Ei suju lasagne..

hemmetti...

Ennen se onnistu aina, eikä sen kummempaa reseptiä o ollu ku suoraan lasagnelevy-laatikon kyljestä vaan..
Etten sitte kuitenkaan tehny sitä jauheliha-kastiketta perinteiseen tyyliin, ruskeeseen kastikkeeseen..?
Jotain siittä ny puuttuu..

11

1509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noin niinkuin ylisummaan - lasagnessa on kaksi kastiketta: bolognese-kastike ja bechamel-kastike eli suomeksi lihakastike ja valkokastike. Ohjeita löytyy kosolti - netistä ja kirjoista. Näitä annostellaan vuorotellen pastalaatikkoon levyjen päälle, päälllimmäiseksi valkokastike.

      Näistä on toki useita variaatioita olemassa ja yksi on varmaan siinä pastalaatikon kannessakin. Oleellista on se, että kastiketta on riittävästi, jotta pastalevyt pääsevät kyspsymään kastikkeessa uunissa eivätkä jää korpuksi.

      Aivan erinomainen ohje löytyy mm. täältä
      http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2006/12/lasagne-bolognese.html - perinteinen ja pitkähkö, mutta hyvä ei tule helpolla eikä halvalla.

      • punaviinin

        korvata jollain, entä varsisellerin? Ei löydy lähikaupasta....

        Lasagne Bolognese

        bolognese-kastiketta
        400 g tuorepastalevyjä
        bechamell-kastiketta
        mozzarellajuustoa

        Bechamel-kastike:
        60 g voita
        50-60 g vehnäjauhoja
        1 l kulutusmaitoa
        raastettua muskottipähkinää
        suolaa

        Bolognese-kastike:
        3-4 rkl oliiviöljyä
        400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
        1 keskikokoinen sipuli
        2-3 kynttä valkosipulia
        500-700 g murskattuja tomaatteja
        1 porkkana
        1 varsiselleri
        2 lihaliemikuutiota
        2 dl punaviiniä
        2-3 rkl tomaattipyreetä
        ripaus chiliä
        1-2 rkl kuivattua basilikaa
        mustapippuria
        suolaa
        1 rkl voita
        50-100 g parmesaaniraastetta

        Bechamel-kastike:
        Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

        Bolognese-kastike:
        Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

        Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

        Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.


      • punaviinin kirjoitti:

        korvata jollain, entä varsisellerin? Ei löydy lähikaupasta....

        Lasagne Bolognese

        bolognese-kastiketta
        400 g tuorepastalevyjä
        bechamell-kastiketta
        mozzarellajuustoa

        Bechamel-kastike:
        60 g voita
        50-60 g vehnäjauhoja
        1 l kulutusmaitoa
        raastettua muskottipähkinää
        suolaa

        Bolognese-kastike:
        3-4 rkl oliiviöljyä
        400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
        1 keskikokoinen sipuli
        2-3 kynttä valkosipulia
        500-700 g murskattuja tomaatteja
        1 porkkana
        1 varsiselleri
        2 lihaliemikuutiota
        2 dl punaviiniä
        2-3 rkl tomaattipyreetä
        ripaus chiliä
        1-2 rkl kuivattua basilikaa
        mustapippuria
        suolaa
        1 rkl voita
        50-100 g parmesaaniraastetta

        Bechamel-kastike:
        Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

        Bolognese-kastike:
        Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

        Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

        Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.

        Voi toki, kummatkin... ohjeellisiahan nämä reseptit usein ovat. Punaviini tuo mukaan aromia ja happoa - lähes saman asian hapon osalta ajaisi esimerkiksi pieni loraus balsamicoa, jos kaapista löytyy - tai miksettei vaikka punaviinietikkaakin vähän. Varsiselleriä pitäisi kyllä yleensä kaupasta löytyä, mutta jos ei niin, voihan sen jättää pois, korvaavaa ei kai oikein löydy, juuriselleri ei ole sellainen.

