Jätelohi kaupoissa

Silakka ja muikku

Mitä mieltä olette kaupoissa olevasta "broilerilohesta" ?
Altaissa kasvatettu lohi on aika kamalan makuista, kaukana aidosta lohen mausta ja aidosta lohesta. Hintakin on tietysti sen mukainen, alle kiloinen filee 5€ kpl.

Tätä allaskasvatettua broilerilohta tuodaan parikiloisena mm. Norjasta "lajittelujätteeksi" luokiteltuna.

Joskus siitäkin pystyy jonkunmakuista graavaamaan, jos se on edes jonkun verran tuoretta, mutta yleensä se on liian vanhaa tuoreeksi kalaksi, jopa sen tuoreen broilerilohen maun menettänyttä ja eltaantunutta.

Tätäkö me totutaan syömään ?

Palaan takaisin silakan ja muikun syöntiin, ja jos varat sallii, siikaan ja kuhaan yms. ja keväällä made on maukas patakala.
Köyhän on oltava nöyrä ?

24

1539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siirtyä

      Kotimaassa kasvatettuun kirjoloheen, sillä sen suloiset muta-aromit hyväilevät isänmaallista makuaistiasi ja mieltäsi, samoin kuin ne mutapohjien kuhat, joiden kilohinnalla voisi ostaa hienointa sisäfilettä. Silakkaa mitenkään väheksymättä, on tietysti hyvä asia, että pidät dioksiinipitoisuuttasi yllä. Me suomalaiset olemme ainoita ihmisiä maailmassa joihin dioksiini ei vaikuta ainakaan eviran mukaan, sillä me voimme syödä sitä estoitta.
      Minä ainakin nautin olosuhteista riippuen joko pohjanlahden villilohesta tai norjalaisesta atlantissa kasvatetusta puhtaan makuisesta kassilohesta. Minulle riittää kun lohikala on pöydälläni parin päivän sisällä teurastuksesta.
      Siikaa käyn itse hakemassa merestä.
      Molempia graavaan savustan ja joskus keitänkin ja tietysti kalakeittoon ne sopivat juuri tuon puhtaan mudattoman makunsa vuoksi.
      Kukin tyylillään, milloin mistäkin jätekasasta vai mitä?

      • viitsi puhua mitään kalasta

        eihän sinulla raukalla ole edes KUHASTA mitään tietoa samoin SILAKASTA kunhan meuhaat aikasi kuluksi


      • alkuper. kyselijä

        On tiedossa dioksiini, yritän pitää ruokalistaa monipuolisena,
        "myrkkyjä sopivasti", mutta ihmettelen aina mihin katosi hyvänmakuinen lohi ? Valitettavasti täällä Uudellamaalla ei juuri ole Pohjanlahden villilohta näkynyt myynnissä !

        Minulle riittäisi tuoreutena, jos edes neljän päivän vanhaakin oikein säilytettyä saisi, mutta ei saa sitäkään, pakkauspäivä voi olla "joku päivä", en tiedä kauanko kestää lohen matka merestä pakkaukseen, mutta kun viimeinen myyntipäivä on 10 päivän päästä, alkaa arveluttaa, jätän väliin.
        Kauppojen kalatiskitkin alkavat kadota, ei irtokalaa enää juuri mistään saa. Mutta onneksi on tori olemassa ! Eläkkeenmaksupäivän kunniaksi suuntaan aina sinne !

        Yhden kerran tänä vuonna kauppias K-kaupassa ehdotti:
        Osta nyt lohta, on ihan tuoretta ! Olituoretta ja oli hyvää !
        Eipä jäänyt mistä se oli kotoisin.

        Olette onnellisessa asemassa kaikki ne, jotka voitte itse kalanne nostaa merestä/järvestä suoraan ruoanvalmistukseen,
        sitä ylellisyyttä ei ole kaikilla.
        Olen tosin joskus lomillani Suomessa saanut maistaa aivan vastasavustettua Haapaveden/Puruveden muikkua ja ahventakin, uusien perunoiden kanssa, oli maukkuudessaan mieleenjäävä ateria. Joskus taas maistuu silakka tai muu.

        Täytynee vinkistäsi yrittää joskus löytää sitä kehumaasi norjalaista atlantissa kasvatettua kassilohta tuoreena.

        Joskus on saattunut kirjolohi olemaan lohta paremman makuista, mistähän kaikista paikoista sitä tuodaa tai
        missä kasvatetaan ?

        Hyvää kalastussyksyä Sinulle joka tapauksessa !

        Halliin kun menee, ei alle 20€/kg saa juuri mitään.
        Kala on kallista tavallisen tattiaisen kukkarolle, niin hyvää kuin se olisikin eri tavoin laitetttuna, kaikki tuore maistuisi minulle !


      • sai sinut luulemaan
        viitsi puhua mitään kalasta kirjoitti:

        eihän sinulla raukalla ole edes KUHASTA mitään tietoa samoin SILAKASTA kunhan meuhaat aikasi kuluksi

        Että olen poju? Ukkovainaani olisi ollut kovasti hölmistynyt tuosta väitteestä. Olen ammattikalastajan leski 55 vuotias ja kotoisin perämeren seuduilta. Olen syntyperäinen saaristolainen ja kalastajaperheen tytär. Luulisin tietäväni kalastuksesta enemmän kuin sinä olet ikinä kuullutkaan, koska sitä ammattia harrastimme ukkonikin kanssa yli 20 vuotta. Joten jätähän pojuttelu.


      • oman vinkkisi
        sai sinut luulemaan kirjoitti:

        Että olen poju? Ukkovainaani olisi ollut kovasti hölmistynyt tuosta väitteestä. Olen ammattikalastajan leski 55 vuotias ja kotoisin perämeren seuduilta. Olen syntyperäinen saaristolainen ja kalastajaperheen tytär. Luulisin tietäväni kalastuksesta enemmän kuin sinä olet ikinä kuullutkaan, koska sitä ammattia harrastimme ukkonikin kanssa yli 20 vuotta. Joten jätähän pojuttelu.

        lohen (ja siian) graavaukseen ?
        Joskus mulla onnistuu hyvin, tulee mmm...makoisaa, joskus ei oikein makuhermoja puhuttele.
        Käytän vain merisuolaa, hippusen sokeria, valkopippuria ja - jonkun maustepippurin (loheen) , koska se jostain syystä iskee makuhermooni, vaikkei se kuulu oikeaoppisesti kalan graavaukseen, tiedän.
        Tilliä päälle ja yöksi kylmään.
        Tulos vaihteleee hämmästyttävän paljon, onkohan se kiinni kalan tuoreudesta ?
        Kun fileroin lohen astiaan, tiputan jonkun tipan mehua sitruunasta väliin ja laitan tilliä kerroksittain, parin tunnin päästä on aika hyvää.
        Joskus saattaa tulla "ummehtuneen" makuista, vaikka kaiken tekisi parhain päin, onko se jälleen siitä kalan tuoreudesta kiinni, vaim mitä arvelet ?

        Olen kokeillut kaikki "humputukset", lusikallinen konjakkia ja tai rosepippuria ym, mutta tullut siihen tulokseen, että yksinkertaiseti graavattu kalan maku ilman humputuksia on paras.
        Tulos on kuitenkin vaihteleva, kun on ketjun ääripäässä asiakkaana.


      • Kalastajan leski
        oman vinkkisi kirjoitti:

        lohen (ja siian) graavaukseen ?
        Joskus mulla onnistuu hyvin, tulee mmm...makoisaa, joskus ei oikein makuhermoja puhuttele.
        Käytän vain merisuolaa, hippusen sokeria, valkopippuria ja - jonkun maustepippurin (loheen) , koska se jostain syystä iskee makuhermooni, vaikkei se kuulu oikeaoppisesti kalan graavaukseen, tiedän.
        Tilliä päälle ja yöksi kylmään.
        Tulos vaihteleee hämmästyttävän paljon, onkohan se kiinni kalan tuoreudesta ?
        Kun fileroin lohen astiaan, tiputan jonkun tipan mehua sitruunasta väliin ja laitan tilliä kerroksittain, parin tunnin päästä on aika hyvää.
        Joskus saattaa tulla "ummehtuneen" makuista, vaikka kaiken tekisi parhain päin, onko se jälleen siitä kalan tuoreudesta kiinni, vaim mitä arvelet ?

        Olen kokeillut kaikki "humputukset", lusikallinen konjakkia ja tai rosepippuria ym, mutta tullut siihen tulokseen, että yksinkertaiseti graavattu kalan maku ilman humputuksia on paras.
        Tulos on kuitenkin vaihteleva, kun on ketjun ääripäässä asiakkaana.

        Mutta olimme pojan kanssa merellä, tosin heikolla menestyksellä, vain muutama tuppisiika ja joitain flätysköitä savustettavaksi.
        Kysyit graavauksesta. No minä teen graavia varten sekoituksen merisuolasta (hienosta), ellei satu kaapissa olemaan niin sitten jodisuolasta (Jozo). Sekoitukseen laitan yleensä 10 osaa suolaa 3-4 osaa hienoa sokeria, ja myllystä jauhaen 1/2 osaa valkopippuria, joskus vp. jauhetta purkista.
        Molempiin kalalaatuihin laitan tuon saman sekoituksen ja runsaasti tillisilppua kalafileiden väliin. Kalafileet nypin täysin ruodottomiksi ja suolauksen jälkeen fileet lihapuoli vastakkain ja suolaus nahkapuolellekin, sen jälkeen kääritään tiukkaan folioon ja paketti jääkaappiin vuorokaudeksi, joskus kahdeksikin jos kala on ollut kovin lihava.
        Ruodottomasta fileestä on soma leikata kauniita ohuita viipaleita.


      • alkuper. kysyjä
        Kalastajan leski kirjoitti:

        Mutta olimme pojan kanssa merellä, tosin heikolla menestyksellä, vain muutama tuppisiika ja joitain flätysköitä savustettavaksi.
        Kysyit graavauksesta. No minä teen graavia varten sekoituksen merisuolasta (hienosta), ellei satu kaapissa olemaan niin sitten jodisuolasta (Jozo). Sekoitukseen laitan yleensä 10 osaa suolaa 3-4 osaa hienoa sokeria, ja myllystä jauhaen 1/2 osaa valkopippuria, joskus vp. jauhetta purkista.
        Molempiin kalalaatuihin laitan tuon saman sekoituksen ja runsaasti tillisilppua kalafileiden väliin. Kalafileet nypin täysin ruodottomiksi ja suolauksen jälkeen fileet lihapuoli vastakkain ja suolaus nahkapuolellekin, sen jälkeen kääritään tiukkaan folioon ja paketti jääkaappiin vuorokaudeksi, joskus kahdeksikin jos kala on ollut kovin lihava.
        Ruodottomasta fileestä on soma leikata kauniita ohuita viipaleita.

        Köytän itse karkeaa merisuolaa, onkohan sillä suurta merkitystä, onko hienoa vai karkeaa, mutta tavallista hienoa ruokasuolaa ei ole tullut mieleen laittaa, koska kaikissa ohjeissa on aina karkea merisuola.
        Sitähän saa sitten raaputtaa pinnasta pois ennen leikkaamista, koska ei se kokonaa sula, ja silloin tulisi ehkä liian suolaistakin. Tillin kanssa on välillä pihdattava, koska yksi "hiirenhännän" kokoinen tupsu maksaa marketissa 1,50, melkein kymppi "vanhaa rahaa", kaksi tarvitsisi, mutta yksikin on hirveä hinta parista "ruohonkorresta", mutta minkäs mahdat. Graavikala ihan ilman tilliä ei ole mitään.
        Luettuani jttusi, luulen, että lievät epäonnistumiseni johtuvat liian vähästä tillistä ja liian vähästä sokerista.
        Ja edelleen uskon että syypää on useimmiten liian vanha kala, vaikka se myyntinormit täyttäsikin.
        Mitä olet mieltä, ostaisitko kalaa, joka on ollut myyntiketjussa
        7-8 päivää, joskus jopa 10 päivää ?

        Kauppoihin pitäisi saada myös mittarit, jotka näyttävät, mikä on säilytyslämpötila, siinä kaupan altaassa tai hyllyllä ei tunnu edes kymmentä astetta olevan !

        Hyviä kalasaaliita ja kaikkea hyvää sinulle ja kiitoa vastauksesta !


      • Kalastajan leski
        alkuper. kysyjä kirjoitti:

        Köytän itse karkeaa merisuolaa, onkohan sillä suurta merkitystä, onko hienoa vai karkeaa, mutta tavallista hienoa ruokasuolaa ei ole tullut mieleen laittaa, koska kaikissa ohjeissa on aina karkea merisuola.
        Sitähän saa sitten raaputtaa pinnasta pois ennen leikkaamista, koska ei se kokonaa sula, ja silloin tulisi ehkä liian suolaistakin. Tillin kanssa on välillä pihdattava, koska yksi "hiirenhännän" kokoinen tupsu maksaa marketissa 1,50, melkein kymppi "vanhaa rahaa", kaksi tarvitsisi, mutta yksikin on hirveä hinta parista "ruohonkorresta", mutta minkäs mahdat. Graavikala ihan ilman tilliä ei ole mitään.
        Luettuani jttusi, luulen, että lievät epäonnistumiseni johtuvat liian vähästä tillistä ja liian vähästä sokerista.
        Ja edelleen uskon että syypää on useimmiten liian vanha kala, vaikka se myyntinormit täyttäsikin.
        Mitä olet mieltä, ostaisitko kalaa, joka on ollut myyntiketjussa
        7-8 päivää, joskus jopa 10 päivää ?

        Kauppoihin pitäisi saada myös mittarit, jotka näyttävät, mikä on säilytyslämpötila, siinä kaupan altaassa tai hyllyllä ei tunnu edes kymmentä astetta olevan !

        Hyviä kalasaaliita ja kaikkea hyvää sinulle ja kiitoa vastauksesta !

        Hyvä konsti kalan tuoreuden toteamiseksi on, etenkin valmiissa fileissä. Pienet pystyssä olevat kylkiruodot ovat hankalia poistaa tuoreesta kalasta. Ne pienet, jotka täytyy nokkapihdeillä poistaa, ovat tuoreessa kalassa tosi tiukasti kiinni. Jos ne lähtevät hyvin helposti vaikka sormin, niin kalaa ei kannata valmistaa ainakaan graaviksi, paistettavaksi ja savustettavaksi se kelpaa. Jaa ettäkö ostaisin 10 päivää vanhaa kalaa, jota ei ole pakastettu. Enpä usko että ostaisin, tosin ostan muutenkin erittäin vähän kalaa, sattuneesta syystä. Poikkeuksen tekee tuo Norjan lohi, jota joskus tulee hankittua, kun meillä on nuo kiintiöt lohen pyytämiseksi.
        Kiitos itsellesi, toivottelen hyviä graaveja ja uusia pottuja sen kera.


      • alkuper. kysyjä
        Kalastajan leski kirjoitti:

        Hyvä konsti kalan tuoreuden toteamiseksi on, etenkin valmiissa fileissä. Pienet pystyssä olevat kylkiruodot ovat hankalia poistaa tuoreesta kalasta. Ne pienet, jotka täytyy nokkapihdeillä poistaa, ovat tuoreessa kalassa tosi tiukasti kiinni. Jos ne lähtevät hyvin helposti vaikka sormin, niin kalaa ei kannata valmistaa ainakaan graaviksi, paistettavaksi ja savustettavaksi se kelpaa. Jaa ettäkö ostaisin 10 päivää vanhaa kalaa, jota ei ole pakastettu. Enpä usko että ostaisin, tosin ostan muutenkin erittäin vähän kalaa, sattuneesta syystä. Poikkeuksen tekee tuo Norjan lohi, jota joskus tulee hankittua, kun meillä on nuo kiintiöt lohen pyytämiseksi.
        Kiitos itsellesi, toivottelen hyviä graaveja ja uusia pottuja sen kera.

