Folio

parilan suojaksi

Joku neuvoi, että laita foliopala grilliin parilan/ritilän suojaksi, että grilli pysyy puhtaana (puhdistus aina vähän hankalaa ja työlästä. Nyt kun tänään niin tein, niin ruoka paloi folioon kiinni? Oli sitten kiva repiä folion palasia pois. Onko kellä kokemusta asiasta tai olisiko pitänyt öljytä folio vai olisiko merkillä mitä väliä. Kiitos vastauksista.

14

8367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Foliokelmua ei kannata käyttää grillauksessa juuri toteamastasi syystä. Itse käytän kasvisten, etenkin täytettyjen tomaattien, kesäkurpitsan jne. kanssa noita foliovuokia, jotka ovat huomattavasti järeämpää tavaraa kuin foliokelmu. Pieni rasvapenslaus vuoan pohjalle vähentää kiinnipalamista, ei tosin estä sitä kokonaan.Foliovuoista ei ainakaan mulle ole koskaan jäänyt paloja ruokaan kiinni.
      Lihat ja makkarat grillaan edelleen suoraan ritilällä, joutuuhan ritilää sitä sitten putsaamaan,mutta kaupassa on nykyään siihen tehokkaita aineita.

      • Samoja "grilliritilöitä" alumiinista käytän itsekin - oikein käyttökelpoisia.

        Olisiko sillä jotain merkitystä kummin päin folion laittaa - eri puolet näyttävät erilaisilta ja muistelen, että niillä oli jokin ohjekin kummalle ruoka laitetaan?


      • Yskä aterimessa

        > Lihat ja makkarat grillaan edelleen suoraan ritilällä

        Ei sitä muutoin voikaan tehdä, sana 'grilli' tarkoittaa nimenomaan sitä ritilää. Grillaaminen on siis ritilällä kypsentämistä avotulen, hiilloksen tai muun lämmönlähteen päällä.


      • crudo kirjoitti:

        Samoja "grilliritilöitä" alumiinista käytän itsekin - oikein käyttökelpoisia.

        Olisiko sillä jotain merkitystä kummin päin folion laittaa - eri puolet näyttävät erilaisilta ja muistelen, että niillä oli jokin ohjekin kummalle ruoka laitetaan?

        Jostain syystä olen saanut päähäni, että foliorullan ulkopinta tulee myös kääreenä ulospäin.
        Ennen kuin foliota oli keksitty kalaa valmistettiin nuotiolla käärimällä se kosteaan paperiin. Selasin joskus sodanaikaista sissien keittokirjaa ja siinä paistettiin kala nuotiolla käärimällä se tuoheen.Onkohan kukaan kokeillut?


      • Jejej

        Foliota saa myös paksumpana, joka ei hajoa helposti joten sitä grillaamisessa kannattaa käyttää.

        Myös se ei paksu folio käy grillaamiseen, riippuen mitä tekee, jos käyttää voita/rasvaa kuten uuniomenissa niin silloin ei tartu helposti. Sekä lihaa grillatessa leivinpaperia kannattaa laittaa ennen foliota kun paketiksi tekee. Mutta tämä ei paksu folio on tarkoitettu lähinnä suojaksi jne....

        Mutta ei tuon ritilän putsaaminen vaikeeta ole, hieman enempi puita niin ritilä palaa puhtaaksi, jos parila ei lähde puhtaaksi vedellä ja harjalla, niin silloin rasvapoltto ja teräsharjalla mikäli kunnolla palanut. Tuota palamista voi vähentää ottamalla munakellon grillin vireen.

        Tosin nykyään on myynnissä "kertakäyttösiä" foliopariloita ja muitakin foliovuokia jotka ovat käyttökelposia.


      • Jejej
        Parta-Arska kirjoitti:

        Jostain syystä olen saanut päähäni, että foliorullan ulkopinta tulee myös kääreenä ulospäin.
        Ennen kuin foliota oli keksitty kalaa valmistettiin nuotiolla käärimällä se kosteaan paperiin. Selasin joskus sodanaikaista sissien keittokirjaa ja siinä paistettiin kala nuotiolla käärimällä se tuoheen.Onkohan kukaan kokeillut?

        Kiiltävä puoli ruokaan päin, hieman sileempä joten ehkäpä ei tartu niin helposti. Tarjoillessa taas viiminen kerros toisinpäin, kiiltävä puoli kaunihimpi.

        Ulkomailla käytetään banaaninlehtiä jne..., kokeilivat rosvopaistia kanasta raparperinlehtien kanssa puutarhassa tuoksuu ruoka ohjelmassa, paloivat. Raparperinlehdissä oksaalihappoa joten ehkäpä murauttaisi lihan pintaa.

        Kyl se tuohella onnistuu kun ennenmuinoon keittivät kahvitkin tuohitupposella (tuohesta tehty astia). Tuohesta tulee hieman makua, joten ehkäpä kannattaa liottaa ja pestä ennen kokeilua.


    • Anonyymi

      alumiini aiheuttaa alzheimerin tautia.

    • Anonyymi

      Öljyä se ritilä niin ei tartu ruoka kiinni ja pyyhi marinadit pois grillattavan päältä, sillä sokeri palaa herkästi kiinni ritilään. Tee jääneestä marinadista kattilassa kastike lihoille lisäämällä siihen nesteitä ja mausteita.

      Lihan, makkaran, kasvikset voi myös öljytä ennen grilliin laittoa - näin kiinnipalaminen vähentyy huomattavasti,

    • Anonyymi

      Foliosta liukenee alumiinia ruokaan. Alumiini eikä ole terveellistä.

    • Anonyymi

      Jos se folio on palanut ruokaan kiinni se tarkoittaa, foliota on jo imeytynyt ruokaan. Elimistö ei pysty käsittelemään niin suuria määriä alumiinia kuin foliosta ruokaan liukenee, aiheuttaen mm. alzheimeria. Kannattaa opetella muut konstit.
      Grillien puhdistushan on helppoa. Lämmöt täysille ja ruontähteiden annetaan palaa hiileksi, kevyellä harjauksella kaikki pois eikä ritilätkään ruostu.
      Jos jotain pitää kääriä, savustuspaperiin https://horecatarvike.fi/collections/kaarepaperit-grillitaskut-ja-leivinpaperi/products/butchers-paper-savustuspaperi

    • Anonyymi

      Alumiinin neurotoksisuus eli haitallisuus hermostolle on osoitettu tutkijoiden mukaan kiistattomasti. Tiedelehdessä julkaistun riskiarvion mukaan alumiinifolio ei sovi ruoanlaittoon (Bassioni 2012).

    • Anonyymi

      Olisko liene tarkoittanut että laita se folio sinne rasvankeräyspellin pohjalle, niin on sitten helppo pitää puhtaana, ravintolassa kun on kaasuliedet niin vuorataan se piisin pohja foliolla niin ei tarvii joka päivä rätillä pestä, sen kun vaan parin kolmen päivän välein vaihtaa foliot piisin pohjalle, riippuu tietenkin kuinka paljon sinne päivisin sitä likaa menee.

      • Anonyymi

        Herää myös kysymys, haihtuuko foliosta ilmaan alumiinia, kun se grillissä kuumenee, vaikkei olisi ruokaan kosketuksissa.
        Ainakin alumiinia hitsatessa pitää olla raitis ilma maski, johon ilma tulee sellässä olevasta puhaltimessa, jossa on hiukkas suodatin.


    • Anonyymi

      Eihän se edes ole grillaamista jos umpinainen folio alla ja lämpö tulee alta, jos vastus päällä niin sitten ei niin väliä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe