Hei.
Löytyisköhän täältä tietäjää vastaamaan seuraavaan kysymykseen.
Elikkäs otin hirvipaistin (n. 2 kg murkula) pakkasesta (ollut siellä parisen vuotta) jääkaappiin neljä päivää sitten, eli liha on ollut sulaa jo hyvän tovin.
Kysymys kuuluukin, että miten kauan se mahtaa kestää tuolla jääkaapissa? Tarviiko alkaa heti kokkaamaan, vai onko jo pilalla vai mitä Hä?
PS: Hyviä reseptejä otetaan myös vastaan..
Hirvipaistin säilyvyys?
12
25222
Vastaukset
- namiskukkelis
Jos kysyt säilyykö paistisi jääkaapissa jonkun päivän, niin vastaan että kyllä. Ja hirvipaisti hyvin vähärasvaisena lihana säilyy pakkasessakin useita vuosia ihan syötävänä. Minä kun vakumoin aina riistalihan, niin joskus löytyy pakkasen pohjalta ylläreitä, "vuosikertajuttuja" vanhin syötävä liha ollut pakastimessa sellaset seitsemän vuotta, ja ihan hyvää vielä oli.
Mutta jos ajattelit laittaa paistin viikonlopuksi niin nythän on aikaa vaikka marinoida se, tai riippuu mitenkä olet suunnitellut sen valmistaa? Jos se on vasan paistia, niin minä keittäisin lihaliemessä, tulee tosi mehevä. jos vanhemman elukan joku paisti, niin riippuen mikä paisti se on? ulkopaistista saa hyvää pataruokaa ja vaikka ohjeet hirvikääryleihin suosittavat aina sisäpaistia, niin hyvää tulee ulkopaististakin. (Irma Sarje: Pakastaminen) hirvipaistin pakastusaika on 10-12 kuukautta. Minua vähän säälittää jos joku varastoi hyvää lihaa vuosiksi pakastimeen. Eikö nyt parin vuoden aikana ole tullut yhtään sellaista päivää jolloin olisi voinut paistia laittaa. Kyllä se paisti saattaa silti olla syömäkelpoista mutta varmasti muutoksia on jo tapahtunut. Hirvipaistin voi muuten ottaa pakkasesta ja laittaa sulamaan marinadiin.
- namiskukkelis
olisi jos söisi tuoreeltaan. Mutta täällä usein kyseillään että onko joku liha jo syömäkelvotonta, jos on unohtunut pöydälle tunniksi. Kun en kysyjän tietotasoa tunne, niin annoin ääriesimerkin.
Meillä kun on kolme isoa arkkupakastinta, koska lihaosuudet hirvi-peurajahdeissa voivat joinakin vuosina nousta tosi suuriksi. Sitä ei pysty määräänsä enenpää lihaa kukaan syömään, joskus jää vaikka sukulaisillekin antaisi.
Meillä se onkin herkkulihaa, sellainen kaupasta ostettu naudan liha, sitä saa ehkä kerran kesässä, kun oikein hienosti grillataan minun syntymäpäiviä. Muuten syödään tuota ainaista riistanlihaa. Joillekin se on juhlaruokaa, vaan kyllästyisi sitä mihin vaan, mitä kokoajan söisi. namiskukkelis kirjoitti:
olisi jos söisi tuoreeltaan. Mutta täällä usein kyseillään että onko joku liha jo syömäkelvotonta, jos on unohtunut pöydälle tunniksi. Kun en kysyjän tietotasoa tunne, niin annoin ääriesimerkin.
Meillä kun on kolme isoa arkkupakastinta, koska lihaosuudet hirvi-peurajahdeissa voivat joinakin vuosina nousta tosi suuriksi. Sitä ei pysty määräänsä enenpää lihaa kukaan syömään, joskus jää vaikka sukulaisillekin antaisi.
Meillä se onkin herkkulihaa, sellainen kaupasta ostettu naudan liha, sitä saa ehkä kerran kesässä, kun oikein hienosti grillataan minun syntymäpäiviä. Muuten syödään tuota ainaista riistanlihaa. Joillekin se on juhlaruokaa, vaan kyllästyisi sitä mihin vaan, mitä kokoajan söisi.Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.
Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.- namiskukkelis
kj.mattila kirjoitti:
Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.
Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.On tosi hyvää, samoin sama kylmäsavustettuna.
No joskus tuntuu ettäs olet oikeassa tuossa hamstraamisessa, ja lihaongelmaa siirretään ostamalla uusi arkkupakastin. No meillä lähdettiin asiaa purkamaan niin että luovuin hirvenliha osuuksista, ja jätin peurat ampumatta.
Ja saman saa tehdä vielä tänäkin vuonna.
Kun hirvikantaa alettiin pienentää puolenkymmentä vuotta sitten, oli niitä hirvenruhoja pakko myydä tukkuun. Eläinlääkärin tarkastus maksaa aika paljon. Yksityisille saisi myydä ilman tarkastusta, mutta metsästys seurat eivät sitä halua, pelätään veroseuraamuksia, tai yleensä sitä paperisotaa.
Yksityinen metsästäjä taas joutuu äkkiä epäsuosioon jos alkaa itsekseen lihaosuuksiansa kaupittelemaan. Tuo hirvenliha varsinkin on meikäläisessä metsästysharrastuksessa sellanen musta aukko, ettei pahemmasta väliä. Se on tuo lihakateus sellaisissa mitoissa. On seuroja joissa näitä lihaosuuksia punnitaan melkein kirjevaalla. No ne ovat järjestään suurseuroja joissa jakajia on paljon, mutta siltikin. Toinen ääripää on sitten tällaset jäsenmäärältään pienet seurat, joilla suhteessa paljon hirvilupia, lihaa tulee useinmiten liikaakin. Siltikään ei päästä yksimielisyyteen sen myymisestä. - vanha kokki
kj.mattila kirjoitti:
Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.
Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.Palvattua peuranlihaa, vieläpä hyvää. Jaska niminen mies myy sitä yleensä perjantaisin Pic&Pay:n myymälässä. En muista palvaamon nimeä, enkä "Jaskan" puh. numeroa, mutta soita tuohon Porin myymälään ja kysäise miten saisit peuran pyllyä Helsinkiin.
- Anonyymi
kj.mattila kirjoitti:
Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.
Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.keitin hirvenpaistista jonka olin saanut 2019 ollut pakkasessa siitä asti. nyt keitin lihakeiton onko vielä hyvää. voiko vielä pakastaa keittona.
- Liha
Täällä huomaa taas kerran sen oleellisen asian, ettei metsästys ole helppoa eikä ilmaista. Ne hirvet pitää ensin jahdata, ja tiedän kokemuksesta, ettei sateessa kauaa viihdytä. Isoille ruhoille täytyy olla riiputus- ja paloittelupaikka. Ja ruho täytyy myös kuljettaa maastosta pois. Hirven kaatoluvat, aseet ja panokset maksavat. Hyvän hirvikoiran hinta vaihtelee ja koulutus on vuosien juttu. Jahtimaista on maksettava joka vuosi verot jne.
- Anonyymi
Mutta vaivan palkka on hyvä jos ahneutta riittää. Mullakin on 4 pakastinta.
- Anonyymi
Liitynpä minäkin kyselijöihin; pakkasesta löytyi hirven lihaa, vuosimerkintä 2015 (puoliso luullut, että on koirille vaan olikin ”ihmisten lihaa”). Mahtaakohan tuollaista vielä uskaltaa syödä? Vaikuttaisi jauhetulta, saakohan sellaisesta pataruokaa 🤔
- Anonyymi
Vieläkö pakkasessa hirveä, nyt jo vuosi-21
Olis vielä, muikkuja 2012 pakastettu, voiko syyä? - Anonyymi
Oikean vastauksen tietää vain salkkaretten Lasse Sievinen joka on hirvipaistin kuningas:):):)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita
Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p591937Persut petti kannattajansa, totaalisesti !
Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,491682- 521604
Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?
Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.51537Sinäkö se olit...
Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis61515Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat
Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin61435Hyvää yötä ja kauniita unia!
Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä81316Lepakot ja lepakkopönttö
Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta121291Revi siitä ja revi siitä
Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla41173Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä
Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni41158