        En olisi hoksannut, jos et olis kertonut: joskus tosiaan saa tehdä työtä kylkiruotojen poistamiseksi, useimmiten lähtevät hyvin, eli kala ei ole enää niin tuoretta.
        Olen "sisämaan lapsi", soppakalojen onkiminen järvestä on tuttu juttu 10 -vuotiaaksi asti, mutta nyt niin kaukainen asia, 45 vuotta on mennyt pääkaupunkiseudulla, johon töitten loppuminen maaseudulta toi vanhempani.
        Täällä olen kärvistellyt.
        Ja kaipaillut jonnekin sinne, minne sieluni olisi enemmän kotonaan, mutta ihmisen on pakko soputua realismiin, on oltava siellä, missä jonkunlaisen leivän saa.
        Ei se helpolla tule varmaan kalastamallakaan, vaikka kuitenkin aina ihmettelen, miksi kala on niin kallista ?
        Se maksaa 3 x enemmän kuin naudansisäfile ja kaloja ei tarvitse ruokkia, paitsi kassilohta.
        Kalusto maksaa tietenkin, mutta rakennetaanhan naudoillekin navetat.
        Söisin kalaa vaikka joka toinen päivä, mutta on pakko tyytyä "nauta-sikaan" jauhettuna.
        Kuule, olen todela miettinyt tätä hintamysteeriota kaikilta puolilta katsellen, mutta en ole tullut ymmärtämään.
        tottakai jokaisen pitää elantonsa saada, ja soisin mielelläni hyvät tulot kalastatille, mutta olisi ihanaa myös kun voisi ostaa kalaa niin usein kun haluaa.
        En pidä viiden euron broilerilohta kalana. Niittenkin laatu luultavasti vaihtelee, onko Atlantilta vai mistä ?
        En oikein tunne asiaa, makuhermoni ovat sen suhteen monesti pettyneet.
        Jotain radiaalia on pakko olla tapahtunut, aikoinaan lohi oli herrojen herkku, niin kallista ettei tavallinen ihminen voi vain unelmoida siitä, olikohan jotain 250 markkaa kilo.
        Nyt halvimmillaan 5-6 euroa.
        Erikoisesti kaipaan ahvenkeittoa, kuhaa, siikaa, entisajan tavallisia kaloja.
        Kun katsoo hintalappua hallissa 20 euroa kg ja omaan kukkaroon, on pakko taas mennä vain halpahalliin nauta-sikatiskille :)))
        Muutaman herkkuhetken kesässä voi sentään suoda itselleen uusien perunoitten kera.

        Kerroitkohan jo missä päin kalastelet ?
        Eipä tarvitse kertoa, netissä jokainen saa pitää yksityisyytensä.
        Kaikkea hyvää vilpittömästi joka tapauksessa sinne jonnekin "Merenkurkkuun", Pohjanlahdelle ?!


      • kirjoitusvirheitä
        alkuper. kysyjä kirjoitti:

        En olisi hoksannut, jos et olis kertonut: joskus tosiaan saa tehdä työtä kylkiruotojen poistamiseksi, useimmiten lähtevät hyvin, eli kala ei ole enää niin tuoretta.
        Olen "sisämaan lapsi", soppakalojen onkiminen järvestä on tuttu juttu 10 -vuotiaaksi asti, mutta nyt niin kaukainen asia, 45 vuotta on mennyt pääkaupunkiseudulla, johon töitten loppuminen maaseudulta toi vanhempani.
        Täällä olen kärvistellyt.
        Ja kaipaillut jonnekin sinne, minne sieluni olisi enemmän kotonaan, mutta ihmisen on pakko soputua realismiin, on oltava siellä, missä jonkunlaisen leivän saa.
        Ei se helpolla tule varmaan kalastamallakaan, vaikka kuitenkin aina ihmettelen, miksi kala on niin kallista ?
        Se maksaa 3 x enemmän kuin naudansisäfile ja kaloja ei tarvitse ruokkia, paitsi kassilohta.
        Kalusto maksaa tietenkin, mutta rakennetaanhan naudoillekin navetat.
        Söisin kalaa vaikka joka toinen päivä, mutta on pakko tyytyä "nauta-sikaan" jauhettuna.
        Kuule, olen todela miettinyt tätä hintamysteeriota kaikilta puolilta katsellen, mutta en ole tullut ymmärtämään.
        tottakai jokaisen pitää elantonsa saada, ja soisin mielelläni hyvät tulot kalastatille, mutta olisi ihanaa myös kun voisi ostaa kalaa niin usein kun haluaa.
        En pidä viiden euron broilerilohta kalana. Niittenkin laatu luultavasti vaihtelee, onko Atlantilta vai mistä ?
        En oikein tunne asiaa, makuhermoni ovat sen suhteen monesti pettyneet.
        Jotain radiaalia on pakko olla tapahtunut, aikoinaan lohi oli herrojen herkku, niin kallista ettei tavallinen ihminen voi vain unelmoida siitä, olikohan jotain 250 markkaa kilo.
        Nyt halvimmillaan 5-6 euroa.
        Erikoisesti kaipaan ahvenkeittoa, kuhaa, siikaa, entisajan tavallisia kaloja.
        Kun katsoo hintalappua hallissa 20 euroa kg ja omaan kukkaroon, on pakko taas mennä vain halpahalliin nauta-sikatiskille :)))
        Muutaman herkkuhetken kesässä voi sentään suoda itselleen uusien perunoitten kera.

        Kerroitkohan jo missä päin kalastelet ?
        Eipä tarvitse kertoa, netissä jokainen saa pitää yksityisyytensä.
        Kaikkea hyvää vilpittömästi joka tapauksessa sinne jonnekin "Merenkurkkuun", Pohjanlahdelle ?!

        mutta: kala kuulemma kasvattaa aivoja (ja ajattelua?) ymmärrät varmaan vähemmän kalaa syöneen tekstiä hyvin siltä pohjalta :)))


      • ulkomaalainen

        ...vaimon Citymarketista ostetusta "lohikuutio"-pakasteesta. Lohen alkuperämaa oli Norja, pakattu Thaimaassa, jolloin siihen oli lisätty 30% kalamassaa.

        Eli ihan selvä jätteiden hyödentämistä. Siinä oletettavasti norjalaiset myyvät lohien teurasjätteitä maapallon toiselle puolelle, siellä näppäräsormiset tytöt tekvät siitä kuutiota, lisää vät siiheen vaikkapa tonnikalateurastuksessa saatua "kalamassa" ja pakkaavat sen Keskolle myytäväksi Suomessa.

        Se on sitä jalostus ja lisäarvo, jonka kauppias laitaa tuoteihin!


      • ovat nuo
        sai sinut luulemaan kirjoitti:

        Että olen poju? Ukkovainaani olisi ollut kovasti hölmistynyt tuosta väitteestä. Olen ammattikalastajan leski 55 vuotias ja kotoisin perämeren seuduilta. Olen syntyperäinen saaristolainen ja kalastajaperheen tytär. Luulisin tietäväni kalastuksesta enemmän kuin sinä olet ikinä kuullutkaan, koska sitä ammattia harrastimme ukkonikin kanssa yli 20 vuotta. Joten jätähän pojuttelu.

        perämeren saaristolaiset taitavat mahtua Hailuotoon


      • Juha K143
        ovat nuo kirjoitti:

        perämeren saaristolaiset taitavat mahtua Hailuotoon

        Eiks tuo leskimuija kertonu olevans syntyperäne saaristolaine ja ukkos kans vaan asunu perämeren seuruil.
        Ei hän Hailuodost puhunu mittää. Saaristoo on mun mielestä muuallaki pohjanlahden ja suomenlahden seuruil. Kuka sen sanoo vaik eukko olis Kustavista.


      • ja ainakin ihmetellyt
        ulkomaalainen kirjoitti:

        ...vaimon Citymarketista ostetusta "lohikuutio"-pakasteesta. Lohen alkuperämaa oli Norja, pakattu Thaimaassa, jolloin siihen oli lisätty 30% kalamassaa.

        Eli ihan selvä jätteiden hyödentämistä. Siinä oletettavasti norjalaiset myyvät lohien teurasjätteitä maapallon toiselle puolelle, siellä näppäräsormiset tytöt tekvät siitä kuutiota, lisää vät siiheen vaikkapa tonnikalateurastuksessa saatua "kalamassa" ja pakkaavat sen Keskolle myytäväksi Suomessa.

        Se on sitä jalostus ja lisäarvo, jonka kauppias laitaa tuoteihin!

        sitä mössöä. Halvimmat tonnikalathan (purkissa) ovat myös sitä huonointa kalan osaa osaa, rasvaista mössöä.


      • lohifileetkin
        ja ainakin ihmetellyt kirjoitti:

        sitä mössöä. Halvimmat tonnikalathan (purkissa) ovat myös sitä huonointa kalan osaa osaa, rasvaista mössöä.

        Tuota jätemössöä, jos ovat niin minkähänlaista mahtaisikaan olla sitten se priima. Mulle nimittäin kelpaa erinomaisesti tuokin filee mössö, mutta vain tietenkin tuoreena.


