Ennen se onnistu aina, eikä sen kummempaa reseptiä o ollu ku suoraan lasagnelevy-laatikon kyljestä vaan..
Etten sitte kuitenkaan tehny sitä jauheliha-kastiketta perinteiseen tyyliin, ruskeeseen kastikkeeseen..?
Jotain siittä ny puuttuu..
Ei suju lasagne..
11
1509
Vastaukset
Noin niinkuin ylisummaan - lasagnessa on kaksi kastiketta: bolognese-kastike ja bechamel-kastike eli suomeksi lihakastike ja valkokastike. Ohjeita löytyy kosolti - netistä ja kirjoista. Näitä annostellaan vuorotellen pastalaatikkoon levyjen päälle, päälllimmäiseksi valkokastike.
Näistä on toki useita variaatioita olemassa ja yksi on varmaan siinä pastalaatikon kannessakin. Oleellista on se, että kastiketta on riittävästi, jotta pastalevyt pääsevät kyspsymään kastikkeessa uunissa eivätkä jää korpuksi.
Aivan erinomainen ohje löytyy mm. täältä
http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2006/12/lasagne-bolognese.html - perinteinen ja pitkähkö, mutta hyvä ei tule helpolla eikä halvalla.- punaviinin
korvata jollain, entä varsisellerin? Ei löydy lähikaupasta....
Lasagne Bolognese
bolognese-kastiketta
400 g tuorepastalevyjä
bechamell-kastiketta
mozzarellajuustoa
Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa
Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta
Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.
Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.
Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.
Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa. punaviinin kirjoitti:
korvata jollain, entä varsisellerin? Ei löydy lähikaupasta....
Lasagne Bolognese
bolognese-kastiketta
400 g tuorepastalevyjä
bechamell-kastiketta
mozzarellajuustoa
Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa
Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta
Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.
Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.
Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.
Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.Voi toki, kummatkin... ohjeellisiahan nämä reseptit usein ovat. Punaviini tuo mukaan aromia ja happoa - lähes saman asian hapon osalta ajaisi esimerkiksi pieni loraus balsamicoa, jos kaapista löytyy - tai miksettei vaikka punaviinietikkaakin vähän. Varsiselleriä pitäisi kyllä yleensä kaupasta löytyä, mutta jos ei niin, voihan sen jättää pois, korvaavaa ei kai oikein löydy, juuriselleri ei ole sellainen.
Tämä on tällainen aika täydellinen ohje kummallekin kastikkeelle ja harva varmaan tekee ihan täysin tämän mukaan. Joskus olen nähnyt lisäksi, että tuohon bolognese-soossiin käytetään myös italialaista pancetta-pekona antamaan vähän rasvaisuutta ja mietoa savun makua. Sen voi aivan hyvin korvata omalla vähäsavuisella pekonilla.
Bolognesekasteiketta ei saa suurustaa millään ja valkokastikkeen jauhot tulee keittää hyvin - muuten lasagnesta saattaa tulla sellainen jauhoisen makuinen köntti.
- meidän
ymmärtää jotakin tuosta älyvapaasta kirjoituksestasi, jossa et kerro meille yhtään oleellista faktaa?
- No..
siitä nyt vaan puuttu se jokin, hmm.. se semmonen kyseiselle ruoalle tyypillinen.. lasagnen maku. Ei se ny mun mielestä oo mitään punaviinejä kaivannu, että siitä sellasta just hyvää tulis, ehkä mult on vaan tatsi hukassa. (tai makuaisti)
- kkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
... siihenhän käytetään yleensä jauhoja.
Lasagnen soosin tulee olla "litkua", sillä sehän imeytyy siihen pastaan - jauhokastilleella saa aikaiseksi "sementtiä"."Bolognesekastiketta ei saa suurustaa millään ja valkokastikkeen jauhot tulee keittää hyvin - muuten lasagnesta saattaa tulla sellainen jauhoisen makuinen köntti."
Hyvin luettu - vaan ymmärsitkö? Toisaalta keskustelupalstahan tämä on ja onhan toistokin sitä - vain kovin yksipuolista.- jo olemassa
crudo kirjoitti:
"Bolognesekastiketta ei saa suurustaa millään ja valkokastikkeen jauhot tulee keittää hyvin - muuten lasagnesta saattaa tulla sellainen jauhoisen makuinen köntti."
Hyvin luettu - vaan ymmärsitkö? Toisaalta keskustelupalstahan tämä on ja onhan toistokin sitä - vain kovin yksipuolista.lasagnelevyjä, joilla lasagea täytyy pitää uunissa vain parikymmentä minuuttia. Sen vanhan 45 min - 1 h sijaan.
jo olemassa kirjoitti:
lasagnelevyjä, joilla lasagea täytyy pitää uunissa vain parikymmentä minuuttia. Sen vanhan 45 min - 1 h sijaan.
Löytyy kyllä - ihan oikein. Lasagnen voi toki tehdä jopa tuorepastalevyistäkin ja silloin uuniaika on saa olla vain vaikka 10-15 minuuttia kunnes juusto sulaa, maut tasoittuvat ja pasta imee itseensä kastiketta.
Olen tehnyt muutaman kerran lasagnea itsetehdystä pastasta ja lopputulos on ihan erilainen - en väitä, että parempi vaan, että erilainen: tuorepastasta tehty. Oikein hyvä ja kokeilemisen ja vaivan arvoinen - käsintehty. Tuorepastalasagnea saa Italiasta arvonsa tuntevista ravintoloista.
- tomaattipyree
ja basilika sum muuta pientä
- Tomaattipyree
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 713095
- 922865
- 512105
Mietin että
Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin201565- 151349
Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon
Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..51328Aaamu on täällä taas!
Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa131301Tajusin vaan...
Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein131273- 181250
Noin ulkonäkö-jutut ei multa
Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin241232