Ovatko ruotsalaiset ja suomalaiset samaa sukujuurta ?

atatat

Mitäs mieltä olette ovatko suomalaiset tulleet ruotsista ?

79

5763

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suu vinos muttei silimät

      Eiköhän Ruotsiin ole jääkauden jälkeen ollut helpointa tulla jostakin nykyisen Tanskan suunnalta. Ja Suomeen idästä.

      • Anonyymi

        Ei tultu Suomeen idästä vaan etelästä


    • ruotsista...

      Sen sijaan sekä suomalaiset että ruotsalaiset on tullut keski euroopasta ja varmaan aika samaan aikaan, selittää geeniyhtäläisyydenkin

      • G.G.G.

        Alueina parhaiten Eteläpohjanmaa ja Satakunta olisivat näitä alueita missä runsaimmin esiintyy Suomessa haploa I 1a kuin myöskin Ruotsissa esiintyy tätä runsaasti.
        -Nyt on N3 vaihtunut N1,viimeksi kun sain tiedot family treeDNA:sta Usa:n Texasista Houstonista.
        -Näin Suomessa.
        Professori Wiikiltä saadut tiedot:Suomen miehet jakautuvat neljään pääklaaniin sen perusteella, kuka on heidän esi-isänsä eli "sukunsa päämies". Seuraavissa luetteloissa on kirjoittajan käyttöön ottamien miestennimien jäljessä sulkeissa geneetikkojen käyttämät symbolit (haploryhmien/klaanien nimet). Luvut perustuvat tutkimukseen Lappalainen et al. 2006.
        Kolmos-Niilo (N3) (siis nyt N1) 58.21 %,
        A-Ivar (I1a) 27.99 %,
        Raul (R1a) 7.09 %
        Robert (R1b) 3.73 %


      • G.G.G.
        G.G.G. kirjoitti:

        Alueina parhaiten Eteläpohjanmaa ja Satakunta olisivat näitä alueita missä runsaimmin esiintyy Suomessa haploa I 1a kuin myöskin Ruotsissa esiintyy tätä runsaasti.
        -Nyt on N3 vaihtunut N1,viimeksi kun sain tiedot family treeDNA:sta Usa:n Texasista Houstonista.
        -Näin Suomessa.
        Professori Wiikiltä saadut tiedot:Suomen miehet jakautuvat neljään pääklaaniin sen perusteella, kuka on heidän esi-isänsä eli "sukunsa päämies". Seuraavissa luetteloissa on kirjoittajan käyttöön ottamien miestennimien jäljessä sulkeissa geneetikkojen käyttämät symbolit (haploryhmien/klaanien nimet). Luvut perustuvat tutkimukseen Lappalainen et al. 2006.
        Kolmos-Niilo (N3) (siis nyt N1) 58.21 %,
        A-Ivar (I1a) 27.99 %,
        Raul (R1a) 7.09 %
        Robert (R1b) 3.73 %

        Professori Wiikiltä saatuja tietoja:
        Miesten klaaneja eli Y-kromosomin haploryhmiä
        Y-haploryhmä A on homo sapiens -lajin miesten vanhin haploryhmä. Sen synnytti 60 000 vuotta sitten mutaatio M91. Tapahtumapaikkana oli Sudan. Nykyään A-klaanin miehiä asuu edelleen klaanin muinaisilla syntyseuduilla. Väestöjen kieli edustaa monessa tapauksessa ns. klik-kieliä (esim. san-kieli ja Tansaniassa puhuttu hadza).
        Y-haploryhmä B syntyi mutaation M60 kautta Afrikassa. Nykyään haploryhmää esiintyy (ei tosin kovin yleisenä) lähes kaikkialla Afrikassa; yleisin se on Pygmy-väestössä.
        Y-haploryhmä C syntyi mutaation M130 tuloksena Koillis-Afrikassa, Arabiassa tai Etelä-Aasiassa. Nykyään haploryhmää esiintyy koko Aasiassa, Tyynenmeren saarilla, Uudessa Guineassa ja Australiassa; erityisen yleinen se on Intiassa.
        Y-haploryhmä C3 syntyi joko Keski- tai Kaakkois-Aasiassa ja levisi täältä Koillis-Siperiaan ja edelleen Amerikkaan.
        Y-haploryhmä D perustuu mutaatioon M174, joka lienee tapahtunut 50 000 vuotta sitten Arabiassa. D-klaanin miehet siirtyivät yhdessä C-klaanin miesten kanssa "rannikkoklaanina" (Coastal Clan) Intian rannikoita pitkin kohti itää. Haploryhmää jäi kyseisille rannikoille, ei kuitenkaan Intiaan. Myöhemmin D-klaani (edelleen yhdessä C-klaanin kanssa) siirtyi Itä-Aasian rannikkoa pitkin Japaniin (vrt. alaklaani D2). Muutaman viimeksi kuluneen vuosituhannen aikana klaanin miehiä on siirtynyt myös Mongoliaan ja sieltä Tiibettiin.
        Y-haploryhmä D2 syntyi Japanissa, ja sitä esiintyy nykyäänkin lähes pelkästään Japanissa.
        Y-haploryhmän E synnytti (makroklaanin D E pohjalta) mutaatio M96 Pohjois-Afrikassa. Haploryhmällä on kaksi huomattavaa alahaploryhmää: E3a ja E3b.
        Y-haploryhmä E3a on E:n afrikkalainen alahaploryhmä, jonka synnytti Pohjois-Afrikassa mutaatio M2. Haploryhmä on levinnyt viimeksi kuluneen 3000 vuoden aikana Pohjois-Afrikasta kohti etelää erityisesti bantukansan maanviljelyksen mukana. Tämä haploryhmä on erityisen yleinen Pohjois-Amerikassa asuvissa afro-amerikkalaisissa, jotka orjakaupan yhteydessä vietiin Afrikasta Pohjois-Amerikkaan.
        Y-haploryhmän E3b synnytti mutaatio M35 Lähi-idässä. Täällä klaani omaksui maanviljelyksen ja muodosti osan sitä väestöä, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Haploryhmää esiintyy eniten Etelä-Euroopassa sekä Pohjois- ja Itä-Afrikassa.
        Y-haploryhmän F synnytti 45 000 vuotta sitten mutaatio M89 Pohjois-Afrikassa tai Lähi-idässä. Jos syntyalue sijaitsi Afrikan puolella, F-klaanin siirtyminen Afrikasta Lähi-itään edusti "toista suurta Afrikasta lähtöä". Maailman nykymiehistä 90−95 % on peräisin tästä klaanista.
        Y-haploryhmän G synnytti mutaatio M201 Pakistanissa ja Intiassa. Täältä haploryhmä levisi Keski-Aasiaan, Lähi-itään ja Eurooppaan. Klaani (klaanien J2 ja E3b ohessa) kuului väestöön, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Mutaation P15 synnytti alahaploryhmän G2. Tätä alahaploryhmää esiintyy erityisesti Lähi-idässä ja Euroopassa.
        Y-haploryhmä H on tavallinen Pakistanissa, Intiassa ja Sri-Lankassa. Muualla sitä ei juurikaan esiinny.
        Y-haploryhmän I synnytti mutaatio M170 joko Lähi-idässä tai Anatoliassa, ja haploryhmä levisi syntyalueeltaan ensin Balkanille ja sitten Saksan, Tanskan ja Etelä-Skandinavian alueille. Jääkauden aikana haploryhmä oli yleinen Balkanin refugissa. Refugin kieli saattoi olla indoeurooppalainen. Haploryhmällä on useita merkittäviä alahaploryhmiä: I1a Etelä-Skandinaviassa, I1b Balkanilla ja (I1b2-nimisenä) Sardiniassa sekä I1c Hollannin−Luoteis-Saksan alueella. Alahaploryhmä I1a lienee ollut yleinen viikingeillä 1000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä J on yleinen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sen syntyalue sijaitsee Välimeren itärannikolla (Libanonin−Israelin alueella). Haploryhmä on levinnyt Lähi-idästä lähteneiden maanviljelijöiden ja kauppamiesten mukana Eurooppaan, Keski-Aasiaan, Pakistaniin ja Intiaan.
        195
        Y-haploryhmä K syntyi Persiassa tai yleisemmin eteläisessä Keski-Aasiassa 40 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M9. Syntynyttä klaania nimitetään "euraasialaiseksi", sillä siitä on saanut alkunsa enimmät pohjoisen pallonpuoliskon miehet: lähes kaikki itäaasialaiset, amerikkalaiset ja eurooppalaiset miehet ja myös suuri osa intialaisista miehistä.
        Y-haploryhmä L syntyi 30 000 vuotta sitten mutaation M20 seurauksena. Klaani edustaa Intian toiseksi vanhinta väestöä (vanhimman väestön muodostaa rannikon C- ja D-klaanit). Klaania nimitetään usein "intialaiseksi".
        Y-haploryhmän M ja sen monet alahaploryhmät syntyivät Keski-Aasiassa mutaatioiden M4, M5 ja M106 vaikutuksesta. Haploryhmän miehiä siirtyi myöhemmin Itä-Aasiaan ja myös Uuteen-Guineaan.
        Y-haploryhmän NO synnytti haploryhmän K pohjalta mutaatio M214. Mutaatio lienee tapahtunut Kiinan alueella. Nykyään haploryhmää esiintyy Itä-Kiinassa, Etelä-Japanissa ja Sumatralla.
        Y-haploryhmä N syntyi makrohaploryhmän NO pohjalta joko Kiinassa tai Etelä-Siperiassa noin 30 000 vuotta sitten. Sen synnytti mutaatio M231. Haploryhmän miehet siirtyivät Siperiaan ja haploryhmä jakautui alahaploryhmiin N1, N2 ja N3. Näistä laajin on N3, joka on edustuneena kahdella erillisellä alueella, koillisessa Euroopassa (mm. suomalaiset) ja koillisessa Siperiassa (mm. jakuutit). Koillisen Euroopan N3-klaanin kielet ovat vanhastaan suomensukuisia.
        Y-haploryhmä O on syntynyt haploryhmän N tavoin makrohaploryhmästä NO. Sen synnytti Kiinassa mutaatio M175 noin 30 000 vuotta sitten. Haploryhmästä lohkesi 10 000 vuotta sitten alahaploryhmä O3. Lohkeamisen sai aikaan mutaatio M122. Haploryhmän O3 miehet asuttivat koko Kiinan ja sen lähialueet. Nykyään joillakin Kiinan alueilla 80−90 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.
        Y-haploryhmä P syntyi siten, että yhdessä K-klaanin miehessä tapahtui mutaatio M45 noin 35 000−40 000 vuotta sitten. Tapahtumapaikka oli Keski-Aasia (Kazakstan ja Uzbekistan) ja eteläinen Siperia. Kun ottaa huomioon, että tästä haploryhmästä kehittyivät myöhemmin haploryhmät R ja Q, voidaan väittää, että haploryhmän edelleenkehittymiä esiintyy runsaslukuisina nykyään koko Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
        Y-haploryhmää Q esiintyy Keski-Aasiassa ja Siperiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Haploryhmän synnytti mutaatio M242 Keski-Aasiassa. Jonkin verran haploryhmää on levinnyt syntyalueeltaan myös etelään ja kaakkoon (Intiaan ja Kiinaan).
        Y-haploryhmä Q3 on siinä mielessä puhtaimmin amerikkalainen haploryhmän Q alahaploryhmä, että sitä esiintyy vain Amerikan alkuperäisasukkaissa. Haploryhmän synnytti mutaatio M3 ehkä Beriangiassa alkuperäisten amerikkalaisväestöjen aloittaessa levittäytymisensä Alaskasta kohti Etelä-Amerikan eteläosia 15 000−10 000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä R syntyi Keski-Aasiassa 30 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M173. Myöhemmin haploryhmä jakautui kahteen Euroopan kannalta erittäin merkittävään alahaploryhmään, R1a:han ja R1b:hen.
        Y-haploryhmä R1a on tavallinen Itä-Euroopassa, Keski- ja Länsi-Aasiassa sekä Intiassa; ks. kartta 29. Euroopassa se on yleisin nykyisten slaavilaisten kielten alueella. Tästä alueesta suuri osa on oletettavasti aikaisemmin ollut suomensukuisten kielten aluetta. R1a oli yleinen Ukrainan refugissa. Jääkauden loppuvaiheessa tämä klaani otti osaa Itämeren etelä- ja itärannikoiden uudelleenasuttamiseen.
        Y-haploryhmä R1b on Euroopan yleisin haploryhmä. Se on yleisempi Länsi- kuin Itä-Euroopassa. Se otti osaa Pohjois-Euroopan (varsinkin sen länsiosien) uudelleenasuttamiseen jääkauden loppuvaiheessa.


      • G.G.G.
        G.G.G. kirjoitti:

        Professori Wiikiltä saatuja tietoja:
        Miesten klaaneja eli Y-kromosomin haploryhmiä
        Y-haploryhmä A on homo sapiens -lajin miesten vanhin haploryhmä. Sen synnytti 60 000 vuotta sitten mutaatio M91. Tapahtumapaikkana oli Sudan. Nykyään A-klaanin miehiä asuu edelleen klaanin muinaisilla syntyseuduilla. Väestöjen kieli edustaa monessa tapauksessa ns. klik-kieliä (esim. san-kieli ja Tansaniassa puhuttu hadza).
        Y-haploryhmä B syntyi mutaation M60 kautta Afrikassa. Nykyään haploryhmää esiintyy (ei tosin kovin yleisenä) lähes kaikkialla Afrikassa; yleisin se on Pygmy-väestössä.
        Y-haploryhmä C syntyi mutaation M130 tuloksena Koillis-Afrikassa, Arabiassa tai Etelä-Aasiassa. Nykyään haploryhmää esiintyy koko Aasiassa, Tyynenmeren saarilla, Uudessa Guineassa ja Australiassa; erityisen yleinen se on Intiassa.
        Y-haploryhmä C3 syntyi joko Keski- tai Kaakkois-Aasiassa ja levisi täältä Koillis-Siperiaan ja edelleen Amerikkaan.
        Y-haploryhmä D perustuu mutaatioon M174, joka lienee tapahtunut 50 000 vuotta sitten Arabiassa. D-klaanin miehet siirtyivät yhdessä C-klaanin miesten kanssa "rannikkoklaanina" (Coastal Clan) Intian rannikoita pitkin kohti itää. Haploryhmää jäi kyseisille rannikoille, ei kuitenkaan Intiaan. Myöhemmin D-klaani (edelleen yhdessä C-klaanin kanssa) siirtyi Itä-Aasian rannikkoa pitkin Japaniin (vrt. alaklaani D2). Muutaman viimeksi kuluneen vuosituhannen aikana klaanin miehiä on siirtynyt myös Mongoliaan ja sieltä Tiibettiin.
        Y-haploryhmä D2 syntyi Japanissa, ja sitä esiintyy nykyäänkin lähes pelkästään Japanissa.
        Y-haploryhmän E synnytti (makroklaanin D E pohjalta) mutaatio M96 Pohjois-Afrikassa. Haploryhmällä on kaksi huomattavaa alahaploryhmää: E3a ja E3b.
        Y-haploryhmä E3a on E:n afrikkalainen alahaploryhmä, jonka synnytti Pohjois-Afrikassa mutaatio M2. Haploryhmä on levinnyt viimeksi kuluneen 3000 vuoden aikana Pohjois-Afrikasta kohti etelää erityisesti bantukansan maanviljelyksen mukana. Tämä haploryhmä on erityisen yleinen Pohjois-Amerikassa asuvissa afro-amerikkalaisissa, jotka orjakaupan yhteydessä vietiin Afrikasta Pohjois-Amerikkaan.
        Y-haploryhmän E3b synnytti mutaatio M35 Lähi-idässä. Täällä klaani omaksui maanviljelyksen ja muodosti osan sitä väestöä, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Haploryhmää esiintyy eniten Etelä-Euroopassa sekä Pohjois- ja Itä-Afrikassa.
        Y-haploryhmän F synnytti 45 000 vuotta sitten mutaatio M89 Pohjois-Afrikassa tai Lähi-idässä. Jos syntyalue sijaitsi Afrikan puolella, F-klaanin siirtyminen Afrikasta Lähi-itään edusti "toista suurta Afrikasta lähtöä". Maailman nykymiehistä 90−95 % on peräisin tästä klaanista.
        Y-haploryhmän G synnytti mutaatio M201 Pakistanissa ja Intiassa. Täältä haploryhmä levisi Keski-Aasiaan, Lähi-itään ja Eurooppaan. Klaani (klaanien J2 ja E3b ohessa) kuului väestöön, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Mutaation P15 synnytti alahaploryhmän G2. Tätä alahaploryhmää esiintyy erityisesti Lähi-idässä ja Euroopassa.
        Y-haploryhmä H on tavallinen Pakistanissa, Intiassa ja Sri-Lankassa. Muualla sitä ei juurikaan esiinny.
        Y-haploryhmän I synnytti mutaatio M170 joko Lähi-idässä tai Anatoliassa, ja haploryhmä levisi syntyalueeltaan ensin Balkanille ja sitten Saksan, Tanskan ja Etelä-Skandinavian alueille. Jääkauden aikana haploryhmä oli yleinen Balkanin refugissa. Refugin kieli saattoi olla indoeurooppalainen. Haploryhmällä on useita merkittäviä alahaploryhmiä: I1a Etelä-Skandinaviassa, I1b Balkanilla ja (I1b2-nimisenä) Sardiniassa sekä I1c Hollannin−Luoteis-Saksan alueella. Alahaploryhmä I1a lienee ollut yleinen viikingeillä 1000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä J on yleinen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sen syntyalue sijaitsee Välimeren itärannikolla (Libanonin−Israelin alueella). Haploryhmä on levinnyt Lähi-idästä lähteneiden maanviljelijöiden ja kauppamiesten mukana Eurooppaan, Keski-Aasiaan, Pakistaniin ja Intiaan.
        195
        Y-haploryhmä K syntyi Persiassa tai yleisemmin eteläisessä Keski-Aasiassa 40 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M9. Syntynyttä klaania nimitetään "euraasialaiseksi", sillä siitä on saanut alkunsa enimmät pohjoisen pallonpuoliskon miehet: lähes kaikki itäaasialaiset, amerikkalaiset ja eurooppalaiset miehet ja myös suuri osa intialaisista miehistä.
        Y-haploryhmä L syntyi 30 000 vuotta sitten mutaation M20 seurauksena. Klaani edustaa Intian toiseksi vanhinta väestöä (vanhimman väestön muodostaa rannikon C- ja D-klaanit). Klaania nimitetään usein "intialaiseksi".
        Y-haploryhmän M ja sen monet alahaploryhmät syntyivät Keski-Aasiassa mutaatioiden M4, M5 ja M106 vaikutuksesta. Haploryhmän miehiä siirtyi myöhemmin Itä-Aasiaan ja myös Uuteen-Guineaan.
        Y-haploryhmän NO synnytti haploryhmän K pohjalta mutaatio M214. Mutaatio lienee tapahtunut Kiinan alueella. Nykyään haploryhmää esiintyy Itä-Kiinassa, Etelä-Japanissa ja Sumatralla.
        Y-haploryhmä N syntyi makrohaploryhmän NO pohjalta joko Kiinassa tai Etelä-Siperiassa noin 30 000 vuotta sitten. Sen synnytti mutaatio M231. Haploryhmän miehet siirtyivät Siperiaan ja haploryhmä jakautui alahaploryhmiin N1, N2 ja N3. Näistä laajin on N3, joka on edustuneena kahdella erillisellä alueella, koillisessa Euroopassa (mm. suomalaiset) ja koillisessa Siperiassa (mm. jakuutit). Koillisen Euroopan N3-klaanin kielet ovat vanhastaan suomensukuisia.
        Y-haploryhmä O on syntynyt haploryhmän N tavoin makrohaploryhmästä NO. Sen synnytti Kiinassa mutaatio M175 noin 30 000 vuotta sitten. Haploryhmästä lohkesi 10 000 vuotta sitten alahaploryhmä O3. Lohkeamisen sai aikaan mutaatio M122. Haploryhmän O3 miehet asuttivat koko Kiinan ja sen lähialueet. Nykyään joillakin Kiinan alueilla 80−90 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.
        Y-haploryhmä P syntyi siten, että yhdessä K-klaanin miehessä tapahtui mutaatio M45 noin 35 000−40 000 vuotta sitten. Tapahtumapaikka oli Keski-Aasia (Kazakstan ja Uzbekistan) ja eteläinen Siperia. Kun ottaa huomioon, että tästä haploryhmästä kehittyivät myöhemmin haploryhmät R ja Q, voidaan väittää, että haploryhmän edelleenkehittymiä esiintyy runsaslukuisina nykyään koko Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
        Y-haploryhmää Q esiintyy Keski-Aasiassa ja Siperiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Haploryhmän synnytti mutaatio M242 Keski-Aasiassa. Jonkin verran haploryhmää on levinnyt syntyalueeltaan myös etelään ja kaakkoon (Intiaan ja Kiinaan).
        Y-haploryhmä Q3 on siinä mielessä puhtaimmin amerikkalainen haploryhmän Q alahaploryhmä, että sitä esiintyy vain Amerikan alkuperäisasukkaissa. Haploryhmän synnytti mutaatio M3 ehkä Beriangiassa alkuperäisten amerikkalaisväestöjen aloittaessa levittäytymisensä Alaskasta kohti Etelä-Amerikan eteläosia 15 000−10 000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä R syntyi Keski-Aasiassa 30 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M173. Myöhemmin haploryhmä jakautui kahteen Euroopan kannalta erittäin merkittävään alahaploryhmään, R1a:han ja R1b:hen.
        Y-haploryhmä R1a on tavallinen Itä-Euroopassa, Keski- ja Länsi-Aasiassa sekä Intiassa; ks. kartta 29. Euroopassa se on yleisin nykyisten slaavilaisten kielten alueella. Tästä alueesta suuri osa on oletettavasti aikaisemmin ollut suomensukuisten kielten aluetta. R1a oli yleinen Ukrainan refugissa. Jääkauden loppuvaiheessa tämä klaani otti osaa Itämeren etelä- ja itärannikoiden uudelleenasuttamiseen.
        Y-haploryhmä R1b on Euroopan yleisin haploryhmä. Se on yleisempi Länsi- kuin Itä-Euroopassa. Se otti osaa Pohjois-Euroopan (varsinkin sen länsiosien) uudelleenasuttamiseen jääkauden loppuvaiheessa.

        Naisten klaaneja eli mitokondriaalisia haploryhmiä
        Kyseisiä ryhmiä ja klaaneja käsitellään tässä kirjassa, kuin niihin kuuluisi vain naisia; todellisuudessa ne muodostuvat äitilinjoista, joihin kuuluu (niiden loppupäissä) myös miehiä.
        196
        Mt-haploryhmä A syntyi 50 000−60 000 vuotta sitten Keski-Aasiassa. Sen sai aikaan mutaatio 663. Nykyään haploryhmää esiintyy Aasian eri osissa. Tavallisin haploryhmä on (Siperian, Alaskan ja Kanadan) eskimoilla, joilla se on lähes ainoa haploryhmä. Lisäksi sitä esiintyy mm. Koreassa, Japanissa, Kiinassa (10 %), Kaakkois- ja Keski-Aasiassa (1−5 %) sekä Siperiassa (1−5 %). Haploryhmä on lisäksi yksi Amerikan viidestä mirokondriaalisesta haploryhmästä.
        Mt-haploryhmä B syntyi 50 000−60 000 vuotta sitten Keski-Aasiassa. Sen sai aikaan mutaatio 16189. Nykyään haploryhmää esiintyy varsinkin Itä-Aasiassa; mm. Kiinassa (20 %), Kaakkois-Aasiassa (17 %), sekä Vietnamista Japaniin ulottuvalla rannikkokaistalla; Siperiassa haploryhmän frekvenssi on noin 3 %. Kysymyksessä saattaa olla kyseisille alueille ensimmäisinä ehtyneet ihmisryhmät.
        Mt-haploryhmä C syntyi (samoin kuin haploryhmät A ja B) Keski-Aasiassa 50 000−60 000 vuotta sitten. Haploryhmän levikki kattaa nykyään selvimmin Koillis-Siperian ja Amerikan. Siperiassa sen frekvenssi on noin 20 %; Keski-Aasiassa frekvenssi on noin 5 % ja Itä-Aasiassa noin 3 %. Uralin ja Volgan länsipuolella haploryhmän frekvenssi on 0−1 %.
        Mt-haploryhmä D syntyi (samoin kuin edellä käsitellyt haploryhmät A, B ja C) Keski-Aasiassa 50 000−60 000 vuotta sitten. Sen levikki kattaa nykyään Keski- ja Itä-Aasian, jossa sen frekvenssi on noin 10−20 %. Frekvenssi on jonkin verran korkeampi pohjoisessa kuin kaakkoisessa Aasiassa.
        Mt-haploryhmä E?
        Mt-haploryhmä F syntyi Keski-Aasiassa ja on levittäytynyt sieltä Kaakkois-Aasiaan, jossa sen frekvenssi on noin 25 %. Eniten tätä haploryhmää esiintyy Vietnamissa. Sitä esiintyy myös mm. Filippiineillä, Borneossa sekä Melaneesian ja Polyneesian saaristoissa. Jonkin verran haploryhmää esiintyy myös Siperian evengeillä.
        Mt-haploryhmä G?
        Mt-haploryhmä H syntyi haploryhmästä HV mutaation 7025 kautta Lähi-idässä, josta se ensin (30 000 vuotta sitten) levisi Keski-Aasiaan; Eurooppaan haploryhmä lienee tullut 10 000−15 000 vuotta sitten. Jääkauden jälkeisenä aikana haploryhmästä tuli erittäin yleinen Euroopassa, niin että nykyään sen frekvenssi on 40−50 %. Turkissa sen frekvenssi on 25 %, Kaukasuksella ja Lounais-Aasiassa 20 %, Keski-Aasiassa 15 % ja Pohjois-Aasiassa 5 %.
        Mt-haploryhmä HV syntyi haploryhmästä R mutaation 00073 kautta Lähi-idässä. Nykyään haploryhmää esiintyy paitsi Euroopassa (jossa sen frekvenssi on runsas prosentti) myös Lähi-idässä, Anatoliassa ja Kaukasuksella. Haploryhmää esiintyy näiden alueiden lisäksi myös Itä-Afrikassa, varsinkin Etiopiassa.
        Mt-haploryhmä I syntyi Lähi-idässä ja levisi Eurooppaan 25 000 vuotta sitten. Nykyään sen frekvenssi on Euroopassa noin 2,5 %.
        Mt-haploryhmä J syntyi Lähi-idässä, ehkä Libanonin alueella siten, että makrohaploryhmä JT jakautui kahtia. Nykyään haploryhmä on yleinen Itä- ja Pohjois-Euroopassa. Koko Euroopassa sen frekvenssi on noin 10 %. Haploryhmän levikki ulottuu idässä Induslaaksoon asti. Yleisin haploryhmä on Arabiassa. Noin 10 000 vuotta sitten haploryhmän väestö muodosti osan niitä maanviljelijäväestöjä, jotka ensimmäisinä toivat maanviljelyksen Eurooppaan.
        Mt-haploryhmä K syntyi haploryhmästä R 50 000 vuotta sitten Lähi-idässä, josta haploryhmä levisi Kaukasuksen kautta Mustanmeren pohjoispuoliselle arovyöhykkeelle. Haploryhmä on yksi haploryhmän U monista alahaploryhmistä.
        Mt-haploryhmä L1 syntyi 100 000 vuotta sitten Itä-Afrikassa haploryhmän L0 ja mutaation 16 230 pohjalta. Kymmenien tuhansien vuosien aikana haploryhmä levisi koko Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Orjakaupan seurauksena tätä hgaploryhmää levisi Atlantin yli sekä Etelä- että Pohjois-Amerikkaan.
        Mt-haploryhmä L2 syntyi Länsi-Afrikassa 70 000 vuotta sitten. Haploryhmä on nykyään Afrikan laajin. Se on jakautunut alahaploryhmiin L2a, L2b, L2c ja L2d.
        197
        Mt-haploryhmä L3 on ensimmäinen mitokndriaalinen haploryhmä, jota alkoi siirtyä Afrikan ulkopuolelle. Siitä kehittyi mm. haploryhmä N ja tästä edelleen haplroryhmä R, jotka kaksi haploryhmää muodostavat mm. koko Euroopan väestön perustan.
        Mt-haploryhmä M* syntyi haploryhmän L3 pohjalta mutaation 10397 kautta 60 000 vuotta sitten. Kysymyksessä olivat ehkä ensimmäiset Afrikasta lähtijät, jotka saapuivat Arabiaan ja jatkoivat sitten kohti itää. Nykyään alkuperäistä haploryhmää M* esiintyy edelleen jonkin verran Itä-Afrikassa, mutta pääosa näistä ihmisistä asuu Aasiassa: Tätä tyyppiä on Arabian väestöstä 15 % ja Pakistanin ja lounaisen Intian väestöistä paikoin 30−50 %. Keski-Aasiassa tällä väestöllä on noin 15 %:n osuus. Haploryhmällä on alahaploryhmä M1. Tällä on noin 20 %:n osuus Itä-Afrikan väestöissä.
        Mt-haploryhmä N* syntyi Lähi-idässä. Se jakautui moneksi eri haploryhmäski, jotka sitten levittäytyivät eri suuntiin, mm. Anatoliaan, Keski-Aasiaan, Pakistaniin ja Intiaan. Euroopassa tämä haploryhmä on vahvimmin edustuneena Balkanilla ja Kaakkois-Euroopassa.
        Mt-haploryhmä Pre-HV syntyi Lähi-idässä, mutta levittäytyi sieltä Länsi-Eurooppaan. Täällä haploryhmä jakautui kahtia, H:ksi ja V:ksi.
        Mt-haploryhmä R syntyi Lähi-idässa siten, että haploryhmään N vaikuttivat mutaatiot 12704 ja 16223. N:n pohjalta syntynyt uusi haploryhmä R jakautui edelleen useihin uusiin haploryhmiin, joita levittäytyi eri suuntiin. Eurooppaan R:n edelleenkehittymiä saapui jo 35 000 vuotta sitten, jolloin Euroopassa asui vielä myös neandertaaleja. Jakautumatonta haploryhmää R* esiintyy Euroopassa vain erittäin harvinaisena; sen frekvenssi on alle puolen prosentin. R:n muihin edelleenkehittymiin, haploryhmiin JT, J, T, HV, H, V, U ja K, kuuluu nykyään noin 92 % eurooppalaisista.
        Mt-haploryhmä S?
        Mt-haploryhmä T syntyi Lähi-idässä, ehkä Libanonin alueella siten, että makrohaploryhmä JT jakautui kahtia. Nykyisestä Euroopan väestöstä noin 7 % kuuluu tämän haploryhmän piiriin. Haploryhmän levikki ulottuu idässä Arabiaan Induslaaksoon asti. Noin 10 000 vuotta sitten haploryhmän väestö muodosti osan niitä maanviljelijäväestöjä, jotka ensimmäisinä toivat maanviljelyksen Eurooppaan.
        Mt-haploryhmä U (sen alahaploryhmä U5) on Euroopan vanhin haploryhmä. Sitä esiintyy eniten suomalaisissa, melko paljon myös saamelaisissa.
        Mt-haploryhmä V syntyi makrohaploryhmästä HV. Nykyään haploryhmää esiintyy eniten Länsi-, Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Esimerkiksi baskeilla ja irlantilaisissa frekvenssi on 7−8 %.
        Mt-haploryhmä W syntyi Lähi-idässä (tai mahdollisesti läntisessä Keski-Aasiassa) haploryhmästä N. Nykyisistä eurooppalaisista tätä haploryhmää edustaa runsaat 2 %.
        Mt-haploryhmä X syntyi Lähi-idässä (tai mahdollisesti läntisessä Keski-Aasiassa) haploryhmästä N. Nykyisistä eurooppalaisista tätä haploryhmää edustaa noin 1,5 %.
        Mt-haploryhmä Z syntyi Keski-Aasiassa, ja se on nykyään noin 3 prosentilla siperialaisista. Ihmiset, jotka edustivat tätä haploryhmää, olivat mahdollisesti ensimmäisiä nykyihmisiä, jotka saapuivat Siperiaan. Siperiasta haploryhmä levisi muualle Pohjois-Aasiaan ja myös Keski-Aasiaan. Uralin ja Volgan länsipuolelle tämä haploryhmä ei yltänyt, tai se ylsi sinne vain erittäin harvinaisena.
        Pääasialliset lähteet: Genographic Project, National Geographic, IBM


      • Anonyymi
        G.G.G. kirjoitti:

        Professori Wiikiltä saatuja tietoja:
        Miesten klaaneja eli Y-kromosomin haploryhmiä
        Y-haploryhmä A on homo sapiens -lajin miesten vanhin haploryhmä. Sen synnytti 60 000 vuotta sitten mutaatio M91. Tapahtumapaikkana oli Sudan. Nykyään A-klaanin miehiä asuu edelleen klaanin muinaisilla syntyseuduilla. Väestöjen kieli edustaa monessa tapauksessa ns. klik-kieliä (esim. san-kieli ja Tansaniassa puhuttu hadza).
        Y-haploryhmä B syntyi mutaation M60 kautta Afrikassa. Nykyään haploryhmää esiintyy (ei tosin kovin yleisenä) lähes kaikkialla Afrikassa; yleisin se on Pygmy-väestössä.
        Y-haploryhmä C syntyi mutaation M130 tuloksena Koillis-Afrikassa, Arabiassa tai Etelä-Aasiassa. Nykyään haploryhmää esiintyy koko Aasiassa, Tyynenmeren saarilla, Uudessa Guineassa ja Australiassa; erityisen yleinen se on Intiassa.
        Y-haploryhmä C3 syntyi joko Keski- tai Kaakkois-Aasiassa ja levisi täältä Koillis-Siperiaan ja edelleen Amerikkaan.
        Y-haploryhmä D perustuu mutaatioon M174, joka lienee tapahtunut 50 000 vuotta sitten Arabiassa. D-klaanin miehet siirtyivät yhdessä C-klaanin miesten kanssa "rannikkoklaanina" (Coastal Clan) Intian rannikoita pitkin kohti itää. Haploryhmää jäi kyseisille rannikoille, ei kuitenkaan Intiaan. Myöhemmin D-klaani (edelleen yhdessä C-klaanin kanssa) siirtyi Itä-Aasian rannikkoa pitkin Japaniin (vrt. alaklaani D2). Muutaman viimeksi kuluneen vuosituhannen aikana klaanin miehiä on siirtynyt myös Mongoliaan ja sieltä Tiibettiin.
        Y-haploryhmä D2 syntyi Japanissa, ja sitä esiintyy nykyäänkin lähes pelkästään Japanissa.
        Y-haploryhmän E synnytti (makroklaanin D E pohjalta) mutaatio M96 Pohjois-Afrikassa. Haploryhmällä on kaksi huomattavaa alahaploryhmää: E3a ja E3b.
        Y-haploryhmä E3a on E:n afrikkalainen alahaploryhmä, jonka synnytti Pohjois-Afrikassa mutaatio M2. Haploryhmä on levinnyt viimeksi kuluneen 3000 vuoden aikana Pohjois-Afrikasta kohti etelää erityisesti bantukansan maanviljelyksen mukana. Tämä haploryhmä on erityisen yleinen Pohjois-Amerikassa asuvissa afro-amerikkalaisissa, jotka orjakaupan yhteydessä vietiin Afrikasta Pohjois-Amerikkaan.
        Y-haploryhmän E3b synnytti mutaatio M35 Lähi-idässä. Täällä klaani omaksui maanviljelyksen ja muodosti osan sitä väestöä, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Haploryhmää esiintyy eniten Etelä-Euroopassa sekä Pohjois- ja Itä-Afrikassa.
        Y-haploryhmän F synnytti 45 000 vuotta sitten mutaatio M89 Pohjois-Afrikassa tai Lähi-idässä. Jos syntyalue sijaitsi Afrikan puolella, F-klaanin siirtyminen Afrikasta Lähi-itään edusti "toista suurta Afrikasta lähtöä". Maailman nykymiehistä 90−95 % on peräisin tästä klaanista.
        Y-haploryhmän G synnytti mutaatio M201 Pakistanissa ja Intiassa. Täältä haploryhmä levisi Keski-Aasiaan, Lähi-itään ja Eurooppaan. Klaani (klaanien J2 ja E3b ohessa) kuului väestöön, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Mutaation P15 synnytti alahaploryhmän G2. Tätä alahaploryhmää esiintyy erityisesti Lähi-idässä ja Euroopassa.
        Y-haploryhmä H on tavallinen Pakistanissa, Intiassa ja Sri-Lankassa. Muualla sitä ei juurikaan esiinny.
        Y-haploryhmän I synnytti mutaatio M170 joko Lähi-idässä tai Anatoliassa, ja haploryhmä levisi syntyalueeltaan ensin Balkanille ja sitten Saksan, Tanskan ja Etelä-Skandinavian alueille. Jääkauden aikana haploryhmä oli yleinen Balkanin refugissa. Refugin kieli saattoi olla indoeurooppalainen. Haploryhmällä on useita merkittäviä alahaploryhmiä: I1a Etelä-Skandinaviassa, I1b Balkanilla ja (I1b2-nimisenä) Sardiniassa sekä I1c Hollannin−Luoteis-Saksan alueella. Alahaploryhmä I1a lienee ollut yleinen viikingeillä 1000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä J on yleinen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sen syntyalue sijaitsee Välimeren itärannikolla (Libanonin−Israelin alueella). Haploryhmä on levinnyt Lähi-idästä lähteneiden maanviljelijöiden ja kauppamiesten mukana Eurooppaan, Keski-Aasiaan, Pakistaniin ja Intiaan.
        195
        Y-haploryhmä K syntyi Persiassa tai yleisemmin eteläisessä Keski-Aasiassa 40 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M9. Syntynyttä klaania nimitetään "euraasialaiseksi", sillä siitä on saanut alkunsa enimmät pohjoisen pallonpuoliskon miehet: lähes kaikki itäaasialaiset, amerikkalaiset ja eurooppalaiset miehet ja myös suuri osa intialaisista miehistä.
        Y-haploryhmä L syntyi 30 000 vuotta sitten mutaation M20 seurauksena. Klaani edustaa Intian toiseksi vanhinta väestöä (vanhimman väestön muodostaa rannikon C- ja D-klaanit). Klaania nimitetään usein "intialaiseksi".
        Y-haploryhmän M ja sen monet alahaploryhmät syntyivät Keski-Aasiassa mutaatioiden M4, M5 ja M106 vaikutuksesta. Haploryhmän miehiä siirtyi myöhemmin Itä-Aasiaan ja myös Uuteen-Guineaan.
        Y-haploryhmän NO synnytti haploryhmän K pohjalta mutaatio M214. Mutaatio lienee tapahtunut Kiinan alueella. Nykyään haploryhmää esiintyy Itä-Kiinassa, Etelä-Japanissa ja Sumatralla.
        Y-haploryhmä N syntyi makrohaploryhmän NO pohjalta joko Kiinassa tai Etelä-Siperiassa noin 30 000 vuotta sitten. Sen synnytti mutaatio M231. Haploryhmän miehet siirtyivät Siperiaan ja haploryhmä jakautui alahaploryhmiin N1, N2 ja N3. Näistä laajin on N3, joka on edustuneena kahdella erillisellä alueella, koillisessa Euroopassa (mm. suomalaiset) ja koillisessa Siperiassa (mm. jakuutit). Koillisen Euroopan N3-klaanin kielet ovat vanhastaan suomensukuisia.
        Y-haploryhmä O on syntynyt haploryhmän N tavoin makrohaploryhmästä NO. Sen synnytti Kiinassa mutaatio M175 noin 30 000 vuotta sitten. Haploryhmästä lohkesi 10 000 vuotta sitten alahaploryhmä O3. Lohkeamisen sai aikaan mutaatio M122. Haploryhmän O3 miehet asuttivat koko Kiinan ja sen lähialueet. Nykyään joillakin Kiinan alueilla 80−90 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.
        Y-haploryhmä P syntyi siten, että yhdessä K-klaanin miehessä tapahtui mutaatio M45 noin 35 000−40 000 vuotta sitten. Tapahtumapaikka oli Keski-Aasia (Kazakstan ja Uzbekistan) ja eteläinen Siperia. Kun ottaa huomioon, että tästä haploryhmästä kehittyivät myöhemmin haploryhmät R ja Q, voidaan väittää, että haploryhmän edelleenkehittymiä esiintyy runsaslukuisina nykyään koko Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
        Y-haploryhmää Q esiintyy Keski-Aasiassa ja Siperiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Haploryhmän synnytti mutaatio M242 Keski-Aasiassa. Jonkin verran haploryhmää on levinnyt syntyalueeltaan myös etelään ja kaakkoon (Intiaan ja Kiinaan).
        Y-haploryhmä Q3 on siinä mielessä puhtaimmin amerikkalainen haploryhmän Q alahaploryhmä, että sitä esiintyy vain Amerikan alkuperäisasukkaissa. Haploryhmän synnytti mutaatio M3 ehkä Beriangiassa alkuperäisten amerikkalaisväestöjen aloittaessa levittäytymisensä Alaskasta kohti Etelä-Amerikan eteläosia 15 000−10 000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä R syntyi Keski-Aasiassa 30 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M173. Myöhemmin haploryhmä jakautui kahteen Euroopan kannalta erittäin merkittävään alahaploryhmään, R1a:han ja R1b:hen.
        Y-haploryhmä R1a on tavallinen Itä-Euroopassa, Keski- ja Länsi-Aasiassa sekä Intiassa; ks. kartta 29. Euroopassa se on yleisin nykyisten slaavilaisten kielten alueella. Tästä alueesta suuri osa on oletettavasti aikaisemmin ollut suomensukuisten kielten aluetta. R1a oli yleinen Ukrainan refugissa. Jääkauden loppuvaiheessa tämä klaani otti osaa Itämeren etelä- ja itärannikoiden uudelleenasuttamiseen.
        Y-haploryhmä R1b on Euroopan yleisin haploryhmä. Se on yleisempi Länsi- kuin Itä-Euroopassa. Se otti osaa Pohjois-Euroopan (varsinkin sen länsiosien) uudelleenasuttamiseen jääkauden loppuvaiheessa.

        Ei pidä paikkansa

        N ja O eivät ole koskaan olleet yhdessä ja Y-DNA:n N-haploryhmä on Euroopasta
        ja O on alkujaan itä-aasiasta

        Myös on selvinnyt, että Y-DNA:n R-haploryhmä ei ole keski-aasiasta, vaan kiinan ja mongolian alueilta eli itä-aasiasta


      • Anonyymi
        G.G.G. kirjoitti:

        Professori Wiikiltä saatuja tietoja:
        Miesten klaaneja eli Y-kromosomin haploryhmiä
        Y-haploryhmä A on homo sapiens -lajin miesten vanhin haploryhmä. Sen synnytti 60 000 vuotta sitten mutaatio M91. Tapahtumapaikkana oli Sudan. Nykyään A-klaanin miehiä asuu edelleen klaanin muinaisilla syntyseuduilla. Väestöjen kieli edustaa monessa tapauksessa ns. klik-kieliä (esim. san-kieli ja Tansaniassa puhuttu hadza).
        Y-haploryhmä B syntyi mutaation M60 kautta Afrikassa. Nykyään haploryhmää esiintyy (ei tosin kovin yleisenä) lähes kaikkialla Afrikassa; yleisin se on Pygmy-väestössä.
        Y-haploryhmä C syntyi mutaation M130 tuloksena Koillis-Afrikassa, Arabiassa tai Etelä-Aasiassa. Nykyään haploryhmää esiintyy koko Aasiassa, Tyynenmeren saarilla, Uudessa Guineassa ja Australiassa; erityisen yleinen se on Intiassa.
        Y-haploryhmä C3 syntyi joko Keski- tai Kaakkois-Aasiassa ja levisi täältä Koillis-Siperiaan ja edelleen Amerikkaan.
        Y-haploryhmä D perustuu mutaatioon M174, joka lienee tapahtunut 50 000 vuotta sitten Arabiassa. D-klaanin miehet siirtyivät yhdessä C-klaanin miesten kanssa "rannikkoklaanina" (Coastal Clan) Intian rannikoita pitkin kohti itää. Haploryhmää jäi kyseisille rannikoille, ei kuitenkaan Intiaan. Myöhemmin D-klaani (edelleen yhdessä C-klaanin kanssa) siirtyi Itä-Aasian rannikkoa pitkin Japaniin (vrt. alaklaani D2). Muutaman viimeksi kuluneen vuosituhannen aikana klaanin miehiä on siirtynyt myös Mongoliaan ja sieltä Tiibettiin.
        Y-haploryhmä D2 syntyi Japanissa, ja sitä esiintyy nykyäänkin lähes pelkästään Japanissa.
        Y-haploryhmän E synnytti (makroklaanin D E pohjalta) mutaatio M96 Pohjois-Afrikassa. Haploryhmällä on kaksi huomattavaa alahaploryhmää: E3a ja E3b.
        Y-haploryhmä E3a on E:n afrikkalainen alahaploryhmä, jonka synnytti Pohjois-Afrikassa mutaatio M2. Haploryhmä on levinnyt viimeksi kuluneen 3000 vuoden aikana Pohjois-Afrikasta kohti etelää erityisesti bantukansan maanviljelyksen mukana. Tämä haploryhmä on erityisen yleinen Pohjois-Amerikassa asuvissa afro-amerikkalaisissa, jotka orjakaupan yhteydessä vietiin Afrikasta Pohjois-Amerikkaan.
        Y-haploryhmän E3b synnytti mutaatio M35 Lähi-idässä. Täällä klaani omaksui maanviljelyksen ja muodosti osan sitä väestöä, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Haploryhmää esiintyy eniten Etelä-Euroopassa sekä Pohjois- ja Itä-Afrikassa.
        Y-haploryhmän F synnytti 45 000 vuotta sitten mutaatio M89 Pohjois-Afrikassa tai Lähi-idässä. Jos syntyalue sijaitsi Afrikan puolella, F-klaanin siirtyminen Afrikasta Lähi-itään edusti "toista suurta Afrikasta lähtöä". Maailman nykymiehistä 90−95 % on peräisin tästä klaanista.
        Y-haploryhmän G synnytti mutaatio M201 Pakistanissa ja Intiassa. Täältä haploryhmä levisi Keski-Aasiaan, Lähi-itään ja Eurooppaan. Klaani (klaanien J2 ja E3b ohessa) kuului väestöön, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Mutaation P15 synnytti alahaploryhmän G2. Tätä alahaploryhmää esiintyy erityisesti Lähi-idässä ja Euroopassa.
        Y-haploryhmä H on tavallinen Pakistanissa, Intiassa ja Sri-Lankassa. Muualla sitä ei juurikaan esiinny.
        Y-haploryhmän I synnytti mutaatio M170 joko Lähi-idässä tai Anatoliassa, ja haploryhmä levisi syntyalueeltaan ensin Balkanille ja sitten Saksan, Tanskan ja Etelä-Skandinavian alueille. Jääkauden aikana haploryhmä oli yleinen Balkanin refugissa. Refugin kieli saattoi olla indoeurooppalainen. Haploryhmällä on useita merkittäviä alahaploryhmiä: I1a Etelä-Skandinaviassa, I1b Balkanilla ja (I1b2-nimisenä) Sardiniassa sekä I1c Hollannin−Luoteis-Saksan alueella. Alahaploryhmä I1a lienee ollut yleinen viikingeillä 1000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä J on yleinen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sen syntyalue sijaitsee Välimeren itärannikolla (Libanonin−Israelin alueella). Haploryhmä on levinnyt Lähi-idästä lähteneiden maanviljelijöiden ja kauppamiesten mukana Eurooppaan, Keski-Aasiaan, Pakistaniin ja Intiaan.
        195
        Y-haploryhmä K syntyi Persiassa tai yleisemmin eteläisessä Keski-Aasiassa 40 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M9. Syntynyttä klaania nimitetään "euraasialaiseksi", sillä siitä on saanut alkunsa enimmät pohjoisen pallonpuoliskon miehet: lähes kaikki itäaasialaiset, amerikkalaiset ja eurooppalaiset miehet ja myös suuri osa intialaisista miehistä.
        Y-haploryhmä L syntyi 30 000 vuotta sitten mutaation M20 seurauksena. Klaani edustaa Intian toiseksi vanhinta väestöä (vanhimman väestön muodostaa rannikon C- ja D-klaanit). Klaania nimitetään usein "intialaiseksi".
        Y-haploryhmän M ja sen monet alahaploryhmät syntyivät Keski-Aasiassa mutaatioiden M4, M5 ja M106 vaikutuksesta. Haploryhmän miehiä siirtyi myöhemmin Itä-Aasiaan ja myös Uuteen-Guineaan.
        Y-haploryhmän NO synnytti haploryhmän K pohjalta mutaatio M214. Mutaatio lienee tapahtunut Kiinan alueella. Nykyään haploryhmää esiintyy Itä-Kiinassa, Etelä-Japanissa ja Sumatralla.
        Y-haploryhmä N syntyi makrohaploryhmän NO pohjalta joko Kiinassa tai Etelä-Siperiassa noin 30 000 vuotta sitten. Sen synnytti mutaatio M231. Haploryhmän miehet siirtyivät Siperiaan ja haploryhmä jakautui alahaploryhmiin N1, N2 ja N3. Näistä laajin on N3, joka on edustuneena kahdella erillisellä alueella, koillisessa Euroopassa (mm. suomalaiset) ja koillisessa Siperiassa (mm. jakuutit). Koillisen Euroopan N3-klaanin kielet ovat vanhastaan suomensukuisia.
        Y-haploryhmä O on syntynyt haploryhmän N tavoin makrohaploryhmästä NO. Sen synnytti Kiinassa mutaatio M175 noin 30 000 vuotta sitten. Haploryhmästä lohkesi 10 000 vuotta sitten alahaploryhmä O3. Lohkeamisen sai aikaan mutaatio M122. Haploryhmän O3 miehet asuttivat koko Kiinan ja sen lähialueet. Nykyään joillakin Kiinan alueilla 80−90 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.
        Y-haploryhmä P syntyi siten, että yhdessä K-klaanin miehessä tapahtui mutaatio M45 noin 35 000−40 000 vuotta sitten. Tapahtumapaikka oli Keski-Aasia (Kazakstan ja Uzbekistan) ja eteläinen Siperia. Kun ottaa huomioon, että tästä haploryhmästä kehittyivät myöhemmin haploryhmät R ja Q, voidaan väittää, että haploryhmän edelleenkehittymiä esiintyy runsaslukuisina nykyään koko Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
        Y-haploryhmää Q esiintyy Keski-Aasiassa ja Siperiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Haploryhmän synnytti mutaatio M242 Keski-Aasiassa. Jonkin verran haploryhmää on levinnyt syntyalueeltaan myös etelään ja kaakkoon (Intiaan ja Kiinaan).
        Y-haploryhmä Q3 on siinä mielessä puhtaimmin amerikkalainen haploryhmän Q alahaploryhmä, että sitä esiintyy vain Amerikan alkuperäisasukkaissa. Haploryhmän synnytti mutaatio M3 ehkä Beriangiassa alkuperäisten amerikkalaisväestöjen aloittaessa levittäytymisensä Alaskasta kohti Etelä-Amerikan eteläosia 15 000−10 000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä R syntyi Keski-Aasiassa 30 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M173. Myöhemmin haploryhmä jakautui kahteen Euroopan kannalta erittäin merkittävään alahaploryhmään, R1a:han ja R1b:hen.
        Y-haploryhmä R1a on tavallinen Itä-Euroopassa, Keski- ja Länsi-Aasiassa sekä Intiassa; ks. kartta 29. Euroopassa se on yleisin nykyisten slaavilaisten kielten alueella. Tästä alueesta suuri osa on oletettavasti aikaisemmin ollut suomensukuisten kielten aluetta. R1a oli yleinen Ukrainan refugissa. Jääkauden loppuvaiheessa tämä klaani otti osaa Itämeren etelä- ja itärannikoiden uudelleenasuttamiseen.
        Y-haploryhmä R1b on Euroopan yleisin haploryhmä. Se on yleisempi Länsi- kuin Itä-Euroopassa. Se otti osaa Pohjois-Euroopan (varsinkin sen länsiosien) uudelleenasuttamiseen jääkauden loppuvaiheessa.

        Ei ole Y-DNA:n N-haploryhmä kiinasta eikä siperiasta, vaan arabian niemimaalta Eurooppaan ja levinnyt Euroopasta itään (vangit, sotilaat ja "seikkailijat")

        Y-DNA: n R-haploryhmä on se itäisin, koska se on mongoliasta, kiinasta, siperiasta ja on
        Y-DNA:n P-haploryhmän jälkeläinen (joka on kaakkoisaasiasta)


      • Anonyymi
        G.G.G. kirjoitti:

        Professori Wiikiltä saatuja tietoja:
        Miesten klaaneja eli Y-kromosomin haploryhmiä
        Y-haploryhmä A on homo sapiens -lajin miesten vanhin haploryhmä. Sen synnytti 60 000 vuotta sitten mutaatio M91. Tapahtumapaikkana oli Sudan. Nykyään A-klaanin miehiä asuu edelleen klaanin muinaisilla syntyseuduilla. Väestöjen kieli edustaa monessa tapauksessa ns. klik-kieliä (esim. san-kieli ja Tansaniassa puhuttu hadza).
        Y-haploryhmä B syntyi mutaation M60 kautta Afrikassa. Nykyään haploryhmää esiintyy (ei tosin kovin yleisenä) lähes kaikkialla Afrikassa; yleisin se on Pygmy-väestössä.
        Y-haploryhmä C syntyi mutaation M130 tuloksena Koillis-Afrikassa, Arabiassa tai Etelä-Aasiassa. Nykyään haploryhmää esiintyy koko Aasiassa, Tyynenmeren saarilla, Uudessa Guineassa ja Australiassa; erityisen yleinen se on Intiassa.
        Y-haploryhmä C3 syntyi joko Keski- tai Kaakkois-Aasiassa ja levisi täältä Koillis-Siperiaan ja edelleen Amerikkaan.
        Y-haploryhmä D perustuu mutaatioon M174, joka lienee tapahtunut 50 000 vuotta sitten Arabiassa. D-klaanin miehet siirtyivät yhdessä C-klaanin miesten kanssa "rannikkoklaanina" (Coastal Clan) Intian rannikoita pitkin kohti itää. Haploryhmää jäi kyseisille rannikoille, ei kuitenkaan Intiaan. Myöhemmin D-klaani (edelleen yhdessä C-klaanin kanssa) siirtyi Itä-Aasian rannikkoa pitkin Japaniin (vrt. alaklaani D2). Muutaman viimeksi kuluneen vuosituhannen aikana klaanin miehiä on siirtynyt myös Mongoliaan ja sieltä Tiibettiin.
        Y-haploryhmä D2 syntyi Japanissa, ja sitä esiintyy nykyäänkin lähes pelkästään Japanissa.
        Y-haploryhmän E synnytti (makroklaanin D E pohjalta) mutaatio M96 Pohjois-Afrikassa. Haploryhmällä on kaksi huomattavaa alahaploryhmää: E3a ja E3b.
        Y-haploryhmä E3a on E:n afrikkalainen alahaploryhmä, jonka synnytti Pohjois-Afrikassa mutaatio M2. Haploryhmä on levinnyt viimeksi kuluneen 3000 vuoden aikana Pohjois-Afrikasta kohti etelää erityisesti bantukansan maanviljelyksen mukana. Tämä haploryhmä on erityisen yleinen Pohjois-Amerikassa asuvissa afro-amerikkalaisissa, jotka orjakaupan yhteydessä vietiin Afrikasta Pohjois-Amerikkaan.
        Y-haploryhmän E3b synnytti mutaatio M35 Lähi-idässä. Täällä klaani omaksui maanviljelyksen ja muodosti osan sitä väestöä, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Haploryhmää esiintyy eniten Etelä-Euroopassa sekä Pohjois- ja Itä-Afrikassa.
        Y-haploryhmän F synnytti 45 000 vuotta sitten mutaatio M89 Pohjois-Afrikassa tai Lähi-idässä. Jos syntyalue sijaitsi Afrikan puolella, F-klaanin siirtyminen Afrikasta Lähi-itään edusti "toista suurta Afrikasta lähtöä". Maailman nykymiehistä 90−95 % on peräisin tästä klaanista.
        Y-haploryhmän G synnytti mutaatio M201 Pakistanissa ja Intiassa. Täältä haploryhmä levisi Keski-Aasiaan, Lähi-itään ja Eurooppaan. Klaani (klaanien J2 ja E3b ohessa) kuului väestöön, joka ensimmäisenä toi maanviljelyksen Eurooppaan. Mutaation P15 synnytti alahaploryhmän G2. Tätä alahaploryhmää esiintyy erityisesti Lähi-idässä ja Euroopassa.
        Y-haploryhmä H on tavallinen Pakistanissa, Intiassa ja Sri-Lankassa. Muualla sitä ei juurikaan esiinny.
        Y-haploryhmän I synnytti mutaatio M170 joko Lähi-idässä tai Anatoliassa, ja haploryhmä levisi syntyalueeltaan ensin Balkanille ja sitten Saksan, Tanskan ja Etelä-Skandinavian alueille. Jääkauden aikana haploryhmä oli yleinen Balkanin refugissa. Refugin kieli saattoi olla indoeurooppalainen. Haploryhmällä on useita merkittäviä alahaploryhmiä: I1a Etelä-Skandinaviassa, I1b Balkanilla ja (I1b2-nimisenä) Sardiniassa sekä I1c Hollannin−Luoteis-Saksan alueella. Alahaploryhmä I1a lienee ollut yleinen viikingeillä 1000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä J on yleinen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sen syntyalue sijaitsee Välimeren itärannikolla (Libanonin−Israelin alueella). Haploryhmä on levinnyt Lähi-idästä lähteneiden maanviljelijöiden ja kauppamiesten mukana Eurooppaan, Keski-Aasiaan, Pakistaniin ja Intiaan.
        195
        Y-haploryhmä K syntyi Persiassa tai yleisemmin eteläisessä Keski-Aasiassa 40 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M9. Syntynyttä klaania nimitetään "euraasialaiseksi", sillä siitä on saanut alkunsa enimmät pohjoisen pallonpuoliskon miehet: lähes kaikki itäaasialaiset, amerikkalaiset ja eurooppalaiset miehet ja myös suuri osa intialaisista miehistä.
        Y-haploryhmä L syntyi 30 000 vuotta sitten mutaation M20 seurauksena. Klaani edustaa Intian toiseksi vanhinta väestöä (vanhimman väestön muodostaa rannikon C- ja D-klaanit). Klaania nimitetään usein "intialaiseksi".
        Y-haploryhmän M ja sen monet alahaploryhmät syntyivät Keski-Aasiassa mutaatioiden M4, M5 ja M106 vaikutuksesta. Haploryhmän miehiä siirtyi myöhemmin Itä-Aasiaan ja myös Uuteen-Guineaan.
        Y-haploryhmän NO synnytti haploryhmän K pohjalta mutaatio M214. Mutaatio lienee tapahtunut Kiinan alueella. Nykyään haploryhmää esiintyy Itä-Kiinassa, Etelä-Japanissa ja Sumatralla.
        Y-haploryhmä N syntyi makrohaploryhmän NO pohjalta joko Kiinassa tai Etelä-Siperiassa noin 30 000 vuotta sitten. Sen synnytti mutaatio M231. Haploryhmän miehet siirtyivät Siperiaan ja haploryhmä jakautui alahaploryhmiin N1, N2 ja N3. Näistä laajin on N3, joka on edustuneena kahdella erillisellä alueella, koillisessa Euroopassa (mm. suomalaiset) ja koillisessa Siperiassa (mm. jakuutit). Koillisen Euroopan N3-klaanin kielet ovat vanhastaan suomensukuisia.
        Y-haploryhmä O on syntynyt haploryhmän N tavoin makrohaploryhmästä NO. Sen synnytti Kiinassa mutaatio M175 noin 30 000 vuotta sitten. Haploryhmästä lohkesi 10 000 vuotta sitten alahaploryhmä O3. Lohkeamisen sai aikaan mutaatio M122. Haploryhmän O3 miehet asuttivat koko Kiinan ja sen lähialueet. Nykyään joillakin Kiinan alueilla 80−90 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.
        Y-haploryhmä P syntyi siten, että yhdessä K-klaanin miehessä tapahtui mutaatio M45 noin 35 000−40 000 vuotta sitten. Tapahtumapaikka oli Keski-Aasia (Kazakstan ja Uzbekistan) ja eteläinen Siperia. Kun ottaa huomioon, että tästä haploryhmästä kehittyivät myöhemmin haploryhmät R ja Q, voidaan väittää, että haploryhmän edelleenkehittymiä esiintyy runsaslukuisina nykyään koko Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
        Y-haploryhmää Q esiintyy Keski-Aasiassa ja Siperiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Haploryhmän synnytti mutaatio M242 Keski-Aasiassa. Jonkin verran haploryhmää on levinnyt syntyalueeltaan myös etelään ja kaakkoon (Intiaan ja Kiinaan).
        Y-haploryhmä Q3 on siinä mielessä puhtaimmin amerikkalainen haploryhmän Q alahaploryhmä, että sitä esiintyy vain Amerikan alkuperäisasukkaissa. Haploryhmän synnytti mutaatio M3 ehkä Beriangiassa alkuperäisten amerikkalaisväestöjen aloittaessa levittäytymisensä Alaskasta kohti Etelä-Amerikan eteläosia 15 000−10 000 vuotta sitten.
        Y-haploryhmä R syntyi Keski-Aasiassa 30 000 vuotta sitten. Sen sai aikaan mutaatio M173. Myöhemmin haploryhmä jakautui kahteen Euroopan kannalta erittäin merkittävään alahaploryhmään, R1a:han ja R1b:hen.
        Y-haploryhmä R1a on tavallinen Itä-Euroopassa, Keski- ja Länsi-Aasiassa sekä Intiassa; ks. kartta 29. Euroopassa se on yleisin nykyisten slaavilaisten kielten alueella. Tästä alueesta suuri osa on oletettavasti aikaisemmin ollut suomensukuisten kielten aluetta. R1a oli yleinen Ukrainan refugissa. Jääkauden loppuvaiheessa tämä klaani otti osaa Itämeren etelä- ja itärannikoiden uudelleenasuttamiseen.
        Y-haploryhmä R1b on Euroopan yleisin haploryhmä. Se on yleisempi Länsi- kuin Itä-Euroopassa. Se otti osaa Pohjois-Euroopan (varsinkin sen länsiosien) uudelleenasuttamiseen jääkauden loppuvaiheessa.

        Ei, vaan Y-DNA:n N-haploryhmä on Arabianniemimaalta ja kulki sieltä pohjoiseen (Eurooppaan) ja sieltä Suomeen. N-haploryhmä on sitten kulkenut vankien, sotilaiden ja "seikkailijoiden" toimesta kaikkialle itään päin.

        Y-DNA:n R-haploryhmän "esi-isä" on Y-DNA:n P-haploryhmä ja se on kaakkoisaasiasta ja Y-DNA:n R-haploryhmä on itäaasiasta (kiina, mongolia jne) tullut Eurooppaan


    • aukusti

      Minä ainakin tulin eilen ruotsista.

    • naimaton ja vanha

      sanon suoraan kuulevani ... mistä perinteeni johtuu, Herra avaa korvat kuulemaan, on kuulemisia esim. nyky yhteisöissä taas muisti ääniä ja ääniä paikanpäällä esim. siellä missä oleilee mailmankaikkeus, se sana "Herra on ... ", jottei henkien puoleen kääntyminen ole niinkuin olla pitää ... mutta missä millaisen Ihmeen olemassa oloa kysytään, harvoin esillä kun edellämainittua, joten ....

    • Vaikku

      "Y-haploryhmä N syntyi makrohaploryhmän NO pohjalta joko Kiinassa tai Etelä-Siperiassa noin 30 000 vuotta sitten. Sen synnytti mutaatio M231. Haploryhmän miehet siirtyivät Siperiaan ja haploryhmä jakautui alahaploryhmiin N1, N2 ja N3. Näistä laajin on N3, joka on edustuneena kahdella erillisellä alueella, koillisessa Euroopassa (mm. suomalaiset) ja koillisessa Siperiassa (mm. jakuutit). Koillisen Euroopan N3-klaanin kielet ovat vanhastaan suomensukuisia".

      Eli N3 =N1c1 ainakin itä-suomi ja olivat suuresti lienee pohjoisen euroopan ensiasuttajia, mitenkähän skandinavian länsipuoli? Millaisessa järjestyksessä skandinavia on asutettu geneettisesti. Olisi mielenkiintoista tietää.

      N-miesten suomensukuisen kielen ymmärrän ja sen levinnäisyyden, mutta mitenkä etelästä tulleet ovat vaihtaneet kielen pohjoisessa skandinaviassa ainoastaan esiintyvään indoeurooppalaiseen kieleen? Aikajanoja en meidän historian osalta hahmota?

      Mt-haploryhmä U (sen alahaploryhmä U5) on Euroopan vanhin haploryhmä. Sitä esiintyy eniten suomalaisissa, melko paljon myös saamelaisissa.

      Vanhat ja viisaat akat?! siis naiset ;) Tuostakos se tulee... :) Uskomaton tarina joka tapauksessa.

      • metsäveli

        Arvelen että niiden jotka muodostavat nyt suomen väestön pääosan, - ei
        ole koskaan tarvinnut muuttaa kieltään toiseksi.
        Sehän on kehittynyt porukan kesken joka metsästi jääkauden lopulla
        arojen ja metsienkin suurikokoista riistaa.
        Ajattelun ja puheen tärkeät käsitteet tulevat tuon joukon arkipäivän
        elämän tähdellisistä ja tärkeistä piirteistä lähtien suomen kieleen.
        Taisipa olla lähes kymmenen sanaa tuossa edellisessä lauseessakin
        sieltä kotoisin.

        Mitokondrion geenien osalta "Helenan" ja Ursulan" sekä y kromosomin osalta
        "Niilon" poikia ja tyttäriä ollaan pääasiassa ja muut geenit sitten huomattavasti laajemmalta joukolta.


      • Vaikku
        metsäveli kirjoitti:

        Arvelen että niiden jotka muodostavat nyt suomen väestön pääosan, - ei
        ole koskaan tarvinnut muuttaa kieltään toiseksi.
        Sehän on kehittynyt porukan kesken joka metsästi jääkauden lopulla
        arojen ja metsienkin suurikokoista riistaa.
        Ajattelun ja puheen tärkeät käsitteet tulevat tuon joukon arkipäivän
        elämän tähdellisistä ja tärkeistä piirteistä lähtien suomen kieleen.
        Taisipa olla lähes kymmenen sanaa tuossa edellisessä lauseessakin
        sieltä kotoisin.

        Mitokondrion geenien osalta "Helenan" ja Ursulan" sekä y kromosomin osalta
        "Niilon" poikia ja tyttäriä ollaan pääasiassa ja muut geenit sitten huomattavasti laajemmalta joukolta.

        Muistan kun joskus aloitin seurailemaan Suomen heimojen tietä. Leikkisästi tuli mieleen Baabelin torni ja silloin tiedossani olevista kansojen kielistä tuli sellainen ajatus mieleen, että; mitä kieltä puhutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan ilman kommervenkkejä... :)

        Olen samaa mieltä, varmasti mennään ajassa todella kauas. Viisautta on varmasti tarvittu näillä saloilla, se on varmaa.


      • Suhteellinen soppa..
        Vaikku kirjoitti:

        Muistan kun joskus aloitin seurailemaan Suomen heimojen tietä. Leikkisästi tuli mieleen Baabelin torni ja silloin tiedossani olevista kansojen kielistä tuli sellainen ajatus mieleen, että; mitä kieltä puhutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan ilman kommervenkkejä... :)

        Olen samaa mieltä, varmasti mennään ajassa todella kauas. Viisautta on varmasti tarvittu näillä saloilla, se on varmaa.

        "mitä kieltä puhutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan"

        Melkolailla jokaisen kielen puhuja on sitä mieltä että juuri hänen kielensä on se jota puhutaan juuri samalla tavalla kuin kirjoitetaan. Ja tottakai jokaisessa kielessä sitä sisältäkäsin tarkasteltaessa äänteet ovat juuri sitä mitä niiden kuuluukin olla kirjoitusasuun nähden, eikä suomen kieli ole tästä poikkeus.


      • metsäveli
        Suhteellinen soppa.. kirjoitti:

        "mitä kieltä puhutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan"

        Melkolailla jokaisen kielen puhuja on sitä mieltä että juuri hänen kielensä on se jota puhutaan juuri samalla tavalla kuin kirjoitetaan. Ja tottakai jokaisessa kielessä sitä sisältäkäsin tarkasteltaessa äänteet ovat juuri sitä mitä niiden kuuluukin olla kirjoitusasuun nähden, eikä suomen kieli ole tästä poikkeus.

        Kylläpä on kuitenkin eroa ja paljon suomenkielen hyväksi.
        Täällähän lapset oppivat ihan yleisesti lukemaan omia aikojaan
        jo ennen kouluun menoa.
        Amerikoissa kirjoitus taas on niin konstikasta että oikein täytyy järjestää
        "tavauskilpailuja."
        Niissä kerrotaan kilpailijalle jokin sana ja tuskanpunainen kilpailija
        yrittää sitä kirjoittaa.
        Mönkään pyrkii menemään, ja suuri osa kansasta ei pysty tuottamaa
        virheetöntä tai edes siedettävää tekstiä.
        Lukutaitokin on kuin keskiajalla.


      • Anonyymi

        Jakuutit eivät ole suomensukuisten, vaan suomalaisten vankien ja "seikkailijoiden" ja paikallisten sekoituksia. Suomalaiset (Y-DNA:n N-haploryhmä) on Euroopasta.
        Saamelaiset taas ovat Y-DNA:n I-haploryhmää, eli siitä jo huomataan että ruotsalaiset (Y-DNA:n I-haploryhmää) ovat itäisempiä rodullisesti kuin suomalaiset.
        Saamelaiset ovat Lapin alkuperäiskansaa, mutta suomalaiset Suomen alkuperäiskansaa, kun suomalaiset tulivat ensin juuri merestä nousseelle maalle


      • Anonyymi

        Suomalaiset Y-DNA:n N-haploryhmä ei tullut kiinasta eikä siperiasta vaan arabianniemimaalta Euroopan kautta Suomeen.

        Y-DNA:n R-haploryhmää tuli mongoliasta, kiinasta, siperiasta ja niiden "esi-isä" Y-DNA:n P-haploryhmä tuli kaakkoisaasiasta (thaimaa, indonesia, malesia, vietnam, korea jne)


    • Vaikku

      Rurik kortti on kuitenkin kiva vilauttaa. Jos Rurikin alkuperä on totta, niin silloin Birkan tienoilla on vaikuttanut myös vahva N1c1 eliitti. Eli myös itäiset miehet ovat olleet historian alkuhämärissä vahvoina ja kenties saagojen pohjina nykyisellä Ruotsinmaalla, Norjaa ja Islantia myöten.

      Ja silloin pohjolassa vaikuttaneet ja nykyiselle maallemme asetuneet geneettiset Suomalaiset ovat molemmilta geeneiltään viikinkejä, jos sen noin haluaa ilmaista ja vahvoja vaikuttajia pohjolassa. Siis ennen mm. Ruotsia ja Venäjää valtioina.

      • Anonyymi

        N1c1 ei ole itäistä vaan läntistä, Euroopasta Volgan alueelta kuten koko Y-DNA:n N-haploryhmä


      • Anonyymi

        Ei ole itäisiä, paitsi jos haluaa sanoa arabianniemimaalta tulleita itäisiksi, vaikka maantieteellisesti ollaan yhtä itäisiä


    • Suomalaisten lähimpiä sukulaisia ovat naapurikansamme. Eli baltit venäläiset ja skandinaavit.

      • LännenToiveajattelua

        Eipä taida mennä ihan mappiin arvauksesi. Suosittelen vilkaisemaan kerran jos toisenkin karttoja, mitä on laadittu Euroopasta. Saatat hämmästyä, kun huomaat, että germaanit eivät ole esimerkiksi aina asuttaneet niitä seutuja, joita nyt asuttavat. Joskus ajanlaskun aikoihin ne työntyivät idästä ja keltit väistyivät heidän tieltään Ranskaan ja Englantiin. Roomalainen historioitsija Tacitus kertoo heimoista, joista ei ole koskaan kuultukaan, jotka katosivat historian hämäriin ennen roomalaisajan loppumista. Esimerkiksi etruskit olivat kauniita katsella, heillä oli jokin oma kirjoituksensa, kieli, joka ei kuulostanut sabinien kieleltä jne.

        Edes germaanit eivät ole "puhdas" rotu. Sehän sanotaan ihan suoraan heidän "pyhissä kirjoituksissaan", joissa sotaisat aasat tulivat ja joita vastaan vauraat ja hedelmälliset vaanit taistelivat. Mielenkiintoisena seikkana mainittakoon, että osa tutkijoista pitää näitä vaaneja vanhempana eurooppalaisena väestönä, jonka sitten idästä tulleet aasat valloittivat, joskin niin, että nämä kaksi sulautuivat keskenään. Vielä mielenkiintoisemmaksi tämän kuvauksen tekee se, että vaanit olivat tunnettuja vaaleudestaan, eivät aasat.

        Germaanit, etruskit, sabiinit, keltit ja sun muut ovat nekin sekoittuneita, ja varsin myöhäinen jako, sillä Euroopassa on ollut näitäkin edeltäviä jakoja, kuten La Tenen kulttuuri, joista ei oikein tiedetä muuta kuin rakennusten jäänteitä, koruja, aseita jne.

        Voi olla hyvin mahdollista, että suomalaiset ovat vielä näitä vanhempi kerrostuma, sillä geenipoolimme on kuulemma niin erikoinen, että se erottuu muista eurooppalaisista esim. näissä kaupallisissa DNA-testeissä. Siis italialaista ja ruotsalaista ei erotella, koska tarvitaan enemmän tutkimusta, mutta suomalainen perimä kuulemma "pomppaa" erilleen heti muista. Suomessa saattaa olla siis jäänteitä siitä joukosta, joka vaelsi tänne 10 000 vuotta sitten. Ruotsalaiset, italialaiset ja sun muut ovat sen sijaan sekoittuneet ensin La Tenen, sitten roomalaisajan, kansainvaellusten ja sun muiden aikana niin, että erot ovat enemmän harmaan sävyjä kuin jyrkän mustavalkoisia Suomen tapauksessa.


      • Anonyymi
        LännenToiveajattelua kirjoitti:

        Eipä taida mennä ihan mappiin arvauksesi. Suosittelen vilkaisemaan kerran jos toisenkin karttoja, mitä on laadittu Euroopasta. Saatat hämmästyä, kun huomaat, että germaanit eivät ole esimerkiksi aina asuttaneet niitä seutuja, joita nyt asuttavat. Joskus ajanlaskun aikoihin ne työntyivät idästä ja keltit väistyivät heidän tieltään Ranskaan ja Englantiin. Roomalainen historioitsija Tacitus kertoo heimoista, joista ei ole koskaan kuultukaan, jotka katosivat historian hämäriin ennen roomalaisajan loppumista. Esimerkiksi etruskit olivat kauniita katsella, heillä oli jokin oma kirjoituksensa, kieli, joka ei kuulostanut sabinien kieleltä jne.

        Edes germaanit eivät ole "puhdas" rotu. Sehän sanotaan ihan suoraan heidän "pyhissä kirjoituksissaan", joissa sotaisat aasat tulivat ja joita vastaan vauraat ja hedelmälliset vaanit taistelivat. Mielenkiintoisena seikkana mainittakoon, että osa tutkijoista pitää näitä vaaneja vanhempana eurooppalaisena väestönä, jonka sitten idästä tulleet aasat valloittivat, joskin niin, että nämä kaksi sulautuivat keskenään. Vielä mielenkiintoisemmaksi tämän kuvauksen tekee se, että vaanit olivat tunnettuja vaaleudestaan, eivät aasat.

        Germaanit, etruskit, sabiinit, keltit ja sun muut ovat nekin sekoittuneita, ja varsin myöhäinen jako, sillä Euroopassa on ollut näitäkin edeltäviä jakoja, kuten La Tenen kulttuuri, joista ei oikein tiedetä muuta kuin rakennusten jäänteitä, koruja, aseita jne.

        Voi olla hyvin mahdollista, että suomalaiset ovat vielä näitä vanhempi kerrostuma, sillä geenipoolimme on kuulemma niin erikoinen, että se erottuu muista eurooppalaisista esim. näissä kaupallisissa DNA-testeissä. Siis italialaista ja ruotsalaista ei erotella, koska tarvitaan enemmän tutkimusta, mutta suomalainen perimä kuulemma "pomppaa" erilleen heti muista. Suomessa saattaa olla siis jäänteitä siitä joukosta, joka vaelsi tänne 10 000 vuotta sitten. Ruotsalaiset, italialaiset ja sun muut ovat sen sijaan sekoittuneet ensin La Tenen, sitten roomalaisajan, kansainvaellusten ja sun muiden aikana niin, että erot ovat enemmän harmaan sävyjä kuin jyrkän mustavalkoisia Suomen tapauksessa.

        Ei tullut idästä vaan etelästä


      • Anonyymi

        Suomalaisten miesten (Y-DNA:n N-haploryhmä) lähimpiä sukulaisia ovat kanta-alankomaalaiset miehet ja kanta-saksalaiset (eivät ole Y-DNA:n R-haploryhmää joka on paljon itäisempi)


    • metsäveli

      Juu mutta eikös asia ole niin päin että suomalaiset eivät niinkään ole
      sukua noille kansoille, vaan että suomalaiset ovat niille sukua.
      On siinä se pieni ero että suomalaiset ovat olleet enemmän antavana
      puolena ja venäläiset ja skandinaavit ovat geeneistään "velkaa"
      Suomeen päin.
      Jostai syystä täällä Suomessa väheksytään omaa hienoa ja
      ainutlaatuista perimää.

    • Syrjitty L-Suomi

      Länsirannikolla syntyneenä ja sieltä suvun omaavana kyllä vähän ahdistaa, että kaikkien suomalaisten historia on haluttu laittaa pelkästään jonnekin karjalaisten runolaulajien tilille Itä-Suomeen.
      Itse en tunne mitään henkistä yhteyttä jonnekin karjalaan, minulle se on melkein venäläistä kulttuuria.
      Länsisuomalaisena koen ruotsalaisen kulttuurin paljon läheisemmäksi itselleni vaikka olen aivan suomenkielisestä perheestä.
      On hirveän väärin, että vielä nykyäänkin meille kouluissa ja muualla tuputetaan sitä Kalevala-uskoa, vaikkei se koske millään lailla länsisuomalaista elämäntapaa.

      Meillä on liikaa läntisiä- eli ruotsalaisia- geenejä jotta voisimme tuon puolivenäläisen kulttuurin omaksua.
      Mutta kun se meille keinotekoisesti aikoinaan suomenruotsalaisten taholta lanseerattiin, niin mennee vielä pitkään ennenkuin päästään tästäkin syrjinnästä.

      • Itse syrjit itsesi.

        Voisitko hieman hälventää yöllistä aivopieruasi ja selventää (mahdollista) ajatusta sen takana:

        >>kaikkien suomalaisten historia on haluttu laittaa pelkästään jonnekin karjalaisten runolaulajien tilille Itä-Suomeen>meille kouluissa ja muualla tuputetaan sitä Kalevala-uskoa


      • Finnesvensson
        Itse syrjit itsesi. kirjoitti:

        Voisitko hieman hälventää yöllistä aivopieruasi ja selventää (mahdollista) ajatusta sen takana:

        >>kaikkien suomalaisten historia on haluttu laittaa pelkästään jonnekin karjalaisten runolaulajien tilille Itä-Suomeen>meille kouluissa ja muualla tuputetaan sitä Kalevala-uskoa

        Kuka sitä olematonta kansalliseeposta nyt sitten koittikin laittaa, Lönnrott (ei ihan finske nimi). Miksi muuten joku lönnrott ei muuttanut nimeään suomalaiseksi vaikka niin kovin ajoi suomenkielisyyttä?
        Eli siis tämä suomenruotsalainen LÖNNROTTH on halunnut muuttaa suomalaisten luontaista identiteettiä itäisemmäksi kuin on todellista. Tätä tosiasiaa et ehkä edes sinä voi väistää.

        Edelleen kouluissa uskotellaan lapsille, että olemme kansaa volgan takaa.
        Pitäisi jo perehtyä oikeisiin asioihin ja luopua uskomuksista.

        Suomen kansa koostuu ruotsalaisesta, eteläisestä ja itäisestä verestä. Mitään alkuperäistä suomalaista verta ei ole olemassakaan.

        Mutta tämän me kai kaikki jo tiedettiin?


      • mummmum
        Itse syrjit itsesi. kirjoitti:

        Voisitko hieman hälventää yöllistä aivopieruasi ja selventää (mahdollista) ajatusta sen takana:

        >>kaikkien suomalaisten historia on haluttu laittaa pelkästään jonnekin karjalaisten runolaulajien tilille Itä-Suomeen>meille kouluissa ja muualla tuputetaan sitä Kalevala-uskoa

        Olipa hyvä kommentti. Häiritseekö sinua jokin siinä?


      • Pohojalaanen
        Finnesvensson kirjoitti:

        Kuka sitä olematonta kansalliseeposta nyt sitten koittikin laittaa, Lönnrott (ei ihan finske nimi). Miksi muuten joku lönnrott ei muuttanut nimeään suomalaiseksi vaikka niin kovin ajoi suomenkielisyyttä?
        Eli siis tämä suomenruotsalainen LÖNNROTTH on halunnut muuttaa suomalaisten luontaista identiteettiä itäisemmäksi kuin on todellista. Tätä tosiasiaa et ehkä edes sinä voi väistää.

        Edelleen kouluissa uskotellaan lapsille, että olemme kansaa volgan takaa.
        Pitäisi jo perehtyä oikeisiin asioihin ja luopua uskomuksista.

        Suomen kansa koostuu ruotsalaisesta, eteläisestä ja itäisestä verestä. Mitään alkuperäistä suomalaista verta ei ole olemassakaan.

        Mutta tämän me kai kaikki jo tiedettiin?

        Lönroth ei ollut suomenruotsalainen. Hän oli putipuhdas suomalainen Sammatista, joka opiskeli monta vuotta ruotsia voidakseen päästä kouluun.

        Suomen koulut olivat nimittäin vain ruotsinkielisille.


      • suomalainen...

        "Itse en tunne mitään henkistä yhteyttä jonnekin karjalaan, minulle se on melkein venäläistä kulttuuria."

        Samaan tapaan kuuluivat pohtivan sen ajan Länsi-Suomalaisetkin, kun isovanhempani saapuivat näille seuduille Karjalasta sotaa pakoon... Toki karjalainen kulttuuri on monessa suhteessa "alkuperäiselle" Länsi-Suomalaiselle jopa eksoottinen. Kuitenkin huomattava osa kulttuurista, ruuista, lauluperinteestä, ym. josta nykyisinkin suomalainen populaarikulttuuri sikiää, on osaksi Itä-Kaakkois-Suomesta peräisin. Minunkin suvussani monta laulajaa. Samaan aikaan Pohjanmaalla veisattiin virsiä ja todellakin suuri osa kulttuurista omaksuttiin muitta mutkitta Ruotsista.

        Joo no, meni näköjään vähän provosoinnin puolelle. Satun vain aina näkemään punasta kun meitä karjalaisia edelleen pidetään "niinä jonain venäläisinä" :>


      • Anonyymi
        Finnesvensson kirjoitti:

        Kuka sitä olematonta kansalliseeposta nyt sitten koittikin laittaa, Lönnrott (ei ihan finske nimi). Miksi muuten joku lönnrott ei muuttanut nimeään suomalaiseksi vaikka niin kovin ajoi suomenkielisyyttä?
        Eli siis tämä suomenruotsalainen LÖNNROTTH on halunnut muuttaa suomalaisten luontaista identiteettiä itäisemmäksi kuin on todellista. Tätä tosiasiaa et ehkä edes sinä voi väistää.

        Edelleen kouluissa uskotellaan lapsille, että olemme kansaa volgan takaa.
        Pitäisi jo perehtyä oikeisiin asioihin ja luopua uskomuksista.

        Suomen kansa koostuu ruotsalaisesta, eteläisestä ja itäisestä verestä. Mitään alkuperäistä suomalaista verta ei ole olemassakaan.

        Mutta tämän me kai kaikki jo tiedettiin?

        Se on niin monta kertaa kerta toisensa jälkeen todistettu, että suomalaiset ovat Euroopasta (Volgan alueelta), mutta vihervasemmistolaiset maailmanhalailijat yrittävät sinnikkäästi puhua että muka suomalaiset eivät ole euroopasta


      • Anonyymi
        Finnesvensson kirjoitti:

        Kuka sitä olematonta kansalliseeposta nyt sitten koittikin laittaa, Lönnrott (ei ihan finske nimi). Miksi muuten joku lönnrott ei muuttanut nimeään suomalaiseksi vaikka niin kovin ajoi suomenkielisyyttä?
        Eli siis tämä suomenruotsalainen LÖNNROTTH on halunnut muuttaa suomalaisten luontaista identiteettiä itäisemmäksi kuin on todellista. Tätä tosiasiaa et ehkä edes sinä voi väistää.

        Edelleen kouluissa uskotellaan lapsille, että olemme kansaa volgan takaa.
        Pitäisi jo perehtyä oikeisiin asioihin ja luopua uskomuksista.

        Suomen kansa koostuu ruotsalaisesta, eteläisestä ja itäisestä verestä. Mitään alkuperäistä suomalaista verta ei ole olemassakaan.

        Mutta tämän me kai kaikki jo tiedettiin?

        Suomen kansa ei koostu itäisestä, koska suomalaiset ovat aina olleet maantieteellisesti näin idässä, koska suomalaiset ovat tulleet arabianniemimaalta Euroopan kautta Suomeen


    • Vaikku

      Itäinen ei ole puolivenäläinen. Alkuperäiset ja sittemmin nykyiset pohjois-venäläiset olisivat kai suomalais-venäläisiä jos ymmärtämääni asutusaikajanaa on uskominen ja politiikka olisi toinen.

      Tosin on täällä pohjolassakin ollut sama mentaliteetti kuin vaikka Amerikan intiaaneilla. Alkuperäiskansat ovat joutuneet etelästä/ (euroopasta) tulleiden suurten massojen hallintaan ja tulleet tietenkin syrjityiksi.

      Mutta on se vain uskomatonta yleisesti, miten ihmiset ovat pitäneet muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vahvasti kiinni geeneistään ja yleensä voittajat. No olosuhteet vaikuttavat asiaan, mutta kuitenkin? Mitenkähän käy sekoittuuko maailman geeniperimä kuten tässä nykyisessä politiikassa on linja?

      Tälläkin hetkellä ymmärtääkseni maailmassa eri heimoa/uskoa olevia tapetaan?!

      • Anonyymi

        Pohjoisvenäläiset eivät ole suomalaisia, vaan muita. Se että vangit ja "seikkailijat" ovat panneet paikallisia ja saaneet siitä jälkeläisen niin ne eivät ole suomalaisia, koska eivät ole caucasoideja (Y-DNA:n N-haploryhmä on täysin caukasoidia)


      • Anonyymi

        Etelästä (Euroopasta) suomalaisetkin (Y-DNA:n N-haploryhmä) ovat tulleet ja sitä ennen vielä etelämpää, eli arabianniemimaalta

        Y-DNA:n R-haploryhmä on tullut idempää ja sen "esi-isä" Y-DNA:n P-haploryhmä on tullut vielä idempää, sekä Y-DNA:n I-haploryhmä on idempää


    • Outo itä

      Jos läntistä verrataan ruotsalaiseen perimään niin vielä enemmän itäinen on venäläistä.Täällä lännessä on muinaispuku Eurasta ja se ei ole ruotsalainen joten suomalaisuus on lännessä.Kehitysaluetukea maksetaan edelleen sinne itään joten hys hys vaan sinne venäläiseen kolkkaan.
      Siis menikö se tajuntaan?Tehkää vain kylttinne venäjäksi.

      Länsi-Suomi ja nimenomaan Satakunta on jotain mitä ei idässä käsitetä,teillä ei ole koskaan ollut mitään muuta kuin venäläisiä nurkissanne ja veressänne,näkeehän sen jo ulkonäöstä.Me olemme vaaleita vaikka nyt onkin joku kumma buumi väjätä hiukset mustiuksi,sitä ei kai siellä idässä tarvitse edes tehdä.

      • Pohojalaanen

        Levittelet syviä ennakkoluulojasi ja kaunojasi itäsuomalaisista.


      • Anonyymi

        Niin idästä, jos on Y-DNA:n R-haploryhmää


    • just joo

      Eipä taida teillä lännessä sivistys kukkia. Onhan suomalais-ugrilaiset vanhempaa porukkaa ja näillä alueilla ollut pitkään ennen kuin venäläinen etnisyys edes syntyi.

      Tietämättömyytesi karjalaisista on myös huvittavaa, oletko edes koulua käynyt ressuparka? Jouduitkos lukemaan Suomen kansan kansalliseepokseksi mainittua teosta nimeltä Kalevala? Onko tuttu? Sieltähän sen runot on Vienan Karjalasta suureksi osaksi kerätty. Hyvin on teille ruotseille kelvannut.

      Karjalan alueilla on ihmisasutusta ollut jo yli 10 000 vuotta.

      Ruotsin puolen porukoittein kanssa olette läntiset olleet tekemisissä kauan, joten kyllähän teillä enemmän ruotsalaisia geenejä on. Ja kulttuuriperimää.

      Euran emännän puvussa on Birkassa (Ruotsissa) valmistettuja pronssikulkusia ja rahoja ja muita koristeita, jotka ovat peräisin Arabian niemimaalta, Samarkandsta ja Taškentista sekä Englannista ja Saksasta. Lisäksi puvussa on käytetty Intiasta saatavaa indigokasvin väriä alusmekon värjäykseen.

      Jos sulla ei vielä kilise kellot niin vinkkaan vähän että eikös viikingit olleet just noita reittejä kulkevaa porukkaa...

      "Viikinkiajan euralaista mahtiemäntää juhla-asussaan ei ole erottanut länsieurooppalaisesta kanssasisarestaan." (Kodin Pellervo 11/2001.)

    • metsäveli

      Eräällä metsäveljen monilahjakkaalla sukulaisella on meneillään
      projekti itäpuoleisen Suomen muinaispuvusta.
      Sinistä värjäystä aikoo käyttää ja kertoi kun epäilin indigon tuolloista
      saatavuutta, että suomessa käytettiin kotimaista kasvia.
      Muistaakseni joku sinimorsimo niminen kasvi oli kyseessä jonka
      väriaine on sama kuin indigossakin.
      Puku perustuu Karjalan hautalöytöihin ja mainittakoon että eräästä
      sellaisesta löytyi puku jonka koristeluun oli käytetty taisteluissa
      käytetyn silmukkapaidan palaa,

      Nytpä herää ajatus että tämä mahtinaiseksi kohonnut oli ollut linnavuorta
      puolustamassa ja mojauttanut heittokivellä jonkin kypäräpäisen
      vuorenkylkeä ylös rapuavan nilkin hengiltä.
      Jess tai jotain raikasi, ja sakarinainen vaati ja tietenkin sai
      voittamansa "viikingin" sotavarusteet.
      Mikäs komeampaa kuin ommella pala juhlapukuun.

      Oli ne esiäiskät hurjia, ja onhan nuo nykyisetkin enimmäkseen.

      • metsäveli

        Ei ollut kyse ainakaan viralliselta nimeltään sinimorsinko kasvista,
        vaan värimorsingosta.
        Melkoinen leviämishistoria on tuollakin kasvilla takanaan.
        Suomensukuisten heiniä hyvin kaukaa menneisyydestä.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Värimorsinko


    • momsell

      Kyllähän se niin menee, että itäsuomalaiset on täysin eri kansaa kuin länsisuomalaiset. Jos länsisuomalaisia olisi ollut vähän enemmän aikoinaan, niin meillä ei suomea puhuttaisi vaan ruotsia. Syy miksi meillä nykyään puhutaan suomea, on, että silloiset (venäjänaikaiset) suomenruotsalaiset halusivat ihan oman hallintonsa, ruotsista erillään. Ajattelivat, että suomenkieltä vaalimalla saisivat luotua kokonaan oman maailmansa mitä hallita. Ja suomenkamaralla asuvat talonpojathan menivät ilmanmuuta mukaan uudistukseen, vaikka äidinkieli olisi alunperin ollut ruotsi. Näinhän länsi-suomessa oli isolta osalta.
      Oman sukuni nimi, äidinkieli ja puhekieli oli 1700-luvulla ruotsi, miksi pitäisi olettaa, että sukuni on karjalanpiirakkaihmisiä?

      • Pohojalaanen

        Oletuksesi sukusi kielestä on luultavasti väärä ja perustuu kirkonkirjojen ruotsinkielsyyteen. Ruotsalaiset ruotsalaistivat suomalaiset nimet kirjoihinsa.

        Kirjoihin ei kirjattu kieltä.

        Asuinpaikan perusteella voi arvella kumman kielinen henkilö oli, mutta kirjausten perusteella kieli ei selviä.


      • Annahht
        Pohojalaanen kirjoitti:

        Oletuksesi sukusi kielestä on luultavasti väärä ja perustuu kirkonkirjojen ruotsinkielsyyteen. Ruotsalaiset ruotsalaistivat suomalaiset nimet kirjoihinsa.

        Kirjoihin ei kirjattu kieltä.

        Asuinpaikan perusteella voi arvella kumman kielinen henkilö oli, mutta kirjausten perusteella kieli ei selviä.

        Ei, sen verran voin kertoa, että sukuni tosiaan puhui ruotsia äidinkielenään,ja eräs sukumme merikarvialainen unissasaarnaaja mm hoiti suvereenisti homman kummallakin äidinkielellä.
        Mielenkiintoista onkin miten tavallisen suomijunttiperheen äidinkieli on ruotsi, jos ovat ihan vaan suomalaisitäistäperimää.


      • Pohojalaanen
        Annahht kirjoitti:

        Ei, sen verran voin kertoa, että sukuni tosiaan puhui ruotsia äidinkielenään,ja eräs sukumme merikarvialainen unissasaarnaaja mm hoiti suvereenisti homman kummallakin äidinkielellä.
        Mielenkiintoista onkin miten tavallisen suomijunttiperheen äidinkieli on ruotsi, jos ovat ihan vaan suomalaisitäistäperimää.

        Kaksi äidinkieltä sukusi esi-isällä voi olla liian vähän.

        Kannattaa vielä tarkistaa vaikkei äidinkieltä minnekään merkitty eikä ääninäytteitäkään ole, mutta voihan aina uskotella itselleen.


      • IHAN HAUSKAA
        Annahht kirjoitti:

        Ei, sen verran voin kertoa, että sukuni tosiaan puhui ruotsia äidinkielenään,ja eräs sukumme merikarvialainen unissasaarnaaja mm hoiti suvereenisti homman kummallakin äidinkielellä.
        Mielenkiintoista onkin miten tavallisen suomijunttiperheen äidinkieli on ruotsi, jos ovat ihan vaan suomalaisitäistäperimää.

        Ruotsinkielisyys ei kerro yhtään mitään henkilön etnisestä taustasta. Vajaa 200 vuotta sitten Suomessa oli tasan yksi virallinen kieli, jolla hoidettiin niin hallinnollinen, tieteellinen kuin opetuksellinen asia. Se oli ruotsi.

        Uskonnon suhteen tilanne oli hiukan kimurampi; siihenkin olisi haluttu varmasti ruotsi ujuttaa, mutta Luther oli määrännyt, että jumalanpalvelukset tulee pitää jokaisen omalla kielellä. Tätä tarvetta varten syntyi suomalainen raamattu, ei siksi että Ruotsin valtio, papisto ja kuningas olisivat erityisen kiinnostuneita suomen kielestä olleet.

        Tarvittiin venäläisten apua, että suomi saatiin väännettyä maamme viralliseksi TOISEKSI kieleksi. Tavissuomalaisilla ei olisi ollut tuolloin mitään mahiksia maamme ruotsinkielistä sivistyseliittiä vastaan, koska he olivat tavallisia kouluttamattomia maanviljelijöitä. Tämä ruotsinkielisten systeemihän oli siitä ovela, että se valitsi kansan parista aina ne parhaimmat ja ruotsalaisti heidät ehtona sille, että halusivat edetä yhteiskunnassa. Näin he eivät koskaan tulleet kyseenalaistaneeksi herravaltaa ja tavallisella kansallahan siihen ei ollut kykenevä.

        Tarvittiin siis venäläistä sivistyneistöä ja virkamiehiä, jotka kävivät toimeen ja iskivät suoraan jauhot suuhun suomalaiselle ruotsinkieliselle sivistyneistölle. Heidän myötään alkoi suomenkieli hitaasti juurtua ja samalla itsenäisyysajattelu. Tosin, venäläiset tuskin tekivät sitä pyytettömyydestä, vaan ideana oli synnyttää erillinen identeetti, jotta Suomi ei juoksisi takaisin Svea-mamman helmoihin ruotsinkielinen eliitti etunenässä. Näin kansa hitaasti "lipesi" ruotsinkielisen sivistyneistön otteesta, yliopistosta alkoi valmistua suomenkielistä joukkoa ja "suomalainen Suomi" syntyi.

        Mutta se FAKTA edellisestä johtuen on se, että suomenruotsalaiset eivät eroa geneettisesti erityisemmin suomenkielisistä suomalaisista. He ovat entisten palveluspiikojen ja -renkien joukkoa, joka halusi tulla herrojensa kaltaisiksi, oppivat kielen ja tavat, mutta geenit kertovat rehellsesti edelleen sen, mistä he tulivat. Siinä eivät auta sen enempää ruotsinkielen tavaaminen kuin fiinit ammattinimikkeet säätyläisyhteiskunnan ajalta.

        EIKÖ OLEKIN HASSUNHAUSKAA?


      • yks suomijuntti
        Annahht kirjoitti:

        Ei, sen verran voin kertoa, että sukuni tosiaan puhui ruotsia äidinkielenään,ja eräs sukumme merikarvialainen unissasaarnaaja mm hoiti suvereenisti homman kummallakin äidinkielellä.
        Mielenkiintoista onkin miten tavallisen suomijunttiperheen äidinkieli on ruotsi, jos ovat ihan vaan suomalaisitäistäperimää.

        "Mielenkiintoista onkin miten tavallisen suomijunttiperheen äidinkieli on ruotsi, jos ovat ihan vaan suomalaisitäistäperimää."

        Ja sitten ihmetellään miksi teitä suomenruotsalaisia tavataan "syrjiä"... Ylemmyys haiskahtaa vielä vuosisatojenkin läpi.


      • Anonyymi

        Itäsuomalaiset voivat olla myös Y-DNA:n R-haploryhmää (itäisin haploryhmä jos ei norjalaisia (Y-DNA:n Q-haploryhmää) lasketa mukaan), eli kyllä on eri kansaa, mutta onhan saamelaiset Y-DNA:n I-haploryhmää, mikä myös vahvistaa että ruotsalaiset ovat idempää kuin suomalaiset


    • hyväkysymys,

      Tukholmaruotsalaiset ei tosiaan ole ns alkuperäisruotsalaisia! Oikeastihan viikinkiaikojen lopuilla meriltä palaavat rosvot asettui suomeen koska tilaa ei vaan ollut ruotsissa. Minne muuallekaan olisivat asettuneet?
      Ja tämän kammottavan perimän näemme yhä edelleen suomalaisissa miehissä, varsinkin länsirannikon ja varsinaissuomen miehissä. Itäiset miehemme ovat aivan eri luokkaa. Kelpaavat luultavasti oikein hyvin läntisille naisillemme.

      • höpöttäjät...

        Vai ei ollut tilaa ruotsissa?


      • satakuntatotuus
        höpöttäjät... kirjoitti:

        Vai ei ollut tilaa ruotsissa?

        Kerro toki jos mielestäsi lintukoto oli avoinna ihan kaikille jo silloin. Ongelma taisi pikemminkin olla se, että niihin aikoihin perimys meni kuten meni; kaikki omaisuus esikoiselle, jolloin jälkeen tulevien lasten piti keksiä muuta elämästä selvitäkseen.
        Eiköhän ne maat olleet niihin aikoihin jo tehokkaasti jaettu ja jos nyt joku duunariviikinki vielä kehtasi kotikonnuille palata, niin olihan sille joku surkea pläntti tarjolla siellä valtakunnan B-puolella.
        Voisi muuten selittää senkin miksi tätä ns viikinkihaploa !i on eniten Satakunnassa Suomessa, ei suinkaan näissä varsinaisissa scandinavian maissa.
        Vaikka toki yhdenkin viikingin geenit on voineet vaikuttaa koko suomen satakunnan geeniperimään, mutta entä sitten? Totuushan meitä vain kiinnostaa eikä mikään muu.


      • Anonyymi

        Ei ole "itäiset miehemme", koska Y-DNA:n N-haploryhmä on Euroopasta, Volgan alueelta. Ruotsalaiset eli saamelaiset (Y-DNA:n I-haploryhmää) näyttävät paljon itäisimmältä


      • Anonyymi

        Suomalaiset miehet (Y-DNA:n N-haploryhmä) eivät ole itäisiä, vaan samalta itäisyysasteelta arabianniemimaalta ja sieltä Euroopan kautta Suomeen.

        Y-DNA:n R-haploryhmä on se itäinen ja sen "esi-isä" Y-DNA:n P-haploryhmä vielä idempää


    • Volgan lautturi

      Ymmärtäkää jo ero biologiassa ja henkisessä kulttuurissa. Riippumatta suomalaisten biologisesta perimästä meillä on raskas puolislaavilainen henkinen perimä sieltä Volgan mutkien ajoilta.
      Suomalais-ugrilaisten kansojen henkinen minä ei juuri eros slaavilaisten kansojen henkisestä minästä. Tämän vuoksi meillä on aina vahva side venäläisyyden sielun maailmaan.

      • Satakunda

        Mikä vitun raskas puolislaavilainen henkinen perimä?
        Ei vittu kun kuulostaakin vieraalta, Jos jonkun suomalaisen mielestä tuossa on jotain kotoisen söpöö, niin voin vain todeta, että on yritetty istuttaa väkisin kahta vastakkaista kulttuuria yhteen suomessa.
        Slaavilainen kulttuuri on minulle eksoottista ja hienoa, ja täysin vierasta. Mutta minähän nyt asunkin vain lännessä, satakunnassa....


    • Varsinainen finn

      No heh. En myöskään oikein tunne mitään yhteyttä johonkin täysin vieraaseen slaavikulttuuriin. On kyllä niin kaukana meikäläisen elämästä varsinais-suomessa kuin ikinä.
      Meillä Varsinais-suomalaisilla on vaan oma kulttuuri mikä poikkeaa täysin muusta maasta, korkeintaan länsirannikkoa ylös kapealla kaistaleella vaasaan saakka voi olla yhtään samanlaista kulttuuria ja identiteettiä. Muu suomi on todellakin muuta suomea.
      Meillä 0% venäläistä ja itäistä vaikutusta, mutta heti itään mennessä vaikutus lisääntyy huolestuttavan paljon.
      Ikävä kyllä.

      • Anonyymi

        Ei ole mitään itäistä vaikutusta, paitsi ruotsalaiset, eli saamelaiset (Y-DNA:n I-haploryhmää).


      • Anonyymi

        Ei suomalaisilla (Y-DNA:n N-haploryhmä) ole mitään itäistä

        Itäistä on Y-DNA:n R-haploryhmällä kun se on itäisin Euroopassa olevilla ja kaikkein itäisin on sen Y-DNA:n R-haploryhmän "esi-isä" Y-DNA:n P-haploryhmä


    • Vaikku

      Onko tämä asia jotenkin vaikea ymmärtää, että idässä asuvat suomen heimoiset eivät ole slaaveja sen todistaa geenit. Slaavit ovat jotakin muuta. Ne ovat niitä etelästä ammoin sotia paenneita kansoja, jotka ovat kylläkin lukumäärällään onnistuneet saavuttamaan valta-aseman ja syrjäyttäneet alkuperäiset. Sama on täsmälleen käynyt lännen puolelta. Varsinais suomenkin ovat tällä tietämyksellä ensin asuttaneet jotkin muut geeniperimät kuin sveat.

      • Anonyymi

        Ei ole idässä Suomen heimoisia (jos tarkoitat uralin takana), ne ovat vaan Euroopasta vietyjen ja lähteneiden vankien, sotilaiden ja "seikkailijoiden" ja paikallisten jälkeläisiä


    • raumafin

      En sit tiedä, mutta pakko sanoa raumalaisena, että on toi slaavilainen perimä aikast kaukan mun maailmasta ;DDDDD
      Sorry nyt kaverit.

      • Anonyymi

        Niin kuin kaikkien suomalaisten, koska Y-DNA:n R-haploryhmä on itäisin Euroopassa olevista ja sen "esi-isä" Y-DNA:n P-haploryhmä kaikkein itäisin


    • Satakundax

      Eteläpohjalaisena sanoisin, että vielä ikävämpää sulattaa tommosta baltipaskaa.
      Täyttä fuulaa! Ei mitään yhteyttä keski-ja itäsuomen tarkoitusperiin. Josko niitä ylipäätään on.

      • satakundax

        Keski- ja länsisuomen piti tietysti sanoa.


    • lihisbulle

      Satakuntalaisena en myöskään allekirjoita ihan tuota balttikulttuuriperimää.
      Maistuu ihan köttbullar ja Janssoninkiusaus mieluummin kuin karjalanpiirakat ja kalakukot. Sori nyt.

    • itäinen perimä

      Biologista perimää monimutkaisempi on henkinen perimä. Suomalaisilla on henkisenä perintönä se Volgan mutkilta tullut "lautturien tuska" kun täytyy vetää perimässään sitä puolislaavilaista raskasta henkistä taakkaa ugrilaiselta ajalta.
      Katsokaa Repinin maalausta Volgan lautturit ja miettikää tätä henkistä perimää.

      Suomalaiset ovat slaavilaisten tapaan raskas henkisiä ja altiita "seuraa johtajaa" pelille. Tanskalaiset ja ruotsalaiset ovat kyenneet pitämään itsenäisyytensä vuosisatoja mihin suomalaiset eivät ole koskaan kyenneet.

      • VålgänMytgä

        Indoeurooppalaiset eli ruotsalaisethan sieltä Volganmutkasta Eurooppaaan tunkeutui. Yksikään muinainen skandinaaviluuranko (joita on jo aika monta tutkittu) ei ole geneettisesti ollut ruotsalainen eli volganmutkalainen.


      • 11+18

        Voi voi miten väärässä oletkaan. Mitään suuruutta ruotsissa ei olisi ollut ilman Suomalaisia. On totta että Suomalaiset hävisi ottelun joskus, kun olivat olleet ne viikingit jotka olivat oikeita vaikuttajia ammoisina aikoina skandinaviassa ja näiden rikkauksilla porskuttelevat! Hyökkääjiä oli vain liikaa ristimiekkoineen.

        Pohjoinen vaikuttaja kansa olivat Suomalaiset ja sen todistaa vaikka viimeisimmät sodat ja taas turvattiin ruottalaiset. Mutta Suomalaiset sen ihmeen oikeasi teki.

        Että se henkisestä perimästä!


      • Anonyymi
        VålgänMytgä kirjoitti:

        Indoeurooppalaiset eli ruotsalaisethan sieltä Volganmutkasta Eurooppaaan tunkeutui. Yksikään muinainen skandinaaviluuranko (joita on jo aika monta tutkittu) ei ole geneettisesti ollut ruotsalainen eli volganmutkalainen.

        Ei vaan suomalaiset (Y-DNA:n N-haploryhmä) tulivat Volgan alueelta


      • Anonyymi
        VålgänMytgä kirjoitti:

        Indoeurooppalaiset eli ruotsalaisethan sieltä Volganmutkasta Eurooppaaan tunkeutui. Yksikään muinainen skandinaaviluuranko (joita on jo aika monta tutkittu) ei ole geneettisesti ollut ruotsalainen eli volganmutkalainen.

        Ei ruotsalaiset Euroopasta tulleet vaan suomalaiset.

        Suomalaiset (Y-DNA:n N-haploryhmä) tulivat arabianniemimaalta Euroopan kautta Suomeen

        Ruotsalaiset ovat samaa kuin saamelaiset ja ovat idempää kuin suomalaiset

        Kaikkein itäisimmät Euroopassa olevat ovat Y-DNA:n R-haploryhmää olevat ja niiden "Esi-isä" Y-DNA:n P-haploryhmä on kaikkein itäisin


    • moniperimää se on

      Geneettinen perimä ei kerro kaikkea. Verratkaapa vaikkapa vain suomalaisia ja unkarilaisia. Näiden kohdalla voidaan puhua ainoastaan kielisukulaisuudesta.
      Se mitä ihmiset ovat nyt, ei tule pelkästään geeniperimästä vaan siihen tulee mukaan kieliperimä ja kulttuuriperimä.

      Nyky-suomalaisten perimä on siis monen perimän yhteisvaikutusta. "Suomensukuisia" kansoja on Venäjällä.

      Geneettisesti perimältään "puhtaimpia" ovat ne heimot jotka ovat eläneet eristyksissä muista esim. jotkut Amazonin intiaaniheimot.

      • Nöyhtä

        " Kun tutkittuja väestöjä verrattiin
        itäaasialaisiin, suomalaisissa – erityisesti itäsuomalaisissa – nähtiin pieni
        mutta selvä itäinen vaikutus. Samanlainen vaikutus nähtiin myös venäläisissä,
        mutta koska venäläiset ja itäsuomalaiset eivät olleet keskenään läheisiä,
        suomalaisissa havaittu itävaikutus lienee peräisin ajalta ennen venäläisten
        levittäytymistä nykyisille asuinseuduilleen."
        lähde: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/36772/genetics.pdf?sequence=1

        Tieteellisesti tutkittu asia.

        Ja Volgan mutkasta ei olekaan nykyiseen ruoåtsiin tultu ainakaan kaikkiin osiin vaan pohjoiseuroopan ja Tanskan kautta jos miesten N-hablosta puhutaan. Osa on tullut myös itäistätietä ja ehdottomasti ennen ruotsalaisia ja venäläisiä! Suomalainen I-hablo on lienet syntynyt skandinaviassa? Tämäkin on mielenkiintoinen juttu!


      • VålgänMytgä
        Nöyhtä kirjoitti:

        " Kun tutkittuja väestöjä verrattiin
        itäaasialaisiin, suomalaisissa – erityisesti itäsuomalaisissa – nähtiin pieni
        mutta selvä itäinen vaikutus. Samanlainen vaikutus nähtiin myös venäläisissä,
        mutta koska venäläiset ja itäsuomalaiset eivät olleet keskenään läheisiä,
        suomalaisissa havaittu itävaikutus lienee peräisin ajalta ennen venäläisten
        levittäytymistä nykyisille asuinseuduilleen."
        lähde: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/36772/genetics.pdf?sequence=1

        Tieteellisesti tutkittu asia.

        Ja Volgan mutkasta ei olekaan nykyiseen ruoåtsiin tultu ainakaan kaikkiin osiin vaan pohjoiseuroopan ja Tanskan kautta jos miesten N-hablosta puhutaan. Osa on tullut myös itäistätietä ja ehdottomasti ennen ruotsalaisia ja venäläisiä! Suomalainen I-hablo on lienet syntynyt skandinaviassa? Tämäkin on mielenkiintoinen juttu!

        Itäaasialainen ei saa olla synonyymi aasialaiselle tai itäiselle, eikä luonnollisesti kuulu volganmutkan alkuperäiseen perimään. Ruotsalaisten R1b ja R1a haploryhmäthän ovat siperialaisia ja ovat peräisin rodulta joka oli aasialainen mutta ei itäaasialainen koska erkaantui aikaisin ja sekoittui Euroopasta tulevaan väkeen. Joka tapauksessa tämä Indosakki ei ole sen enempää eurooppalaisia kuin me suomalaisetkaan.


      • Anonyymi
        Nöyhtä kirjoitti:

        " Kun tutkittuja väestöjä verrattiin
        itäaasialaisiin, suomalaisissa – erityisesti itäsuomalaisissa – nähtiin pieni
        mutta selvä itäinen vaikutus. Samanlainen vaikutus nähtiin myös venäläisissä,
        mutta koska venäläiset ja itäsuomalaiset eivät olleet keskenään läheisiä,
        suomalaisissa havaittu itävaikutus lienee peräisin ajalta ennen venäläisten
        levittäytymistä nykyisille asuinseuduilleen."
        lähde: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/36772/genetics.pdf?sequence=1

        Tieteellisesti tutkittu asia.

        Ja Volgan mutkasta ei olekaan nykyiseen ruoåtsiin tultu ainakaan kaikkiin osiin vaan pohjoiseuroopan ja Tanskan kautta jos miesten N-hablosta puhutaan. Osa on tullut myös itäistätietä ja ehdottomasti ennen ruotsalaisia ja venäläisiä! Suomalainen I-hablo on lienet syntynyt skandinaviassa? Tämäkin on mielenkiintoinen juttu!

        Tuosta on tiede kaukana, vaan on vihreiden maailmanhalailijoiden satuja. Suomalaisilla (Y-DNA:n N-haploryhmä) ei ole itä-aasialaista vaikutusta.

        Muuten on selvinnyt, että Y-DNA:n R-haploryhmät ovat tulleet mongolian ja kiinan alueilta


      • Anonyymi
        VålgänMytgä kirjoitti:

        Itäaasialainen ei saa olla synonyymi aasialaiselle tai itäiselle, eikä luonnollisesti kuulu volganmutkan alkuperäiseen perimään. Ruotsalaisten R1b ja R1a haploryhmäthän ovat siperialaisia ja ovat peräisin rodulta joka oli aasialainen mutta ei itäaasialainen koska erkaantui aikaisin ja sekoittui Euroopasta tulevaan väkeen. Joka tapauksessa tämä Indosakki ei ole sen enempää eurooppalaisia kuin me suomalaisetkaan.

        Y-DNA n haploryhmät R, R1a ja R1b ovat rodultaan itä-aasialaisia (ovat mongolian ja kiinan alueilta)


      • Anonyymi

        Ehkä länsi-venäjällä, mutta suomensukuiset kansat ovat kyllä Euroopassa


      • Anonyymi
        VålgänMytgä kirjoitti:

        Itäaasialainen ei saa olla synonyymi aasialaiselle tai itäiselle, eikä luonnollisesti kuulu volganmutkan alkuperäiseen perimään. Ruotsalaisten R1b ja R1a haploryhmäthän ovat siperialaisia ja ovat peräisin rodulta joka oli aasialainen mutta ei itäaasialainen koska erkaantui aikaisin ja sekoittui Euroopasta tulevaan väkeen. Joka tapauksessa tämä Indosakki ei ole sen enempää eurooppalaisia kuin me suomalaisetkaan.

        Y-DNA:n R-haploryhmä on itäaasialainen (mongoliasta, kiinasta, siperiasta) ja sen "esi-isä" on kaikkein itäisin, eli Y-DNA:n P-haploryhmä (kaakkoisaasia eli indonesia, vietnam, korea jne)

        Suomalaiset (Y-DNA:n N-haploryhmä) on läntisempi, joka tuli arabianniemimaalta Euroopan kautta Suomeen


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1284
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1140
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      26
      992
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe