Biff Rydberg

crudo

Tuossa alempana kyseltiin pyttipannun perään. Tässä ohje todelliselle pyttipannu-de-luxelle: Rydbergin pihville.

Täytynee tämäkin laskea jo perinneruokiin - ei tosin suomalaisiin vaan ruotsalaisiin. Jos oma pyttärimme on usein edellispäivän jämistä tehtyä, ei Rydberg ole sitä todellakaan: parhaat raaka-aineet valmistuksessa ja asiantunteva seura nautittaessa - ei paljon parempaa onnea ihmisellä!

400 g härän sisäfileen kapeampaa häntäpäätä
4 isoa perunaa
1 keltasipuli
voita paistamiseen
suolaa
(pippuria)
(neljä kananmunaa)

Kuori ja kuutioi perunat pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi. Keitä 2–3 minuuttia kiehuvassa, suolatussa vedessä ja huuhdo nopeasti kylmän veden alla. Valuta ja kuivaa.

Silppua sipuli. Leikkaa liha kuutioiksi - vähän perunakuutioita suuremmiksi.

Paista ensin perunakuutiot voissa kypsiksi ja kauniin kullanruskeiksi. Paista sipuli erikseen kuultavaksi. Sekoita ainekset, suolaa kevyesti ja pidä lämpimänä.

Paista lihakuutiot pienissä erissä voissa, jottei lihaneste pääse valumaan.

Mausta liha varovasti suolalla.

Rakenna annokset haluamallasi tavalla. Syön itse Rydbergin siten, että tarjolle asetettaessa ainekset ovat erillään ja sekoitan ne vasta lautasella viimeisteltynä raa'an kananmunan keltuaisesta saadulla kastikkeella. Rydbergin kanssa voi myös paistaa kananmunan, jonka keltuainen tulisi tietysti jättää valuvaksi.

Jos haluat vielä vähän hienostella, aseta raaka keltuainen tarjolle erikseen munakupissa, pienessä lasissa tai kuoren puolikkaassa. Muutakin särvintä voisi Rydbergille ajatella: etikkakurkkusilppua, punajuurikuutioita yms., mutta voipi olla, että silloin mennään jo liikaa arkipyttipannun puolelle.

Rydbergin kanssa sopii tietysti ruokaryyppy ja olut, mutta jos valitset kuitenkin espanjalaisen Riojan paremman punaviinin, pitäydy koko matkan siinä.

Hyvä ja asiantunteva seura on eduksi tämän ruoan kanssa - vai mitä, vanha kokki? Eikö tätä mielestäsi kannata hehkuttaa meillä Suomessakin - on se sen verran hyvää ja helppoa purtavaa normipyttärin rinnalla.

Muistan joskus olleeni Tukholmassa suositussa varieteessa, jossa lipun hintaan kuului illallinen, joka oli jo vuosikymmenet ollut sama: pyttipannu ja olutta kyytipojaksi. Mutta ei mitä tahansa pyttipannua vaan varta vasten iltaa varten tehty ruoka, jolla ei ollut essonbaarin keskiviikkopyttärin kanssa mitään tekemistä.

8

3783

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Goya

      Söin biff à la Rydbergiä viimeksi kesäkuun alussa, kun olin eräässä koulutustapahtumassa Helsingin Kampin SAS-hotellissa. Tuo biff à la Rydberg kuului yhtenä vaihtoehtona hotellin ravintolan lounasruokiin.

      Oli kyllä ihan herkullista, joskin harmittelin, että ruoasta puuttuivat kananmunat kaikissa muodoissaan.

    • vanha kokki

      Rydberg on herrasmiehen pyttipannu. Kyllähän sitä tuli tehtyä joitakinkin annoksia. Sinänsä kätevä tapa hukata ne filet mignonit, kun niille ei oikein muutakaan käyttöä aina ollut.
      En kylläkään tunne oikein hyvin Rydbergin pihvin historiaa, mutta jotenkin minulla on sellainen mielikuva (saattaa olla aivan vääräkin), että se olisi joskus aikoinaan tehty vasikan munuaisista.
      Mutta se on ainakin varmaa, että jos muna pyydetään paistamaan tähän ruokaan molemmin puolin, niin se on moukka joka niin tilaa. Itse suosin tuon ruoan kera tummaa olutta ja mahdollisesti huurteista kyytipoikaa ja mielellään Stolitshnajaa. Kyllä minä olen aina käyttänyt lisäkkeinä tälle ruokalajille pieniksi kuutioituja punajuuria ja suola-tai maustekurkkuja sekä hyvää kotikutoista sinappia.
      Täytynee antautua jälleen himojensa orjaksi ja valmistaa tuota pyttäreiden kunkkua viikonloppuna, kun tulee vieraitakin.
      Se alkaa siitä kun laitan Stolitshnaja putelin pakasteeseen nyt.

      • Minulla on sellainen muistikuva, että Tukholmassa oli liikemies nimeltään Rydberg, joka rakennutti hotellin - kuinkas ollakaan! - nimeltään Hotel Rydberg. Hotellin keittiössä oli neuvokas ja ranskalainen kokki, joka rakenteli tämän ruoan pyttipannun pohjalta.

        Ei ollut munuaista, ei - vaikka ei olisi yhtään huonompi idea; itse asiassa aivan loistava. Ihan oikeassa olet varmaan siinä, että tähän pystyi keittiö hävittämään juuri nuo häntäpäät kätevästi.

        Tore Vretman - ruotsalaisen husmankostin uudelleen herättäjä - otti tämän uudelleen listoilleen ja nosti arvoiselleen paikalle.

        Edellä kerrottu muistista kaivettuna ja jos jollain parempaa tietoa, niin oikaiskoon kernaasti.

        Ensi viikolla muuten taasen sinne itäiseen Stolitshnayaan - ei siellä Rydbergiä saa, mutta eihän oikein tehty Stroganovkaan kaukana kulje.


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Minulla on sellainen muistikuva, että Tukholmassa oli liikemies nimeltään Rydberg, joka rakennutti hotellin - kuinkas ollakaan! - nimeltään Hotel Rydberg. Hotellin keittiössä oli neuvokas ja ranskalainen kokki, joka rakenteli tämän ruoan pyttipannun pohjalta.

        Ei ollut munuaista, ei - vaikka ei olisi yhtään huonompi idea; itse asiassa aivan loistava. Ihan oikeassa olet varmaan siinä, että tähän pystyi keittiö hävittämään juuri nuo häntäpäät kätevästi.

        Tore Vretman - ruotsalaisen husmankostin uudelleen herättäjä - otti tämän uudelleen listoilleen ja nosti arvoiselleen paikalle.

        Edellä kerrottu muistista kaivettuna ja jos jollain parempaa tietoa, niin oikaiskoon kernaasti.

        Ensi viikolla muuten taasen sinne itäiseen Stolitshnayaan - ei siellä Rydbergiä saa, mutta eihän oikein tehty Stroganovkaan kaukana kulje.

        Kunhan et joudu blovia syömään.


      • Poro Tallinnasta
        vanha kokki kirjoitti:

        Kunhan et joudu blovia syömään.

        plovissa on?:)


      • sinänsä
        Poro Tallinnasta kirjoitti:

        plovissa on?:)

        Mitään vikaa, mutta outo eväs, jos on hyvään risottoon mieltynyt. Venäläinen riisipuuro, jossa on seassa kaikenlaista. Liekö neuvostaikainen pyttipannu kyseessä.


      • sinänsä kirjoitti:

        Mitään vikaa, mutta outo eväs, jos on hyvään risottoon mieltynyt. Venäläinen riisipuuro, jossa on seassa kaikenlaista. Liekö neuvostaikainen pyttipannu kyseessä.

        Vanhan kokin viittaus oli siinä mielessä aiheellinen, että plovia tarjotaan monessa paikassa Venäjällä ja eiköhän se useammissa ole sellainen edellispäivän jätesanko, mihin mätetään se, mitä ei muuhun tohdita käyttää.

        Plov on kai alkujaan Keski-Aasiasta Moskovaankin rantautunut pilahvi - ja muutti muotoaan neuvostoaikoina nykytilaansa: essonbaarinevääksi.

        Tässä oikean plovin - tai ehkä yhden niistä monista - resepti:

        kilo luutonta lampaanlihaa - niskaa, kinttua tms. Säästä vähän rasvaa mukaan.
        2 rkl oliiviöljyä
        2 isoa sipulia pilkottuna
        3 isoa porkkanaa, ohuiksi tikuiksi pilkottuna
        1-1,5 dl riisiä
        2-2,5 dl kiehuvaa vettä
        1 tlk adzhikaa tai murskattua punapipputia
        3 rlk suolaa
        sahramia - kukkaron mukaan, liota luotit ensin kuumaan veteen toviksi tai jos käytät jauhetta lisää vain mukaan
        mustapippuria myllystä

        Päälle raaka sipulia ohuiksi suikaleiksi pilkottuna

        Paloittele lampaanliha. Paista palat pienissä erissä öljyssä pannulla, kumoa pataan ja pidä lämpöisenä uunissa.

        Ruskista sipulit ja porkkanat samassa pannussa, missä paistoit lampaan. Kumoa juurekset lammaspataan. Kaada riisi myös pataan ja sekoita lampaanlihoja, juureksia ja riisiä ja anna riisin kuullottua tovi. Riisi saa jopa vähän ruskistua padassa. Kaada kuuma vesi pataan. Sekoita seoasta kauhalla.

        Lisää adjika - tai punapippuri, suola, sahrami ja mustapippuri. Pistä kansi padan päälle ja keitä joko levyllä tai uunissa kunnes riisi on valmista. Syödään vihreän salaatin kanssa. Päälle hienoksi viipaloidut sipulit.

        Jos liha ei ole kovin mureata lisää riisi vasta myöhemmin - tarkista lihan kypsyys ennen riisin lisäämistä.


    • sunfaijas

      no jaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe