Hirvipaistin säilyvyys?

Kalle1962

Hei.

Löytyisköhän täältä tietäjää vastaamaan seuraavaan kysymykseen.

Elikkäs otin hirvipaistin (n. 2 kg murkula) pakkasesta (ollut siellä parisen vuotta) jääkaappiin neljä päivää sitten, eli liha on ollut sulaa jo hyvän tovin.

Kysymys kuuluukin, että miten kauan se mahtaa kestää tuolla jääkaapissa? Tarviiko alkaa heti kokkaamaan, vai onko jo pilalla vai mitä Hä?

PS: Hyviä reseptejä otetaan myös vastaan..

12

14940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • namiskukkelis

      Jos kysyt säilyykö paistisi jääkaapissa jonkun päivän, niin vastaan että kyllä. Ja hirvipaisti hyvin vähärasvaisena lihana säilyy pakkasessakin useita vuosia ihan syötävänä. Minä kun vakumoin aina riistalihan, niin joskus löytyy pakkasen pohjalta ylläreitä, "vuosikertajuttuja" vanhin syötävä liha ollut pakastimessa sellaset seitsemän vuotta, ja ihan hyvää vielä oli.

      Mutta jos ajattelit laittaa paistin viikonlopuksi niin nythän on aikaa vaikka marinoida se, tai riippuu mitenkä olet suunnitellut sen valmistaa? Jos se on vasan paistia, niin minä keittäisin lihaliemessä, tulee tosi mehevä. jos vanhemman elukan joku paisti, niin riippuen mikä paisti se on? ulkopaistista saa hyvää pataruokaa ja vaikka ohjeet hirvikääryleihin suosittavat aina sisäpaistia, niin hyvää tulee ulkopaististakin.

    • kj.mattila

      (Irma Sarje: Pakastaminen) hirvipaistin pakastusaika on 10-12 kuukautta. Minua vähän säälittää jos joku varastoi hyvää lihaa vuosiksi pakastimeen. Eikö nyt parin vuoden aikana ole tullut yhtään sellaista päivää jolloin olisi voinut paistia laittaa. Kyllä se paisti saattaa silti olla syömäkelpoista mutta varmasti muutoksia on jo tapahtunut. Hirvipaistin voi muuten ottaa pakkasesta ja laittaa sulamaan marinadiin.

      • namiskukkelis

        olisi jos söisi tuoreeltaan. Mutta täällä usein kyseillään että onko joku liha jo syömäkelvotonta, jos on unohtunut pöydälle tunniksi. Kun en kysyjän tietotasoa tunne, niin annoin ääriesimerkin.
        Meillä kun on kolme isoa arkkupakastinta, koska lihaosuudet hirvi-peurajahdeissa voivat joinakin vuosina nousta tosi suuriksi. Sitä ei pysty määräänsä enenpää lihaa kukaan syömään, joskus jää vaikka sukulaisillekin antaisi.
        Meillä se onkin herkkulihaa, sellainen kaupasta ostettu naudan liha, sitä saa ehkä kerran kesässä, kun oikein hienosti grillataan minun syntymäpäiviä. Muuten syödään tuota ainaista riistanlihaa. Joillekin se on juhlaruokaa, vaan kyllästyisi sitä mihin vaan, mitä kokoajan söisi.


      • kj.mattila
        namiskukkelis kirjoitti:

        olisi jos söisi tuoreeltaan. Mutta täällä usein kyseillään että onko joku liha jo syömäkelvotonta, jos on unohtunut pöydälle tunniksi. Kun en kysyjän tietotasoa tunne, niin annoin ääriesimerkin.
        Meillä kun on kolme isoa arkkupakastinta, koska lihaosuudet hirvi-peurajahdeissa voivat joinakin vuosina nousta tosi suuriksi. Sitä ei pysty määräänsä enenpää lihaa kukaan syömään, joskus jää vaikka sukulaisillekin antaisi.
        Meillä se onkin herkkulihaa, sellainen kaupasta ostettu naudan liha, sitä saa ehkä kerran kesässä, kun oikein hienosti grillataan minun syntymäpäiviä. Muuten syödään tuota ainaista riistanlihaa. Joillekin se on juhlaruokaa, vaan kyllästyisi sitä mihin vaan, mitä kokoajan söisi.

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.


      • namiskukkelis
        kj.mattila kirjoitti:

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.

        On tosi hyvää, samoin sama kylmäsavustettuna.
        No joskus tuntuu ettäs olet oikeassa tuossa hamstraamisessa, ja lihaongelmaa siirretään ostamalla uusi arkkupakastin. No meillä lähdettiin asiaa purkamaan niin että luovuin hirvenliha osuuksista, ja jätin peurat ampumatta.
        Ja saman saa tehdä vielä tänäkin vuonna.
        Kun hirvikantaa alettiin pienentää puolenkymmentä vuotta sitten, oli niitä hirvenruhoja pakko myydä tukkuun. Eläinlääkärin tarkastus maksaa aika paljon. Yksityisille saisi myydä ilman tarkastusta, mutta metsästys seurat eivät sitä halua, pelätään veroseuraamuksia, tai yleensä sitä paperisotaa.
        Yksityinen metsästäjä taas joutuu äkkiä epäsuosioon jos alkaa itsekseen lihaosuuksiansa kaupittelemaan. Tuo hirvenliha varsinkin on meikäläisessä metsästysharrastuksessa sellanen musta aukko, ettei pahemmasta väliä. Se on tuo lihakateus sellaisissa mitoissa. On seuroja joissa näitä lihaosuuksia punnitaan melkein kirjevaalla. No ne ovat järjestään suurseuroja joissa jakajia on paljon, mutta siltikin. Toinen ääripää on sitten tällaset jäsenmäärältään pienet seurat, joilla suhteessa paljon hirvilupia, lihaa tulee useinmiten liikaakin. Siltikään ei päästä yksimielisyyteen sen myymisestä.


      • vanha kokki
        kj.mattila kirjoitti:

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.

        Palvattua peuranlihaa, vieläpä hyvää. Jaska niminen mies myy sitä yleensä perjantaisin Pic&Pay:n myymälässä. En muista palvaamon nimeä, enkä "Jaskan" puh. numeroa, mutta soita tuohon Porin myymälään ja kysäise miten saisit peuran pyllyä Helsinkiin.


      • Anonyymi
        kj.mattila kirjoitti:

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.

        keitin hirvenpaistista jonka olin saanut 2019 ollut pakkasessa siitä asti. nyt keitin lihakeiton onko vielä hyvää. voiko vielä pakastaa keittona.


    • Liha

      Täällä huomaa taas kerran sen oleellisen asian, ettei metsästys ole helppoa eikä ilmaista. Ne hirvet pitää ensin jahdata, ja tiedän kokemuksesta, ettei sateessa kauaa viihdytä. Isoille ruhoille täytyy olla riiputus- ja paloittelupaikka. Ja ruho täytyy myös kuljettaa maastosta pois. Hirven kaatoluvat, aseet ja panokset maksavat. Hyvän hirvikoiran hinta vaihtelee ja koulutus on vuosien juttu. Jahtimaista on maksettava joka vuosi verot jne.

      • Anonyymi

        Mutta vaivan palkka on hyvä jos ahneutta riittää. Mullakin on 4 pakastinta.


    • Anonyymi

      Liitynpä minäkin kyselijöihin; pakkasesta löytyi hirven lihaa, vuosimerkintä 2015 (puoliso luullut, että on koirille vaan olikin ”ihmisten lihaa”). Mahtaakohan tuollaista vielä uskaltaa syödä? Vaikuttaisi jauhetulta, saakohan sellaisesta pataruokaa 🤔

    • Anonyymi

      Vieläkö pakkasessa hirveä, nyt jo vuosi-21
      Olis vielä, muikkuja 2012 pakastettu, voiko syyä?

    • Anonyymi

      Oikean vastauksen tietää vain salkkaretten Lasse Sievinen joka on hirvipaistin kuningas:):):)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Päivi Rässästä viedään "roviolle" live.

      Hän kaivoi Raamattunsa esille kun sitä häneltä tivattiin. https://yle.fi/uutiset/3-12283319 Ei tällaista saisi tapahtua länsimaisissa maissa mutta ka
      Maailman menoa
      651
      5150
    2. Anna Puu pettyi pahasti 40-synttäreiden johdosta - Jukka-rakas tukee: "Olisin halunnut..."

      On tämä kyllä syvältä…. Anna Puu halusi viettää pyöreitä synttäreitä vähän eri lailla, mutta korona sotki kuviot: https://www.suomi24.fi/viihde/anna-
      Kotimaiset julkkisjuorut
      21
      1792
    3. Martina ostanut po....no mekon

      Kylläpä on kaamea viritys. Tollako se meinaa miestä yrittää....
      Kotimaiset julkkisjuorut
      186
      1432
    4. Se goob bye hoopola

      Sorosen lestaveljekset Ollilan lehmä on näköjään sitten valtuustossa. Se sitten muutto vittuun koko läänistä! Pitäkää tunkkinne lastennussiat...
      Haapavesi
      69
      983
    5. Martinan tylsä elämä

      Pelkkää juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, jumppaamista, mainostamista somessa osta osta, ale ale, nyt ale hintaan valmennus. Samaa rataa päivästä toiseen,
      Kotimaiset julkkisjuorut
      111
      727
    6. Martinalla maaginen yö Lontoossa

      Martina laittoi eilen illalla kotiin palattuaan stoorin, jossa mainitsee edellisen ja samalla tämän reissun viimeisen Lontoossa vietetyn yönsä olleen
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      630
    7. Persuille rökäletappio

      Silloin kun oikeasti halutaan päättää asioista,persut jätetään ulos.Hyvä suomalaiset,viisaasti äänestitte.
      Perussuomalaiset
      181
      606
    8. Tietäisikö kukaan Pikkaraisesta mitään...

      ... ellei olisi sekaantunut Martinaan. Olisiko tullut ulosotot, rattiskäry, raiskaussyyte julkisuuteen ilman Martinaa. Epäilen että ei. Stefustakaan t
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      596
    9. Olen huolissani itsestäni

      Ei ole normaalia kaivata ihmistä, jonka tietää olevan no-go-alueella ja joka ei lämpene ajatukselle meistä. Tai siis voi olla normaalia, mutta ei näi
      Ikävä
      40
      570
    10. Nainen rakas, älä unohda minua miestä.

      Sinun vuokses teen, mitä vaan!
      Ikävä
      32
      565
    Aihe