Tässä hyvä itse sovellettu Kiinalainen resepti. Ruoka on erittäin tulinen, Szechuan vaikutteinen (hoisin tuo myös pekingiläisen fiban) ja myös tosi yksinkertainen valmistaa. Valmistusaineet löytyy helposti etnokaupoista.
riisi:
Valmistus on maailman helpoin asia kun ei hätkylöi. Parasta saa kun ostaa etnokaupasta mutta jasminriisikin käynee. Puuroriisi ei tule hyväksi vaikka kuinka huuhtoo tärkkelystä pois (Siihen jää aina vähän tympeä maku).
Laitetaan pieni mieluummin korkea kuin leveä kattila levylle lämpenemään, lämpö 2-4 riippuen liedestä.
Riisiä huuhdellaan ainakin 3-5 kerta runsaassa vedessä käsillä huljutellen ja niin kauan että lähes kaikki tärkkelys on pois (uskokaa vaan niin silti siitä tulee paakkuuntuvaa ja oikeanlaista helposti puikoilla syötävää. Jos ei huuhtele tarpeeksi niin se jää liian paksuksi ja puuroiseksi).
Kun riisi on huuhdeltu se laitetaan kattilaan ja perään lisätään kiehuvaa vettä noin "2,5-5 senttiä riisiä enemmin" riisin määrästä riippuen.
Kansi päälle ja levy ykköselle.
Annetaan riisin olla ihan rauhassa kansi kiinni noin 20 minuuttia. Jos riisiä laittoi paljon (yli 3 desiä) niin 15 minuutin päästä voi kurkata josko sinne tarvitaan lisää kiehuvaa vettä.
Nyt vesi alkaa olla imeytynyt joten kattila pois levyltä ja annetaan sen asettua noin 15 minuutia kansi kiinni. Tuloksena joka kerta aivan ravintoloita vastaavaa sopivasti puuroutunutta ja oikean makuista risiä ilman pohjaanpalamista.
Szechuan porsasta:
Putsataan ja leikataan porsaan ulkofilettä noin 500-600g cm X cm kuutioiksi ja laitetaan marinoitumaan.
marinadi: 1 rkl riisiviinietikkaa, 2 rkl soijakastiketta, 2 rkl riisiviiniä tai kuivaa
brandia ja noin 7 huhmareessa murskattua puna-/anis-/szechuan-pippuria. Annetaan marinoitua 20min-2h.
Murskaa pieni kourallinen cashew pähkinöitä vähän pienemmiksi, ei kuitenkaan muussiksi ja paahda ne kuumalla wokkipannulla ruskeiksi. poista kuivatuista chileistä (Määrä makuasia. Jos isoja eli miedompia niin tulee laitettua joku 4-8 ja jos pieniä tulisempia niin fiiliksen mukaan ainakin saman verran) siemenet ja pilko ne noin sentin palasiksi.
Kuori ja leikkaa iso peukunpään kokoinen pala inkivääriä pyöreiksi millinohuiksi kiekoiksi.
Kuori ja murskaa veitsen lappeella 4 isoa v.sipulinkynttä.
Leikkaa puolikas purjoa julienne tikuiksi.
Sekoita "kastike" valmiiksi: 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl hoisin tai sweetbean
maustetahnaa, 1 tl sokeria, 1 rkl vettä, 1 rkl riisiviiniä ja 1 rkl maissijauhoa.
Laita liesi täysille ja pidä se täysillä koko ajan. ruoka tehdään nopeasti ja todella kuumalla wokilla.
Kuumenna wokki ja paahda purjotikkuja kuivalla pannulla puolisen minuutia, maku muuttuu makeahkoksi mutta tikut jäävät rapeiksi. Laita purjotikut tarjoilulautaselle säteittäin keskeltä reunoja kohti.
Paista marinoituneet porsaat tulikuumassa wokissa kypsiksi runsaassa rypsiöljyssä ja laita valumaan paperin päälle. Kuivaa ja putsaa wokki.
laita pannulle noin 2 rkl rypsiöljyä ja 1 rkl seesamöljyä ja lisää kuivatut chilit.
paahda chilejä öljyssä kunnes väri muuttuu tummaksi (noin puoli minuuttia).
Lisää inkivääri ja v.sipuli ja sekoittele kunnes maut on irronnu mutta älä käräytä (noin 20 sekuntia).
Lisää lihat takaisin pannulle, Paista noin puoli minuuttia sekoitellen ja lisää paahdetut pähkinät.
Kaada kastike päälle, sekoita nopeasti ja kaada ruoka tarjoilulautasen keskelle keoksi purjotikkujen päälle.
Syö.
Määrät on erittäin suhteellisia ja ne oppii vaan tekemällä ja kokeilemalla ja tossa on mukana joitain termejä ja juttuja jotka kuuluu perusruoanlaitto tietämykseen mutta jos joku on epäselvää niin google auttanee.
Ajoitus on helppoa. Laita lihat marinadiin, laita riisi tulemaan, tee esivalmistelut, laita riisi asettumaan, kata pöytä ja tee ruoka...
Porsaanlihaa Szechuan-Suomalaisittain
7
2426
Vastaukset
- hötkyilyä
makustelin ihastuneesti
http://www.signalpack.com/reg/shp/fine/product.php3?idCat=41&idProduct=107 ja lisää http://en.wikipedia.org/wiki/Szechuan_cuisine - Brandia?
Täytyypä anoa että on aika erikoinen veto. Mistä moista ainetta saa?
- tonppelo
Alkosta saa. Se on yleensä se käytetty korvike kiinalaisen ruoanlaittoviinin tilale kun sitä on hankala saaha suomesta. Sen kummemmin en o viinoihin perehtyny että tietäsin mitä eroa kuivilla ja märillä Brandyillä on mutta kun kysyy myyjältä ja kertoo et käyttää ruoan valmistukseen ni kyllä osannee opastaa.
- sinä aikamoinen
tonppelo kirjoitti:
Alkosta saa. Se on yleensä se käytetty korvike kiinalaisen ruoanlaittoviinin tilale kun sitä on hankala saaha suomesta. Sen kummemmin en o viinoihin perehtyny että tietäsin mitä eroa kuivilla ja märillä Brandyillä on mutta kun kysyy myyjältä ja kertoo et käyttää ruoan valmistukseen ni kyllä osannee opastaa.
Tomppeli todella. Kirjoituksissasi ei paljoa järkeä ole.
Olet tässä brandy-asiassakin sotkenut käsitteet täysin.
Kiinalaisessa ruoanlaitossa EI käytetä MINKÄÄNLAISTA brandya. Sekoitat kiinalaiseen ruoanlaittoviiniin (= keltaviiniin ja riisiviiniin), jota toki on Suomesta vaikea saada. Sen tilalla käytetään kuivaa SHERRYÄ (noin 18 %), joka on espanjalainen väkevöity viini. Brandy on väkevä (noin 38 %) VIINA (konjakin tapainen), jota ei TODELLAKAAN käytetä kiinalaisessa ruoanlaitossa.
Herää kysymys, miksi tänne pitää yrittää sönköttää asioista, joista EI TIEDÄ YHTÄÄN MITÄÄN? - tonppelo
sinä aikamoinen kirjoitti:
Tomppeli todella. Kirjoituksissasi ei paljoa järkeä ole.
Olet tässä brandy-asiassakin sotkenut käsitteet täysin.
Kiinalaisessa ruoanlaitossa EI käytetä MINKÄÄNLAISTA brandya. Sekoitat kiinalaiseen ruoanlaittoviiniin (= keltaviiniin ja riisiviiniin), jota toki on Suomesta vaikea saada. Sen tilalla käytetään kuivaa SHERRYÄ (noin 18 %), joka on espanjalainen väkevöity viini. Brandy on väkevä (noin 38 %) VIINA (konjakin tapainen), jota ei TODELLAKAAN käytetä kiinalaisessa ruoanlaitossa.
Herää kysymys, miksi tänne pitää yrittää sönköttää asioista, joista EI TIEDÄ YHTÄÄN MITÄÄN?:D voi helvata että on ollu aivot hyvällä nollalla. Siis koko ajan kuivaa sherryä oon tossa tarkottanut mutta kirjottanut näköjään brandy. Siis edellisessä reseptissänikin korvatkaa sanat brandy siis sanalla sherry!!! Olempa pahoillani mutta tommonen reseptien kirjotus on muutenkin törkeen hankalaa kun yrittää tehä sen niin ettei venyis maailman pitkimmäksi ni sitten siinä pääsee moisia lapsuksia helposti tapahtumaan.
- tonppelo
tonppelo kirjoitti:
:D voi helvata että on ollu aivot hyvällä nollalla. Siis koko ajan kuivaa sherryä oon tossa tarkottanut mutta kirjottanut näköjään brandy. Siis edellisessä reseptissänikin korvatkaa sanat brandy siis sanalla sherry!!! Olempa pahoillani mutta tommonen reseptien kirjotus on muutenkin törkeen hankalaa kun yrittää tehä sen niin ettei venyis maailman pitkimmäksi ni sitten siinä pääsee moisia lapsuksia helposti tapahtumaan.
Niin se piti vielä sanoa että tosta Helsingin Hämeentien kurvinpäässä olevasta pienestä thai/kiinakaupasta löytyy riisiviiniä. Tosin alkoholitonta eli kiinalaista "ruoanlaittoviiniä" että en tiedä vielä millasta on mutta pitää testata kun ehtii ostoksille.
- kiitos Szechuanpfeffer
tonppelo kirjoitti:
Niin se piti vielä sanoa että tosta Helsingin Hämeentien kurvinpäässä olevasta pienestä thai/kiinakaupasta löytyy riisiviiniä. Tosin alkoholitonta eli kiinalaista "ruoanlaittoviiniä" että en tiedä vielä millasta on mutta pitää testata kun ehtii ostoksille.
tarveaineita http://www.lintulaakso.net/kallionbasaari/index.php
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sherry
http://www.yle.fi/makupalat/98/98-47.html
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/a.html#anisp
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois
Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait333203Hei! Halusin vain kertoa.
En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso3883Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän
Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 68780Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?
Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani3770Mistä tietää, onko hän se oikea?
Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha60704- 14612
Miten voitkin olla aina niin fiksu
...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä32601Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen
Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es21581- 41570
Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."
Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve3559