Hevosen sisäpaisti

Manselainen

Pakastimeen saapui n. 1,2 kg hevosen sisäpaistia.

En ole koskaan aiemmin valmistanut hevosen lihasta mitään, joten tähän kaipaan apua!

Ajatuksenani on leikata liha pihveiksi (kuten nauta) ja valmistaa ne paistamalla. Onko järkevää? Jos paistan, niin paistetaanko kuten nauta, eli melko kuumalla pannulla (voi/öljyseos) lähes kypsäksi, vai kuten sika miedommalla lämmöllä täysin kypsäksi?

Entäpä maustaminen? Olen joskus syönyt hevosta makkaran muodossa ja kylmäsavuna. Molemmissa oli hyvä, mutta melko voimakas maku (lienee ominaisuus). Olisiko järkevää käyttää vain suolaa?

Koska jälleen on kyseessä ensimmäinen kerta, haluaisin ohjeita, joilla "varmasti" onnistuu, eikä liian monimutkaisia/hienoja. Mielellään myös sellaisia ohjeita, joita olette itse kokeilleet ja hyväksi havainneet.

Kiitos jo etukäteen!

21

10650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhuudenjumala

      tehdä siitä vaikka pihvejä. hevosen lihan syyt ovat vähän "suuremmat" kuin naudan. leikkaa 2-3 cm paksuisia pihvejä ja marinoi niitä punaviinin ja ananasmehun seoksessa vaikka seuraavaan päivään, mutta ainakin pari tuntia. nuiji hiukan ja paista normaalisti naudan tapaan. mausteina suola ja pippuri.

    • suurta...

      herkkua, nam nam! Sitä ei vaan saa nykyään mistään, ainakaan täältä Turusta. Kypsyy nopeammin kuin naudanliha, joten vaikea saada medium-pihviä kun aina tahtoo paistaa liikaa. Itse en marinoinut koskaan, vain suolaa ja pippuria ja puristettua valkosipulia tai valkosipulivoita valmiin pihvin päälle. Ehdottomasti parempaa kuin naudanliha, sanoisin jopa, että pihvien aatelia.

      • minnäö

        Kannattaa varmaan kysellä teurastamoilta ja kaupoista voiko tilata, iso kimpale pakastimeen ja sieltä vaan herkuttelemaan


      • Johnny B. Rock

        Kaveri puhui kaakin paistista?


      • mutta ...
        Johnny B. Rock kirjoitti:

        Kaveri puhui kaakin paistista?

        kerroin kokemukseni fileestä koska en muuta heppalihaa ole syönyt. Tuskin tuosta paistista yhtä hyviä pihvejä tulee kuin ulkofileestä. Itse tekisin siitä jotain pataruokaa tai sitten paistaisin kokonaisena.


      • Rakuuna eli Ruunankusettaja

        Mä järkkään pollea Tampereelta, mutta täältä taas ei saa kunnollista savusilakkaa, se pitää perkele pakastaa ja lyödä tiskiin sulamaan, no sitä ei syö millään konstilla.
        Turkulaisvitsit tuntien en voi olla Turkulaisille mieliksi, mutta silti silakka aina Muikun savenmaun voittaa.


    • Alkoi askarruttamaan, että mitähän kautta hevosenliha markkinoille tulee - teurastamoilta tietysti, mutta mitä kautta? Hevosiahan ei kasvateta teuraaksi ja luulisi, että näin ollen enin osa hevosenlihasta on varsin vanhojen tai ainakin varttuneitten hevosten lihaa - sairaitten ja sen vuoksi lopetettujen eläinten lihaahan ei kai saa laittaa myyntiin.

      Enkä oikein usko, että myyntiin ja jalostukseen tuleva liha olisi kaikin osin jalkansa loukanneiden ja sen vuoksi lopetettujen hevosten lihaakaan - näiden lännenfilmin sankareitten herooisten tekojen kohteita: "Bob, tiedän, että se teki kipeää meille molemmille, mutta " what a man's got to do, a man's got to do. Bang - look, right between the eyes. He didn't suffer a bit!".

      Tiedän yhden paikan Euroopassa, missä hevosenpihvi on eräänlainen paikallinen erikoisuus ja se on Antwerpenin seutu Belgiassa. Sieltä saattaa löytää hepanpihviä jopa ravintolan listalta ja siellä sitä olen maistanutkin: kevyesti grillattuna maustevoilla, suolalla ja pippurilla. Lisäkkeenä endiivigratiinia.

      Miltä maistui? Vähän hapahkolta ja voimakkaalta, hyvältä ja pikkaisen kuivalta - en olisi sekoittanut sitä nautaan vaan hakenut jotain muuta eläintä, jos en olisi tiennyt, mitä suuhuni pistelin. Hevoselle ominainen maku.

      Englantilainen kolleega oli kauhuissaan ja piti minua ihmissyöjänä - kun kerroin syöneeni joskus myös koiraa, sanoi, että "nyt olet sitten pistänyt poskeesi kaksi ihmisen parasta kaveria, jösses endeed!".

      • vanha kokki

        Hieman. Tosin tämän päivän heposen lihasta en tiedä, mutta 70 - 80 luvulla hevosta tuotiin neukuista paljonkin. Tuota orlovilaista sai melko edulliseen hintaan ja sisäfilee oli tosi mureaa, mutta voimakkaan makuista. Joskus kun sattui hieman sitkeämpi pala asiakkaan lautaselle, he vitsailivatkin, että koni on tapettu auran aisojen väliin ja veto on jäänyt päälle.
        Grillipihvinä kuitenkin yleensä hyvää tavaraa, etenkin valkosipulivoin kera. Siinä neukkulihassa oli joskus sellainen hienmaku, kotimaisessa hevosessa ei sellaista makua tavattu. Olisivatko olleet lämminverisiä ne neukkuhummat.
        Tosiaan mielenkiintoista, onko myynnissä nykyään enemmänkin koninlihaa ja mistä se tulee. Mervurstiinhan sitä kyllä käytetään teollisuudessa, mutta saavatko ravintolat/yksityiset ostaa ja mistä.
        Hevosen paistia en ole käyttänyt milloinkaan, joten en tiedä siitä mitään.


      • töissä..
        vanha kokki kirjoitti:

        Hieman. Tosin tämän päivän heposen lihasta en tiedä, mutta 70 - 80 luvulla hevosta tuotiin neukuista paljonkin. Tuota orlovilaista sai melko edulliseen hintaan ja sisäfilee oli tosi mureaa, mutta voimakkaan makuista. Joskus kun sattui hieman sitkeämpi pala asiakkaan lautaselle, he vitsailivatkin, että koni on tapettu auran aisojen väliin ja veto on jäänyt päälle.
        Grillipihvinä kuitenkin yleensä hyvää tavaraa, etenkin valkosipulivoin kera. Siinä neukkulihassa oli joskus sellainen hienmaku, kotimaisessa hevosessa ei sellaista makua tavattu. Olisivatko olleet lämminverisiä ne neukkuhummat.
        Tosiaan mielenkiintoista, onko myynnissä nykyään enemmänkin koninlihaa ja mistä se tulee. Mervurstiinhan sitä kyllä käytetään teollisuudessa, mutta saavatko ravintolat/yksityiset ostaa ja mistä.
        Hevosen paistia en ole käyttänyt milloinkaan, joten en tiedä siitä mitään.

        pakastevarastolla ja sinne tuli hevosen ruhonpuolikkaita Itä-Euroopan maista, ainakin Puolasta muistan yhden kuorman olleen. Menivät Hvitfeltin paistinmakkaraan.


      • paljononnähty

        No, ainakin kun ravihevosia kasvatetaan, niin ainahan osa paljastuu fysiikaltaan heikoiksi. Pam. Niveliä menee, luita katkeilee. Pam. Ei kulje tarpeeksi lujaa. Pam. Ei siinä paljon säälitä.

        Ainoa vaan tietysti se, etteivät Suomessa teurastamot hevosia edes enää halua. Jo vuosikausia tilanne on ollut täysin säädytön, kun hepparaukat on kärrätty tuntien tai jopa yli vuorokauden aikana jonnekin kauas tapettaviksi, kun ei lähemmät teurastamot ota.

        Eli lieneeköhän nykyään syötävä liha ulkomaista, kun kotimaiset hummat jätetään mätänemään? (Tai poltetaan tai jotain.) Olen vege, joten en tiedä ainakaan omasta kokemuksesta.


      • Rakuuna eli ruunankusettaja

        Meillä täällä Tammerfossissa pollea saa kauppahallista, Wigrenin erittäin asiansa osaava lihamyyjä vihjasi että, made in poland, siellä on teuraaksikasvatusta. Aivan loistavaa tavaraa, ei vetäydy pannulla kotimaisen sianlihan tapaan.
        Väittäisin paremmaksi ja hienosyisemmäksi kuin sukupuolenvaihtaja, siis nauta. Lehmä tapetaan, härkää myydään. Myös hevosmakkaraa saa kauppahallista ja se on myös aivan loistavaa ja maukasta.
        Hintakaan ei päätä huimaa. Myös ravintola Salud myy hevosfilettä pippurikastikkeella. Hinta laatusuhde on ok. Maku enemmän kuin ok.

        Hienossa ravintolassa kun tilaat viimeisen päälle hevosta, on syytä muistaa tärkeä asia.
        Kun olet mehevän pihvinpalan nielaissut, niin älä leikilläsikään sanoo PTRUU, polle voi pakittaa, ja tulee tuttu Yrjö niminen kaveri syliin. Henkilökohtaisesti pidän kaikista liharuoista, Hirvestä saa poronlihan makuista pitämällä sitä yön yli kusiämpärissä, toisaalta kattoliha on helkkarin hyvää, kun tietää miten sitä kuuluu syödä, Ilmajoella tehty kastike kruunaa kaiken.


    • Quasimod0

      Helppo ja hyvä neuvo on semmonen että tunget sen hevosenlihan uuniin ja teet siitä paistilihaa!

    • kippari48

      Vaikka itse olenkin enimmältään kalaruokien kokeilija ( lue: expertti) niin huomena syödään pollea. 2,5 kg ulkofile grillataan kokonaisena uunintapaisessa ulkogrillissä. Tämä siksi ettää (uusio)vävyni on Sardinialainen. mausteena suola, pippuri, valkosipuli, ja oletaisin että meirami.

      Seuraavanakin päivänä syömme hevosta, kun sitä kerran tuli ostettua. Nyt on minun vuoroni kokata. Siis sisäfileestä n. 3 cm pätkiä, kevyesti painellen niitä litistän pihvin muotoiseksi. Rautapannu kuumaksi ja voita/ rypsiöljyä reilusti pannulle.Pikainen kuumennus jotta mehut nousee pintaan. Kääntö, ja valmiille puolelle pippurisekoitusta ja suolaa. Hetken päästä nopea kääntö ja toiselle puolelle samat mausteet. Pihvit pois pannulta ja jos on niin uudet tilalle. Jollei niin pannu pois levyltä ja kansi päälle. 5-10 minuutin lepo, ja ei kun pöytään. Tarjoillaan hyvän pottumuusin, miedon valkosipuli/persiljavoin kanssa.

      • mutta miten

        Tuo sun kaakkifilees liittyy sisäpaistiin, ovat nimittäin aika erilaisia lihapaloja? Sisäfilettä on aika vaikea kenenkään pilata, ellei sitä paistele liian kauan.
        Kyse oli siis paistista, ei fileestä parahin kippari48.
        Onko Sardiniassa tapana syödä hevosen filettä?


    • lijhgffghjk

      ÄLKÄÄ HYVät IHMISET OSTAKO MUUTA KUIN kotimaista hevosen lihaa!!

    • vespeli

      pitipä käydä ostaan uus pakastin jotta mahtui kokonaisen suomenputen lihat sinne.perjantaina lähtee pudasjärvelle 40kg kylmäsavuun ja fileilläkin on jo herkuteltu. kyllä heppa on hyvää heti hirven jälkeen sitte tulee naudat ja possut...

      • savotta-Teppo

        Kyllä kylmäsavuhevonen on eetvarttia. Tuotetta saa aika ajoin Jokisen lihatiskiltä Turun kauppahallista. Kummatkin savuhevoset - kylmä ja kuuma - menevät kaupaksi hetkessä.


    • poni

      Lämminverinen kylmäsavuhevonen on parasta.

    • Anton Hobune

      Perinteinen portugalilainen chanfana valmistetaan alkuperäisen reseptin mukaan vuohesta, nykypäivänä useammin ja useammin myös lampaasta. Minä kuitenkin valitsen hevosen aina kun sitä on tarjolla, joten oma versioni on hienoinen muunnelma hienosta perinneruoasta. Hitaasti uunissa kypsytettävä chanfana täyttää kypsyessään koko talon mahtavalla ruokahalua herättelevällä tuoksulla.
      Ainekset:

      500g hevosen ulkofileetä, paloiteltuna
      3 keskikokoista sipulia, hienoksi silputtuna
      4-6 valkosipulin kynttä, veitsensyrjällä murskattuna
      ½ tl kokonaisia rosépippureita, 1tl paprikajauhetta, 1tl oreganoa, merisuolaa
      mustapippuria, tuoretta timjamia, tuoretta persiljaa, 10-12 salvian lehteä,
      5dl portugalilaista punaviiniä, 2rkl oliiviöljyä



      Aloita hieromalla hevosen pintaan hieman merisuolaa. Sekoita kaikki ainekset uuninkestävässä padassa ja anna marinoitua useamman tunnin ajan, ehkä jopa yön yli. Yrttejä voi laittaa oman makunsa mukaisen määrän, minulla niitä putkahti pataan melko runsaasti.
      Lisää tarvittaessa punaviiniä niin, että se peittää kaikki ainekset ja kypsennä 160-asteisessa uunissa 3,5 tuntia. Tarjoile esimerkiksi couscousin ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.

      Chanfanan seuraksi sopii mainiosti myös portugalilainen Esporão Reserva, joka valittiin Viini-lehden vuoden parhaaksi punaviiniksi vuonna 2012. Tuhti ja vivahteikas, vahamainen, mustikkahilloinen ja mustaherukkainen sekä runsaan tamminen Esporão tarjoaa hyvän happorakenteen ja ryhdikkäät tanniinit, jotka antavat hienoa tasapainoa tälle yrttiselle lihamuhennokselle.

    • perusasioita vain

      Pikkasen on kyllä vääränlaiset lihat sulla. Kun pataa haudutetaan 3 tuntia, niin siihen yleensä käytetään lihaa jossa on sidekudosta enemmän. File menee siinä ihan harakoille ja makukin jää laihaksi, verrattuna vaikkapa lapaan tai rintalihoihin.

      • hepparakas

        Paras keino. ÄLÄ SYÖ SITÄ


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe