Lainsäädäntö sallii joidenkin elintarvikkeiden säilymisen parantamisen säteilyttämällä.
Tällaisia lienee mausteet, mutta kuuluuko siihen ryhmään lisäksi esim. rusinat ja pähkinät.
Millä ne on säteilytetty ja voiko lapsille syottää suuriakin määriä tällaisia tuotteita.
Kerronpa vielä kauhujutun.
Suomessa käytettiin vielä 70- luvulla amitrooli nimistä kaiken tappavaa rikkaruohomyrkkyä.
Jotkut kasvit sitä kesti pienen määrän ja annosta muuntelemalla voitiin valikoida, mitä sillä haluttiin hävittää.
Amitrooli on nyt suomessa täysin kielletty, sitä ei saa käyttää.
Meren takana jenkkilässä sitä on käytetty näihin päiviin asti kauppaperunan säilöntään.
Elikkä peruna on tapettu, jotta se ei itäisi kaupan varastoissa.
Viisasta,,, mitäpä kauppamiehet ei tekisi asikkaittensa hyväksei.
Säteilytetty
5
1168
Vastaukset
- ---
Kemiallisten aineiden vertaaminen säteilytykseen (jossa siis tapetaan mikrobit) ei liene kovin viisasta. Ei se ruoka siinä prosessissa miksikään muutu tai aktivoidu.
Ihmisillä on muutenkin ihme säteilypelko. Valmisruokien säteilyttäminen lopetettiin suomessa vain sen takia, että sillä on niin huono kaiku ihmisten korvissa. Käytännössähän tuo oli hyvin kätevä tapa taata ruokien puhtaus ilman haittatekijöitä.
Nykyään säteilytetään enää mausteita ja hygieniatarvikkeita.- Rande
Joo, oikeassa olet. Suomen kansa syö mielummin epämääräisiä lisäaineita uskomattomia määriä, tietämättä niiden haittavaikutuksista mitään. Mutta jos säteilyttämällä voitaisiin luopua edes osasta lisäaineita, niin se ei käy, sillä säteilystähän kuulemma voi saada syövän.
Kansan valistaminen olisi kait tässä paikallaan, mutta media mielummin herkuttelee ihmisten peloilla kuin kertoo faktaa.Faktat kun eivät myy lehtiä :) - fyysikko
Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)
- ---
fyysikko kirjoitti:
Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)
Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.
Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.
Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.
Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten. - Agronoomi
--- kirjoitti:
Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.
Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.
Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.
Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.Mikrobien tappamisessa ja vihannesten säteilytyksessä käytetään kyllä ihan UV-säteilyäkin.
Muitakin säteilytyyppejä voi toki olla käytössä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta663372Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh453184Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa1222688- 432538
- 311953
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘271860- 481636
Mihin hävisi
Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä861487- 391330
- 821199