        Tämä on tällainen aika täydellinen ohje kummallekin kastikkeelle ja harva varmaan tekee ihan täysin tämän mukaan. Joskus olen nähnyt lisäksi, että tuohon bolognese-soossiin käytetään myös italialaista pancetta-pekona antamaan vähän rasvaisuutta ja mietoa savun makua. Sen voi aivan hyvin korvata omalla vähäsavuisella pekonilla.

        Bolognesekasteiketta ei saa suurustaa millään ja valkokastikkeen jauhot tulee keittää hyvin - muuten lasagnesta saattaa tulla sellainen jauhoisen makuinen köntti.


    • meidän

      ymmärtää jotakin tuosta älyvapaasta kirjoituksestasi, jossa et kerro meille yhtään oleellista faktaa?

      • No..

        siitä nyt vaan puuttu se jokin, hmm.. se semmonen kyseiselle ruoalle tyypillinen.. lasagnen maku. Ei se ny mun mielestä oo mitään punaviinejä kaivannu, että siitä sellasta just hyvää tulis, ehkä mult on vaan tatsi hukassa. (tai makuaisti)


    • kkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      ... siihenhän käytetään yleensä jauhoja.
      Lasagnen soosin tulee olla "litkua", sillä sehän imeytyy siihen pastaan - jauhokastilleella saa aikaiseksi "sementtiä".

      • "Bolognesekastiketta ei saa suurustaa millään ja valkokastikkeen jauhot tulee keittää hyvin - muuten lasagnesta saattaa tulla sellainen jauhoisen makuinen köntti."

        Hyvin luettu - vaan ymmärsitkö? Toisaalta keskustelupalstahan tämä on ja onhan toistokin sitä - vain kovin yksipuolista.


      • jo olemassa
        crudo kirjoitti:

        "Bolognesekastiketta ei saa suurustaa millään ja valkokastikkeen jauhot tulee keittää hyvin - muuten lasagnesta saattaa tulla sellainen jauhoisen makuinen köntti."

        Hyvin luettu - vaan ymmärsitkö? Toisaalta keskustelupalstahan tämä on ja onhan toistokin sitä - vain kovin yksipuolista.

        lasagnelevyjä, joilla lasagea täytyy pitää uunissa vain parikymmentä minuuttia. Sen vanhan 45 min - 1 h sijaan.


      • jo olemassa kirjoitti:

        lasagnelevyjä, joilla lasagea täytyy pitää uunissa vain parikymmentä minuuttia. Sen vanhan 45 min - 1 h sijaan.

        Löytyy kyllä - ihan oikein. Lasagnen voi toki tehdä jopa tuorepastalevyistäkin ja silloin uuniaika on saa olla vain vaikka 10-15 minuuttia kunnes juusto sulaa, maut tasoittuvat ja pasta imee itseensä kastiketta.

        Olen tehnyt muutaman kerran lasagnea itsetehdystä pastasta ja lopputulos on ihan erilainen - en väitä, että parempi vaan, että erilainen: tuorepastasta tehty. Oikein hyvä ja kokeilemisen ja vaivan arvoinen - käsintehty. Tuorepastalasagnea saa Italiasta arvonsa tuntevista ravintoloista.


    • tomaattipyree

      ja basilika sum muuta pientä

    • Tomaattipyree

      http://www.youtube.com/watch?v=1XIRDAfo2UU

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      71
      3095
    2. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      92
      2865
    3. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      51
      2105
    4. Mietin että

      Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin
      Ikävä
      20
      1565
    5. Oot ilkee paha noita

      Paha babushka Luulitko etten tienny
      Ikävä
      15
      1349
    6. Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon

      Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..
      Vimpeli
      5
      1328
    7. Aaamu on täällä taas!

      Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa
      Ikävä
      13
      1301
    8. Tajusin vaan...

      Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein
      Ikävä
      13
      1273
    9. Sytyttikö hallin lapsi vai joku mielipuoli

      Onko tietoa? Toivon jälkimmäistä
      Vimpeli
      18
      1250
    10. Noin ulkonäkö-jutut ei multa

      Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin
      Ikävä
      24
      1232
    Aihe