      • Fisutar
        alkuper. kysyjä kirjoitti:

        Köytän itse karkeaa merisuolaa, onkohan sillä suurta merkitystä, onko hienoa vai karkeaa, mutta tavallista hienoa ruokasuolaa ei ole tullut mieleen laittaa, koska kaikissa ohjeissa on aina karkea merisuola.
        Sitähän saa sitten raaputtaa pinnasta pois ennen leikkaamista, koska ei se kokonaa sula, ja silloin tulisi ehkä liian suolaistakin. Tillin kanssa on välillä pihdattava, koska yksi "hiirenhännän" kokoinen tupsu maksaa marketissa 1,50, melkein kymppi "vanhaa rahaa", kaksi tarvitsisi, mutta yksikin on hirveä hinta parista "ruohonkorresta", mutta minkäs mahdat. Graavikala ihan ilman tilliä ei ole mitään.
        Luettuani jttusi, luulen, että lievät epäonnistumiseni johtuvat liian vähästä tillistä ja liian vähästä sokerista.
        Ja edelleen uskon että syypää on useimmiten liian vanha kala, vaikka se myyntinormit täyttäsikin.
        Mitä olet mieltä, ostaisitko kalaa, joka on ollut myyntiketjussa
        7-8 päivää, joskus jopa 10 päivää ?

        Kauppoihin pitäisi saada myös mittarit, jotka näyttävät, mikä on säilytyslämpötila, siinä kaupan altaassa tai hyllyllä ei tunnu edes kymmentä astetta olevan !

        Hyviä kalasaaliita ja kaikkea hyvää sinulle ja kiitoa vastauksesta !

        Karkeaa, ehdottomasti! Tosin joistakin kaloista kannattaa nyppiä ennen syöntiä jos on kovin rouheita paloja hampaille.


      • Fisutar
        Fisutar kirjoitti:

        Karkeaa, ehdottomasti! Tosin joistakin kaloista kannattaa nyppiä ennen syöntiä jos on kovin rouheita paloja hampaille.

        Siis karkeasta suolasta puhuin tuossa.


      • kalaukko3
        oman vinkkisi kirjoitti:

        lohen (ja siian) graavaukseen ?
        Joskus mulla onnistuu hyvin, tulee mmm...makoisaa, joskus ei oikein makuhermoja puhuttele.
        Käytän vain merisuolaa, hippusen sokeria, valkopippuria ja - jonkun maustepippurin (loheen) , koska se jostain syystä iskee makuhermooni, vaikkei se kuulu oikeaoppisesti kalan graavaukseen, tiedän.
        Tilliä päälle ja yöksi kylmään.
        Tulos vaihteleee hämmästyttävän paljon, onkohan se kiinni kalan tuoreudesta ?
        Kun fileroin lohen astiaan, tiputan jonkun tipan mehua sitruunasta väliin ja laitan tilliä kerroksittain, parin tunnin päästä on aika hyvää.
        Joskus saattaa tulla "ummehtuneen" makuista, vaikka kaiken tekisi parhain päin, onko se jälleen siitä kalan tuoreudesta kiinni, vaim mitä arvelet ?

        Olen kokeillut kaikki "humputukset", lusikallinen konjakkia ja tai rosepippuria ym, mutta tullut siihen tulokseen, että yksinkertaiseti graavattu kalan maku ilman humputuksia on paras.
        Tulos on kuitenkin vaihteleva, kun on ketjun ääripäässä asiakkaana.

        kyllä seriippuu siitä mistä lohi on ,onko tuore vai kerran pakastettu ,kyllä suola sokerin yhdistelmä toimii tuoreeseen kalaan aina jos liha on pehmeän tuntuinen sokeria tai hunajaa ehkä konjakkia pisara sitruunaa,kalan liha kovettuu jonkin verran että saa ohuita siivuja.


      • Anonyymi
        ulkomaalainen kirjoitti:

        ...vaimon Citymarketista ostetusta "lohikuutio"-pakasteesta. Lohen alkuperämaa oli Norja, pakattu Thaimaassa, jolloin siihen oli lisätty 30% kalamassaa.

        Eli ihan selvä jätteiden hyödentämistä. Siinä oletettavasti norjalaiset myyvät lohien teurasjätteitä maapallon toiselle puolelle, siellä näppäräsormiset tytöt tekvät siitä kuutiota, lisää vät siiheen vaikkapa tonnikalateurastuksessa saatua "kalamassa" ja pakkaavat sen Keskolle myytäväksi Suomessa.

        Se on sitä jalostus ja lisäarvo, jonka kauppias laitaa tuoteihin!

        Juuri näin.


    • ei kassilohta ei
    • Fisutar

      Luuleeko joku oikeasti että kaupassa oleva lohi on hyvänä säilynyttä?

      Isäni (joka on kalastanut ja syönyt kalaa koko ikänsä) on sanonut, että kaupan kaloissa on aika paljon korjattavaa. Siis kuluttajia huijataan. Kala tulee muka norjasta, mutta saattaakin tulla jostain aivan muualta (jossa siis kriteerit kalaan ovat hiukan eri). Myydään kuluttajille huonompia osia kaloista. Kala pitää säilyttää 0-3 asteessa, mutta kun se on liikkunut tuosta 0 ylöspäin, on se mennyt jo paljon huonommaksi. Siis esim. tuo 3 astetta on jo liikaa, eivätkä kaikki pysy siinäkään. Valmistuotteissa kalan makua peitellään mausteilla.

      Itse olen syönyt koko ikäni kalaa myös. En ole pitänyt koskaan koulussa tai ruokaloissa valmistetusta lohesta. En yhtään ihmettele, että monet ihmiset eivät pidä kalasta, koska jos ainut kokemus kalasta on lapsuuden kokemukset koulussa tai työpaikan ruokalat, on pettymyksiä voinut tulla. Oikeasti tehtynä kala on hyvää - siis TODELLA hyvää.

      Kalassa tärkeää on a.) kasvatus (joissain paikoissa kalat ylisyötetään ja niitä kuolee altaisiin törkeitä määriä, eikä tarkoituksena ole edes tehdä hyvää kalaa vaan mahdollisimman tuottavasti) ja alkuperä. Onko edes verta laskettu oikein? Joskus kaupassa näkyy niitäkin, joista ei ilmeisesti ole. b.) Säilytys, lämpötila, kuljetus. c.) Oikean kalan etsiminen (kalassa eivät ole kaikki osat yhtä hyviä, myös koko vaikuttaa makuun) kaupassa. Kalan väri kertoo usein jo siitä, miten se on säilynyt. d.) Valmistus. Kala ei saa jäädä raa'aksi ja se pitää kotonakin säilyttää oikein. Ylikypsä kala on ok, mutta sopivasti kypsän maku ja koostumus on erilainen. Kalaa ei säilytetä jääkaapissa kypsentämisenkään jälkeen kauaa. Raaka kala pitää valmistaa nopeasti, se pitää valmistaa mieluiten samantien kun se on saapunut kaupasta. Sitä ei siis pidetä yön yli raakana missään. Suolattu kala erikseen.

      Kun kala on hyvää, siihen tulee himo syödessä. Kun kala ei ole niin hyvää, ei sitä tee mieli syödäkään samalla tavalla.

      Joka oikeasti edelleen uskoo, että kalalla ei ole mitään väliä, ei ole oikein säilytettyä ja valmistettua kalaa todennäköisesti syönytkään. Ero on todellakin suuri.

      Tässä hiukan luettavaa, jotta voitte hieraista silmiänne:

      http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2012/10/18/kauppojen-kalan-myynti-on-harskia-hommaa/201239898/139

      http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79100-s-marketin-”maan-tapa”-kalat-tuoretiskille-vakuumista

      http://www.makuja.fi/artikkelit/ajankohtaista/talsa-jarkyttava-totuus-kaupan-kalatiskeista-kiinnita-huomiota-tahan-seikkaan/

    • 494949494

      K kaupat harrastaa myös näitä leikkejä. Esim kalatiskin savulohet ovat suoraan vakuumista, PUFFF 9.90kg muuttuukin 26.60kg koska tuote otettiin vakuumista ja laitettiin tiskiin..

      HYI HITTO! Noi vakuumikalat ovat muutenkin ihan hirveitä, eikä ne tunnu menevän kaupaksi tuolla alta 10e hinnallakaan.

    • kalaukko1

      ei onnistu graavaus ,tai sitten se ei säily päivää pidempää, näin on tosi,pussilohi ei oo kunnon kalaa,ei muuta kuin koukut mereen ja koittaa saada kunnon kuhaa tai madetta.

      • Anonyymi

        Kirjolohi on se pahin vedätys. En osta enää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe