Onko lohifileessä nahkapuolella oleva tumma hyytynyttä verta vai mitä se on?
Lohen tumma mömmö
18
12015
Vastaukset
- vanha kokki
Ja esimerkiksi graavatessa se kohta kannattaa leikata pois, sillä se pilaantuu erittäin nopeasti ja antaa härskin maun muullekin osalle kalaa.
Paistettaessa ja keitettäessä tummasta kohdasta ei ole haittaa, mikäli kala on aivan tuore. - nahanpuolella
mitään verta ole. Taitaa vain olla enempi rasvapitoista ainesta. Ja lohen rasvahan on terveellistä.
Veri kulkee lohessakin verisuonissa eikä nahan ja lihaksen välissä. Eikä se kuolleella lohellakaan pääse vuotamaan nahan alle. - PERA
Se tumma on lohen rasvaa ja nimen omaan sitä terveellistä.Paistettaessa tai keitettäessä sitä ei tarvitse poistaa.Sitä paitsi siinä on se maku.
- vanha kokki
Vai että se olisi sitä terveellistä rasvaa. Kyllä nyt on tainnut mennä käsitteet hieman sekaisin. Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin. Ovat siis eräänlaisia ihonalaisia verenpurkaumia, kuin mustelmia. Kaikissa lohissa ei esiinny sitä tummaa kohtaa ensinkään, eli jos kala otetaan altaasta haavilla tai virvelillä merestä tai joesta, kas kummaa niissä ei tuota "terveellistä rasvaa" olekaan.
Kannattaisi tietää, ennenkuin arvelee, vai mitä? - kala
vanha kokki kirjoitti:
Vai että se olisi sitä terveellistä rasvaa. Kyllä nyt on tainnut mennä käsitteet hieman sekaisin. Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin. Ovat siis eräänlaisia ihonalaisia verenpurkaumia, kuin mustelmia. Kaikissa lohissa ei esiinny sitä tummaa kohtaa ensinkään, eli jos kala otetaan altaasta haavilla tai virvelillä merestä tai joesta, kas kummaa niissä ei tuota "terveellistä rasvaa" olekaan.
Kannattaisi tietää, ennenkuin arvelee, vai mitä?Kylkiviivalla kala aistii veden värehtelyä
Kylkiviivan avulla kala aistii veden paineaaltojen muutoksia. Kylkiviiva näkyy päällepäin kalan kyljessä kulkevana viivana. Se muodostuu suomuista, joissa on reikä. Nämä reiät ulottuvat orvaskeden läpi hyytelömäiseen kanavaan, josta hyytelön liikkeet välittyvät aistisoluja pitkin hermostoon ja muodostavat näin kylkiviiva- aistin.
Kylkiviiva täydentää kalan muita aisteja. Kylkiviivan avulla kala voi suunnistaa ja saalistaa muita kaloja. Se auttaa muiden aistien lisäksi kalaparvia pysymään yhdessä, niin ettei ne nopeasti uidessaan törmäilisi toisiinsa. - no entä sitten
kala kirjoitti:
Kylkiviivalla kala aistii veden värehtelyä
Kylkiviivan avulla kala aistii veden paineaaltojen muutoksia. Kylkiviiva näkyy päällepäin kalan kyljessä kulkevana viivana. Se muodostuu suomuista, joissa on reikä. Nämä reiät ulottuvat orvaskeden läpi hyytelömäiseen kanavaan, josta hyytelön liikkeet välittyvät aistisoluja pitkin hermostoon ja muodostavat näin kylkiviiva- aistin.
Kylkiviiva täydentää kalan muita aisteja. Kylkiviivan avulla kala voi suunnistaa ja saalistaa muita kaloja. Se auttaa muiden aistien lisäksi kalaparvia pysymään yhdessä, niin ettei ne nopeasti uidessaan törmäilisi toisiinsa.Ne toiset kalat, johon vanha kokki viittasi, puuttuuko niiltä se kylkiviiva, kun sitä tummaa mömmöä ei ole nahan ja lihan välissä?
Olen itsekkin siivonnut lohia joissa ei sitä tummaa ainetta ole. Olen myöskin tuoresuolannut kalaa joissa se mömmö on ja siitä lähtee nopeasti härski maku, mutta jos sen tumman poistaa, kala säilyy pitempään. - juuri viittaa
no entä sitten kirjoitti:
Ne toiset kalat, johon vanha kokki viittasi, puuttuuko niiltä se kylkiviiva, kun sitä tummaa mömmöä ei ole nahan ja lihan välissä?
Olen itsekkin siivonnut lohia joissa ei sitä tummaa ainetta ole. Olen myöskin tuoresuolannut kalaa joissa se mömmö on ja siitä lähtee nopeasti härski maku, mutta jos sen tumman poistaa, kala säilyy pitempään.siihen rasvaan. Tottakai kala säilyy pitempään, jos rasva poistetaan.
Rasvaa se tumma "mömmö" on. - niitä kasvatettuja
vanha kokki kirjoitti:
Vai että se olisi sitä terveellistä rasvaa. Kyllä nyt on tainnut mennä käsitteet hieman sekaisin. Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin. Ovat siis eräänlaisia ihonalaisia verenpurkaumia, kuin mustelmia. Kaikissa lohissa ei esiinny sitä tummaa kohtaa ensinkään, eli jos kala otetaan altaasta haavilla tai virvelillä merestä tai joesta, kas kummaa niissä ei tuota "terveellistä rasvaa" olekaan.
Kannattaisi tietää, ennenkuin arvelee, vai mitä?"Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin."
kirjolohia eli joidenkin mielestä broilerikalojakin pyydystetään, kun niilläkin on sitä tummaa mömmöä nahan alla?
Mistä lähtien nimimerkki vanha kokki on alkanut levitelemään urbaanilegendoja, joita ei todeksi pysty vahvistamaan? - vanha kokki
niitä kasvatettuja kirjoitti:
"Etenkin verkkopyynnillä saadut lohet tempoilevat verkossa usein tuntikausia joskus päiviäkin. Silloin syntyy noita verenpurkaumia kylkilihasten ja nahan väliin."
kirjolohia eli joidenkin mielestä broilerikalojakin pyydystetään, kun niilläkin on sitä tummaa mömmöä nahan alla?
Mistä lähtien nimimerkki vanha kokki on alkanut levitelemään urbaanilegendoja, joita ei todeksi pysty vahvistamaan?Oli todellakin legendaa, tosin ei itse keksittyä vaan ammattikalastajilta kuultua kauan sitten.
Alkoi itseänikin kiinnostaa mitä se tumma aines oikein oikeasti on ja selvisihän se kun kysyttiin oikein alaan perehtyneeltä yliopiston tutkijalta ja biologitiedemieheltä.
Kyseessä ei ole verenpurkauma, ei liioin kalan rasva, vaan erikoinen ohut lihasryhmä joka poikkeaa ns. kalanlihasta, koska se ei ole jaokkeinen kuten tavallinen lihas joka on liikkumiseen tarkoitettu. Eniten sitä esiintyy isokokoisilla kaloilla.
Luulenpa että asia oli aika monellekin tuntematon, mutta nyt sen tiedämme. Mainittakoon että kyseinen kohta kalasta on täysin syötävää, joskin, kuten aikaisemmin sanoin, se pilaantuu sangen nopeasti. - kuulostaa
vanha kokki kirjoitti:
Oli todellakin legendaa, tosin ei itse keksittyä vaan ammattikalastajilta kuultua kauan sitten.
Alkoi itseänikin kiinnostaa mitä se tumma aines oikein oikeasti on ja selvisihän se kun kysyttiin oikein alaan perehtyneeltä yliopiston tutkijalta ja biologitiedemieheltä.
Kyseessä ei ole verenpurkauma, ei liioin kalan rasva, vaan erikoinen ohut lihasryhmä joka poikkeaa ns. kalanlihasta, koska se ei ole jaokkeinen kuten tavallinen lihas joka on liikkumiseen tarkoitettu. Eniten sitä esiintyy isokokoisilla kaloilla.
Luulenpa että asia oli aika monellekin tuntematon, mutta nyt sen tiedämme. Mainittakoon että kyseinen kohta kalasta on täysin syötävää, joskin, kuten aikaisemmin sanoin, se pilaantuu sangen nopeasti.oikein uskottavalta selitykseltä. Kiitos!
- jos siteeraan itseäsi
vanha kokki kirjoitti:
Oli todellakin legendaa, tosin ei itse keksittyä vaan ammattikalastajilta kuultua kauan sitten.
Alkoi itseänikin kiinnostaa mitä se tumma aines oikein oikeasti on ja selvisihän se kun kysyttiin oikein alaan perehtyneeltä yliopiston tutkijalta ja biologitiedemieheltä.
Kyseessä ei ole verenpurkauma, ei liioin kalan rasva, vaan erikoinen ohut lihasryhmä joka poikkeaa ns. kalanlihasta, koska se ei ole jaokkeinen kuten tavallinen lihas joka on liikkumiseen tarkoitettu. Eniten sitä esiintyy isokokoisilla kaloilla.
Luulenpa että asia oli aika monellekin tuntematon, mutta nyt sen tiedämme. Mainittakoon että kyseinen kohta kalasta on täysin syötävää, joskin, kuten aikaisemmin sanoin, se pilaantuu sangen nopeasti."kannattaisi tietää, enenkuin arvailee, vai mitä?"
Tällä viittaan sinun aikaisempaan veriteoriaan. Tuo siellä ollut loppukaneetti "vai mitä" kun on aikas nenäkäs lausuma. - vanha kokki
jos siteeraan itseäsi kirjoitti:
"kannattaisi tietää, enenkuin arvailee, vai mitä?"
Tällä viittaan sinun aikaisempaan veriteoriaan. Tuo siellä ollut loppukaneetti "vai mitä" kun on aikas nenäkäs lausuma.Minulla on lapsenomainen usko vanhoihin ammatti-ihmisiin joita mielelläni kuuntelen edelleenkin, koska heidän tietonsa ovat kokemusperäisiä. Niinpä olen uskonut tähän asti lujasti minulle kerrottuun tarinaan, joka väitti siis sen tumman olevan maksoittunutta verta. Miksi olisin edes epäillyt.
Uskossaan yleensä tullaan autuaaksi, joten se oli tähän asti minulle ainoa totuus. Näköjään nyt tietellisesti vääräksi todettu, joten mitäpä tuohon voisi lisätä. Toivottavasti sinulle ei koskaan käy samoin, sillä monet asiat näköjään muuttuvat hovissa.
Errarum humanum est. MOT.
- kalaa :)
Itselleni joku "ikivanha" kalastaja kauan sitten neuvoi, että kaikissa kaloissa on mustat rasvat ja ne on poistettava... esim keittoliemeenhän se rasva irtautuu itsestään ja kun kuonat korjaa pois, niin WAU... liemen pitää olla kirkasta :)
Kalaa meillä syödään paljon ja aina otan pois mustan rasvan...- Oikea kalastaja
Rasvaa se ruskea on lihan nahan välissä, tämän ketjun "vanhan kokin" juttuja ei todellakaan kannata ottaa todesta.
Viljellyillä lohilla on enemmän rasvaa, ja se kuten lihakaan ei ole erityisen hyvän makuista koska kalat on lihotettu nopeasti teollisilla kalanruokaraksuilla. Villilohilla taas rasvaa on vähän, mutta maku on parempi kauttaaltaan.
- ekak
Luin kaikki kommentit enkä tullut "hullua hurskaammaksi". Tulin siihen tulokseen että kaikki kirjoittajat ovat yhtä tietämättömiä kun minäkin, joten kirjoittakaa sitten kun tiedätte jotain faktaa ko aiheesta. siitä huolimatta hyvää kesänjatkoa kommentoijille.
- NorjastaSaaHyvää
http://www.soininvaara.fi/2011/01/26/miksi-itameren-lohta-saa-myyda-2/
Tolkutonta saastutusta! - Vanhakokkiolioikeassa
Moni on kalaa fileioidessaan varmasti miettinyt mitä nahkan ja lihan välissä oleva tumma aine on – ja ennen kaikkea voiko sitä syödä?
Ruokala.net selvitti Pro Kala -yhdistyksen Katriina Partaselta mistä mystisessä tummassa aineessa oikein on kyse. Partasen mukaan kyse ei ole – toisin kuin urbaanit legendat kertovat – verenpurkaumista tai rasvasta, vaan lihasta. Partasen mukaan tumma aine on osa kalan lihaksistoa, jonka avulla se pääsee nopeasti pakoon saalistajia tai saaliin kimppuun
Tumman aineen syöminen
Partasen mukaan tumma aines on syötävää siinä missä muukin kalan liha. Kyse on Partasen mukaan enemmän estetiikasta ja makuasiasta.
Jos siis haluat hyödyntää koko kalan, niin syö ihmeessä myös mystinen tumma aines! - HUIPPUKOKKIOHJE
Japanilainen HUIPPUKOKKI arvostaa suomalaista lohta koska se on RASVAISTA !
Hän tietää, että POHJOISESSA kasvanut kala on PARASTA !
http://yle.fi/uutiset/suomalainen_lohi_japanilaisen_huippukokin_kasittelyssa__katso_video/7431706
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034