Turkkilainen perusmauste?

PenaL

Mikä se Turkissa lähes joka ruokapöydässä saatavissa oleva punertava, jauhemainen, chililtä maistuva perusmauste on? Ilmeisesti joku maustesekoitus? Jos näin, mistä tehty? Millä nimellä / tuotemerkeillä ja mistä, esim. Helsingistä tätä saa Suomesta edullisesti ja vähemmän edulisesti? Onko saatavissa olevissa tuotteissa eroja? Jos, niin mitä?

Pena

24

5366

  Vastaukset

  • Eikös se perusmauste olekaan joka kebapista löytyvä rintakarva?

   • Jahhah. Kiitos. Näin se taitaa sitten varmasti olla, kun sinä kerran näin sanot.
    Muuten, mikä olikaan tietolähteesi, tai oliko peräti omaa päättelyä?

    PenaL


  • Älähän välitä kaikkien paskanakkien pölinöistä - jätetään ne omaan arvoonsa.

   Kyseessä on varmaan sumac-nimisen marjan jauhettu tuote, joka on vähän sitruunan makuinen ja punainen jauhe. Se näyttää pippurilta, mutta ei itse asiassa sitä ole. Ei se mielestäni maistu oikein chililtä - näyttää kylläkin, mutta maku ei ole niinkään polttava, eihän?

   Sumacia käytetään salaateissa ja liharuoissa, kebabissa mm. - myös sen lehtiä käytetään jollain tavoin hyväkseen, olisikohan juomissa?

   Sumac-vatia pidetään pöydällä ikäänkuin pöytämausteena, jotta siitä voi halutessaan lisätä maukua ruokaansa. Ainakin Turkissa sitä on saatavilla tosi monella merkillä ja useimmiten ihan kilotavarana merkittä - en muista juurikaan törmänneeni Suomessa. Sumacia käytetään myös monissa mausteseoksissa antamassa pientä potkua ja ennen kaikkea väriä seokselle.

   Olisikohan tästä kyse

   kts. kuva http://www.taste.com.au/how to/articles/52/sumac

   • Mullakin löytyy tuota tulista maustetta turkintuomisina eikä se sumakkia ole. Luulisin sen olevan jotakin karkeasti jauhettua chilisekoitusta, mutta aromin perusteella mukana on suolan ohella myös muita lisiä. Väriltään seos on hyvin tummaa melkein mustaa ja koostumukselta irtonaista, mutta hieman tahmeaa, mikä panee epäilemään olisiko mukana myös hunajaa?


  • noiden idioottien tyhmistä vastauksista.
   Kyseinen mauste on tasan tarkkaan arvaamasi chili, kuivatussa muodossa, ja suolalla jatkettuna.

   • Kyllä se maustesekoitus sisältää myös crudon mainitsemaa sumakkia. Tosin en ole kuullut enkä liioin nähnyt sitä kebabeissa käytettävän, vaikka sekin on mahdollista tietenkin.
    Istanbulin esikaupunkialueilla oli aikoinaan runsaasti nahkaparkitsemoja, jotka olivat sumakin suurkäyttäjiä. Se on happamana hyvä nahan esikäsittelyssä ja turkkilaiset ovat taitavia myös nahka-asusteiden tekijöinä. Heillä on erittäin muodikkaita ja korkealaatuisia tuotteita. Mm. varsin kuuluisa yritys nimeltä Deri-Moda jolla on sivuliikkeet Milanossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Sumakkia siis käytetään moneen muuhunkin kuin vain ruoan maustamiseen.
    Muuten, tuli mieleeni eräs kiva asia, jolla asiakasta hemmoitellaan turkkilaisissa ravintoloissa. Nimittäin aterian jälkeen tarjoilija suihkuttaa käsillesi hieman öljyista sitruunavettä, joka tekee kädet raikkaiksi ja ojentaa sen jälkeen pyyhkeen, jolla voit kuivata kätesi. Kesäaikaan varsin miellyttävä pikkulisä palveluun, joka yleensä on muutenkin erinomaista.


  • Suosittelen käymään tai soittamaan turkkilaiseen ruokakauppaan tai kysymään turkkilaisesta ravintolasta. Lista kaupoista löytyy ainakin http://www.herkuttele.com ja etniset ruokakaupat

  • Osmanish spice mix nimellä myydään Turkissa.Sekoituksessa muistaakseni ainakin 10 eri ainesta.Punaista on ,mutta hienompirakenteista,kuin pelkät chilihiutaleet.

  • ovat rouhittu chili, mustapippuri ja sumakki. Chiliä eli kuten siellä sanotaan rouhitusta pul biber, on hyvinkin eri tulisuusasteilla. Mustapippuri on usein hienommaksi jauhettua kuin meillä ja sumakki on sumakkipuun kuoresta saatava mauste. Hiukka viininpunaiseen vivahtavaa väriltään ja maultaa jotain happaman ja suolaisen väliltä. Sopii muuten oikein hyvin salaatteihin tai pelkän sipulin mausteeksi.

  • Vanha ketju mutta kyseessä on todennäköisesti pul bieber elikkä tulinen paprika, saa erimuodoissa, kannattaa ostaa jos turkissa matkustaa!

  • Veikkaan jeeraa tai piri-piriä

  • Kyllä sumak-jauhetta saa ainakin pk-seudun etnisistä, esim Sellon Ratsusolan itämaisesta ja luultavasti myös Leppävaaran Läkkitorin turkkilaisesta.

  • käsikarva

   • Sumakkia oli myynnissä markkinoilla, samoin kuin monia muitakin mausteita (esim.kuivattu karhunlaukka)n. 60gr pusseissa. Pakkaajana Ruovedenherkku. Suosittelen, hinta oli kohtuullinen 5 pussia/10€.


  • karhunlaukka on oiva mauste esim keitoissa. Tuoreena huomattavasti maukkaampi kuin kuivattuna. Vaikea saada tuoreena. Virosta saa jos osaa kysyä oikeasta paikasta.

  • Se oo tää 🥝🍓🥚🍉🍇🍌🍎

   • Prismasta saa myös.


  • Eikös se punertava ole kuivattua jauhenlihaa?

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia ja Stefu tarjoilijoina.

   Näkyy Sofian instastoryssa olevan video jossa Sofia ja Stepu tarjoilevat pöytiin Fyllaksessa. Stufun sisko antanut töitä?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   1856
  2. Stefu ja Sofia voisi jo lopettaa Martinan kiusaamisen.

   Kaikki on jo nähty kummankin IG storyssa . Pari päivää viikossa selvinpäin ja sitten juomaan. Kaikki tuo esitys on vaan Martiinaa varten ja nyt jo voi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   1107
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   86
   1105
  4. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   25
   884