Säteilytetty

ruoka

Lainsäädäntö sallii joidenkin elintarvikkeiden säilymisen parantamisen säteilyttämällä.
Tällaisia lienee mausteet, mutta kuuluuko siihen ryhmään lisäksi esim. rusinat ja pähkinät.
Millä ne on säteilytetty ja voiko lapsille syottää suuriakin määriä tällaisia tuotteita.

Kerronpa vielä kauhujutun.
Suomessa käytettiin vielä 70- luvulla amitrooli nimistä kaiken tappavaa rikkaruohomyrkkyä.
Jotkut kasvit sitä kesti pienen määrän ja annosta muuntelemalla voitiin valikoida, mitä sillä haluttiin hävittää.
Amitrooli on nyt suomessa täysin kielletty, sitä ei saa käyttää.
Meren takana jenkkilässä sitä on käytetty näihin päiviin asti kauppaperunan säilöntään.
Elikkä peruna on tapettu, jotta se ei itäisi kaupan varastoissa.

Viisasta,,, mitäpä kauppamiehet ei tekisi asikkaittensa hyväksei.

5

1134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Kemiallisten aineiden vertaaminen säteilytykseen (jossa siis tapetaan mikrobit) ei liene kovin viisasta. Ei se ruoka siinä prosessissa miksikään muutu tai aktivoidu.

      Ihmisillä on muutenkin ihme säteilypelko. Valmisruokien säteilyttäminen lopetettiin suomessa vain sen takia, että sillä on niin huono kaiku ihmisten korvissa. Käytännössähän tuo oli hyvin kätevä tapa taata ruokien puhtaus ilman haittatekijöitä.

      Nykyään säteilytetään enää mausteita ja hygieniatarvikkeita.

      • Rande

        Joo, oikeassa olet. Suomen kansa syö mielummin epämääräisiä lisäaineita uskomattomia määriä, tietämättä niiden haittavaikutuksista mitään. Mutta jos säteilyttämällä voitaisiin luopua edes osasta lisäaineita, niin se ei käy, sillä säteilystähän kuulemma voi saada syövän.
        Kansan valistaminen olisi kait tässä paikallaan, mutta media mielummin herkuttelee ihmisten peloilla kuin kertoo faktaa.Faktat kun eivät myy lehtiä :)


      • fyysikko

        Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)


      • ---
        fyysikko kirjoitti:

        Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)

        Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.

        Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.

        Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.

        Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.


      • Agronoomi
        --- kirjoitti:

        Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.

        Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.

        Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.

        Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.

        Mikrobien tappamisessa ja vihannesten säteilytyksessä käytetään kyllä ihan UV-säteilyäkin.

        Muitakin säteilytyyppejä voi toki olla käytössä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe