Aihe

Haukireseptejä?

Nuori kokki

Haukihan se on varmasti perinneruoka kun se Kalevalassakin mainitaan. Eikös Väinämöinen tehnytkin kanteleen hauen leukaluusta ...

Me saatiin taas kolmikiloinen hauki saaliiksi. Mitä siitä voisi tehdä? Paistettu hauki on toki hyvää, mutta jotain vaihtelua siihen jo kaipaisi. Onko ideoita?

13

3636

  Vastaukset

  • suomusta ja fileeraa hauki, poista ruodot. Leikkaa fileet 200g annospaloiksi. vedä terävällä veitsellä pystyviillot nahkapuolelle parin sentin välein. Paina jokaiseen viiltoon anjovisfile, niin että se painuu kokonaan hauen sisään. Mausta kala valkopippurilla Paista fileitä nahkapuolelta voissa pannulla kannen alla noin 5 min. lisukkeeksi esim. kevätkasviksia ja kastikkeeksi vaikka perinteinen munakastike.

   • Nimimerkkejä on, kuin minun käyttämäni Vanha kokki,
    keksisit omasi sinäkin.


  • Hauen häntäpuolesta saat hyvää ruodotonta graavikalaa. Tosin varoitan että kaikki eivät pidä näin voimakkaasti kalan makuisesta graavista, mutta kokeile.
   Sitten vanha kunnon haukisoppa. Ota nippu kevätsipulia ja kuullota se silputtuna runsaassa voimakassuolaisessa voissa. Parasta olisi se kullankeltainen saaristolaisvoi, jota on harvoin saatavissa. Lisää kuullotetun sipulin päälle rapsittuja uusia perunoita ja vettä, niin että perunat juuri ja juuri peittyvät. Pane perunoiden päälle poikkipuolin paloiteltu hauki ja myös sen pää, johon olet ehnyt puukolla otsaan reiän ja poistanut kidukset. Tämä antaa hyvää lisämakua keitolle. Maista välillä lientä. Mikäli liemi ei ole tarpeeksi suolaista, lisää voimakassuolaista voita, kunnes suolaus on sopiva, ei siis missään vaiheessa pelkkää suolaa.Kun perunat ovat kypsiä on kalakin kypsää. Jokainen syöjä jostaa syvälle lautaselleen palan kalaa, perunoita ja lientä ja perkaa kalaa syödessään ruotoja varoen.
   Toinen tapa, varsinkin jos paikalla on kokemattomia haukisopansyöjiä tai lapsia on nostaa kalanpalat erilleen ja perata ne käsin ruodottomiksi ja lisätä ruodittu kalanliha liemen ja perunoiden sekaan.Tuoretta ruisleipää oheen ja nam!

   • Enpä ole pitkiin aikoihin kuullutkaan, että haukea graavataan, sanoisin, hyi H:tti, on nimittäin tullut kokeiltua ensimmäisen ja viimeisen kerran samaan aikaan, niin oli kaamea kokemus. Soppa sen sijaa on ihan ok. Hauki sopii paistettavaksi kaikkein parhaiten, sitten murekkeeksi ja pulliksi ja pihveiksi. Näiden jälkeen sitä voidaan käyttää erinomaisesti pesäpallomailana, kuten Maulavirta tässä taannoin mainitsi.


   • Hurja ehdotus kirjoitti:

    Enpä ole pitkiin aikoihin kuullutkaan, että haukea graavataan, sanoisin, hyi H:tti, on nimittäin tullut kokeiltua ensimmäisen ja viimeisen kerran samaan aikaan, niin oli kaamea kokemus. Soppa sen sijaa on ihan ok. Hauki sopii paistettavaksi kaikkein parhaiten, sitten murekkeeksi ja pulliksi ja pihveiksi. Näiden jälkeen sitä voidaan käyttää erinomaisesti pesäpallomailana, kuten Maulavirta tässä taannoin mainitsi.

    Ongelma oli siinä että haukea eo graavata samalla tavalla kuin punaista kalaa, hauessa on hiukan eri menetelmät. se saattaa olla syy huonoon makuelämykseesi


  • Olihan aikamoinen hauki jos sen leuoista soittopelin sai väsättyä.

   Kolmikiloinen taas sopii esim. keittoon (kauden vihanneksia keittäen, perkeistä kalaliemi, lihat sekaan ja antaa porista vartin, päälle tilliä ja ruohosipulia) tai kalapulliin - lihat yleiskoneeseen, vähän sipulia, mausteita, ehkä chiliä, vehnäjauhoja ja antaa vaivautua tasaiseksi massaksi, tästä massasta muovataan sopivan kokoisia palleroita, jotka paistetaan kuumalla pannulla rapean ruskeiksi. Oheen muutama hyvä pottu ja kaalisalaattia majoneesi/jugurtti-kastikkeella. Pavut ovat tällä hetkellä todella hyviä, joten 5 minuuttia keittäen suolavedessä ja vähän suolaa ja sulatettua voita päälle.

   Kelpaako?


  • Kuulemma Paskasaaressa syödään jopa haukea, jouluisinkin?

  • Meilllekin tuli hauki. Osaisko joku sanoa että miten haukia graavisuolataan? Onko hyvää jos tekee sen oikein? Kalakuningas kertoi että hauki suolataan eri lailla.

  • Hanki kaksi erinoimaista kalaruokakirjaa: Haukiruokareseptejä sekä Ahven-, Muikku- ja Silakkaruokareseptejä. Kirjat on kirjoittanut Kauko Kuha jolla on myös omat verkkosivut, kaukokuha.fi ja niiden kautta pääsee myös suoraa kirjakauppaan tilaamaan kirjat. Ei maksa paljoa ja on todella hyviä reseptejä !

  • Kun jauhaa täysin ruodottomista haukifileistä pihvimassaa koneella niin pitää muistaa ettei sitä vatkata ikkunakitiksi josta sitten paistetaan "kumiplättyjä".

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   81
   7007
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6813
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   267
   4135
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   84
   3008