Missä vaiheessa lihapullat muuttuvat uunimakkaraksi?

Jenkkapoo

Missä vaiheessa lihapullat muuttuvat uunimakkaraksi?

Koulumme keittiö on ns. jakelukeittiö, eli keittiömme tekee ruokaa monelle muullekkin koululle. Tänä lukuvuonna jakelupaikkoja on myös paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Koulumme on yhteiskoulu, eli samassa rakennuksessa opiskelee n. 400 7-9 luokkalaista ja n. 200 lukiolaista. Tänä vuonna lukion puolella otettiin käyttöön 75 minuutin oppitunnit, mutta peruskoulun puolella mennään yhä 45 minuutin tunneilla.

Ruokailemme siis porrastetusti; peruskoulun ruokavuorot 10.45-11.15 ja 11.45-12.15 sekä lukion ruokailu 12.15-12.45. Lukiolaiset eivät saa mennä ruokailemaan ennen vartin yli kahtatoista, vaikka heillä olisi hyppäreitä, koska keittiö ei kerkeä valmistaa ruokaa kuin tietyn määrän sille porukalle, jonka silloin pitäisi ruokailla.
Mehän tietenkin oletamme, että ruokaa olisi siis riittävästi.

No näinhän siinä käy:
Lukiolaiset rientävät ruokalaan, jossa pitäisi olla lihapullia sapuskana. Niin tai sitä ainakin peruskoululaiset olivat syöneet. Kun oppilaat sitten saapuvat ruokalaan, tarjolla ei olekaan lihapullia, vaan toissapäiväisiä maksapihvejä. Lihapullat olivat kuulemma loppuneet.
No, lukiolaiset ottavat maksapihvejä hieman nyreissään ja siirtyvät syömään.
Vähän ajan päästä samaan pöytään istahtavat oppilaat ovatkin saaneet ruoaksi uunimakkaraa, sillä maksapihvitkin olivat loppuneet. Lukiolaiset saavat siis syödä jämiä kuluneelta viikolta, koska ruoka loppuu kesken.

Kouluruokailumme taso on muutenkin laskenut. Asiaa voisi parantaa lisähenkilökunnan palkkaus, mutta sitä tuskin tulee.
Ruokajono seisoo, sillä milloin ovat loppuneet aterimet, milloin lautaset, juotava tai ruoka. Eräänkin kerran "ketsuppikoneesta" oli loppunut ketsuppi, mutta tilalle ei vaivauduttu laittamaan uutta pussia vaan se jätettiin koneen viereen jotta oppilaat saisivat itse sen vaihtaa. No hyvin harvahan sellaista osaa/viitsii tehdä.

Suuri osa lukiolaisista käykin nykyään läheisellä grillillä syömässä.
Tämä siksi, koska kouluruokailumme taso on laskenut roimasti edellisvuosista.

11

3027

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hansku83

      Ite en oo aikoihin enää peruskoulussa olut mutta olen kuullut itsekin että kovin on taso laskenut. Viimeiset oppilaat eivät saa sitä mitä listalla on ja joutuvat tyytymään jämiin.
      Ja ravitsemuksellisesti, eikös lihapullat ole terveelisempiä kuin rasvaiset unimakkarat? Paljonhan puhutaan ruuan terveellisyydestä eikä makkarat mielestäni ole mikään terveellisin vaihtoehto. Viimeisimmät kokemukset kouluruasta minulla on Amican ravintoloissa ja niissä on mielestäni hyvät ruuat. Eivätole sellaista epämääräistä niinkuin persukoulujen ruokaloissa joissa joutuu arvuuttelemaan mitä suuhunsa laittaa

    • hölpöti

      Sehän on turengin yhteiskoulu kyseeessä!

      • Syömään...

        Valitettavasti nykyään koulun lihapullat ovat einestä ja uuni"makkarat" ovat hirveitä natriumglutamaatilla täytettyjä jauhojöötejä, joten ei ole lainkaan ihme että snagarilla riittää asiakkaita.


      • kouluruuan syöjä
        Syömään... kirjoitti:

        Valitettavasti nykyään koulun lihapullat ovat einestä ja uuni"makkarat" ovat hirveitä natriumglutamaatilla täytettyjä jauhojöötejä, joten ei ole lainkaan ihme että snagarilla riittää asiakkaita.

        Ruoka on voinut olla tilapäisesti loppunut. Lihapullat, yläättäen einessellaisetkin ovat suosittua ruokaa. Epäterveellisyydestä puheenollen, varsinkin kun makkaroitakin moitit epäterveellisiksi, mitähän terveysruokaa grilliltä ostetan, varmaan salaattia.


    • hölpöti

      Ne ei muuten ollut maksapihvejä vaan lihamureketta, ainakin minun mielestä

      • Ex-kulinaristi, nykyinen sn...

        Taitaa kertoa kyseisen lakisääteisen ja verorahatuetun ravinnon laadusta sekin, ettei täällä päästä selvyyteen siitäkään mitä siellä sitten tarjoiltiin jäämistönä. Taitaa keittiö kohta tehdä lukiolaisille pyttipannun kaikesta mitä lattialta löytyy peruskoulun sikalauman jäljiltä.


      • Ei mitään hajua mitä se oli, mutta keittiön henkilökunta väitti sitä maksapihveiksi kun kysyimme missä lihapullat olivat :P


    • opiskelijaaa

      Onneksi meillä on koululla ollut hyvää ruokaa ja riittämiin aina. Maksan siitä 1.80e mutta opiskelen tosiaan ammattikorkeassa, että maksullista kuuluu ollakin. Peruskouluaikoina oli hyvin heikkoa ruokien vaihtelevuus. Joka perjantai oli puuroa ja keittoa kahtena päivänä viikossa ja kerran viikossa kumiperunoita vaihtelevien ruskeiden kastikkeiden kera. Mutta riitti aina. Kerran salaatista tosin löytyi etana (joka menehtyi ennen luontoon siirtämistä), mutta muuten ei valittamista. Lukiossa ruoka oli taivaallista ja aina riitti

    • hoitaa sheriffin hommaa

      Mitne voit ehtiä hoitaa sheriffin hommaa lukion ohella?!

      Jos todella olet 16 v., haluaisin kysyä kahta ihan muuta kuin kouluruoka-asiaa:

      Eikö seksi voitaisi tehdä rikokseksi alle 18 v., koska sitä nuoremmat eivät mitenkään voi olla henkisesti kypsiä?

      Eikö suomi24:n Treffeissä voitaisi laittaa K-18, koska osa kuitenkin on huijareita, eikä nuoret osaa heitä vielä erottaa ja voivat saada ikuisia traumoja. Osa hakee seksiä alle 18-v. kanssa, koska se ei ole nykyisin rikos.

      Tiedän, palsta on väärä, mutta näin saa sivuotiaan näkemyksen, ellet sinäkin ole feikki.

      • Tehokasta ajankäyttöä, niin sujuuhan se lukio tuossa kaiken muun toiminnan ohessa. Itse asiassa tulisin varmasti hulluksi, jos keskittyisin pelkästään opiskeluun. Tuppaan itseni aina mukaan kaiken maailman vapaaehtoistoimintaan niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin.

        Esitit haastavan kysymyksen, vaikkei se kouluruokailuun liittynytkään, ja asiaan on jokaisella oma mielipiteensä.
        Nykyään oletetaan nuorten olevan henkisesti kypsiä jo hyvin varhain, mutta useinkaan se ei mene niin. En pidä itseänikään vielä henkisesti täysin kypsänä ja hyvä niin. Nykymaailmassa lasten ei anneta elää lapsuuttaan ja nuoruuttaan rauhassa, vaan heidän oletetaan aikuistuvan silmän käänteessä. Niinhän se ei oikeasti mene ja tämä luultavasti on osasyynä nuorten mielenterveysongelmiin, joita ilmenee yhä useammalla.
        Myös media vaikuttaa paljon omalta osaltaan. Onneksi suurin osa nuorista kuitenkin tietää netin riskit.

        En ota kantaa asiaan, mutta jos asia sinua vaivaa, ilmoita ihmeessä ylläpidolle.


      • itsekin lukiossa

        Itsekin olen lukiossa ja voin sanoa, ettei lukio todellakaan kaikkea aikaa vie. Opiskelun kannalta on myös parempi, että tekee muutakin kuin istuu "nenä kiinni oppikirjassa" pänttäämässä :)

        Kun on opiskelun lisäksi jotain harrastuksia tms. toimintaa, niin oppiminenkin sujuu paremmin. Ei lukiossa tarvitse niin paljon lukea kuin usein pelotellaan. Toki oppikirjojen keskeisimmät asiat täytyy osata, muttei kaikkia kirjassa käsiteltyjä asioita pilkuntarkasti tarvitse ulkoa opetella. Ainakin meidän lukiossa opettajat korostavat, että pääasia että ymmärrätte tärkeimmät kohdat kappaleista.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      65
      3137
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      547
      2985
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2195
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1785
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1562
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      100
      1284
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe