Suomaalainen.

        "Varsinainen" Suomi--siis onko kysymyksessä suomen perus eli prototyyppi siellä turun seutuvilla?????


    • on luvassa

      mikäli luette seuraavat linkit.
      SUM = Sumerians

      Finland->Finni->Fenni->Fenici->Foinikia->sumerit
      (http://it.wikipedia.org/wiki/Fenici)

      LUE ENSIN TÄMÄ :
      /////////////////////////////////////
      http://www.uhcg.org/Lost-10-Tribes/walt3a-Phonecia.html

      "In the extreme western part of Asia, a people known as the ‘Phoenicians’ moved in from the east (perhaps as early as 1500 BCE) and colonized a series of harbor-cities along the Syrian coast north of Mount Carmel and the Bay of Acre [present-day Lebanon]. The Phoenicians were a part of the great Chaldean civilization that migrated westward over the centuries [Abraham, remember, was a ‘Chaldean’]. Their original home was in Central Asia; probable site being the area known today as the ‘Tarim Basin’ in Eastern Turkestan, where Noah’s Flood occurred around 3124 BCE [Septuagint chronology]. Earlier migrations of these Adamic peoples, centuries before the Flood, had established colonies in various parts of the earth and introduced culture into the Tigris, Euphrates, and Nile Valleys.

      "The Phoenicians, generally, were tall men with red hair and blue eyes–not a Mediterranean people. Although modern historians refer to them as ‘Canaanites,’ they were of the same Semitic stock as Abraham [italics added]. They were not ‘Jews’ as we know the word today, but a ‘Celtic’ people [Celtic people were Israelites, as shown in chapter, ‘Celts’]. According to Manetho, an Egyptian priest, the Hyksos Dynasties in the later period of their rule in Egypt were of Phoenician origin. [See chapter, ‘Hyksos.’ The Hyksos Dynasties were Israelites with Joseph as second in authority under Pharoah himself.] Phoenician was not the name they called themselves. Rather, it was a nickname because the word ‘Phoenician’ means ‘red-headed men.’"1

      ///////////////////////////
      http://www.blavatsky.net/magazine/theosophy/ww/additional/ancientlandmarks/BabylonEpicOfGilgamesh.html
      http://oneheartbooks.com/books/misc_titles/phoenician_origin_waddell.htm


      LUE SEN JÄLKEEN:
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Foinikialaiset
      "Kanaanilaiset kirjoittivat sumerin kielellä sekä paikallisella seemiläisellä kielellä. Ensimmäiset yksittäisiin äänteisiin perustuvat aakkoset olivat luultavasti kaananilaisten kehitelmä. Foinikialaiset perivät kanaanilaisilta aakkoset ja välittivät ne edelleen kreikkalaisille. Kreikan kielen välityksellä kanaanilaisperäiset aakkoset siirtyivät puolestaan latinan kieleen"
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kanaaninmaa
      http://www.hermeetikko.com/Julkaisu/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=27
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Goljat
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Väinö_Myllyrinne
      http://www.bioteknologia.info/uutiset/biolaaketiede/fi_FI/Jattilaisgeeni_tunnistettu/

      LUE SITTEN TÄMÄ LINKKIKOKOELMA:
      http://www.britam.org/proof3.html
      http://www.britam.org/issachar.html
      http://www.britam.org/codesarticles/CodesFinland.html

      LUE LOPUKSI NÄMÄ:
      http://www.originofnations.org/books, papers/The Identity of Finland.pdf
      http://jarmo10.org/Juudan_Israel.pdf
      http://jarmo10.org/kartat.htm
      http://www.britam.org/proof3.html
      PEOPLES OF GAD
      GAD a name for Goth. The Hebrew term "GAD" can be pronounced in some modern Hebrew dialects as"Goth".
      Guni -> Chouni (Huns), see Guni of Naphtali (Egan -Denmark, Gugerni- Holland).
      http://www.britam.org/now/507Now.html
      http://www.viewzone.com/gog.html
      http://www.burlingtonnews.net/dann5.html
      http://www.protohistoriageografica.cl/english/mathematic.htm
      http://www.michelangelo.cn/index.php?arguments=dynamic&idPagina=dec2e2952&preferredLang=uk
      http://www.athenapub.com/9khotan1.htm

      • aaapeeeseee

        ...lukea yhtäkään linkkiä. Mitä menetin?


    • on kyllä

      todennäköisesti tullut sanasta ¨suomaa¨. ¨Suomi¨ ja ¨Suomaa¨ sanoista johdetut muodot ¨suomaalainen¨ ja ¨suomalainen¨ ovat lähes identtiset, mistä voidaan päätellä sanan ¨Suomi¨ tulleen juuri kyseisestä sanasta. Jos Suomi olisi saanut nimensä gooteilta, olisi varmaankin todennäköistä, että Suomen nimi olisi muilla goottien vaikutuksen alaisina olleilla kansoilla (esim. ruotsalaiset) jotakin sanan ¨Suomi¨ tai ¨Sum¨ tapaista, mutta kyseiset kansat käyttävät yleisesti nimeä ¨Finland¨ (tai jotakin vastaavaa), kun taas esimerkiksi Virossa ja Latviassa käytetty termi on myös ¨Suomi¨, mikä viittaa taas siihen, että ¨Suomi¨ on todennäköisesti suomalaissukuisten kansojen keksimä ja käyttämä nimi (ja levinnyt esim. latvian kieleen liiviläisten ja virolaisten kautta) ja ollut alunperin ¨Suomaa¨. Ja täällä Suomessahan onkin soita enemmän kuin missään muualla maailmassa (pinta-alaan nähden), joten ei olisi kovinkaan huono tämä Suomaa-nimitys.

      ¨Novgorodin kronikassa kerrotaan että Hämäläiset (Yam, Jem) hyökkäsivät Novgoridilaisten kimppuun liittolaistensa Sum (Varsinais-Suomalaiset) kanssa:¨

      Vielä pitää huomauttaa tähän väliin, että tästä kyseisestä Sum-kansasta ei hirveästi tiedetä. Miksi oletat kyseessä olevan juuri Varsinais-Suomalaiset? Antamassasi linkissäsikin huomautetaan, että norjalaisten ja suomalaisten mukanaolo retkellä on epätodennäköistä ja onkin mahdollisesti myöhempää poliittista propagandaa. Että se siitä.

      Jos suomen kieli on täynnä goottilaisia lainoja, voit varmaankin mainita niitä enemmän kuin kolme? Etkä voi tietää, onko kyseessä juuri alunperin goottilainen sana, niinkuin väität. Esimerkiksi sana ¨kuningas¨ on tietääkseni alunperin muinaissaksaa ja muotoa ¨kuningaz¨(?).

      Ainoaksi pohjaksi väitteillesi näyttäisi jäävän tämä sana ¨Sum¨, joka muistuttaa sanaa ¨Suomi¨. Kyseessä on kuitenkin lyhyt, kolmikirjaiminen sana, joka ei sinänsä todista yhtään mitään, koska on todennäköisesti pelkkää sattumaa, että sanat ovat edes hieman samankaltaiset. Ottaen huomioon myös, että sana ¨Sum¨ on englantia, jos en nyt väärin ymmärtänyt? Ja mikä lähdelinkki tuo muka on, että väität sanan ¨Sum¨ olevan Hunnien kieltä ja sitten pistät lähdelinkkiä englanninkieliselle wikipediasivulle, josta käy vain ilmi, että Mongolia on jaettu maakuntiin (mongoliksi ¨сум¨, josta johdettu englanniksi ¨Sum¨) ja sitten väität sen liittyvän hunneihin jollakin tavalla. Mitä yhteistä on mongoleilla ja hunneilla? Ei varmaankaan yhtään mitään.

      • tuli sieltä

        Hunnit tuli Xinjiangin maakunnasta, ihan Mongolian kupeesta.


      • näin?
        tuli sieltä kirjoitti:

        Hunnit tuli Xinjiangin maakunnasta, ihan Mongolian kupeesta.

        ¨Hunnit olivat etnisesti kirjava, ydinosaltaan luultavasti turkinsukuinen paimentolaisväestö, joka tunkeutui Keski-Aasian arojen suunnasta Eurooppaan 300-luvun lopulla.¨

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Hunnit

        Kenen mukaan hunnit olivat juuri mongoleita? Voisit antaa lähteesi.


      • Anonyymi
        näin? kirjoitti:

        ¨Hunnit olivat etnisesti kirjava, ydinosaltaan luultavasti turkinsukuinen paimentolaisväestö, joka tunkeutui Keski-Aasian arojen suunnasta Eurooppaan 300-luvun lopulla.¨

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Hunnit

        Kenen mukaan hunnit olivat juuri mongoleita? Voisit antaa lähteesi.

        Onhan hunneja monesti yritetty yhdistää xiongnu-kansaan. Pikainen googlaus antaa runsaasti lähteitä.


    • pyhäyksinkertaisuus

      Sana oli alussa Suomenniemi eli suoperäinenniemi josta se aikojen saatossa lyheni Suomeksi.--Saksalaisilta tulee taas Finnland ja tarkoittaa evämaata ,kun se ikään kuin muodostaa evämäisen jakajan Saksasta päin katsottuna.

    • latinalainen

      muinais nimi Suomelle oli kait Suiones,-Siis aivan selvästi Suoniemi,josta Suomi. MOT.

    • Sum sum

      Mistäs muiden maiden nimet tulee, Ruotsi (Swerige), Norja, Tanska ja sitä rataa. Löytyy varmaan yhtä hauskat selitykset.

      • Sanojasanoja

        Kyllä sanojen yhtäläisyyksiä löytyy vaikka joku oksentaisi.Mitä suomenkieltä etsimään kaukaa,virolaisetkin puhuvat kuin puhevikaiset suomea joten sen voi lukea sukulaiskieleksi.

        Kaukaa löytyvät lielet vaikka unkari on jotenkin muodostunut sukulaiskieleksi mutta miten,ottaa siitäkin selvän onko kyseessä olleet kaupankäynnin yhteydessä olleet suuhun istuvat lainalauseet tai sanat.

        professorithan tällaiset ehdotukset tappavat jo lähtökuoppiinsa jos eivät heidän teorioihinsa istu.Tuttua,eikö?


    • Anonyymi

      Melko idioottimainen väite APlta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe