Joku neuvoi, että laita foliopala grilliin parilan/ritilän suojaksi, että grilli pysyy puhtaana (puhdistus aina vähän hankalaa ja työlästä. Nyt kun tänään niin tein, niin ruoka paloi folioon kiinni? Oli sitten kiva repiä folion palasia pois. Onko kellä kokemusta asiasta tai olisiko pitänyt öljytä folio vai olisiko merkillä mitä väliä. Kiitos vastauksista.
Folio
14
9163
Vastaukset
Foliokelmua ei kannata käyttää grillauksessa juuri toteamastasi syystä. Itse käytän kasvisten, etenkin täytettyjen tomaattien, kesäkurpitsan jne. kanssa noita foliovuokia, jotka ovat huomattavasti järeämpää tavaraa kuin foliokelmu. Pieni rasvapenslaus vuoan pohjalle vähentää kiinnipalamista, ei tosin estä sitä kokonaan.Foliovuoista ei ainakaan mulle ole koskaan jäänyt paloja ruokaan kiinni.
Lihat ja makkarat grillaan edelleen suoraan ritilällä, joutuuhan ritilää sitä sitten putsaamaan,mutta kaupassa on nykyään siihen tehokkaita aineita.Samoja "grilliritilöitä" alumiinista käytän itsekin - oikein käyttökelpoisia.
Olisiko sillä jotain merkitystä kummin päin folion laittaa - eri puolet näyttävät erilaisilta ja muistelen, että niillä oli jokin ohjekin kummalle ruoka laitetaan?- Yskä aterimessa
> Lihat ja makkarat grillaan edelleen suoraan ritilällä
Ei sitä muutoin voikaan tehdä, sana 'grilli' tarkoittaa nimenomaan sitä ritilää. Grillaaminen on siis ritilällä kypsentämistä avotulen, hiilloksen tai muun lämmönlähteen päällä. crudo kirjoitti:
Samoja "grilliritilöitä" alumiinista käytän itsekin - oikein käyttökelpoisia.
Olisiko sillä jotain merkitystä kummin päin folion laittaa - eri puolet näyttävät erilaisilta ja muistelen, että niillä oli jokin ohjekin kummalle ruoka laitetaan?Jostain syystä olen saanut päähäni, että foliorullan ulkopinta tulee myös kääreenä ulospäin.
Ennen kuin foliota oli keksitty kalaa valmistettiin nuotiolla käärimällä se kosteaan paperiin. Selasin joskus sodanaikaista sissien keittokirjaa ja siinä paistettiin kala nuotiolla käärimällä se tuoheen.Onkohan kukaan kokeillut?- Jejej
Foliota saa myös paksumpana, joka ei hajoa helposti joten sitä grillaamisessa kannattaa käyttää.
Myös se ei paksu folio käy grillaamiseen, riippuen mitä tekee, jos käyttää voita/rasvaa kuten uuniomenissa niin silloin ei tartu helposti. Sekä lihaa grillatessa leivinpaperia kannattaa laittaa ennen foliota kun paketiksi tekee. Mutta tämä ei paksu folio on tarkoitettu lähinnä suojaksi jne....
Mutta ei tuon ritilän putsaaminen vaikeeta ole, hieman enempi puita niin ritilä palaa puhtaaksi, jos parila ei lähde puhtaaksi vedellä ja harjalla, niin silloin rasvapoltto ja teräsharjalla mikäli kunnolla palanut. Tuota palamista voi vähentää ottamalla munakellon grillin vireen.
Tosin nykyään on myynnissä "kertakäyttösiä" foliopariloita ja muitakin foliovuokia jotka ovat käyttökelposia. - Jejej
Parta-Arska kirjoitti:
Jostain syystä olen saanut päähäni, että foliorullan ulkopinta tulee myös kääreenä ulospäin.
Ennen kuin foliota oli keksitty kalaa valmistettiin nuotiolla käärimällä se kosteaan paperiin. Selasin joskus sodanaikaista sissien keittokirjaa ja siinä paistettiin kala nuotiolla käärimällä se tuoheen.Onkohan kukaan kokeillut?Kiiltävä puoli ruokaan päin, hieman sileempä joten ehkäpä ei tartu niin helposti. Tarjoillessa taas viiminen kerros toisinpäin, kiiltävä puoli kaunihimpi.
Ulkomailla käytetään banaaninlehtiä jne..., kokeilivat rosvopaistia kanasta raparperinlehtien kanssa puutarhassa tuoksuu ruoka ohjelmassa, paloivat. Raparperinlehdissä oksaalihappoa joten ehkäpä murauttaisi lihan pintaa.
Kyl se tuohella onnistuu kun ennenmuinoon keittivät kahvitkin tuohitupposella (tuohesta tehty astia). Tuohesta tulee hieman makua, joten ehkäpä kannattaa liottaa ja pestä ennen kokeilua.
- Anonyymi
alumiini aiheuttaa alzheimerin tautia.
- Anonyymi
Öljyä se ritilä niin ei tartu ruoka kiinni ja pyyhi marinadit pois grillattavan päältä, sillä sokeri palaa herkästi kiinni ritilään. Tee jääneestä marinadista kattilassa kastike lihoille lisäämällä siihen nesteitä ja mausteita.
Lihan, makkaran, kasvikset voi myös öljytä ennen grilliin laittoa - näin kiinnipalaminen vähentyy huomattavasti, - Anonyymi
Foliosta liukenee alumiinia ruokaan. Alumiini eikä ole terveellistä.
- Anonyymi
Jos se folio on palanut ruokaan kiinni se tarkoittaa, foliota on jo imeytynyt ruokaan. Elimistö ei pysty käsittelemään niin suuria määriä alumiinia kuin foliosta ruokaan liukenee, aiheuttaen mm. alzheimeria. Kannattaa opetella muut konstit.
Grillien puhdistushan on helppoa. Lämmöt täysille ja ruontähteiden annetaan palaa hiileksi, kevyellä harjauksella kaikki pois eikä ritilätkään ruostu.
Jos jotain pitää kääriä, savustuspaperiin https://horecatarvike.fi/collections/kaarepaperit-grillitaskut-ja-leivinpaperi/products/butchers-paper-savustuspaperi - Anonyymi
Alumiinin neurotoksisuus eli haitallisuus hermostolle on osoitettu tutkijoiden mukaan kiistattomasti. Tiedelehdessä julkaistun riskiarvion mukaan alumiinifolio ei sovi ruoanlaittoon (Bassioni 2012).
- Anonyymi
Olisko liene tarkoittanut että laita se folio sinne rasvankeräyspellin pohjalle, niin on sitten helppo pitää puhtaana, ravintolassa kun on kaasuliedet niin vuorataan se piisin pohja foliolla niin ei tarvii joka päivä rätillä pestä, sen kun vaan parin kolmen päivän välein vaihtaa foliot piisin pohjalle, riippuu tietenkin kuinka paljon sinne päivisin sitä likaa menee.
- Anonyymi
Herää myös kysymys, haihtuuko foliosta ilmaan alumiinia, kun se grillissä kuumenee, vaikkei olisi ruokaan kosketuksissa.
Ainakin alumiinia hitsatessa pitää olla raitis ilma maski, johon ilma tulee sellässä olevasta puhaltimessa, jossa on hiukkas suodatin.
- Anonyymi
Eihän se edes ole grillaamista jos umpinainen folio alla ja lämpö tulee alta, jos vastus päällä niin sitten ei niin väliä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1713488
Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä
En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m851506Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek251249- 1581212
Pitääkö penkeillä hypätä Martina?
Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit192978- 35961
Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut16943Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?57832Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä
Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk89771- 62745