Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Non sine laude approbaturilla jatko-opiskelijaksi?

Sofianmaailma

Mitä mieltä olette, estääkö gradusta saatu heikko arvosana (non sine laude approbatur) jatko-opinnot? Gradun arvostelussa graduaiheeni ja ennen kaikkea käsittelytapani saivat kritiikkiä (aika maltillista tosin), mutta arvosanaa tiputti perus-cumusta se, ettei tutkielmani muka edustanut kyseistä tieteenalaa (tämä riippuu vähän yliopistosta).

Ote graduni lausunnosta:
”Käsikirjoitus täyttää pro gradu –työlle asetettavat vaatimukset. Kokonaisuus on toimiva, muttei liity oppiaineen keskeisiin tutkimuskysymyksiin.”

On toki myönnettävä, että koko tutkielma jäi hieman keskeneräiseksi käsikirjoitukseksi, mikä piti vain jättää huhtikuun loppuun mennessä, jotta ehtisin valmistua vanhan tutkintojärjestelmän puitteissa. Mutta silti arvio ei ollut minusta ihan reilu (työn vahvuuksia ei riittävästi huomioitu), eivätkä arvioijat (joista toinen oli ohjaajani, jonka mukaan graduaiheeni oli aikaisemmin ollut mielenkiintoinen) olleet aihealueeni asiantuntijoita. Toisaalta, jos lähden valittamaan asiasta (tiedekunta määrää kaksi uutta tarkastajaa) tai korjailemaan graduani, siirryn automaattisesti uuteen tutkintojärjestelmään, mikä viivästyttäisi aika tavalla myös (mahdollisia) jatko-opintojani.

Tietysti kaikki apurahat on bye-bye, mutta juuri 40 v. täytettyäni en sellaisia olisi muutenkaan saanut, ellei graduni olisi ollut aivan loistava. En myöskään aio hakea samaan paikkaan jatko-opiskelijaksi vaan toiseen kaupunkiin, missä itse asiassa olen asunutkin yli kymmenen vuotta. Siellä toivoakseni sekä lähestymistapani että aihealueeni – joita molempia pitää hieman muuttaa, sillä ei gradukritiikki täysin perusteetonta ollut – saavat parempaa ymmärrystä ja ohjausta. Mietin vain sitä, estääkö gradun huono arvosana koko homman? Eli mitä mieltä olette, kannattaako ottaa yhteyttä kyseisen laitoksen proffaan, jolle olen muuten joskus aikoinani tenttinyt pääaineeni aineopintoja ja tehnyt yhden proseminaarinkin? Kesän aikana ehtisi hyvin väsätä alustavan tutkimussuunnitelman syksyä varten...

Mainittakoon vielä, että itse FM-tutkinnossa (kesäkuu 2008) minulla on pääaineen syventävistä opinnoista erinomaiset tiedot (5), kiitettävät tiedot (4) aineopinnoista ja erinomaiset tiedot (5) perusopinnoista.

Havittelemani jatko-opintopaikan tiedekunnan jatkotutkinto-opas:
”Syventävien opintojen pro gradu –tutkielmalta edellytetään vähintään arvolausetta cum laude
approbatur. Jos pro gradu -tutkielman arvolause on alempi kuin cum laude approbatur, perustelee oppiaineen professori erikseen hakemuksen puoltamisen.”

5

4696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikemminkin kyseiseen yliop...

      eikä tänne.

    • ja hyvä

      sellainen proffalle. Hyväksi onneksi sulla on tuo mahdollisuus, että voit jatko-opiskella vaikkei gradusi arvosana ollut loistava.
      Omalla alallani, jos arvosanat (pääaine, sivuaine) ei olleet tarpeeksi hyviä, joutui käymään läpi kursseja ja tenttimään ne hyvin arvosanoin ennekuin virallinen jatko-opiskeluliupa myönnettiin.

    • Dosentti Mansesta

      Graduja arvostellellaan monella tavalla. Tuo lausunnostasi lainattu kohta oli minusta sellainen, jolla voisi olla merkitystäkin työtäsi arvioitaessa: "Kokonaisuus on toimiva, muttei liity oppiaineen keskeisiin tutkimuskysymyksiin." Voisi sanoa, että mitä helvettiä? Vaikuttaako gradun arvosanaan se, sattuuko kysymyksenasettelu olemaan konventionaalinen "keskeisiin tutkimuskysymyksiin" painottuva? Miten teide kehittyy jos pinnoja saa vain alan keskeisistä tutkimuskysymyksistä? Vähän ihmetyttää (parin vuosikymmenen vuoden gradu-tarkastuskokemuksella). Jos haet jonnekin jatko-opiskelijaksi, keskustele asiasta ensin potentiaalisen jatko-opintojen ohjaajan kanssa ja mainitse tämä asia gradun arvosanaan vaikuttaneena asiana (kyseessä voi olla yksinkertaisesti se, että gradun ohjaaja ei pitänyt lähestymistavasta tai kysymyksenasettelusta, jolloin työn arvosana on voinut pudota muistakin kuin varsinaisesti tutkimuksen laatuun liittyvistä syistä). Luulisi, että asialle löytyisi ymmärrystä. Olennaista on, että sinulla on hyvin kirjoitettu tutkimussuunnitelma jatko-opintoja varten ja osoitat, että aiot todella tehdä töitä asian kanssa seuraavat 3-5 vuotta ja esität realistisen mutta kunnianhimoisen valmistumisaikataulun.

    • tjaljajtajfjkv

      Pitää olla minimissään C.

    • amppaaa

      Meillä on vaadittu väh cumu, mutta tiedän toiselta alalta (valtsikasta) tapauksen, jossa non sinen jälkeen sai tehdä väittärin (tosin se tehtiin toisessa korkeakoulussa...). Kyllä niillä jotain joustoa voi olla, kysy suoraan niiltä, jotka päättävät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2267
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1516
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1210
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe