Hiiligrilli parempi

kulinaristisyöjä

Viimeisessä Tiede-lehdessä oli mielenkiintoinen pieni juttu kaasu- ja hiiligrillisen eroavaisuuksista ihan faktapohjalta.

Hiiligillistä tulee kuivaa kuumuutta ja runsaasti hiilimonoksidia joka reagoi punaisen lihan myoglogiinin kanssa antaen tyypillisien hiiligrilliaromin lihalle.

Kaasugrillistä tulee runsaasti verihöyryä ja enimmäkseen hiilidioksidia joka ei reagoi lihan kanssa ja lopputulos on erilainen.
Harjaanutunut kulinaristi maistaa helposti eron.

Eli hiiligrillistä herkullinen paistetun maku, kaasugrillistä kuin olisi mikrossa lämmitetty!

11

2560

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Edes kulinaristi huomatakseen eron. Atoa hiiligrilliä ei voita mikään, mutta sen tahriva ominaisuus hiilenpölyn muodossa ja käytön hankaluus ovat syy miksi enemmistö käyttää kaasu tai sähkögrilliä. Nykyään kaiken pitää kiiltää kromille, musta pinttynyt hiiligrilli on kauhistus, vaikka se on taatusti puhtaampi mikrobeista kuin vastaavat kaasu tai sähkögrillit. Kukin taaplaa kuitenkin tyylillään.

      • tuo!

        Kaasugrilliä en ole edes harkinnut. Kolmisenkymmentä vuotta olen turannut hiiligrillien kanssa ja samalla linjalla aion jatkaakin.

        Kaasupolttimen olen ajatellut hankkia Muurikan alle, jotta sellaistakin tulisi käytettyä myös kotona eikä vain mökkioloissa. Koti-Muurikka tahtoo nykyisellään ruostua käytön puutteessa.

        Mutta kaasulla saavat grillata puolestani muut kuin minä.


      • aeaeaeaeae

        mikrobit muka tuhoudu grillin kuumuudessa, lämmitetään se millä polttoaineella tahansa?


      • vanha kokki
        aeaeaeaeae kirjoitti:

        mikrobit muka tuhoudu grillin kuumuudessa, lämmitetään se millä polttoaineella tahansa?

        Sillä kaasugrillin lämpötilaa voit säädellä kaasun virtausmäärällä. Täten saat kasugrillin lämpötilan säädettyä vaikkapa viiteenkymmeneen asteeseen. Liekki tietenkin on aina kuuma mutta liekin suuruus vaikuttaa kokonaislämpöön. Hiiligrillin lämpö kohoaa aina sellaisiin lukemiin, että tavallisimmat mikrobit tuhoutuvat jo ennenkuin voit aloittaa grillaamisen. Harmaa kevyt pöly palavan hiilen pinnalla kertoo ajan jolloin voit aloittaa grillauksen polttamatta ruokaasi. Kaasugrilliin sitä vastoin voit laittaa grilattavan välittömästi sytettyäsi polttimen, jolloin vahingolliset mikrobit ovat vielä virkeitä.


    • vain ja ainoastaan

      hiilellä. Jos siihen ei löydy aikaa niin sitten en grillaa ollenkaan. Minulle grillin valmistelu ja grillaaminen itsessään on jo nautinto ja siihen pääsee vain hiilellä. Olisi kamalaa, jos vain käästäisi hanasta ja painaisi nappia ja löisi läskit uuniin.

    • Flameman

      kirjoittanut, Pellegrilli on Ladakuskin valinta. Piiloudutaan halvan rimpulan taakse väittämällä ettei meillä ole kiire minnekään ja tällä vempeleellä saa aitoa tuntumaa. Rahaakaan ei oikein haluta grilliin uhrata, kuten ei myöskään grillattavien ruokien ja auton lisäksi kenkiin, vaatteisiin tai kännykkään. Kännykkä yleensä on ei ihan uusinta mallia.
      Paska puhetta on se että väitetään kaasugrilliä kiireisen grillaajan grilliksi. Ei kai kaasugrillin omistajalla ole sen kiireempi kuin hiili- tai puugrillin omistajalla? Kyllä se hyvä grilliruoka valmistuu kohtuullisessa ajassa ihan näillä kaikilla menetelmillä, myöskin ihan tavallisella puunuotiolla saa kunnon mätöt aikaiseksi.
      Ruoan valmistus kun tuppaa olemaan enemmän tekijästä, viitseliäisyydestä, mielikuvituksesta ja raaka-aineista kiinni.
      Itsellä on käytössä Weber pallogrilli ja tavallinen musta marketpallogrilli 15 €. Näistä kahdesta ei voi sanoa että Weber olisi jollain tavalla parempi, helvetin kallis kyllä. En myöskään aio toista webrua ostaa sen takia että saan 20 vuotta takuuta grillille, sekin kovin rajoitettua. Kaasugrillinä löytyy Primuksen maahantuoma Trio 3 parilagrilli. Siinä on kyllä kaikki kohdallaan, laatua ja hintaa myöden. Jos kaasugrillin joku aikoo hankkia, hanki Trio 3 parilagrilli.
      Sitten meiltä löytyy vielä tiilistä tehty puugrilli ja pelkkä nuotio paikkakin on mökin pihalle joskus tullut hurmiossa väsättyä. Pointtini on että kaikki tavat ovat hyviä ja ennen kaikkea mukavia seurustelu muotoja varsinkin vieraiden ja lasten kanssa. Grillatessahan yleensä kaikki halukkaat voivat jollain tavalla osallistua tähän hauskaan hommaan.
      Mulle riitti, mä lähen grillaamaan.
      PS. Sähköä kuuluu käyttää hehkulampussa ja Linnanmäen laitteissa. Ei koskaan grillissä.

      • uusavuttomille

        Kunnon hiiligrilli esim. Weber Performer maksaa n. 500 euroa, mutta sitähän ei perusgrillaaja halua ostaa, vaan ostaa tarjouksesta halvan kaasurötiskön, joka ruostuu vuodessa parissa. Hiilellä paistetun aromi on aivan toisenlainen ja Weberin performerissa ei tarvitse kikkailla nesteiden tai tuohien kanssa, vaan sytytys toimii kaasulla. Muuhun kaasua ei tulekaan käyttää grillauksessa!


      • Performer
        uusavuttomille kirjoitti:

        Kunnon hiiligrilli esim. Weber Performer maksaa n. 500 euroa, mutta sitähän ei perusgrillaaja halua ostaa, vaan ostaa tarjouksesta halvan kaasurötiskön, joka ruostuu vuodessa parissa. Hiilellä paistetun aromi on aivan toisenlainen ja Weberin performerissa ei tarvitse kikkailla nesteiden tai tuohien kanssa, vaan sytytys toimii kaasulla. Muuhun kaasua ei tulekaan käyttää grillauksessa!

        Grilliä juuri pallogrilliä kummempana hökötyksenä. Kummaa muuten että tuollainen pilipalilaite maksaa jenkeissäkin miltei kolmesataa taalaa ja tänne tuotuna hinta ei kun petraa yli puolella, ollen viidensadan euron luokkaa. Hyi helkutti, tyhmiä rahastetaan ja se on niille ihan oikein, saavathan katsella jokusen vuoden pitempään hölmöä hankintaansa, kuin tavallisen pallogrillin omistajat joilta se rötiskö ruostuu jo parissa vuodessa pois rumentamasta pihaa. Ainoa asiallinen maininta oli edellisellä kirjoittajalla hiilen paremmuudesta kaasuun nähden.
        Pankaas miettien muuten, kannattaako uhrata 500 euroa laitteeseen, jota käytetään vuosittain ehkä 20-30 kertaa. Mahtaisko ne makkarat kuumentua uusavuttamankin ihan itse tiilistä ladotulla grillillä, jonka ritilänä toimii vaikka
        rautalankaverkko. Verratkaa sen jälkeen hintaa hand made grillillä ja desing tuotteella. Välirahalla voi ostaa kaljaa palkitakseen kättensä työtä ja onnitella onnistunutta halpaa, mutta varmasti yhtä hyvää hankintaa. Tosin sillä omatekoisella ei ehkä saa naapurin naamaa vihreäksi kateudesta, paitsi jos se on vielä tumpelompi, ettei se osaa latoa edes tiilistä pinoa. Hehehe kesäisiä grillauksia kuitennii, ihe kullekkii.


      • HOHOHO
        Performer kirjoitti:

        Grilliä juuri pallogrilliä kummempana hökötyksenä. Kummaa muuten että tuollainen pilipalilaite maksaa jenkeissäkin miltei kolmesataa taalaa ja tänne tuotuna hinta ei kun petraa yli puolella, ollen viidensadan euron luokkaa. Hyi helkutti, tyhmiä rahastetaan ja se on niille ihan oikein, saavathan katsella jokusen vuoden pitempään hölmöä hankintaansa, kuin tavallisen pallogrillin omistajat joilta se rötiskö ruostuu jo parissa vuodessa pois rumentamasta pihaa. Ainoa asiallinen maininta oli edellisellä kirjoittajalla hiilen paremmuudesta kaasuun nähden.
        Pankaas miettien muuten, kannattaako uhrata 500 euroa laitteeseen, jota käytetään vuosittain ehkä 20-30 kertaa. Mahtaisko ne makkarat kuumentua uusavuttamankin ihan itse tiilistä ladotulla grillillä, jonka ritilänä toimii vaikka
        rautalankaverkko. Verratkaa sen jälkeen hintaa hand made grillillä ja desing tuotteella. Välirahalla voi ostaa kaljaa palkitakseen kättensä työtä ja onnitella onnistunutta halpaa, mutta varmasti yhtä hyvää hankintaa. Tosin sillä omatekoisella ei ehkä saa naapurin naamaa vihreäksi kateudesta, paitsi jos se on vielä tumpelompi, ettei se osaa latoa edes tiilistä pinoa. Hehehe kesäisiä grillauksia kuitennii, ihe kullekkii.

        Weberin hiiligrillit ovat hintansa arvoisia tosi-grillaajille. Siis niille, joiden hiilloksella kypsennetään muutakin kuin parissa minuutissa valmistuvaa makkaraa. Makkaran grillaukseen on samantekevää millainen peltihimmeli on tekemässä grillin virkaa.


      • tosigrillaaja
        HOHOHO kirjoitti:

        Weberin hiiligrillit ovat hintansa arvoisia tosi-grillaajille. Siis niille, joiden hiilloksella kypsennetään muutakin kuin parissa minuutissa valmistuvaa makkaraa. Makkaran grillaukseen on samantekevää millainen peltihimmeli on tekemässä grillin virkaa.

        Onko se ryppyotsainen insinööri, vai leppoisa lehtori?
        Jenkkien kromihirvitykset eivät saa ainakaan minua vakuuttuneeksi, maksoivat sitten 10 tai kymppitonnin.


      • tohtoria
        tosigrillaaja kirjoitti:

        Onko se ryppyotsainen insinööri, vai leppoisa lehtori?
        Jenkkien kromihirvitykset eivät saa ainakaan minua vakuuttuneeksi, maksoivat sitten 10 tai kymppitonnin.

        Tämä kaveri kun alkaa grillaamaan, niin hänellä on ensinnäkin vapaapäivä pari hyvää kaveria ja toivottavasti kaunis vaimo.
        Grilli työnnetään paikalleen takapihalle ja ladataan laadukkailla briketeillä ja lehtipuuhiilillä. Hiilet järjestellään huolellisesti kuin tupakka piippuun. Tässä vaiheessa on luonnollisesti otettu jo oluet ja pienet terävät asian kunniaksi. Ritilä on luonnollisesti puhdistettu ja voideltu edellisen käyttökerran jälkeen, joten sen kanssa ei tarvitse tapella. Sytysneteenä toimii metanolin ja rypsiöljyn seos, josta ei jää turhia makuja edes teoriassa.

        Seuraavaksi lupsakka isäntämme siirtyy köökin puolelle availemaan viinipottuja, jotta naisväki saisi hieman stressiään helpotettua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      2947
    2. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      60
      2819
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      42
      2313
    4. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      25
      1773
    5. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1679
    6. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      1566
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1556
    8. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      36
      1226
    9. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      77
      1225
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      79
      1050
    Aihe