Mitä eroa on luumutomaateilla ja normaaleilla tomaateilla?

tInA

Eli olisin tekemässä risottoa, johon ohjeen mukaan tulee luumutomaatteja. Aloin tässä vaan miettiä, että voiko käyttää kuitenkin vain normaaleja tomaatteja? Mitä eroa? Vaikuttaako ruoan makuun paljon?

9

4282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luumutomaatit ovat jonkin verran aromikkaampia kuin tavalliset tomaatit, vähän ehkä makeampia ja pehmeämpiä yleensä, ikäänkuin kypsempiä. Varsinkin kotimainen tomaatti maistuu kitkerältä, on kova ja sopii mieluummin tennispalloksi kuin ruoanlaittoon.

      Toisaalta luumutomaatti on erikoistomaattina hintavampi ja yleensä myös pienempi. Poista aina tomaatista siemenlillu ja kalttaa kuori. Tomaatista syödään tavallisesti vain hedelmäliha. Olemme kuitenkin tottuneet käyttämään Suomessa koko hedelmän - ja useimmiten vielä raakana. Närpiöläiset ovat näin opettaneet meitä vuosien saatossa.

      • siemenet

        Korostan vielä, mitä crudo tuossa edellä kertoi.

        Olen aina pitänyt tomaattia karvaana vihanneksena, ja sekasalaatissakin se maistuu pahalta ja sitä paitsi se siemenlitku tekee salaatista kaamean näköisenkin.

        Nyt olen vuoden ajan aina poistanut tomaatista siemenet ja maku on aivan toisenlainen. Pikkulusikalla poisto onnistuu näppärästi, kannattaa kokeilla.


      • Teemalta..
        siemenet kirjoitti:

        Korostan vielä, mitä crudo tuossa edellä kertoi.

        Olen aina pitänyt tomaattia karvaana vihanneksena, ja sekasalaatissakin se maistuu pahalta ja sitä paitsi se siemenlitku tekee salaatista kaamean näköisenkin.

        Nyt olen vuoden ajan aina poistanut tomaatista siemenet ja maku on aivan toisenlainen. Pikkulusikalla poisto onnistuu näppärästi, kannattaa kokeilla.

        tuli hyvä ohjelma tomaatista. Lajikkeita yli 7000, mutta nykyisen tehomaatalouden ansiosta enää muutamia kymmeniä kauppalajikkeita, jotka jalostettu kestämään käsittelyä, kuljetusta ja säilymään pitkään, maun kustannuksella. Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä. Ja keinoalustakasvatus takaa mauttomuuden....

        Ohjelma voi löytyä Areenalta tai tulla vielä uusintana.


      • kinmf,d
        Teemalta.. kirjoitti:

        tuli hyvä ohjelma tomaatista. Lajikkeita yli 7000, mutta nykyisen tehomaatalouden ansiosta enää muutamia kymmeniä kauppalajikkeita, jotka jalostettu kestämään käsittelyä, kuljetusta ja säilymään pitkään, maun kustannuksella. Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä. Ja keinoalustakasvatus takaa mauttomuuden....

        Ohjelma voi löytyä Areenalta tai tulla vielä uusintana.

        "Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä."

        Et ole ilmeisesti koskaan maistanut tomaatin lihaa ilman siemeniä.


      • taisi...
        kinmf,d kirjoitti:

        "Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä."

        Et ole ilmeisesti koskaan maistanut tomaatin lihaa ilman siemeniä.

        osua arkaan paikkaan, oletko närpesläinen sahajauhotomaattipelle?


      • koko päivän
        taisi... kirjoitti:

        osua arkaan paikkaan, oletko närpesläinen sahajauhotomaattipelle?

        En ole närpiöläinen tomaatinkasvattaja vaan kuusikymppinen neljän lapsenlapsen mummi.

        Asun Keski-Suomessa ja minulla on hyvät käytöstavat. En esimerkiksi nimittele nettifoorumeilla ketään idiootiksi, vaikka jotkut kirjoittajat olisivatkin käytökseltään sen arvoisia.


      • Anonyymi

        Voi Vittu mita sossotysta ihminen eii tieedaa mitaan mut pitaa vaahdota asioista joista Et mitaan ymmarra


    • Ottamatta isommin kantaa tuohon ohjemaan - joka muuten tuli uusintana - oli silläkin toki puolensa. Mutta on maailmassa vielä paljon hyviä tomaattilajikkeita, riittää kun katselee toreja Italiassa ja Espanjassa, lajikkeissa riittää.

      Suurin ongelma tomaatin käytössä onkin varmaan se, että meillä syödään tomaatti aivan liian raakana - kaupan hyvllyllä se on lähes kivikova ja pinta ei anna periksi yhtään sormella painaessa. Lieneekö tämä lajikkeesta johtuva seikka vai se, että tomaatti on vielä puolikypsä? Uskoisin kyllä enemmän jälkimmäistä.

      Tomaatin tulee olla melko pehmeä ja antaa selvästi periksi sormella painettaessa - leikattaessa veitsen tuleekin olla todella terävä. Hedelmälihan tulee olla pehmeää ja mehukasta, maku makea eikä hapan.

      Tällaista tomaattia ei tahdo saada aikaan lasinaluskasvatuksella - se on kotimaisen tomaatin ongelma. Sen vuoksi kotimainen tomaatti on sitä mitä se on. Ehkä meille on myös valikoitunut sellaisia lajeja, jotka kestävät paremmin omat tuotanto-olosuhteemme - mutta maun kustannuksella.

      Ja totta - tomaatista syödään vain se hedelmäliha, ei lilluja eikä siemeniä. Kuorenkin saa pois aika näpäkästi, jos viitsii nähdä vähän vaivaa. Tomaattia ei myöskään tarvitse syödä siivuina - paljon parempi tyyli on tehdä hedelmälihasta hakkelusta ja maustaa se vaikka sormisuolalla, tipalla balsamicoa ja tuoreella timjamilla. Mukavampi syödä paahtoleivän päällä, mozzarellan kanssa, lihan lisäkkeenä tms.

      • Linneae borealis

        Kuten totesit, tomaatit ovat kaupassa melko usein vielä raakoja...

        Ne saa kypsytettyä kotonakin. (kuten varmaan crudo tietää)

        Muille vinkiksi, että raa'ahkot tomaatit kypsyvät muutamamassa päivässä huoneenlämmössä. Kun se on muuttunut tummemman punaiseksi ja pehmeytynyt se on oivallista nautittavaa. Jääkaapissa tomaattia ei kannata säilyttää, sillä siitä tulee mauton. Kun kaupasta ostaa sekä kypsiä että vähän raaempia saa nauttia pitkän pitemmän aikaa sopivista tomaateista=)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      180
      2105
    2. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      164
      1846
    3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      46
      1806
    4. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      123
      1523
    5. Liian paljon hylättyjä ääniä

      Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
      Maailman menoa
      171
      1341
    6. Ikäero suhteessa

      Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
      Parisuhde
      57
      1317
    7. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      73
      1146
    8. Ärsyttää et olet

      Niin välinpitämätön suhteeni
      Ikävä
      71
      991
    9. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

      Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
      Ähtäri
      27
      969
    10. Tämä Kuhmon valtuusto

      Pöh, sanon minä.
      Kuhmo
      15
      939
    Aihe