Hiiligrilli parempi

kulinaristisyöjä

Viimeisessä Tiede-lehdessä oli mielenkiintoinen pieni juttu kaasu- ja hiiligrillisen eroavaisuuksista ihan faktapohjalta.

Hiiligillistä tulee kuivaa kuumuutta ja runsaasti hiilimonoksidia joka reagoi punaisen lihan myoglogiinin kanssa antaen tyypillisien hiiligrilliaromin lihalle.

Kaasugrillistä tulee runsaasti verihöyryä ja enimmäkseen hiilidioksidia joka ei reagoi lihan kanssa ja lopputulos on erilainen.
Harjaanutunut kulinaristi maistaa helposti eron.

Eli hiiligrillistä herkullinen paistetun maku, kaasugrillistä kuin olisi mikrossa lämmitetty!

11

2456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Edes kulinaristi huomatakseen eron. Atoa hiiligrilliä ei voita mikään, mutta sen tahriva ominaisuus hiilenpölyn muodossa ja käytön hankaluus ovat syy miksi enemmistö käyttää kaasu tai sähkögrilliä. Nykyään kaiken pitää kiiltää kromille, musta pinttynyt hiiligrilli on kauhistus, vaikka se on taatusti puhtaampi mikrobeista kuin vastaavat kaasu tai sähkögrillit. Kukin taaplaa kuitenkin tyylillään.

      • tuo!

        Kaasugrilliä en ole edes harkinnut. Kolmisenkymmentä vuotta olen turannut hiiligrillien kanssa ja samalla linjalla aion jatkaakin.

        Kaasupolttimen olen ajatellut hankkia Muurikan alle, jotta sellaistakin tulisi käytettyä myös kotona eikä vain mökkioloissa. Koti-Muurikka tahtoo nykyisellään ruostua käytön puutteessa.

        Mutta kaasulla saavat grillata puolestani muut kuin minä.


      • aeaeaeaeae

        mikrobit muka tuhoudu grillin kuumuudessa, lämmitetään se millä polttoaineella tahansa?


      • vanha kokki
        aeaeaeaeae kirjoitti:

        mikrobit muka tuhoudu grillin kuumuudessa, lämmitetään se millä polttoaineella tahansa?

        Sillä kaasugrillin lämpötilaa voit säädellä kaasun virtausmäärällä. Täten saat kasugrillin lämpötilan säädettyä vaikkapa viiteenkymmeneen asteeseen. Liekki tietenkin on aina kuuma mutta liekin suuruus vaikuttaa kokonaislämpöön. Hiiligrillin lämpö kohoaa aina sellaisiin lukemiin, että tavallisimmat mikrobit tuhoutuvat jo ennenkuin voit aloittaa grillaamisen. Harmaa kevyt pöly palavan hiilen pinnalla kertoo ajan jolloin voit aloittaa grillauksen polttamatta ruokaasi. Kaasugrilliin sitä vastoin voit laittaa grilattavan välittömästi sytettyäsi polttimen, jolloin vahingolliset mikrobit ovat vielä virkeitä.


    • vain ja ainoastaan

      hiilellä. Jos siihen ei löydy aikaa niin sitten en grillaa ollenkaan. Minulle grillin valmistelu ja grillaaminen itsessään on jo nautinto ja siihen pääsee vain hiilellä. Olisi kamalaa, jos vain käästäisi hanasta ja painaisi nappia ja löisi läskit uuniin.

    • Flameman

      kirjoittanut, Pellegrilli on Ladakuskin valinta. Piiloudutaan halvan rimpulan taakse väittämällä ettei meillä ole kiire minnekään ja tällä vempeleellä saa aitoa tuntumaa. Rahaakaan ei oikein haluta grilliin uhrata, kuten ei myöskään grillattavien ruokien ja auton lisäksi kenkiin, vaatteisiin tai kännykkään. Kännykkä yleensä on ei ihan uusinta mallia.
      Paska puhetta on se että väitetään kaasugrilliä kiireisen grillaajan grilliksi. Ei kai kaasugrillin omistajalla ole sen kiireempi kuin hiili- tai puugrillin omistajalla? Kyllä se hyvä grilliruoka valmistuu kohtuullisessa ajassa ihan näillä kaikilla menetelmillä, myöskin ihan tavallisella puunuotiolla saa kunnon mätöt aikaiseksi.
      Ruoan valmistus kun tuppaa olemaan enemmän tekijästä, viitseliäisyydestä, mielikuvituksesta ja raaka-aineista kiinni.
      Itsellä on käytössä Weber pallogrilli ja tavallinen musta marketpallogrilli 15 €. Näistä kahdesta ei voi sanoa että Weber olisi jollain tavalla parempi, helvetin kallis kyllä. En myöskään aio toista webrua ostaa sen takia että saan 20 vuotta takuuta grillille, sekin kovin rajoitettua. Kaasugrillinä löytyy Primuksen maahantuoma Trio 3 parilagrilli. Siinä on kyllä kaikki kohdallaan, laatua ja hintaa myöden. Jos kaasugrillin joku aikoo hankkia, hanki Trio 3 parilagrilli.
      Sitten meiltä löytyy vielä tiilistä tehty puugrilli ja pelkkä nuotio paikkakin on mökin pihalle joskus tullut hurmiossa väsättyä. Pointtini on että kaikki tavat ovat hyviä ja ennen kaikkea mukavia seurustelu muotoja varsinkin vieraiden ja lasten kanssa. Grillatessahan yleensä kaikki halukkaat voivat jollain tavalla osallistua tähän hauskaan hommaan.
      Mulle riitti, mä lähen grillaamaan.
      PS. Sähköä kuuluu käyttää hehkulampussa ja Linnanmäen laitteissa. Ei koskaan grillissä.

      • uusavuttomille

        Kunnon hiiligrilli esim. Weber Performer maksaa n. 500 euroa, mutta sitähän ei perusgrillaaja halua ostaa, vaan ostaa tarjouksesta halvan kaasurötiskön, joka ruostuu vuodessa parissa. Hiilellä paistetun aromi on aivan toisenlainen ja Weberin performerissa ei tarvitse kikkailla nesteiden tai tuohien kanssa, vaan sytytys toimii kaasulla. Muuhun kaasua ei tulekaan käyttää grillauksessa!


      • Performer
        uusavuttomille kirjoitti:

        Kunnon hiiligrilli esim. Weber Performer maksaa n. 500 euroa, mutta sitähän ei perusgrillaaja halua ostaa, vaan ostaa tarjouksesta halvan kaasurötiskön, joka ruostuu vuodessa parissa. Hiilellä paistetun aromi on aivan toisenlainen ja Weberin performerissa ei tarvitse kikkailla nesteiden tai tuohien kanssa, vaan sytytys toimii kaasulla. Muuhun kaasua ei tulekaan käyttää grillauksessa!

        Grilliä juuri pallogrilliä kummempana hökötyksenä. Kummaa muuten että tuollainen pilipalilaite maksaa jenkeissäkin miltei kolmesataa taalaa ja tänne tuotuna hinta ei kun petraa yli puolella, ollen viidensadan euron luokkaa. Hyi helkutti, tyhmiä rahastetaan ja se on niille ihan oikein, saavathan katsella jokusen vuoden pitempään hölmöä hankintaansa, kuin tavallisen pallogrillin omistajat joilta se rötiskö ruostuu jo parissa vuodessa pois rumentamasta pihaa. Ainoa asiallinen maininta oli edellisellä kirjoittajalla hiilen paremmuudesta kaasuun nähden.
        Pankaas miettien muuten, kannattaako uhrata 500 euroa laitteeseen, jota käytetään vuosittain ehkä 20-30 kertaa. Mahtaisko ne makkarat kuumentua uusavuttamankin ihan itse tiilistä ladotulla grillillä, jonka ritilänä toimii vaikka
        rautalankaverkko. Verratkaa sen jälkeen hintaa hand made grillillä ja desing tuotteella. Välirahalla voi ostaa kaljaa palkitakseen kättensä työtä ja onnitella onnistunutta halpaa, mutta varmasti yhtä hyvää hankintaa. Tosin sillä omatekoisella ei ehkä saa naapurin naamaa vihreäksi kateudesta, paitsi jos se on vielä tumpelompi, ettei se osaa latoa edes tiilistä pinoa. Hehehe kesäisiä grillauksia kuitennii, ihe kullekkii.


      • HOHOHO
        Performer kirjoitti:

        Grilliä juuri pallogrilliä kummempana hökötyksenä. Kummaa muuten että tuollainen pilipalilaite maksaa jenkeissäkin miltei kolmesataa taalaa ja tänne tuotuna hinta ei kun petraa yli puolella, ollen viidensadan euron luokkaa. Hyi helkutti, tyhmiä rahastetaan ja se on niille ihan oikein, saavathan katsella jokusen vuoden pitempään hölmöä hankintaansa, kuin tavallisen pallogrillin omistajat joilta se rötiskö ruostuu jo parissa vuodessa pois rumentamasta pihaa. Ainoa asiallinen maininta oli edellisellä kirjoittajalla hiilen paremmuudesta kaasuun nähden.
        Pankaas miettien muuten, kannattaako uhrata 500 euroa laitteeseen, jota käytetään vuosittain ehkä 20-30 kertaa. Mahtaisko ne makkarat kuumentua uusavuttamankin ihan itse tiilistä ladotulla grillillä, jonka ritilänä toimii vaikka
        rautalankaverkko. Verratkaa sen jälkeen hintaa hand made grillillä ja desing tuotteella. Välirahalla voi ostaa kaljaa palkitakseen kättensä työtä ja onnitella onnistunutta halpaa, mutta varmasti yhtä hyvää hankintaa. Tosin sillä omatekoisella ei ehkä saa naapurin naamaa vihreäksi kateudesta, paitsi jos se on vielä tumpelompi, ettei se osaa latoa edes tiilistä pinoa. Hehehe kesäisiä grillauksia kuitennii, ihe kullekkii.

        Weberin hiiligrillit ovat hintansa arvoisia tosi-grillaajille. Siis niille, joiden hiilloksella kypsennetään muutakin kuin parissa minuutissa valmistuvaa makkaraa. Makkaran grillaukseen on samantekevää millainen peltihimmeli on tekemässä grillin virkaa.


      • tosigrillaaja
        HOHOHO kirjoitti:

        Weberin hiiligrillit ovat hintansa arvoisia tosi-grillaajille. Siis niille, joiden hiilloksella kypsennetään muutakin kuin parissa minuutissa valmistuvaa makkaraa. Makkaran grillaukseen on samantekevää millainen peltihimmeli on tekemässä grillin virkaa.

        Onko se ryppyotsainen insinööri, vai leppoisa lehtori?
        Jenkkien kromihirvitykset eivät saa ainakaan minua vakuuttuneeksi, maksoivat sitten 10 tai kymppitonnin.


      • tohtoria
        tosigrillaaja kirjoitti:

        Onko se ryppyotsainen insinööri, vai leppoisa lehtori?
        Jenkkien kromihirvitykset eivät saa ainakaan minua vakuuttuneeksi, maksoivat sitten 10 tai kymppitonnin.

        Tämä kaveri kun alkaa grillaamaan, niin hänellä on ensinnäkin vapaapäivä pari hyvää kaveria ja toivottavasti kaunis vaimo.
        Grilli työnnetään paikalleen takapihalle ja ladataan laadukkailla briketeillä ja lehtipuuhiilillä. Hiilet järjestellään huolellisesti kuin tupakka piippuun. Tässä vaiheessa on luonnollisesti otettu jo oluet ja pienet terävät asian kunniaksi. Ritilä on luonnollisesti puhdistettu ja voideltu edellisen käyttökerran jälkeen, joten sen kanssa ei tarvitse tapella. Sytysneteenä toimii metanolin ja rypsiöljyn seos, josta ei jää turhia makuja edes teoriassa.

        Seuraavaksi lupsakka isäntämme siirtyy köökin puolelle availemaan viinipottuja, jotta naisväki saisi hieman stressiään helpotettua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      946
    2. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      830
    3. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      743
    4. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      731
    5. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      727
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      687
    8. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      107
      673
    9. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      672
    10. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      35
      610
    Aihe