Säteilytetty

ruoka

Lainsäädäntö sallii joidenkin elintarvikkeiden säilymisen parantamisen säteilyttämällä.
Tällaisia lienee mausteet, mutta kuuluuko siihen ryhmään lisäksi esim. rusinat ja pähkinät.
Millä ne on säteilytetty ja voiko lapsille syottää suuriakin määriä tällaisia tuotteita.

Kerronpa vielä kauhujutun.
Suomessa käytettiin vielä 70- luvulla amitrooli nimistä kaiken tappavaa rikkaruohomyrkkyä.
Jotkut kasvit sitä kesti pienen määrän ja annosta muuntelemalla voitiin valikoida, mitä sillä haluttiin hävittää.
Amitrooli on nyt suomessa täysin kielletty, sitä ei saa käyttää.
Meren takana jenkkilässä sitä on käytetty näihin päiviin asti kauppaperunan säilöntään.
Elikkä peruna on tapettu, jotta se ei itäisi kaupan varastoissa.

Viisasta,,, mitäpä kauppamiehet ei tekisi asikkaittensa hyväksei.

5

1168

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Kemiallisten aineiden vertaaminen säteilytykseen (jossa siis tapetaan mikrobit) ei liene kovin viisasta. Ei se ruoka siinä prosessissa miksikään muutu tai aktivoidu.

      Ihmisillä on muutenkin ihme säteilypelko. Valmisruokien säteilyttäminen lopetettiin suomessa vain sen takia, että sillä on niin huono kaiku ihmisten korvissa. Käytännössähän tuo oli hyvin kätevä tapa taata ruokien puhtaus ilman haittatekijöitä.

      Nykyään säteilytetään enää mausteita ja hygieniatarvikkeita.

      • Rande

        Joo, oikeassa olet. Suomen kansa syö mielummin epämääräisiä lisäaineita uskomattomia määriä, tietämättä niiden haittavaikutuksista mitään. Mutta jos säteilyttämällä voitaisiin luopua edes osasta lisäaineita, niin se ei käy, sillä säteilystähän kuulemma voi saada syövän.
        Kansan valistaminen olisi kait tässä paikallaan, mutta media mielummin herkuttelee ihmisten peloilla kuin kertoo faktaa.Faktat kun eivät myy lehtiä :)


      • fyysikko

        Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)


      • ---
        fyysikko kirjoitti:

        Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)

        Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.

        Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.

        Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.

        Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.


      • Agronoomi
        --- kirjoitti:

        Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.

        Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.

        Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.

        Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.

        Mikrobien tappamisessa ja vihannesten säteilytyksessä käytetään kyllä ihan UV-säteilyäkin.

        Muitakin säteilytyyppejä voi toki olla käytössä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3372
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      45
      3184
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      122
      2688
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2538
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1953
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1860
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      86
      1487
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1330
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1199
    Aihe