Mitä eroa on luumutomaateilla ja normaaleilla tomaateilla?

tInA

Eli olisin tekemässä risottoa, johon ohjeen mukaan tulee luumutomaatteja. Aloin tässä vaan miettiä, että voiko käyttää kuitenkin vain normaaleja tomaatteja? Mitä eroa? Vaikuttaako ruoan makuun paljon?

9

4479

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luumutomaatit ovat jonkin verran aromikkaampia kuin tavalliset tomaatit, vähän ehkä makeampia ja pehmeämpiä yleensä, ikäänkuin kypsempiä. Varsinkin kotimainen tomaatti maistuu kitkerältä, on kova ja sopii mieluummin tennispalloksi kuin ruoanlaittoon.

      Toisaalta luumutomaatti on erikoistomaattina hintavampi ja yleensä myös pienempi. Poista aina tomaatista siemenlillu ja kalttaa kuori. Tomaatista syödään tavallisesti vain hedelmäliha. Olemme kuitenkin tottuneet käyttämään Suomessa koko hedelmän - ja useimmiten vielä raakana. Närpiöläiset ovat näin opettaneet meitä vuosien saatossa.

      • siemenet

        Korostan vielä, mitä crudo tuossa edellä kertoi.

        Olen aina pitänyt tomaattia karvaana vihanneksena, ja sekasalaatissakin se maistuu pahalta ja sitä paitsi se siemenlitku tekee salaatista kaamean näköisenkin.

        Nyt olen vuoden ajan aina poistanut tomaatista siemenet ja maku on aivan toisenlainen. Pikkulusikalla poisto onnistuu näppärästi, kannattaa kokeilla.


      • Teemalta..
        siemenet kirjoitti:

        Korostan vielä, mitä crudo tuossa edellä kertoi.

        Olen aina pitänyt tomaattia karvaana vihanneksena, ja sekasalaatissakin se maistuu pahalta ja sitä paitsi se siemenlitku tekee salaatista kaamean näköisenkin.

        Nyt olen vuoden ajan aina poistanut tomaatista siemenet ja maku on aivan toisenlainen. Pikkulusikalla poisto onnistuu näppärästi, kannattaa kokeilla.

        tuli hyvä ohjelma tomaatista. Lajikkeita yli 7000, mutta nykyisen tehomaatalouden ansiosta enää muutamia kymmeniä kauppalajikkeita, jotka jalostettu kestämään käsittelyä, kuljetusta ja säilymään pitkään, maun kustannuksella. Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä. Ja keinoalustakasvatus takaa mauttomuuden....

        Ohjelma voi löytyä Areenalta tai tulla vielä uusintana.


      • kinmf,d
        Teemalta.. kirjoitti:

        tuli hyvä ohjelma tomaatista. Lajikkeita yli 7000, mutta nykyisen tehomaatalouden ansiosta enää muutamia kymmeniä kauppalajikkeita, jotka jalostettu kestämään käsittelyä, kuljetusta ja säilymään pitkään, maun kustannuksella. Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä. Ja keinoalustakasvatus takaa mauttomuuden....

        Ohjelma voi löytyä Areenalta tai tulla vielä uusintana.

        "Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä."

        Et ole ilmeisesti koskaan maistanut tomaatin lihaa ilman siemeniä.


      • taisi...
        kinmf,d kirjoitti:

        "Puumainen ja karvas maku johtuvat jalostuksesta, ei mistään siemenistä."

        Et ole ilmeisesti koskaan maistanut tomaatin lihaa ilman siemeniä.

        osua arkaan paikkaan, oletko närpesläinen sahajauhotomaattipelle?


      • koko päivän
        taisi... kirjoitti:

        osua arkaan paikkaan, oletko närpesläinen sahajauhotomaattipelle?

        En ole närpiöläinen tomaatinkasvattaja vaan kuusikymppinen neljän lapsenlapsen mummi.

        Asun Keski-Suomessa ja minulla on hyvät käytöstavat. En esimerkiksi nimittele nettifoorumeilla ketään idiootiksi, vaikka jotkut kirjoittajat olisivatkin käytökseltään sen arvoisia.


      • Anonyymi

        Voi Vittu mita sossotysta ihminen eii tieedaa mitaan mut pitaa vaahdota asioista joista Et mitaan ymmarra


    • Ottamatta isommin kantaa tuohon ohjemaan - joka muuten tuli uusintana - oli silläkin toki puolensa. Mutta on maailmassa vielä paljon hyviä tomaattilajikkeita, riittää kun katselee toreja Italiassa ja Espanjassa, lajikkeissa riittää.

      Suurin ongelma tomaatin käytössä onkin varmaan se, että meillä syödään tomaatti aivan liian raakana - kaupan hyvllyllä se on lähes kivikova ja pinta ei anna periksi yhtään sormella painaessa. Lieneekö tämä lajikkeesta johtuva seikka vai se, että tomaatti on vielä puolikypsä? Uskoisin kyllä enemmän jälkimmäistä.

      Tomaatin tulee olla melko pehmeä ja antaa selvästi periksi sormella painettaessa - leikattaessa veitsen tuleekin olla todella terävä. Hedelmälihan tulee olla pehmeää ja mehukasta, maku makea eikä hapan.

      Tällaista tomaattia ei tahdo saada aikaan lasinaluskasvatuksella - se on kotimaisen tomaatin ongelma. Sen vuoksi kotimainen tomaatti on sitä mitä se on. Ehkä meille on myös valikoitunut sellaisia lajeja, jotka kestävät paremmin omat tuotanto-olosuhteemme - mutta maun kustannuksella.

      Ja totta - tomaatista syödään vain se hedelmäliha, ei lilluja eikä siemeniä. Kuorenkin saa pois aika näpäkästi, jos viitsii nähdä vähän vaivaa. Tomaattia ei myöskään tarvitse syödä siivuina - paljon parempi tyyli on tehdä hedelmälihasta hakkelusta ja maustaa se vaikka sormisuolalla, tipalla balsamicoa ja tuoreella timjamilla. Mukavampi syödä paahtoleivän päällä, mozzarellan kanssa, lihan lisäkkeenä tms.

      • Linneae borealis

        Kuten totesit, tomaatit ovat kaupassa melko usein vielä raakoja...

        Ne saa kypsytettyä kotonakin. (kuten varmaan crudo tietää)

        Muille vinkiksi, että raa'ahkot tomaatit kypsyvät muutamamassa päivässä huoneenlämmössä. Kun se on muuttunut tummemman punaiseksi ja pehmeytynyt se on oivallista nautittavaa. Jääkaapissa tomaattia ei kannata säilyttää, sillä siitä tulee mauton. Kun kaupasta ostaa sekä kypsiä että vähän raaempia saa nauttia pitkän pitemmän aikaa sopivista tomaateista=)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      106
      3128
    2. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      236
      1959
    3. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      59
      1861
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      136
      1849
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      64
      1352
    6. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      96
      1235
    7. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      84
      1164
    8. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      61
      1155
    9. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      59
      1147
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      68
      997
    Aihe