Lohen tumma mömmö

rots

Onko lohifileessä nahkapuolella oleva tumma hyytynyttä verta vai mitä se on?

18

11627

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Ja esimerkiksi graavatessa se kohta kannattaa leikata pois, sillä se pilaantuu erittäin nopeasti ja antaa härskin maun muullekin osalle kalaa.
      Paistettaessa ja keitettäessä tummasta kohdasta ei ole haittaa, mikäli kala on aivan tuore.

    • nahanpuolella

      mitään verta ole. Taitaa vain olla enempi rasvapitoista ainesta. Ja lohen rasvahan on terveellistä.

      Veri kulkee lohessakin verisuonissa eikä nahan ja lihaksen välissä. Eikä se kuolleella lohellakaan pääse vuotamaan nahan alle.

    • PERA

      Se tumma on lohen rasvaa ja nimen omaan sitä terveellistä.Paistettaessa tai keitettäessä sitä ei tarvitse poistaa.Sitä paitsi siinä on se maku.

      • vanha kokki

        Vai että se olisi sitä terveellistä rasvaa. Kyllä nyt on tainnut mennä käsitteet hieman sekaisin. Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin. Ovat siis eräänlaisia ihonalaisia verenpurkaumia, kuin mustelmia. Kaikissa lohissa ei esiinny sitä tummaa kohtaa ensinkään, eli jos kala otetaan altaasta haavilla tai virvelillä merestä tai joesta, kas kummaa niissä ei tuota "terveellistä rasvaa" olekaan.
        Kannattaisi tietää, ennenkuin arvelee, vai mitä?


      • kala
        vanha kokki kirjoitti:

        Vai että se olisi sitä terveellistä rasvaa. Kyllä nyt on tainnut mennä käsitteet hieman sekaisin. Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin. Ovat siis eräänlaisia ihonalaisia verenpurkaumia, kuin mustelmia. Kaikissa lohissa ei esiinny sitä tummaa kohtaa ensinkään, eli jos kala otetaan altaasta haavilla tai virvelillä merestä tai joesta, kas kummaa niissä ei tuota "terveellistä rasvaa" olekaan.
        Kannattaisi tietää, ennenkuin arvelee, vai mitä?

        Kylkiviivalla kala aistii veden värehtelyä

        Kylkiviivan avulla kala aistii veden paineaaltojen muutoksia. Kylkiviiva näkyy päällepäin kalan kyljessä kulkevana viivana. Se muodostuu suomuista, joissa on reikä. Nämä reiät ulottuvat orvaskeden läpi hyytelömäiseen kanavaan, josta hyytelön liikkeet välittyvät aistisoluja pitkin hermostoon ja muodostavat näin kylkiviiva- aistin.

        Kylkiviiva täydentää kalan muita aisteja. Kylkiviivan avulla kala voi suunnistaa ja saalistaa muita kaloja. Se auttaa muiden aistien lisäksi kalaparvia pysymään yhdessä, niin ettei ne nopeasti uidessaan törmäilisi toisiinsa.


      • no entä sitten
        kala kirjoitti:

        Kylkiviivalla kala aistii veden värehtelyä

        Kylkiviivan avulla kala aistii veden paineaaltojen muutoksia. Kylkiviiva näkyy päällepäin kalan kyljessä kulkevana viivana. Se muodostuu suomuista, joissa on reikä. Nämä reiät ulottuvat orvaskeden läpi hyytelömäiseen kanavaan, josta hyytelön liikkeet välittyvät aistisoluja pitkin hermostoon ja muodostavat näin kylkiviiva- aistin.

        Kylkiviiva täydentää kalan muita aisteja. Kylkiviivan avulla kala voi suunnistaa ja saalistaa muita kaloja. Se auttaa muiden aistien lisäksi kalaparvia pysymään yhdessä, niin ettei ne nopeasti uidessaan törmäilisi toisiinsa.

        Ne toiset kalat, johon vanha kokki viittasi, puuttuuko niiltä se kylkiviiva, kun sitä tummaa mömmöä ei ole nahan ja lihan välissä?
        Olen itsekkin siivonnut lohia joissa ei sitä tummaa ainetta ole. Olen myöskin tuoresuolannut kalaa joissa se mömmö on ja siitä lähtee nopeasti härski maku, mutta jos sen tumman poistaa, kala säilyy pitempään.


      • juuri viittaa
        no entä sitten kirjoitti:

        Ne toiset kalat, johon vanha kokki viittasi, puuttuuko niiltä se kylkiviiva, kun sitä tummaa mömmöä ei ole nahan ja lihan välissä?
        Olen itsekkin siivonnut lohia joissa ei sitä tummaa ainetta ole. Olen myöskin tuoresuolannut kalaa joissa se mömmö on ja siitä lähtee nopeasti härski maku, mutta jos sen tumman poistaa, kala säilyy pitempään.

        siihen rasvaan. Tottakai kala säilyy pitempään, jos rasva poistetaan.

        Rasvaa se tumma "mömmö" on.


      • niitä kasvatettuja
        vanha kokki kirjoitti:

        Vai että se olisi sitä terveellistä rasvaa. Kyllä nyt on tainnut mennä käsitteet hieman sekaisin. Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin. Ovat siis eräänlaisia ihonalaisia verenpurkaumia, kuin mustelmia. Kaikissa lohissa ei esiinny sitä tummaa kohtaa ensinkään, eli jos kala otetaan altaasta haavilla tai virvelillä merestä tai joesta, kas kummaa niissä ei tuota "terveellistä rasvaa" olekaan.
        Kannattaisi tietää, ennenkuin arvelee, vai mitä?

        "Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin."

        kirjolohia eli joidenkin mielestä broilerikalojakin pyydystetään, kun niilläkin on sitä tummaa mömmöä nahan alla?

        Mistä lähtien nimimerkki vanha kokki on alkanut levitelemään urbaanilegendoja, joita ei todeksi pysty vahvistamaan?


      • vanha kokki
        niitä kasvatettuja kirjoitti:

        "Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin."

        kirjolohia eli joidenkin mielestä broilerikalojakin pyydystetään, kun niilläkin on sitä tummaa mömmöä nahan alla?

        Mistä lähtien nimimerkki vanha kokki on alkanut levitelemään urbaanilegendoja, joita ei todeksi pysty vahvistamaan?

        Oli todellakin legendaa, tosin ei itse keksittyä vaan ammattikalastajilta kuultua kauan sitten.
        Alkoi itseänikin kiinnostaa mitä se tumma aines oikein oikeasti on ja selvisihän se kun kysyttiin oikein alaan perehtyneeltä yliopiston tutkijalta ja biologitiedemieheltä.
        Kyseessä ei ole verenpurkauma, ei liioin kalan rasva, vaan erikoinen ohut lihasryhmä joka poikkeaa ns. kalanlihasta, koska se ei ole jaokkeinen kuten tavallinen lihas joka on liikkumiseen tarkoitettu. Eniten sitä esiintyy isokokoisilla kaloilla.
        Luulenpa että asia oli aika monellekin tuntematon, mutta nyt sen tiedämme. Mainittakoon että kyseinen kohta kalasta on täysin syötävää, joskin, kuten aikaisemmin sanoin, se pilaantuu sangen nopeasti.


      • kuulostaa
        vanha kokki kirjoitti:

        Oli todellakin legendaa, tosin ei itse keksittyä vaan ammattikalastajilta kuultua kauan sitten.
        Alkoi itseänikin kiinnostaa mitä se tumma aines oikein oikeasti on ja selvisihän se kun kysyttiin oikein alaan perehtyneeltä yliopiston tutkijalta ja biologitiedemieheltä.
        Kyseessä ei ole verenpurkauma, ei liioin kalan rasva, vaan erikoinen ohut lihasryhmä joka poikkeaa ns. kalanlihasta, koska se ei ole jaokkeinen kuten tavallinen lihas joka on liikkumiseen tarkoitettu. Eniten sitä esiintyy isokokoisilla kaloilla.
        Luulenpa että asia oli aika monellekin tuntematon, mutta nyt sen tiedämme. Mainittakoon että kyseinen kohta kalasta on täysin syötävää, joskin, kuten aikaisemmin sanoin, se pilaantuu sangen nopeasti.

        oikein uskottavalta selitykseltä. Kiitos!


      • jos siteeraan itseäsi
        vanha kokki kirjoitti:

        Oli todellakin legendaa, tosin ei itse keksittyä vaan ammattikalastajilta kuultua kauan sitten.
        Alkoi itseänikin kiinnostaa mitä se tumma aines oikein oikeasti on ja selvisihän se kun kysyttiin oikein alaan perehtyneeltä yliopiston tutkijalta ja biologitiedemieheltä.
        Kyseessä ei ole verenpurkauma, ei liioin kalan rasva, vaan erikoinen ohut lihasryhmä joka poikkeaa ns. kalanlihasta, koska se ei ole jaokkeinen kuten tavallinen lihas joka on liikkumiseen tarkoitettu. Eniten sitä esiintyy isokokoisilla kaloilla.
        Luulenpa että asia oli aika monellekin tuntematon, mutta nyt sen tiedämme. Mainittakoon että kyseinen kohta kalasta on täysin syötävää, joskin, kuten aikaisemmin sanoin, se pilaantuu sangen nopeasti.

        "kannattaisi tietää, enenkuin arvailee, vai mitä?"
        Tällä viittaan sinun aikaisempaan veriteoriaan. Tuo siellä ollut loppukaneetti "vai mitä" kun on aikas nenäkäs lausuma.


      • vanha kokki
        jos siteeraan itseäsi kirjoitti:

        "kannattaisi tietää, enenkuin arvailee, vai mitä?"
        Tällä viittaan sinun aikaisempaan veriteoriaan. Tuo siellä ollut loppukaneetti "vai mitä" kun on aikas nenäkäs lausuma.

        Minulla on lapsenomainen usko vanhoihin ammatti-ihmisiin joita mielelläni kuuntelen edelleenkin, koska heidän tietonsa ovat kokemusperäisiä. Niinpä olen uskonut tähän asti lujasti minulle kerrottuun tarinaan, joka väitti siis sen tumman olevan maksoittunutta verta. Miksi olisin edes epäillyt.
        Uskossaan yleensä tullaan autuaaksi, joten se oli tähän asti minulle ainoa totuus. Näköjään nyt tietellisesti vääräksi todettu, joten mitäpä tuohon voisi lisätä. Toivottavasti sinulle ei koskaan käy samoin, sillä monet asiat näköjään muuttuvat hovissa.
        Errarum humanum est. MOT.


    • kalaa :)

      Itselleni joku "ikivanha" kalastaja kauan sitten neuvoi, että kaikissa kaloissa on mustat rasvat ja ne on poistettava... esim keittoliemeenhän se rasva irtautuu itsestään ja kun kuonat korjaa pois, niin WAU... liemen pitää olla kirkasta :)
      Kalaa meillä syödään paljon ja aina otan pois mustan rasvan...

      • Oikea kalastaja

        Rasvaa se ruskea on lihan nahan välissä, tämän ketjun "vanhan kokin" juttuja ei todellakaan kannata ottaa todesta.

        Viljellyillä lohilla on enemmän rasvaa, ja se kuten lihakaan ei ole erityisen hyvän makuista koska kalat on lihotettu nopeasti teollisilla kalanruokaraksuilla. Villilohilla taas rasvaa on vähän, mutta maku on parempi kauttaaltaan.


    • ekak

      Luin kaikki kommentit enkä tullut "hullua hurskaammaksi". Tulin siihen tulokseen että kaikki kirjoittajat ovat yhtä tietämättömiä kun minäkin, joten kirjoittakaa sitten kun tiedätte jotain faktaa ko aiheesta. siitä huolimatta hyvää kesänjatkoa kommentoijille.

    • NorjastaSaaHyvää
    • Vanhakokkiolioikeassa

      Moni on kalaa fileioidessaan varmasti miettinyt mitä nahkan ja lihan välissä oleva tumma aine on – ja ennen kaikkea voiko sitä syödä?

      Ruokala.net selvitti Pro Kala -yhdistyksen Katriina Partaselta mistä mystisessä tummassa aineessa oikein on kyse. Partasen mukaan kyse ei ole – toisin kuin urbaanit legendat kertovat – verenpurkaumista tai rasvasta, vaan lihasta. Partasen mukaan tumma aine on osa kalan lihaksistoa, jonka avulla se pääsee nopeasti pakoon saalistajia tai saaliin kimppuun

      Tumman aineen syöminen

      Partasen mukaan tumma aines on syötävää siinä missä muukin kalan liha. Kyse on Partasen mukaan enemmän estetiikasta ja makuasiasta.

      Jos siis haluat hyödyntää koko kalan, niin syö ihmeessä myös mystinen tumma aines!

    • HUIPPUKOKKIOHJE

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe